1

Tema: Mandala

Verjetno je skoraj vsak od vas slišal za mandalo. Zdi se, kot da jo venomer obhaja nekakšna avra skrivnostnosti. Kaj pa dejansko so mandale?  smile

Mandala je sanskrtsko ime za krog, ki upodablja splošno obliko mandale. Predstavljam nekatere bistvene izsledke o mandali.

Bistvo mandale predstavlja središčna točka, v kateri je skoncentrirana energija. Le-ta se širi navzven kakor cvet, opazovalec s spremljanjem širitve tudi sam širi svojo zavest.

Mandala je pomensko:
*duhovno in meditativno orodje;
*pripomoček za ustvarjanje svetega prostora;
*skupek oblik, ki sega onkraj nam znanega jezika in razumskega razmišljanja;
*most med nižjimi in višjimi svetovi;
*predstavitev duše, njenega napredka na poti do razsvetlitve ter predstavitev univerzalne zavesti.

Splošni nameni izdelave mandale so sledeči:
*umiritev uma in izboljšanje pozornosti;
*odmik pozornosti od leve možganske polovice, kjer vlada racionalni in linearni razum, k desni možganski polovici, kjer delujejo domišljija, intuicija ter razširjeno razmišljanje;
*razširitev zavesti in približanje k univerzalni zavesti;
*globlje razumevanje življenja in opazovanje lastne duše;
*vzpostavitev notranjega ravnovesja in harmonije.

Ko se z očmi sprehajamo po površju mandale, se razumski del možganov pomakne v meditativno stanje. V takšnih trenutkih dobi duša priložnost, da svobodno deluje. Začne se naravno vzpostavljanje notranjega ravnovesja z našo božansko iskro. Ko se uglašujemo z dušo, hkrati poteka uglaševanje z univerzalno zavestjo absoluta.

Vsaka oblika, barva, namen ... skratka vse, kar obstaja v mikrokozmosu (človeška raven) naj bi po principu holograma odsevalo v makrokozmosu (absolutnoa univerzalna ali božja zavest).
Znano je tudi, da se energije, ki vibrirajo na enaki ravni oziroma z enakimi vibracijami, privlačijo med sabo. Mandala z določenimi oblikami, simboli, barvami in nameni odseva v okolje določene energije, ki privlačijo enake energijske kakovosti iz univerzalne zavesti.
Če opazujemo mandalo, napravljeno z določenim namenom, se lahko prek mandale povežemo z energijami iz univerzalne zavesti, ki odsevajo enak namen in v nas prebujajo enake kakovosti. Lahko nas zdravijo, širijo našo zavest in vzpostavljajo harmonijo. Iz univerzalne zavesti sprejemamo prek mandale tudi tiste zdravilne energije, ki jih podzavestno potrebujemo. Mogoče se niti ne zavedamo, kaj v resnici potrebujemo. Tukaj je najbolje, da zaupamo notranjemu vodstvu. Zdravljenje poteka točno na tistih mestih in ravneh, ki so najbolj potrebne zdravljenja.

urska.pesemduse@gmail.com
urskakorun.com

Re: Mandala

Urška je napisal/a:

Iz univerzalne zavesti sprejemamo prek mandale tudi tiste zdravilne energije, ki jih podzavestno potrebujemo. Mogoče se niti ne zavedamo, kaj v resnici potrebujemo. Tukaj je najbolje, da zaupamo notranjemu vodstvu.

Na kak način pa naj nekdo, ki še ne ve slediti notranjemu vodstvu, kako se lahko odloči katera je slika primerna za njega in katera ne.
Hvala
lp

pesem.duse@gmail.com, 070-788-788

Re: Mandala

Tole vprašanje sem skoraj čisto spregledala. smile

Ena možnost je, da si izberemo na "prvi pogled". Tista mandala, ki nam prva pade v oko, čisto prva, brez nadaljnega razmišljanja na način, da ima druga mandala barve, ki so nam všeč, da je namen druge mandale za nas "boljši", da ne rabimo namena te mandale, da ima druga mandala lepše vzorce ... Vse to na stran. Zaprimo oči, zadihamo globoko parkrat, preštejemo v mislih do deset ( smile  ) in si še enkrat na hitro ogledamo mandale. Tista, ki našo pozornost najprej pritegne, je za nas v tem trenutku najboljša izbira.

urska.pesemduse@gmail.com
urskakorun.com

Re: Mandala

Urška,
kaj se pa zgodi če me pritegnejo npr. dve ali več mandal in bi jih rad imel v istem prostoru. A je potrebno biti na kaj pozoren npr,: da so na isti steni ali razmak med njimi.
Hvala smile

pesem.duse@gmail.com, 070-788-788

Re: Mandala

Zoran je napisal/a:

kaj se pa zgodi če me pritegnejo npr. dve ali več mandal in bi jih rad imel v istem prostoru.

Potem pa slediš svojim željam.... smile Načeloma je lahko več mandal v istem prostoru, seveda pa je odvisno, za kaj se tisti prostor uporablja ter za kakšen namen so narejene mandale. Mandala v principu dviguje in spodbuja energije (na različnih ravneh - nekatere so usmerjene v delovanje posameznih čaker, druge za spodbujanje na višjih energijskih ravneh ...). Če izhajamo iz tega principa, so mandale dobrodošle v prostorih, kjer se izvajajo kreativne aktivnosti in aktivne umske dejavnosti (dnevna soba, kuhinja, pisarna, prostor za aktivne delavnice in aktivne meditacije, prostor za terapijo, masažni prostor, skupni prostori, jedilnica ...), pač vsepovsod, kjer je zaželjena energijska podpora.

Morda bi kdo pomislil, da mandala super deluje v spalnici. Lahko se postavi mandala tudi v spalni prostor, vendar tega ne priporočam. Spalnico in posteljo dojemam kot prostor, kjer se globinsko umirim in izklopim. Mandala s svojim energijskim delovanjem bi lahko povzročila težave med spanjem, blodnje ali celo móre. V bistvu vsaka stvar, ki služi kot energijska podpora, ne spada v spalnico, razen tistih, ki delujejo izključno umirjevalno.

Če je kdo eksperimentalne narave in raje verjame dejanjem kot besedam, lahko na lastni koži preveri energijsko delovanje s kakovostnimi angelskimi kartami (če nima mandale). Pred spanjem približno 10 - 15 kart (lahko tudi več) razpostavi na nočno omarico, pod blazino in okrog postelje. Jaz sem to enkrat nevede napravila z 10. kartami in imela zelo burno noč. smile

Od takrat dalje je spalnica, kar se tiče takšnih in drugačnih okrasnih predmetov, zelo siromašna. smile

urska.pesemduse@gmail.com
urskakorun.com

Re: Mandala

Zoran je napisal/a:

potrebno biti na kaj pozoren npr,: da so na isti steni ali razmak med njimi.

Vsekakor je pri tem najbolje slediti našemu notranjemu občutku. Jaz osebno imam raje eno mandalo na steni in postavim mandale na pravokotne stene, če pa je komu ljubša postavitev na eno steno, pa tudi čisto ok.

Glavno pri postavitvi je, da se počutimo prijetno, da nimamo občutka, da "nekaj ne štima". smile

urska.pesemduse@gmail.com
urskakorun.com

Re: Mandala

Tibetanska ali Kalachakra mandala

Tibetanska ali Kalachakra mandala simbolizira čas in celoten univerzum (zunanja Kalachakra), fizične in mentalne aspekte človeka (notranja Kalachakra) ter aspekte prakse (alternativna Kalachakra). Izdelovanje mandale je molitev k Budi, s katero želijo tibetanski budisti vzpostaviti sočutje do vseh bitij na zemlji. Mandala služi tantričnim budistom kot orodje pri meditaciji.

http://www.shrani.si/t/b/fK/4Ozoeyhx/1/tibetanska-mandala.jpg

http://www.shrani.si/t/1u/Ov/MhX8LBL/3dmandala3.jpg

http://www.shrani.si/t/K/WT/4ms06l/kalachakramandalawheelof.jpg

Zgoraj je predstavljena tudi 3D upodobitev tibetanske mandale, katera dejansko predstavlja palačo Bude, katerega od ostalih budističnih božanstev ali tempelj duše.

urska.pesemduse@gmail.com
urskakorun.com

Re: Mandala

Urška je napisal/a:

Kalachakra

Zanima me kaj je to (kalachakra) ime za eno madalo ali več mandal, ki imajo določene karakteristike ali je kak drugi pomen? Ali je to mogoče združenje čaker? (kala-chakra) roll
Hvala smile
lp

pesem.duse@gmail.com, 070-788-788

Re: Mandala

Kalačakra (kalachakra) mandala je naziv za mandale kalačakra tantre, ki izhajajo iz Vajrayana budizma (Tibet). Tako, čisto na kratko in v eni povedi ...  big_smile
Kot vidiš že zgoraj, si mandale niso enake.

urska.pesemduse@gmail.com
urskakorun.com

Re: Mandala

Pred kratkim sem na strani objavila članek z naslovom Mandale po svetu.

Mandale se po svetu pojavljajo v mnogoterih oblikah in načinih. Skupno mandalam, ki jih je napravil človek je njihova duhovna oziroma spiritualna vrednost. Mandale se skoraj brez izjeme med vsemi ljudstvi po svetu uporabljajo pri meditativnih, iniciacijskih in drugih duhovnih obredih. Nekatere mandale so majhne kot dlan, druge lahko merijo v premer kot srednja hiša. Vsem pa je skupno tudi središče, ki koncentrira energijo in jo preliva nazven ...

urska.pesemduse@gmail.com
urskakorun.com

11

Re: Mandala

Urška je napisal/a:

Pred kratkim sem na strani objavila članek z naslovom Mandale po svetu.

Šele sedaj sem videl, da si objavila ta članek - noro yikes
smile

pesem.duse@gmail.com, 070-788-788

Re: Mandala

Hvala Zoran ...  big_smile   :prst:

urska.pesemduse@gmail.com
urskakorun.com

Re: Mandala

Spet sem malo privlekla to temo na površje.

Če ima kdo kakšno vprašanje glede mandal, simbolov v mandalah, pomenov, uporabe, barv. ....kakršnokoli drugo vprašanje, ki se navezuje na mandale, se lahko tu svobodno razpiše in vpraša.  :rose:  wink 

Dobrodošli so tudi mnenja o tej vrsti umetnosti, lahko napišete lastne izkušnje z mandalami, če ima kdo doma mandalo ali jih riše, naj se razpiše, kako jih ustvarja ...  :srcek:

urska.pesemduse@gmail.com
urskakorun.com

14

Re: Mandala

Jaz jih ustvarjam, ravno danes sem eno zaključila.  :prst: Ne delam takih kot je slikica zgoraj, dosti bolj preproste, ampak so vseeno nekatere zelo lepe. V bistvu se ne ukvarjam preveč s to filozofijo, ki stoji za mandalami, slikam jih ker me sprošča njihovo ustvarjanje, ker jih, ko so gotove blazno rada gledam - sploh če je kombinacija barv 'huda', pa zato ker tako treniram svojo vztrajnost in natančnost, nemreč to nista bili nikoli moji vrlini. Na začetku sem jih delala kar s tempera barvami, sedaj pa imam za to akrilne barve. Všeč mi je začetna faza, ko si zamislim vzorec in je vsa ustvarjalnost popolnoma prepuščena domišljiji. Sem že tudi iskala, če obstajajo knjige z vzorci mandal, baje da nekaj takega obstaja, sam nisem ravno slišala pohval...tako da raje ostajam kar sam svoj mojster lol  smile

Re: Mandala

Lexi je napisal/a:

Jaz jih ustvarjam, ravno danes sem eno zaključila.

Super, Lexi!  :prst:  :srcek:  :srcek:

Res je, pri mandalah se resnično zelo trenira vztrajnost ... smile

Lexi je napisal/a:

Všeč mi je začetna faza, ko si zamislim vzorec in je vsa ustvarjalnost popolnoma prepuščena domišljiji.

Mmm...meni tudi. Ko se mandala kar sama zariše pred očmi. Potem, ko sledi barvanje vzorcev, pa se ustrezne barve kar same prikažejo. Super je risati mandale, se trenira tudi intuicija!  :srcek:  smile

Upam, da ne bo nič narobe, če bom rekla tudi v imenu ostalih forumovk in forumovcev ... zelo dobrodošlo je, če bi bila pri volji in nalepila kakšno umetnino tudi sem gor. Če boš tak začutila, seveda. :srcek:

urska.pesemduse@gmail.com
urskakorun.com

Re: Mandala

oj sem dokaj nov na temle forumu in tudi jaz rišem mandale so pa isto bolj preproste niso tolk zakomplicirane
se prepustim pa sproti rišem vzorce...
rišem jih s svinčnikom in pa šestilom,potem jih pobarvam z barvicami
mogoče še kakšno pripopam tuki gor...
nisem pa prebral nobene knjige o mandalah delam bol po občutku
no skratka sprošča me risanje

lep dan
green

Re: Mandala

http://www.disketa.si/media/uploads/201 … 7c3cdd.jpg

evo upam da link dela

če imate kakšne komentarje,vprašanja ali karkoli kr napište

čau
green

Re: Mandala

Pozdravljeni!

Tudi mene zanimajo mandale, nameravam si narisati eno za v svoj dom. Pa me zanima, kako vpliva počutje/zdravje  pri ustvarjanju na energijo mandale. Gre za proces sproščanja, razvijanja vztrajnosti, natančnosti, zdravljenja duše ...Ali samo jaz tako menim?

Re: Mandala

Definitivno ima človekovo počutje izreden vpliv na ustvarjanje mandal in drugih energijskih slik.

O vplivu umetniškega dela (kako pomembno je, da je človek v kanalu, osrediščen in pretočen, ko ustvarja energijsko delo) na človeka sem pisala v enem izmed člankov na temo Energijske umetnosti: http://pesem-duse.blogspot.com/2010/10/ … ostor.html

Prav tako o tem govorim v oddaji Preprosto naravno: http://www.preprosto-naravno.si/sl/energijska-umetnost
:prst:

urska.pesemduse@gmail.com
urskakorun.com