26

Re: Boginje in bogovi - zgodbe in pripovedke, pomoč, vodstvo ...

ANUBIS, EGIPČANSKI BOG MRTVIH

http://shrani.si/f/2P/12X/2E1gXFoU/manjsaanubis2.jpg
Anubis velja za enega najstarejših in najbolj odmevnih egipčanskih bogov, poznanega pod imenom Anpu ali Inpu, sedanja oblika imena namreč izvira iz Grčije. Njegovo ime se pojavlja v najstarejših grobnicah, delih piramid in hieroglifih, vselej pa je predstavljen kot varuh in zaščitnik umrlih, mumificiranja in vladar podzemlja. Poznan je kot prijatelj mrtvih in »tisti, ki odpira pot«, njegove upodobitve pa zasledimo po celotnem Egiptu.

Izgled
Anubis je največkrat upodobljen s temno, črno kožo, ki je včasih rdeče obarvana. Njegovo meso predstavlja zemeljske energije, s katerimi je globoko povezan, barva pa je podobna temnim tlom reke Nil. Bogata, plodna zemlja je bila v starem Egiptu visoko cenjena, zato so ga imenovali tudi »Khem« ali »Črna zemlja«. Črno barvo so poleg tega Egipčani povezovali s ponovnim rojstvom, plodnostjo in varnostjo.
Anubisa največkrat zasledimo kot moškega s šakalovo glavo in levjim repom, kot samega šakala in tudi črnega psa. Pogosto v eni roki drži ANKH, ki simbolizira ključ življenja, v drugi pa žezlo obstoja, kar predstavlja harmonijo med pozitivnim in negativnim aspektom.

http://shrani.si/f/3H/p0/1PFvR9Xt/resizeanubis3.jpg

Anubis je globoko povezan s šakali, ki so se v Egiptu pogosto zadrževali v bližini pokopališč in tudi izkopavali mrtve. Poleg tega pa prinaša tudi druge karakteristike šakala, kot so oster vid v temi in zvestoba svojemu partnerju – šakali imajo namreč vse življenje istega partnerja.

Miti o rojstvu Anubisa
Anubis sodi med najstarejša egipčanska božanstva in naj bi bil bog mrtvih, preden je Oziris prevzel njegovo mesto. Rojstvo Anubisa v egipčanski mitologiji ni povsem pojasnjeno, saj obstaja dve legendi. Nekateri zagovarjajo, da naj bi bil Anubis sin Ozirisa in Neftis (boginja žalovanja), ki je prevzela podobo Ozirisove žene Isis, Neftisine sestre dvojčice,  in ga tako prevarala, da je zanosila. Druga legenda pa pravi, da sta njegova starša Neftis in Seth (bog puščave, nevihte in tujcev).

Mumificiranje
Anubis velja tudi za boga mumificiranja in pomočnika vseh, ki so izvajali tovrstne rituale. To vlogo je pridobil, ko je bog Seth, Ozirisov brat, Ozirisa ubil, njegovo telo razrezal na kose ter jih raztresel po vsem Egiptu. S pomočjo Isis in Neftis je Anubis ponovno našel dele njegovega telesa, jih združil in mumificiral, tako da se je telo ohranilo.
Egipčanski svečenik, ki je izvajal mumificiranje, se je vselej povezal z Anubisom in dopustil, da ga je božanstvo vodilo pri delu oziroma, da je »postal Anubis«. Po tem je sledil ritual »odpiranja ust«, pri čemer je svečenik izvedel postopek čiščenja telesa, da se je duša lahko povezala s telesom in prešla v onostranstvo.

http://shrani.si/f/2X/Uw/21cWeiwT/resizeanubis1.jpg

Slika prikazuje »ritual tehtanja srca«, preko katerega je bilo odločeno ali bo duša lahko prešla v onostranstvo. Kot prikazuje slika, umrlega na prizorišče pripelje Anubis ter nato na tehtnico postavi njegovo srce ter pero boginje Maat, ki predstavlja kozmični red. Na izid čaka Ammit, demon, ki se hrani z mrtvimi. Če umrli ni prestal preizkusa in je bilo njegovo srce težje od peresa, ga je Ammit pojedel. Thot, bog modrosti, spremlja in beleži izid ter odloči, ali je srce umrlega čisto in pravično.
Lahko in čisto srce so imeli vsi tisti, ki so živeli dobro in pravično življenje, tisti, ki pa so živeli grešno, so na tem mestu plačali za svoja dejanja.
Anubis velja tudi za boga, ki dušo umrlega prepelje v onostranstvo. Spremljevalca umrlih na poti v drugi svet imenujemo psihopomp, ki je tudi del šamanske prakse, o čemer smo na blogu že pisali.

Moje izkušnje
Z Anubisom sem se prvič srečala na potovanju v šamanski zgornji svet, v katerem spoznamo svoje duhovne vodnike in pomočnike. Čisto iskreno lahko povem, da ko sem med vodniki zagledala njegovo šakalovo glavo in črno barvo, sem se milo rečeno ustrašila. Navdalo me je z neprijetnimi občutki, stisko in strahom pred tem, da bi se z njim še srečala. Skozi čas, delo na sebi in pogostejši stik z umrlimi, pa sem ugotovila, da je Anubis lahko čudovit in ljubeč vodnik, ki pa te kaj hitro postavi pred dejstvo in na realna tla, ko to potrebuješ  smile  Njegovo vodstvo prinaša preizkuse in soočanje s svojimi globokimi strahovi in tistimi delčki sebe, ki bi jih najraje prikril tudi pred sabo, ampak nagrada za pogum in delo je zelo velika, njegova prisotnost pa me vselej navda z občutkom varnosti in tihe moči, ki ji zaupam. Vedno znova se potrjuje ljudska modrost, da je strah znotraj votel, zunaj ga pa nič ni, če le zberemo pogum in se mu zazremo v oči  wink

Viri:
http://www.touregypt.net/featurestories/ankh.htm
http://daughterofmaat.hubpages.com/hub/ … ead-Anubis
http://www.egyptartsite.com/anubis.html
http://www.goldendawnpedia.com/Literatu … Anubis.htm
http://sl.wikipedia.org/wiki/Anubis
http://www.cosmic-mindreach.com/Egypt_Part1.html
http://www.egyptian-scarabs.co.uk/weigh … _heart.htm