1

Tema: Za zdravje: Postanite gojitelj bakterij

Besedilo: Projekt “Skupaj za zdravje, človeka in narave”

Pred nekaj dnevi je na naš e-naslov prispelo zanimivo vprašanje. Našo bralko je zanimalo, ali je možno kje dobiti eko zemljo, saj si gospa želi razširiti svoj vrtiček, vendar si ne želi, da bi z zemljo na parcelo prinesla tudi strupe, težke kovine in morebitne bolezni.

Vprašanje je res dobro in nas je spodbudilo k razmišljanju, kaj se zares skriva v zemlji in gnojilih, ki jih lahko kupimo. Na večini vreč, v katerih prodajajo zemljo za rože, piše, da je primerna le za okrasne rastline, kar pomeni, da NI PRIMERNA za hrano – torej je pričakovati, da je notri nekaj, kar ne bi radi zaužili oziroma spravili v prehransko verigo.
Podobno je pri nakupu organskih gnojil. Res je, da so organska gnojila neprimerno boljša od tistih, pridobljenih iz nafte, vendar pa tudi tam ostanemo brez odgovora na vprašanje, kakšen gnoj je bil uporabljen kot surovina. Če vemo, kaj vse se uporablja v konvencionalni reji in kaj vse konča v gnoju živali, postane to vprašanje še bolj pomembno.

Zato v zadnjem času pridelava lastnih gnojil ni le izraz skrbi za okolje, temveč predvsem skrb za lastno zdravje in denarnico.

Po dolgih desetletjih neumne vojne z mikroorganizmi končno vse več slišimo tudi o tem, kako koristni in nepogrešljivi so v našem življenju. Namesto iskanja novih strupov se vse več znanstvenikov ukvarja s proučevanjem različnih mlečnokislinskih bakterij, koristnih kvasovk in encimatsko aktivnih gliv.
Tako nastajajo vse bolj učinkovite kombinacije probiotikov, ki so selekcionirane na osnovi učinkov, ki jih dosežejo pri različnih zdravstvenih težavah.
Z učinkovitimi mikroorganizmi si lahko pomagamo tudi na drugih področjih življenja. Z njimi lahko razgrajujemo odplake ter čistimo odtoke in greznice (ker pojedo vse “zamaške”). V hlevih preprečujejo razvoj patogenih organizmov, vplivajo na razkroj gnojnice, tako da ta ne smrdi, razgrajujejo različne toksične snovi (zato jih uporabljajo pri sanaciji okoljskih katastrof) in podobno.

V zadnjem času imamo možnost tudi sami pospešeno gojiti koristne bakterije in tako ustvarjati lastno gnojilo, ki bo na našem vrtu. Razen kompostnikov na vrtu imamo lahko tudi zelo učinkovite mini hišne kompostnike, ki jih postavimo v kuhinjo ter vanje odlagamo rastlinske odpadke in celo ostanke kuhane hrane. Učinkoviti mikroorganizmi preprečujejo neprijetne vonjave, obenem pa v rekordnem času ustvarjajo zelo koristno gnojilo. 

Ne nasedajte torej zgodbicam farmacije, da je le mrtva bakterija dobra bakterija. Tiste, ki so žive, lahko veliko več naredijo za vaše dobro življenje. In ker je dobro gnojilo, tako kot dobra živila, drago in vse težje dostopno, postanite gojitelj svojih lastnih super gnojil.

urska.pesemduse@gmail.com
urskakorun.com