1

Tema: Za zdravje: Mikrobi vedo, kaj je užitno …

Objavljeno v sodelovanju s Projektom “Skupaj za zdravje, človeka in narave”
Besedilo: Sanja Lončar

Že leta je na različnih internetnih straneh mogoče zaslediti poskuse z različnimi izdelki hitre prehrane. Med njimi so tudi takšni, ki kažejo slike 14 let starih hamburgerjev iz McDonald'sa, ki ne kažejo nobenih znakov razpadanja.
Spletna mesta zagotovo niso zanesljiv način ugotavljanja resnic in do zdaj smo imeli priložnost videti različne potegavščine. Če želite ugotoviti resnico, lahko sami investirate nekaj evrov in ugotovite, kaj se bo zgodilo z vašo priljubljeno hrano po nekaj dneh, tednih, mesecih, …

Pripravite se na presenečenja!

Sveža breskev po treh mesecih!

Eno izmed takšnih presenečenj me je „doletelo“, ko sem pospravljala po kleti in zgroženo ugotovila, da ene škatle živil, ki smo jih pred tremi meseci uporabili na delavnici, po povratku domov pomotoma nisem pospravila. Med drugim je bila v škatli breskev, ki kljub trimesečnemu bivanju v kleti ni kazala nobenih znakov razkroja. Videti je bila, kot bi jo kupila včeraj.
Od takrat mi je bolj jasno, zakaj je industrija lobirala (in dosegla), da ni več treba zapisovati datuma ali letnice pridelave. Preverite – tega podatka ni več na sadju in zelenjavi. Če menite, da so bile jagode pobrane včeraj, ker so videti sveže, je to morda zgolj zaradi vaše domišljije.

Začela sem bolj sistematično opazovati staranje živil in ugotovila, da je marsikaj, za kar bi predpostavljali, da se lahko postara, skoraj mumificirano.

Jogurt, ki je enako okusen tudi tri mesece po tem, ko mu preteče rok uporabe. Odprto trajno mleko, ki ga lahko pustimo dva dni na sobni temperaturi in se ne bo skisalo. Jabolka, ki nikakor ne potemnijo, ko jih olupimo in narežemo, margarine, ki ne morejo postati žarke, itd.

Zanimivo je primerjati že vložene izdelke. Kljub temu da na kupljeni paradižnikovi omaki piše, da vsebuje le paradižnike, začimbe, sol in sladkor (enako kot domača), na njej skozi leta ne opažam nobenih sprememb v barvi. Domača, s katero jo primerjam, pa je iz leta v leto bolj bleda. Očitno obstaja še kakšna majhna skrivnost, ki na etiketi ni zapisana.

Sodobni faraoni

Če bi večja trajnost živil pomenila tudi podaljšanje naše življenjske dobe, bi to morda bila dobra novica. Na žalost pa zaradi teh živil ne bomo bolj prehranjeni ali bolj zdravi – le naša trupla bodo bolj konzervirana. In to ni šala – o tem smo že pisali. Nemci so prvi ugotovili, da trupla pokojnikov razpadajo štirikrat bolj počasi, kot bi bilo naravno. V Grčiji, kjer pravoslavna cerkev ne dovoljuje upepeljevanja, imajo zaradi tega resne težave, saj zmanjkuje lokacij za nova pokopališča.
Morda se vam zdi zamisel, da boste z uživanjem hrane, polne stabilizatorjev, antioksidantov in konzervansov, dobili tudi poceni mumificiranje, zanimiva.

Osebno pa bi raje videla, da naše telo deluje, dokler smo v njem, kot pa da ga že v času življenja pretvarjamo v mumije.
Edini način, da se izognemo sodobnim igricam prehranske industrije, je, da še bolj skrajšamo pot od vil do vilic. Neposredna povezava s kmetom, lokalna samooskrba in čim večji delež lastne pridelave postajajo edina varna strategija.

urska.pesemduse@gmail.com
urskakorun.com