1

Tema: Beli žajbelj - sadika

Pozdravljeni.

Že nekaj dni/tednov po internetu iščem, kje bi lahko dobila sadike belega žajblja (ali pa vsaj vejico, da jo podtaknem).

Da se dobiti posušene vejice, sadike pa ne. (oz. ena vrtnarija, ki ga ima, ga trenutno nima na voljo).

Mogoče ve kdo, kje bi ga lahko dobila oz. ga ima mogoče kdo doma in bil pripravljen (pro)dati sadiko ali pa tudi vejico?

Pa še eno (botanično) vprašanje:
Ob pregledu interneta pa se pojavljata 2 različni imeni ob imenu beli kalifornijski žajbelj. In sicer Salvia alpine in Salvia apiana. Gre v bistvu za isto zadevo, le ponesrečen prepis ali gre dejansko za različni rastlini? Upam, da mi boste znali pomagati ali pa me vsaj usmeriti.

Re: Beli žajbelj - sadika

Na tej strani sem že naročal razna semena, našel pa sem tudi semena belega žajblja (sage; white).
V Slovenijo dostavljajo samo semena, sadik pa žal ne. Poslali so mi po letalski pošti. Cene so zmerne. Imajo ogromno ponudbo semen zelenjavnic (tudi zelo zanimivih - recimo buča luffa, katero se lahko uporabi kot gobo za pranje) in zdravilnih zelišč.

https://www.strictlymedicinalseeds.com/ … ecific=703

Tu in zdaj.

Re: Beli žajbelj - sadika

petruska, glede imen žajblja, jaz osebno poznam Salvia apiana.

V kolikor ga nameravaš gojiti in sušiti za delo z njim (čiščenje prostora, energij), bi želela dodati sledečo misel, ki se nanaša tudi na gojitev super hrane na vrtu - goji jagode itd.

Rastline, ki v primerjavi z milo klimo in rudninsko bogato zemljo našega vrta, zrastejo v krutejših vremenskih pogojih ali na neprijaznejših tleh, v sebi koncentrirajo več moči, eteričnih olj in energije.

Na primer goji jagode, ki zrastejo pod himalajo, imajo v primerjavi z vzgojenimi goji jagodami na našem vrtu, več "super moči"; enostavno iz razloga, ker so zrastle in dozorele na rastišču in v podnebju, ki je za rastlino manj prijazen, zaradi česar je rastlina za obrambo in preživetje bila primorana razviti več obrambnih moči, kar je posledica več hranilnih moči sadežev.

Podobna zgodba je z belim žajbljem. Beli žajbelj, ki je vzgojen pod vročim pol-puščavskim soncem, v ostrejših pogojih za preživetje, v sebi razvije več eteričnega olja in posledično več "bele" moči.

Nasvet, da bi domači žajbelj (ali druge začimbnice in super rastline) akumuliral več "bele" moči je, kot je že za začimbnice povedala Sanja Lončar v naši oddaji Preprosto naravno, Moč začimb, da ga ne razvajamo preveč, ne sadimo v najboljšo zemljo, ne gnojimo ... skratka, da rastlini omogočimo ostrejše pogoje za preživetje. Na ta način bo sama razvila večjo moč v sebi.

urska.pesemduse@gmail.com
urskakorun.com