1

Tema: Zdravilni učinki savnanja in njegove koristi za duhovni razvoj

Osnovni namen savne je segreti telo za nekaj stopinj, to pa reagira tako, da skuša temperaturo znižati s pospešeno krvno cirkulacijo in znojenjem. Pregrevanje telesa in njegov odziv imata številne fiziološke učinke. Segrevanje telesa pomaga pri uničevanju bakterij, virusov in tumorjev. Znojenje pospešuje odstranjevanje strupenih kovin in kemičnih snovi, radioaktivnih delcev in drugih strupov. Glavni razlogi za savnanje so torej izločanje različnih vrst strupov iz telesa, sočasno pa ima savnanje še druge pozitivne koristi. Najbolj opazno je sproščanje, ki ga savna nudi na zdrav način. Vročina, ki se razvije v savni sprošča mišice in živčni sistem, napetosti izginejo. Korist savne je tudi krepitev zdravja in zdravljenje. Z redno tedensko savno se izboljša cirkulacija krvi, kar spodbuja delovanje žlez, čiščenje kože. Savna omogoča tudi duhovni razvoj, saj je primeren prostor za meditacijo, molitev. Ameriški Indijanci in drugi jih uporabljajo za svoje svete obrede. Toplota in vzdušje spodbujajo razmišljanje o čustvih in duhovnosti.

Povezava na članek na blogu: http://pesem-duse.blogspot.com/2012/05/ … egove.html

Moje izkušnje z nekaj mesečnim savnanjem so, da sem odkril način za sprostitev in tudi meditacijo, ki je zelo enostaven zaradi zunanjega vpliva na telo. Kadar grem v savno, se namenoma izpostavim toploti in drugim okoliščinam, ki name vplivajo zelo sproščujoče. Največji vpliv je na telo, preko tega pa čutim vpliv tudi na svoje čustveno in psihično razpoloženje. Savnanje mi je najbolj všeč zato, ker deluje hitreje in učinkoviteje, kadar sem preobremenjen in delujem na »simpatičnem živčnem sistemu«, torej na način, kot sem ga prej opisal.

Re: Zdravilni učinki savnanja in njegove koristi za duhovni razvoj

Zdravilni učinki savnanja in njegove koristi za duhovni razvoj
Drugi del
Pri savnanju na prvi stopnji se telesna temperatura ne spremeni kaj dosti, pa tudi potenje ni izrazito - čeprav se tkivo že ogreva, ga telo obvlada s kroženjem krvi ter znojenjem. Druga stopnja se pojavi po desetih do trideset minutah, ko se telo ne zmore več »braniti« pred vročino v savni. Telesna temperatura naraste, kri še bolj sili proti koži, srčni utrip se pospeši, začnemo se pospešeno znojiti. Lahko se počutimo vročično, težje dihamo, lahko postanemo omotični. Takrat bi najraje odšli iz savne, ampak to ni priporočljivo, razen če res ne moremo prenesti vročine. Bolje, kot da savno zapustimo je, da jo nekoliko prezračimo in nadaljujemo, saj se najboljši učinki pojavijo šele v drugem delu savnanja.
V tej fazi nam telesna temperatura naraste od ene do štirih stopinj, nikoli pa naj ne bi presegla 39,5 stopinj Celzija. Po savnanju lahko temperatura ostane povišana še kakšnih petnajst minut, enako še kratek čas čutimo utrujenost ali omotičnost. Zato je pomembno, da po savnanju počivamo četrt ure in telesu omogočimo, da začne spet normalno delovati.
Med povišano telesno temperaturo se začnejo dogajati naslednji procesi:
•    Pospeševanje odmiranja šibkejših celic
Če tkiva segrevamo vsaj četrt ure, se začne proces odmiranja in onemogočenja delovanja šibkejših celic, občutljivih na toploto oziroma vročino. Mednje sodijo celice s poškodovano DNK, bakterije, plesni in drugi zajedavci, celice okužene z virusi, celice, ki so polne kemičnih strupov in druge okvarjene celice. S pospešeno cirkulacijo in odvajanjem vode iz telesa se hkrati z odmiranjem nezdravih celic le-te izločajo iz telesa. Procesi odmiranja potekajo postopoma in sočasno s krepitvijo imunskega sistema tudi spodbujajo telo, da samo nadaljuje te procese.
•    Nastajanje beljakovin toplotnega šoka
Beljakovine toplotnega šoka so posebne beljakovine, ki jih najdemo v vseh telesnih celicah, njihova naloga pa je obnavljanje poškodovanih celic, tako da jim pomagajo, da se ponovno vzpostavi pravilna struktura poškodovanih beljakovin. Ta proces se imenuje renaturacija. Beljakovine toplotnega šoka s tem procesom preprečijo apotozo oz. programirano celično smrt ter celične  beljakovine tako rešijo pred poškodbami zaradi stresa. Zaradi renaturacije beljakovin se lahko obnovijo vse celične funkcije, vključno s tvorbo energije, delovanjem imunskega sistema, izločanjem, dihanjem in drugimi funkcijami.
Raziskave kažejo, da s pregrevanjem telesa začasno ustavimo nastajanje normalnih telesnih beljakovin in sprožimo nastajanje beljakovin toplotnega šoka, ki začnejo nastajati v drugi fazi savnanja, ko telesna temperatura naraste za nekaj stopinj. Sicer pa beljakovine toplotnega šoka  normalno nastajajo v telesu tudi ob drugih stresih.
Pri savnanju je priporočljivo, da se vmes ne tuširamo z mrzlo vodo ali pijemo hladne tekočine, ker s tem proces upočasnimo. Bolj, ko je človek šibkega zdravja, hitreje bo njegovo telo zaznalo vročino kot šok, kar sproži nastajanje beljakovin toplotnega šoka. Dvig telesne temperature tudi povzroči utrujenost, kar pa je večinoma znak spremembe celične presnove, povezane z nastajanjem beljakovin toplotnega šoka in obnavljanjem poškodovanih celic. V infrardeči savni te beljakovine nastajajo hitreje, ker se telo segreva od znotraj.  Če savnanje ponavljamo nekaj dni, s tem telesu omogočimo nadaljevanje procesov obnove.
Pri savnanju je poleg fizičnih učinkov tudi mnogo drugih koristi.  Ko si vzamemo čas zase, za nego svojega telesa in meditacijo, se napolnimo z energijo in tudi izboljšujemo najpomembnejši odnos, ki ga imamo - to je odnos samega do sebe. Globoka fizična sprostitev vpliva tudi na psihično počutje in prinaša življenjsko vedrino. K temu pripomore tudi čiščenje telesa, ki pa ga sam zaznavam tudi v energijskem smislu. Z različnimi tehnikami meditacije lahko v savni okrepimo čiščenje, s tem ko presegamo oziroma se čistimo negativnih občutkov in jih nadomeščamo s pozitivnimi. Kot vemo, občutki privlačijo enake stvari v naše življenje. Enako je, če se npr. počutimo brez energije, ustvarimo v svojem življenju okoliščine, ki nas in seveda naše telo izčrpavajo. V savni se čistimo in kadar ozavestimo vzroke za vzorec slabega počutja, lahko dosežemo spremembo in si s podporo tudi vzpostavimo energijsko ravnovesje.  S tem pa osebnostno in duhovno rastemo. 
Osebna rast se pogosto začne z ozaveščanjem negativnih vzorcev, ki jih nosimo v svoji podzavesti. Pri tem pa ne smemo pozabiti tudi na razvoj pozitivnih odnosov, vključno z odnosom do sebe. Telo ima namreč tudi svoj spomin in pomni travme, ki smo jih doživeli, dokler jih ne sprostimo tudi fizično. Procesi telesnega in energijskega čiščenja so dopolnjujoči, ko se um umiri, nehamo bežati stran od sebe in se pozornost usmeri na lastno počutje. Ko sami sebi ne moremo reči klasičen »vse je v redu«. 
Zanimivo je, da lahko v domači savni ustvarimo ekstremne okoliščine, ko smo sami s sabo in ne bežimo več, ter izklopimo moteče dejavnike iz okolja. Procese ozaveščanja lahko podpremo tudi z različnimi tehnikami meditacije, glasbo, vizualizacijo. Savna tako lahko postane kraj dela na sebi in užitka ob sproščanju. Morda pa tudi zaradi soočanja s sabo marsikatera domača savna sameva? Tudi sam sem opazil, da se pri meni intenzivno čiščenje prične, ko se začnem počutiti neugodno in se začne druga faza savnanja. Običajno takrat težje diham in se spominjam različnih čustev in tudi dogodkov, ki so me zaznamovali. Bolj kot spremenim odnos in pogled na npr. jezo do partnerice, manj agresije in drugih negativnih občutkov nosim v sebi, lažje tudi zdržim na vročini. Marsikatero čustvo se sprosti že s predihavanjem, ker so po moji zaznavi tudi ostale okoliščine (vročina, izolacija, glasba)  dovolj podporne za spremembe. Seveda pa to ne pomeni, da je vsak obisk savne soočenje in osebna rast, jaz na to gledam samo kot eno od možnosti in privlačno alternativo, ki vključuje telesni in duhovni vidik, kar je velika prednost savne, saj se spremembe lahko hitreje prizemljijo. Zaradi ekstremnih okoliščin jih namreč takoj zaznamo. Tako ali drugače je redno savnanje izredno koristno in prijetno tako za dušo kot telo.
Vir: Savnanje zdravilna moč infrardeče savne; dr. Lawrence Wilson

David Jerebic