1

Tema: Umetnost antične civilizacije Kuzhebar

Pred kratkim sem po naključju odkrila fantastične mandale in umetnost antične civilizacije Kuzhebar, ki je bila, po izročilih, ena od naprednejših na zemlji.

Antični Kuzhebar in Kuzhebarski Aborigini

Glede na staro sibirsko izročilo je ob vznožju Sajanskega gorovja obstajala civilizacija, ki naj bi bila rojstno mesto sedanjih etničnih skupin Južne Sibirije. Ime »Antični Kuzhebar« je dobila po najdenih artefaktih v sibirski vasi Nizhny Kuzhebar (regija Krasnojarsk).

Izredno zanimivo je njihovo spiritualno izročilo, ki ga opisuje avtor v svoji knjigi:
»Za prebivalce antičnega Kuzhebar-a čas ni obstajal linearno, zato je nemogoče točno določiti, kdaj se je njihova civilizacija začela in končala. Nekatere relikvije te zgodnje civilizacije spadajo v mezozoik in paleozoik, čeprav sodobna znanost predvideva, da v tistem času človeška rasa še ni obstajala. Paradoks se da razložiti s trditvijo, da so kuzherbarjanci bili sposobni ustvarjati svoje tunele realnosti, živeti v različnih svetovih, dobah ter mestih …«
(Z.Puzdicustskuskst "Zarodne faze razvoja duše v kulturi Antičnega Kuzhebara; "Area of Thought", Ymambaba, 2001.)

Ena izmed spiritualnih praks, ki so jo kuzhebarjanci jemali kot resno in mogočno prakso, je bila uporaba Humorja in Smeha. Smeh ni bil nasprotje resnosti, temveč del nje, njegova uporaba pa se je imenovala »Yoga smeha«. Obstajala je celo ločena kasta, imenovana »menihi smeha«.

Kuzherbarska mandala

http://www.shrani.si/t/3y/12R/3K5z7gik/kuzhebarian-mandala.jpg

http://www.shrani.si/t/25/Jq/2ipoINVU/kuzhebarian-mandala1.jpg


Sončni simbol v središču mandale predststavlja nadočeta Antičnega Kuzhebarja, Yagdyn-a.

Notranji krog sestavljajo Neumrljive pošasti, ki ustvarjajo v svet različna bitja, katere simboli so upodobljeni v zunanjem krogu.

Na sprednji ravnini se da prepoznati osi, ki upodabljajo venomer naraščajoč in razvijajoč se svet.

Avtorica mandale: Julia Surba

Meni je tale mandala fenomenalna. Čeprav jo je umetnica ustvarila v današnjem času, se v njej začuti simbolika iz starih časov, iz neke prastare ere.

Tudi sama civilizacija in njeno izročilo sta zelo zanimiva. Če izvzamemo na primer naslednje izročilo, da so potovali po svetovih in celo skozi čas ...  smile

Če koga zanima, je tule link od raziskovalca te civiliziacije in umetnika, ki na novo prebuja njihovo glasbo (v kolikor je seveda to mogoče ... ). Ali je to resnična glasba Kuzhebarja ali ne, ne bomo izvedeli, sama glasba pa je, vsaj zame, res čudovita.  :prst:  :srcek:

http://nadishana.com/Rus/AncientKuzhebarEngFL.htm

(za poslušanje glasbe klikni na strani na ikono music)

urska.pesemduse@gmail.com
urskakorun.com

Re: Umetnost antične civilizacije Kuzhebar

Tudi meni je tale mandala fenomenalna! Ne vem zakaj, ampak ko sem jo videla, mi je podoben občutek vzbudila kot vilinski simboli - tako zemeljsko mi deluje. :rose:  Mogoč pa zato, ker je v rjavih odtenkih. lol

Prvič slišim za Kuzheberjance - zelo zanimivo! Glasba pa je tudi lepa. :prst:

Re: Umetnost antične civilizacije Kuzhebar

Urška je napisal/a:

Meni je tale mandala fenomenalna. Čeprav jo je umetnica ustvarila v današnjem času, se v njej začuti simbolika iz starih časov, iz neke prastare ere.

Kaj so te mandale iz lesa?

"Spasiba" za članek smile

pesem.duse@gmail.com, 070-788-788

Re: Umetnost antične civilizacije Kuzhebar

Može, sam mal še počakam, da dobim še kako uporabno info.  cool  smile

Iz lesa so ja, iz čistega lesa.  big_smile

urska.pesemduse@gmail.com
urskakorun.com