1

Tema: Alkohol

Pozdrav vsem,

zanima me, kako dojemate alkohol, ta sestavni del človeškega življenja, ta metabolit, ta proizvod narave, včasih destilat... skratka snov ki nas prežema kot del narave in modificiran del.
Ga dojemate:
kakor substanco, ki pač obstaja?
kakor zdravilo?
kakor breme in tegobo?
kakor...(vstavi poljubno misel)?

Moj vidik je:
- da se alkohol tudi na veliko zlorablja in to ga meče v slabo luč, ker lahko v človeku prebudi nepredelana čustva, ki na dan izbruhnejo, namesto da bi se predelala potrpežljivo in z obzirom
- da je potrebno veliko samokontrole, da iz -bremena- naredimo -zdravilo-
- da je bilo moje enkratno rahlo predoziranje dovolj, da iz mene naredi previdnega uživalca

Alkohol (do rožic  smile ) kdaj pa kdaj, ko pač rabim, mi pomeni -gumb za resetiranje uma- in vzpostavitev ravnovesja.
Priznam si, sem fizično bitje in včasih potrebujem fizično prizemljitev, fizični -reset-, ki me spravi nazaj v mojo vlogo.

Ampak še enkrat: z veliko mero samokontrole.

LP smile

Tu in zdaj.

Re: Alkohol

Sigi, tako kot pri vsem ostalem, je ključno, kakšen odnos imamo do tega. S kakšnim odnosom se usedem za volan, skuham kosilo, z nekom klepetam ali uživam alkohol. Moja izkušnja je, da ko sem se začela ukvarjati z "duhovnostjo" (danes raje rečem, da se ukvarjam s sabo in z življenjem smile), sem imela nek ideal, ki je bil takrat zelo oddaljen od mojih takratnih sposobnosti. Nehala sem uživati alkohol, kavo, sladice, se umikala od mest, ki bi me lahko spravlja v skušnjavo ipd. Potem sem nek večer legla v posteljo in razmišljala, če sem se danes v čemerkoli "pregrešila" in ugotovila, da to moje življenje ni vredno življenja. Pustimo na stran odvisnosti (tu ne govorim o tem, ker te zahtevajo posebno obravnavo). Govorim o tem, da smo ljudje. In včasih se nam prileže neka stvar, za katero vemo, da ni najbolj zdrava (čokolada ipd.). Ampak zavedati se moramo, da smo nič več in nič manj kot ljudje smile Včasih nam neka taka stvar, kot je alkohol, lahko začasno in pogojno pomaga prebroditi neko krizo - razvezati jezik, izraziti svoja čustva, se sprostiti in spomniti na smeh in radost. Je pogojeno. Ampak dokler ne dosežemo tako visoke ravni delovanja, da so takšne stvari povsem integrirane v naš način delovanja, nam je tudi alkohol lahko majhno pomagalo. Seveda če to količinsko in frekvenčno ne prerase v pretirano kompenzacijo. Vsak pa je odgovoren zase in si meje postavlja sam. Vsak sam sebi lahko odgovori, koliko in kdaj uživa alkohol, s kakšnimi razlogi, pri čem mu pomaga ter kako se počuti naslednji dan wink

Re: Alkohol

Bom en mal pomodrovou.
Torej,pri reikiju trojki(res da na zadnji ali predzadnji strani) Zoran "naglas" zapiše,na delavnici pa bolj potiho pove da je čas za branje literature,začenši z Blavatsky,Gurdjieff,Steiner,...,do Castanede in ostalih.Zakaj tiste "ta stare"?Če nič drugega zato da lahko delamo primerjavo in ugotavljamo "teoretski" napredek če ga je kaj,ali pa zato da take debate odpadejo. lol
In v teh starejših zapisih se sreča razlaga:uživanje alkohola je odveč ker ga naše telo-prebavila ustvarijo v normalnih pogojih sama.V prebavilih nastane,opravi svojo nalogo in se v prebavilih tudi razgradi.Če alkohol zaužijemo pa gre energija alkohola najprej v glavo(pa čeprav teče po grlu navzdol) in tam ustvari "štalo"-nered-energijski kaos.
Zdaj,da ne bi kdo mislil da sem 101% abstinent,to nisem.Imam izkušnjo kako alkohol deluje name,zato kadar ga zaužijem se zaenkrat strogo "distanciram"od uporabe reikija ali česa podobnega še manj pa mi pade napamet da bi ga uporabil za stimulans samega sebe.
Toliko z moje strani ker sem imel občutek kot da me je nekdo za jezik potegnil. smile

Re: Alkohol

Osebno sem mnenja, da je alkohol igračka odraslih, saj nikoli ne nastopa sam, okrog njega se vedno splete neka zgodba, prigoda, doživljaj. Na ta način alkohol z izredno lahkoto (kjer je tudi zanka) povežemo s pozitivnimi občutki, ki smo jih doživeli v dobri družbi ali z zabavno prigodo. V nas prebudi to dogajanje podobne občutke kot so znale dvigniti raven serotonina igre iz otroštva, seveda sedaj te igre prihajajo s stranskimi psihofizičnimi učinki. Dokler dojemamo alkohol, da je to naša igračka in orodje za sprostitev, bomo ujeti v tem, da nam lahko samo alkohol pomaga doživeti nek lep občutek, doživetje, sprostitev, in bo vedno obstajala tendenca, da sladka razvada preide v mračno odvisnost od alkohola. Ko alkoholu odvzamemo titulo ljube igračke in ga postavimo v stransko vlogo, na primer kozarec vina ob dobri večerji in v dobri družbi, kjer glavni vlogi igrata družba in večerja, mu s tem odvzamemo pomembnost in zmanjšamo nevarnost za odvisnost. To ne pomeni, da se zavzemam za abstinenco; jaz nisem abstinentka, rada spijem okusno črno vino, hladno pivo ali dobro žganje. Vse bolj pa sem mnenja, da odrasli za igranje raje najdimo kakšno drugo igračko, ki bo v nas prebujala dobre občutke brez plačila.

Zakaj? Ker je prelahko zapasti globoko, še preden se človek v celoti zave, je že zasvojen. Slovenija ima že v kolektivni zavesti, da je alkohol sprejemljiv in dober, imamo ga celo v zdravljici!

Oseba, ki je nagnjena k temu, da se rada nečemu posveti v celoti (najsi bo to pozitivna ali negativna stvar), kar pomeni tudi, da lahko hitreje kot drugi ljudje zapade v neko navado, razvado in kasneje v odvisnost, naj bi bila pazljiva pri uživanju alkohola (in pri drugih stvareh, ki povzročajo odvisnost).

Če kdo želi delati na odnosu do alkohola, si lahko pogleda pri sebi, kateri občutki mu v normalnem stanju zavesti manjkajo in jih z alkoholom pridobi. Te občutke je možno prebuditi tudi v normalnem stanju zavesti. Pred časom sem bila tudi sama mnenja, da je možno samo z malo pomočjo alkohola prebuditi nove ravni sprostitve. Šla sem skozi ta proces, zato vem, da je možno in da se da prebuditi enake občutke in enako raven sprostitve.

Obstaja pa še ena možnost, in sicer da tako močni občutki, ki jih izzove alkohol, sploh niso namenjeni naši ravni zavesti, ker jih zaradi moči vibracije naš živčni sistem slabo prenaša. Kdor izziva te občutke in drega v svoj živčni in hormonski sistem, mora biti pripravljen tudi na delo, ki ga čaka zatem. Tako jaz gledam na to. Ima pa seveda vsakdo svojo zgodbo in prav je tudi, da ji sledi.

urska.pesemduse@gmail.com
urskakorun.com

Re: Alkohol

Hvala, da ste delili mnenja. Podali ste zanimive odgovore, ki me spodbujajo k razmišljanju. :prst:

Tu in zdaj.