Re: Recepti
Valentinov recept za zdrave kremne piškote s, seveda, čokolado. :rose:
Valentinovi čokoladni piškoti
http://receptizaduso.blogspot.com/2012/ … skoti.html
urskakorun.com
Niste prijavljeni. Prijavite se ali se registrirajte.
Pesem Duše » Zdravo življenje » Recepti
Valentinov recept za zdrave kremne piškote s, seveda, čokolado. :rose:
Valentinovi čokoladni piškoti
http://receptizaduso.blogspot.com/2012/ … skoti.html
Tale recept za pico mi je zelo pri srcu:
Vegetarijanska pica s krompirjevim testom
http://receptizaduso.blogspot.com/2012/ … estom.html
Kvinojina rižota s popečenim koromačem:
http://receptizaduso.blogspot.com/2012/ … macem.html
Hudo in njam!!!
Nekaterim se zastavlja vprašanje, če recepte, ki jih objavljam na blogu, tudi sama sprobam. Odgovor je seveda, saj je na začetku napisano, da pripravljam in fotografiram.
Torej, tule je sveže narejena (je še v hladilniku) presna sladica, ki je zeloo okusna, originalni recept zanjo pa sem posvojila od Savine A. Ritter. Spremenila sem nekaj stvari po svojem okusu in spodbujam vse bralce, da to storijo tudi sami. In sicer je to:
Presna borovničeva torta
http://receptizaduso.blogspot.com/2012/ … torta.html
Bom pa še jest obajvu en recept:
recept je za rastrupljevalni sok, bom dal kar pod to temo, ker je po moje okusen, za razliko od nekaterih drugih rastrupljevalnih receptov. Je pa tudi enostaven: V mešalniku zmešamo štiri jabolka, steblo zelene (bogat vir mineralov z rastupljevalnimm učinkom), manjši šop petršilja ali koriandra (oba spodbujata izločanje odpadnih snovi in težkih kovin).
Lahko pa dodamo še alge, recept sem našel v Poletu, nisem pa ga še preiskusu, ker čakam na domačo zelenjavo. Upam, da bo res okusen.
No evo pa še jaz enega, čisto preprostega. original je v presni obliki, jaz pa naredim nepresno različico.
Veliko rdečo papriko narežemo na štiri kose, jih napolnimo s kislo smetano, jaz še solim in malo poporam in posujem z naribanim parmezanom. A veste "kolk je to dobr"
tule je sveže narejena (je še v hladilniku) presna sladica, ki je zeloo okusna
Presna borovničeva torta
Je več ni v hladilniku
Priporočam :prst:
Tale smuti vsak dan zjutraj na tešče pijemo in je enostavno super. Dejansko telo preveva občutek, nahranjenosti in zadovoljstva. :prst:
Zeleni smoothie
http://receptizaduso.blogspot.com/2012/ … othie.html
Tale smuti vsak dan zjutraj na tešče pijemo in je enostavno super. Dejansko telo preveva občutek, nahranjenosti in zadovoljstva. :prst:
Zeleni smoothie
Sem si dala kar v priljubljene tele tvoje recepte. :prst:
Samo eno vpr. A ti smoothije delaš prav z blenderjem? Ker zadnjič mi je ena rekla, da se jih da tudi z navadnim mikserjem na 600 vatov.
Sem si dala kar v priljubljene tele tvoje recepte.
:rose: Če boš katerega sprobala, pa javi, kako se ti je zdel.
Smoothije delam z blenderjem, za mikser pa ne vem, kako je; če zmiksa v sok (brez grudic), potem je ok. Lahko sprobaš z miskerjem in javiš, kako je šlo. :prst:
spelca13 je napisal/a:Sem si dala kar v priljubljene tele tvoje recepte.
:rose: Če boš katerega sprobala, pa javi, kako se ti je zdel.
Smoothije delam z blenderjem, za mikser pa ne vem, kako je; če zmiksa v sok (brez grudic), potem je ok. Lahko sprobaš z miskerjem in javiš, kako je šlo. :prst:
Zmenjeno!
A lahko samo pripomnim, da iz vidika ajurvede hladna hrana in sokovi niso primerni na tešče
To so odlične stvari, samo bi jih morali piti med obroki, prvi in zadnji obrok dneva pa bi (razen morda poleti, oz. ko je izjemno vroče) morala biti topla. Naš prebavni ogenj je zjutraj namreč nizek in je taka hrana, pa čeprav tekoča in sveža, naporna za telo - sploh, ko je polna klorofila, ki je težko prebavljiv. Predstavljajte si npr. žerjavico, ki jo želite razplamteti, tudi nje ne polijemo z mrzlo tekočino, ampak damo nanjo stvari, ki spodbudijo delovanje na nežen in prijazen način. Tako je s prebavnim ognjem. Zjutraj bi prvi obrok moral biti topel in lahek, pa čeprav majhen: pest/skodelica kaše, kosmičev, nekaj tekočega, hranljivega in lahko prebavljivega, lahko tudi topla rezina kruha. Potem čez kako uro pa lahko jemo surove stvari, ko je naša prebava že v polnem teku. Takrat je naš prebavni ogenj visok in je kos večjim naporom z lahkoto. Surove stvari je dobro jesti posebej - torej ne v istem obroku s kuhanimi- torej med obroki. In surove zelenjave in sadja ni dobro jesti po 17h oz. poleti po 19h. Zvečer je dobro jesti juhe in druge nežne, bolj utekočinjene zadeve. Tako optimalno pomagamo prebavi. Potrebno je tudi paziti, da so te stvari na primerni temperaturi, ker mrzle stvari niso primerne za noben želodec (sploh presne sladice itd) je dobro dati malo prej ven iz hladilnika. V naravi redko jemo ledene stvari in pozabimo, da je to stres za naš organizem. Morda nam trenutno prija, ampak dolgoročno to povzroča zrak v telesu, kar ne pomeni nujno samo, da dobimo vetrove, pogosto se nabere med organi, v sklepih ... to so potem tiste bolečine, ki jih ni videti na nobenem rentgenu ali ultrazvoku, nas pa vseeno zvija v področju prebavil Vprašajte kakšne starejše ljudi, kako to gre, pa boste videli.
Kar se banan tiče so pa v našem okolju skoraj brez izjeme enostavno nezdrave, ker so pobrane v neprimernem času in med transportom in skladiščenjem (večinoma je to povezano z zastrupljanjem živil) zgubijo še tisto malega, kar bi lahko dobrega prišlo do nas. Jejmo bi morali skratka sezonsko hrano čimbolj lokalnega izvora.
Ok, se opravičujem za vtikanje, samo morala sem to povedat, da ne bo kdo rekel, da niste vedeli
P.S.
Kaj pa je razlika med blenderjem in mikserjem?
Hvala ti Malina, ne rabiš se opravičevati za vtikanje, ampak podajaš razširjen pogled na zadevo. :prst:
V prvi vrsti se je po moje dobro ravnati po notranjem vzgibu - k temu vedno spodbujam tudi ljudi okrog sebe. Tako smatram, da se bo vsak ravnal odgovorno do sebe in ne boš užival stvari, kadar mu ali tiste ki mu ne pašejo.
Recept sem objavila v skladu z opažanjem dobrih koristi zase - kot sem opazila, mojemu organizmu zelo pristaja na tešče nekaj čisto svežega in če se le da, direkt iz narave. Pri tem se definitivno strinjam, da ne smejo živila biti ful hladna, iz hladilnika, sem tudi sama začutila, da mi ni dobro, kadar je hrana preveč hladna. Bom pa popravila tekst v članku, ker nisem čisto iskreno napisala, da uživam na tešče -- prej še spijem kozarec tople vode.
Takšne smoothije uživam že kar nekaj časa in mi do sedaj koristijo. Ne delam jih vedno po istem receptu, ampak jih prirejam. Pozimi sem jih rada delala iz kompotov - kompoti so kuhano sadje, ali se po ajurvedi sme uživati kompot zjutraj?
Glede banan se čisto strinjam s tabo. V mojih smoothijih so v prvi vrsti kot izboljševalci okusa in teksture. Če se le da, so eko. Ko je dovolj domačega sadja na vrtu, pa praktično sadja sploh ne kupujemo .... Bom čez nekaj časa objavila še poletni smoothie .... domače z vrta .
Pri bananah se mi poraja vprašanje lokalnosti in navajenosti organizma na hrano. Mi, ki smo mlajše generacije, smo navajeni na banane, pomaranče praktično vse življenje. Jih organizem še vedno prepoznava kot tujo hrano ali ne? Kaj menite vi?
Mikser je po slovensko sekljalnik, a mu pravimo tudi mešalnik - ima ponavadi več nastavkov za mešanje, sekljanje, rezanje, tudi za testo delat ter posodo za mešanje.
Blender pa po slovensko mešalnik, ki je namenjen pripravi juh, pijač, smoothijev ... in ima samo en nastavek z nožem.
Lahko se dobi tudi oboje skupaj, misker in blender (včasih so ju tako praviloma prodajali).
Sem prepričana, da veš kaj je kateri, samo ta imena mal mešajo štrene.
Jaz sem tudi sprobal tale Urškin Zeleni smoothie, naredil sem si ga tudi zjutraj in malo prirejenega. Dodal sem še rdečo peso, regrat pa je bil direktno z vrta! Drugače sem tudi jaz ljubitelj domačih smoothijev in včasih sem delal ali smo sadne ali pa samo zelenjavne. Največkrat si jih naredim popoldne, ko pridem domov - pred večerjo. Končno pa sem zdaj prvič združil oboje sadje in zelenjavo. Vem sicer, da babane niso najbolj zdarave, so pa dosti zboljšale okus. Sicer rajši uporabljam jabolka in kakšne domače robidnice, ribez ipd.
Kaj pa pomeni z vidika arjuvede, če pred prvim obrokom spiješ kavo? Zanima me tudi stališče arjuvede do zamrznjene hrane.
Pa še en recept, ki sem ga preizkusil danes: Pečena zelena s korenčkom in omako
Gomolje zelene olupimo in narežemo na kocke, po tem jo spečemo v pečici skopaj s korenčkom ( lahko tudi kakšno drugo zelenjavo npr. papriko, čebulo). Jaz sem jo spekel en manjši pleh. Peče se jo enako kot krompir, dokler ni videti zapečena. Jaz sem pekel na 150 stopinj pol ure , po tem pa še 10 min na 270 stopinj.
Zaradi močnega okusa zelene predlagam zraven kakšno omako (pečena ima sicer čibkejši okus kot kuhana, skupaj z omakico pa je odlična! )
Vmes sem pripravil omako iz kisle smetane, skute, česna in rdeče paprike. Sestavine dodamo po okusu. Če ne jeste mlečnih izdelkov, predlagam kakšno drugo omakico. Ideje?
Zelena je drugače super rastlina, ki ima veliko dobrih lastnosti med drugim tudi spodbuja delovanje ledvic in dviguje njihov energijski potencial. Kar sem danes začutil že med kosilom in mi je vedno dobrodošlo.
Hvala ti Malina, ne rabiš se opravičevati za vtikanje, ampak podajaš razširjen pogled na zadevo. :prst:
Hvala, bom upoštevala :srcek: :prst:
V prvi vrsti se je po moje dobro ravnati po notranjem vzgibu - k temu vedno spodbujam tudi ljudi okrog sebe. Tako smatram, da se bo vsak ravnal odgovorno do sebe in ne boš užival stvari, kadar mu ali tiste ki mu ne pašejo.
Z notranjimi nagibi je po mojih opažanjih tako, da delujejo le, ko so ljudje res v stiku s sabo in po možnosti fino razstrupljeni. Drugače so ti notranji vzgibi pogosto rezultat uma in ne nujno zdravih nagnjenj, ampak raznih navad, psiholoških potreb, fizičnih potreb, ki niso realne, ampak navidezne in podobno...vsakodnevno imamo ljudi na diagnozah in zelo pogosto je, da imajo radi stvari, ki so zanje neprimerne, včasih celo škodljive. Po drugi strani pa jih veliko tudi reče 'saj sem že sam pogruntal, da mi ne paše' oz. 'sem vedel, da to ni dobro zame'. Bistveno je torej, če so ljudje res v stiku s sabo, ali samo mislijo, da so :-)
Bom pa popravila tekst v članku, ker nisem čisto iskreno napisala, da uživam na tešče -- prej še spijem kozarec tople vode.
:prst: :prst: :prst:
Takšne smoothije uživam že kar nekaj časa in mi do sedaj koristijo. Ne delam jih vedno po istem receptu, ampak jih prirejam. Pozimi sem jih rada delala iz kompotov - kompoti so kuhano sadje, ali se po ajurvedi sme uživati kompot zjutraj?
kuhano in toplo je vedno ok, sploh zjutraj...jaz pogosto tudi narežem jabolke na kolobarje in jih rahlo popečem na gheeju ali podušim, toliko, da se segrejejo in malo pokuhajo, potem jih pohladim, dam čez žličko medu ... zame je to primeren jesenski, zimski in pomladanski zajtrk ... (ghee ni za vse primeren v večjih količinah, za veliko nas pa )
Pri bananah se mi poraja vprašanje lokalnosti in navajenosti organizma na hrano. Mi, ki smo mlajše generacije, smo navajeni na banane, pomaranče praktično vse življenje. Jih organizem še vedno prepoznava kot tujo hrano ali ne? Kaj menite vi?
Jaz nimam občutka, da je to domača hrana. Zame je domače tisto, kar zraste v radiju 50 km ... recimo. Ali 100. Že mandarine se mi ne zdijo domače, kot se gorenjcem kakiji zdijo eksotični ... domače je pač, kar raste okoli hiše
Mikser je po slovensko sekljalnik, a mu pravimo tudi mešalnik - ima ponavadi več nastavkov za mešanje, sekljanje, rezanje, tudi za testo delat ter posodo za mešanje.
Blender pa po slovensko mešalnik, ki je namenjen pripravi juh, pijač, smoothijev ... in ima samo en nastavek z nožem.
Lahko se dobi tudi oboje skupaj, misker in blender (včasih so ju tako praviloma prodajali).
Sem prepričana, da veš kaj je kateri, samo ta imena mal mešajo štrene.
Meni absolutno meša štrene...
Kaj pa pomeni z vidika arjuvede, če pred prvim obrokom spiješ kavo? Zanima me tudi stališče arjuvede do zamrznjene hrane.
Kava na tešče je nezaželjena. Mislim, da se tu vsi medicinski sistemi na svetu strinjajo
Topla voda -> lahko prebavljiv in hranljiv zajtrk -> kava. Mislim, da se tudi tu vsi medicinski sistemi sveta strinjajo
Zamrznjena hrana: če je domača, hitro zamrznjena, brez dodatkov je ok. Bolje kot konzervirana ali umetno vzgojena izven sezone. Pred uporabo pa je hrano potrebno nekaj časa pustit zunaj, da se odstrani kondenz iz zmrzovalnika. Ne skratka takoj iz skrinje v lonec.
Pa še en recept, ki sem ga preizkusil danes: Pečena zelena s korenčkom in omako
Gomolje zelene olupimo in narežemo na kocke, po tem jo spečemo v pečici skopaj s korenčkom ( lahko tudi kakšno drugo zelenjavo npr. papriko, čebulo). Jaz sem jo spekel en manjši pleh. Peče se jo enako kot krompir, dokler ni videti zapečena. Jaz sem pekel na 150 stopinj pol ure , po tem pa še 10 min na 270 stopinj.Zaradi močnega okusa zelene predlagam zraven kakšno omako (pečena ima sicer čibkejši okus kot kuhana, skupaj z omakico pa je odlična! )
Vmes sem pripravil omako iz kisle smetane, skute, česna in rdeče paprike. Sestavine dodamo po okusu. Če ne jeste mlečnih izdelkov, predlagam kakšno drugo omakico. Ideje?Zelena je drugače super rastlina, ki ima veliko dobrih lastnosti med drugim tudi spodbuja delovanje ledvic in dviguje njihov energijski potencial. Kar sem danes začutil že med kosilom in mi je vedno dobrodošlo.
sliši se njami :prst: solata iz kuhane zelene je sicer močnega okusa, ampak meni ravno zato všeč...malo olivca, limone ...
Z notranjimi nagibi je po mojih opažanjih tako, da delujejo le, ko so ljudje res v stiku s sabo in po možnosti fino razstrupljeni. Drugače so ti notranji vzgibi pogosto rezultat uma in ne nujno zdravih nagnjenj, ampak raznih navad, psiholoških potreb, fizičnih potreb, ki niso realne, ampak navidezne in podobno...vsakodnevno imamo ljudi na diagnozah in zelo pogosto je, da imajo radi stvari, ki so zanje neprimerne, včasih celo škodljive. Po drugi strani pa jih veliko tudi reče 'saj sem že sam pogruntal, da mi ne paše' oz. 'sem vedel, da to ni dobro zame'. Bistveno je torej, če so ljudje res v stiku s sabo, ali samo mislijo, da so :-)
Se strinjam s tabo.
Ena neatraktivna jed, ki je pa zelo njami in fino prizemlji, je visoko beljakovinska in bazična - tako po prijetnem okusu kot funkciji razkisanja telesa.
Vsebina:
zelena soja (ki je v bistvu zelena leča, pravilno ime pa je mung)
različna gomoljasta zelenjava, opcijsko dodatna zelenjava
malo maščobe katerekoli vrste
koriander, kurkuma, lovor, česen
opcijsko limonin sok, sojina omaka
Zeleno sojo (2-3 pesti na osebo) namočimo čez noč (ali 6h) z lovorjem
Naslednji dan narežemo na kose gomoljasto zelenjavo, kar najdemo v hladilniku, fino je dat zeleno, peteršilj, korenje, jaz dam včasih malo stročjega fižola ...
Na gheeju ali sezamovem olju ali kokosovi maščobi popečemo malo sveže zdrobljenega koriandra, kurkume in kak lovorjev list, par strokov česna narezanega na večje kose, dodamo vso zelenjavo, popečemo par minut (opcijsko dodamo štamprle sojine omake), dodamo mung, zalijemo, kuhamo 20 min ... zgleda krneki, je pa blazno okusno in hranljivo.
Lahko delamo variacije, kjer dodamo na koncu še popečene bučke, gobice, lahko vse to damo že noter (jaz dam večinoma kasneje, ker mi niso všeč bučke čisto mehke), lahko dodamo limonov sok in bolj razredčeno varianto imamo kot juho, lahko je zelo gosta in kot priloga ....
Lahko dodamo tudi čebulo, ingver ... jaz sem napisala tako, kot jaz delam in je superduper :prst:
Aja, pa še en, ko je ravno začetek sezone:
zelene šparglje (gojene) na pari pokuhamo, ali pa v vodi cca 5-7 min
lahko v kombinaciji z bučkami ( sploh na pari sta fini skupaj)
prelijemo z malo limoninega soka in olivnega olja ter damo ščepec sezamovih semen ... super.
Opcijsko par kapljic sezamovega olja in sojine omake (PAR KAPLJIC), dobi tak nek ... azijski moment.
Ta recept je najprimernejši s temi omenjenimi šparglji, divji so premočni in imajo premalo strukture, beluši pa so pregrenki.
Če ne želimo, da se nam razkuhajo, jih na režemo na 3-5 cm dolge koščke, potem damo najprej betke kuhat za 5 min, vršičke pa dodamo na koncu, 3 min ... in je vse ravno prav skuhano :-)
Še en recept za beluše in divje šparglje (beluši so tisti beli, zeleni pa so asparagusi-šparglji - če smo natančni).
Če želimo divje šparge brez jajc je zelo preprost recept, da jih na hitro podušimo z malo česna,
zalijemo z vodo, da se malo pokuhavajo, medtem skuhamo testenine (predlagam penne rigate ali polžke), na maslu/sezamu/gheeju popečemo drobtinice (malo!), makarončke zabelimo z njimi, dodamo vse skupaj k špargljem, vmes opcijsko dodamo malček smetane, če želimo omilit grenčico, ali pa dodamo na koščke narezano mozarello. kar se tiče drobtinic je dobro oboje- z njimi in brez, odvisno, koliko si lačen in če rabiš ekstra zabelo
Taisti recept je dober z beluši, ki jih jaz posebej prej skuham, potem popečem malo, dodam skuhane testeninice z drobtinicami ali skuhan riž (basmati je fajn, ker je sladkast), vse skupaj pa zalijem še malo z vodo, v katerem se je kuhalo ... to je recept, ki je sicer dokaj suh, nekremast, ampak ko je sveže je zelo fin, ni pa ravno za pogrevat, ker se vse presuši. Tudi tu se lahko doda pol deci smetane in je dovolj.
Delim, ker sem imela dileme kako jest šparglje brez jajc, brez mokastih omak...in mi ti recepti sedejo, sploh, ko je sezona in bi jedla špargle vsak dan Predvsem recept za zelene gojene je zelo enostaven in take jem lahko vsak dan ... včasih dodam par koščkov mozarelle, včasih dodam eno narezano rezino sira na žaru, včasih popečen tofu... vse te kombinacije so zelo zelo okusne.
Še en hiter, dober in zdrav recept. Sem v omari našla na pol porabljeno vrečko mungo fižola in ugotovila, da super paše z ajdovo kašo.
Ajdova kaša z mungo fižolom
http://receptizaduso.blogspot.com/2012/ … eleno.html
Prišel je čas bezga, njami! Jaz sem se ga že naužila in z vami delim tudi en okusen recept:
Slani ocvrti bezgovi cvetovi s peteršiljem
http://receptizaduso.blogspot.com/2012/ … etovi.html
Pesem Duše » Zdravo življenje » Recepti