1

Tema: prirojene hibe

Pozdravljeni!

Zanima me, kako je s hibami, s katerimi se rodimo. No, v naši družini so to govorne napake (z bratom pogrkujeva). Zanimivo je, da v vasi se to pojavlja v naši hiši (midva z bratom, najini potomci pa ne) in pri sosedovih (trije otroci). Nismo v sorodu, starši nimajo teh težav. Najbolj zanimajo vzroki zame (zakaj/kaj vlečem od ne vem kdaj, kar močno vpliva na moje življenje sedaj, delam v službi, kjer je komunikacija pomembna in obenem težavna ...). yikes

Za kakršenkoli uvid se vam lepo zahvaljujem.

Lep sončen dan.  :srcek:

Mija

Re: prirojene hibe

Raje vprašam, kljub temu da mogoče včasih izpade neumno. smile

Ali mi prosim natančneje razložiš, kaj je to pogrkovanje?

Da dobim jasnejšo sliko za uvid.

urska.pesemduse@gmail.com
urskakorun.com

Re: prirojene hibe

Živjo!

To so različne težave v zvezi z izgovorom "vibranta" r. Nekateri ljudje z logopedsko obravnavo to prerastejo, izčistijo, nekateri ne.  wink
Sedaj se mi je porodilo še vprašanje, zakaj ima vse več otrok sodobnega časa (recimo, da se s tem soočamo starši, logopedi in drugi specialni pedagogi, učitelji in cela armada ljudi, povezana z vzgojo in izobraževanjem vsaj v Sloveniji) govorno-jezikovne motnje, kot se jim uradno reče (od tega, da pozno spregovorijo - recimo okrog 4. leta in ne "pričakovano" okrog 2. leta, ne spregovorijo, se težko izražajo, komunikacijo razumejo dobesedno (npr. spektroavtistične motnje), težave z branjem in razumevanjem prebranega ...). Kje je vzrok? Je to posledica bolj površnih odnosov z manj učinkovite komunikacije, porast dejanskih motenj, smo na te odklone bolj pozorni, je to odraz načina življenja ????  roll
Hvala za katerokoli mnenje in prav lep pozdrav  :srcek:
Mija

Re: prirojene hibe

Razne motnje, ki se jih klasificira na avtistični spekter ipd., povzroča živo srebro v cepivih, katerih je po ameriških oz. globalističnih direktivah vedno več in več.
Kaj vse še, poleg živega srebra, v vseh teh "cepivih" dejansko je, pa tudi ni javno razodeto, dejstvo pa je, da pohabljajo generacije ("nekdo na vrhu" noče zdrave populacije).
Zato se tudi vedno več vestnih, budnih staršev odloča proti cepljenjem.
Google: mercury toxicity vaccines.

Vsekakor pa na otrokove sposobnosti komunikacije in učenja vplivajo tudi družinski odnosi v dobi odraščanja.

Pa še marsikatero pikro bi lahko povedali na račun površnih odnosov in novodobne (permisivne) vzgoje s strani mnogih staršev ter hkrati prepovedi kaznovanja v vrtcih in šolah, kar vzgaja generacijo narcisoidnih razvajenčkov in sociopatov. To bo še "veselo"...

Re: prirojene hibe

Živjo!

Naša hčerka je pozneje spregovorila, je začela pa nenavadno zgodaj prepoznavati črke. V bistvu smo pri njej do govora prišli po drugi poti - od pisanja črk, besed, do branja (napisi na tablah ...) in govora. Danes ima izbrano, bogato besedišče, v 1. razredu piše male spise, bere tekoče male tiskane črke itd. V glavnem, bilo je zelo zanimivo in verjemite, da pestro, tako da razmere v zvezi z različnimi službami poznamo od blizu.
Bila je cepljena po programu do 3. leta, potem pa revakcinacij nismo izvajali, opustili smo cepljenje pred šolo in sedaj v 1. razredu in videli bomo, kaj temu sledi (mogoče nič, mogoče nas bo pediatrinja dejansko prijavila ...). Pri njej nismo opazili bistvenih sprememb razen enkrat, ko je po cepljenju nismo mogli potolažiti ... Je pa govor izostal oz. se ni nadalje razvil, čeprav je zgodaj pozdravljala, klicala mama itd.
Glede odnosov nam je dala zgovorno ogledalo. Je pa tudi res, da smo se kot družina znašli v primežu izzivov (nemogoči in nestalni urniki v službi, brez varstva, bolezen in smrt v družini ...). Danes lahko rečem, da smo še dobro izpeljali vse skupaj. Ko je človek na robu fizičnih in drugih moči, naredi, kar zmore. Danes, ko je je marsikaj za nami in je govor stekel, laže dihamo. Se pa učimo drugače komunicirati, učimo se komunicirati ... Za našo družino zgleda, da je to življenjska naloga.
Otrok poišče šibko točko staršev - za to imajo poseben čut. Tudi starši se gradimo, sproti. Danes vemo veliko več kot takrat, ko smo se prvič pogledali v oči z novorojenko  wink
Nas je ta izkušnja pretresla, ampak tudi obogatila. Kjer smo jo razvadili, poskušamo popraviti zamujeno. Izzivov ne manjka. Lahko pa rečemo, da je zrela, odgovorna, komunikativna in srčna deklica. Če nastopijo težave  s kakšnim otrokom v vrtcu ali šoli (tujci, ki ne znajo slovenščine, priseljenci), vedite, da zmore prav ona vzpostaviti most.

Pozdravček  :srcek:

Mija

Re: prirojene hibe

Mija je napisal/a:

Za kakršenkoli uvid se vam lepo zahvaljujem.

Energijsko lahko vpogledam lahko le tebe in tvoje biopolje, ker sprašuješ za to; drugih iz etičnih razlogov nisem gledala. Se pa prek tebe začuti blokada v družini, ki je vezana na odnos do drugih - ta blokada je starejšega izvora, izhaja lahko generacijo ali dve nazaj. Povezana je, kakor jaz to vidim in začutim, s pravico do govora in svobodnega izražanja. Začuti se, da nekako otrok skozi generacije ni imel besede, mu ni bilo dovoljeno izraziti, lahko da so otroci bili utišani na bolj grob način. V starejših družinah v preteklosti je bilo normalno, da so otroci morali biti tiho, vendar v vaši družini je lahko bila to travma. Kako pa se sama spomneš komunikacije v družini, ko si bila še punčka? Kakšno komunikacijo sta imela oče in mama s tabo in med sabo? In pa dedki in babice?

Mija je napisal/a:

Kje je vzrok? Je to posledica bolj površnih odnosov z manj učinkovite komunikacije, porast dejanskih motenj, smo na te odklone bolj pozorni, je to odraz načina življenja ????

Lahko da kombinacija vsega naštetega. Ljudje se prav tako vse hitreje umsko in drugače razvijamo, to se pozna že na mlajših generacijah. Lahko da um novodobnih otrok tako hitreje deluje od govornega in bralnega aparata, da se otroku lahko zatakne pri izgovorjavi ali pri branju. A to so le moje špekulacije, nisem šla nikoli raziskovati, kaj se dogaja.

Lahko da so motnje branja in izgovorjave bile prisotne tudi pri preteklih generacijah, a strokovnjaki temu niso posvečali toliko pozornosti posvečali kot dandanes. Poznam ljudi, ki imajo disleksijo, vendar temu ni v času osnovne šole nihče posvečal pozornosti (pač so težje brali), zato tudi sami nikoli niso imeli občutka, da je kaj "narobe z njimi" ali kot "motnjo". Se spomnim, da so v osnovni šoli za "posebneže" veljali samo levičarji. smile So bili tudi učenci, ki so govorili, tako smo takrat pravili, bolj na "r" (verjetno je to pogrkovanje) in bolj na "s", a to je pač bilo normalno in sprejemljivo, nihče ni tega, vsaj spomnim se ne, jemal kot motnjo, katero bi bilo potrebno "zdraviti". ZAto verjamem, da smo danes bolj popredalčkani glede vsakršnega odstopanja od "normale" in da takoj opazimo posebnost, jo popredalčkamo in, če spada v slab predal, poskušamo popraviti. smile

urska.pesemduse@gmail.com
urskakorun.com

Re: prirojene hibe

Pozdravljeni!

Urška, ko sem brala tvoj odgovor, se mi je ponudilo kar nekaj iztočnic. Družino, v katero sva se rodila z bratom, je zaznamovala smrt starih staršev po mamini strani. Pred mojim rojstvom je umrl dedek, pred bratovim babica (prometna nesreča). Torej, v letu in pol smrt starih staršev in najino rojstvo. Vmes se je oče za kratek čas odselil domov k staršem, po rojstvu brata se je vrnil. Naše družinsko življenje je oblikovalo delo. Komunikacije je bilo malo, v glavnem je bila povezana z delom (kaj mora kdo opraviti, kako - odlično, seveda ...). Kar hitro sva morala odrasti, ker ni šlo drugače. Meni je bilo z očetom vedno težko komunicirati, je precej eksploziven, če ni po njegovem ali ima kdo drugačno mnenje, zna pa pokazati tudi veselje, se nasmeji iz srca, izredno veselje ima do dela na zemlji, redoljuben je in natančen, a zanima ga samo nekaj področij, ostala niso pomembna (zanj). Pri materi sem imela občutek, da z večjo lahkoto komunicira z bratom, da sta si bolj podobna po značaju. Mama je z nami več komunicirala, spremljala šolsko delo, naju vključevala v delo itd., tako da sva z bratom hitro znala poprijeti za različna opravila, v bistvu sva bila v tem smislu že v OŠ (četrti, peti razred) samostojna (kuhanje, pranje, skrb za domače živali ...). Drugače je bilo z izražanjem čustev - ne da jih ni zaznala, da jih je spregledala, mogoče ni znala tega pokazati. Večkrat sem čutila njeno stisko, je zelo delavna in tudi (pre)obremenjena, a vseeno je bila odprta za novosti. Mogoče najbolj pri njej pogrešam sproščenost kljub težavam, to, da se nasmeji iz dna srca, kar ji duša da. V vasi smo veljali za nekaj posebnega, uspešni itd. z drugačnimi vrednotami, ne vem pa, če zaradi tega sedaj bolje živimo (materialno).
Babica po očetovi strani in tudi nekateri vaščani, sošolci, so bili tudi neizprosni in posmehljivi zaradi govorne napake. Otroka boli, čuti se nemočen in osramočen, če se mu nekdo roga zaradi kakšne hibe. Mogoče sva z bratom zato vložila več dela v uspeh npr. v šoli itd. Manjka pa mogoče tisi občutek samozaupanja, občutenje sebe kot zadostnega, vrednega, sprejetega. Potrditev v družini sva doživljala zaradi dosežkov.
Zanima me tudi, zakaj sem doživela to situacijo, saj učne lekcije duša izbira z dogovorm, prostovoljno. Čeprav se mi svita, da lahko s to izkušnjo pomagam tistim, ki jim je mogoče še težje (težave z učenjem, razumevanjem stvari ...).

Prav lep pomladni dan želim vsem,

Mija  :srcek:

Re: prirojene hibe

To boš sama spoznala, kaj ti ta situacija prinaša, meni zate in za tvojo situacijo ni dano videti, kaj prinaša. Je pa del, kakor sem začutila, ko si napisala, vezan na posmehovanje. Če začutiš, si poglej, kaj v tebi sproža beseda posmehovanje in ogovarjanje, ali mogoče sama kdaj v sebi koga zasmehuješ ali ga ogovarjaš. To je lahko tudi družinski vzorec po liniji prednikov.

urska.pesemduse@gmail.com
urskakorun.com

Re: prirojene hibe

Hvala, Urška, za vpogled. Najbrž gre za gugalnico večvrednost na eni strani, posmehovanje na drugi strani.

Hvala za pomoč  :srcek:

Mija