Pozdravljena ledvička in dobrodošla na forumu! Ja, dandanes imamo ženske pogoste menstrualne težave, čemur se ne moremo izogniti, ko nastopi čas, ko se začnemo pripravljati na otroka. Načeloma je višja raven testosterona (moški hormon) povezana s pomanjkanjem ženske energije in posledično ženskih hormonov. Na internetu boš našla veliko napisanega o policističnih jajčnikih, primerni prehrani ipd.

Ledvični potencial je sestavljen iz dveh delov: prirojenega in tistega, na katerega vplivamo s svojim življenjskim stilom, čustvovanjem in razmišljanjem. Ta prirojeni del je močno povezan z energijo naših staršev - kakšen odnos so imeli do našega spočetja, v kakšnem stanju so bili, ko smo prišli na svet (jih je bilo strah, kakšen je bil njujn odnos in odnos do nas, ali smo bili načrtovani, so si morda želeli drug spol ...). Pri tebi se začuti izrazito močna energija tvoje matere, ki predstavlja neko strogo figuro. Kakšen je tvoj odnos do nje? Ali ji znaš jasno postaviti meje? Izraziš svoje mnenje v vajinem odnosu ali si le notranji upornik in se ji navzven podrejaš? Pri tebi začutim, da ti navzven (v tvojem delovanju) manjka moške energije, zato jo več proizvajaš navznoter, kar podira ravnovesje v telesu.

Odgovori si na ta vprašanja in se spusti v vajin odnos - kaj te pri materi moti, kaj ji zameriš, za kaj jo kriviš, kakšne travmatične spomine imaš v povezavi z vajinim odnosom, jo morda v čem idealiziraš, ali jo zavračaš? Predihaj te občutke po postopku za transformacijo in si v meditaciji predstavljaj svojo mamo. Jasno ji povej: "postavljam te na mesto, ki ti v moji družini pripada, mesto mame". Ponavljaj, dokler ne čutiš, da ti je odleglo.

Svetujem ti tudi, da se v meditaciji podaš v čas, ko je nastala tvoja prva spolna celica (samo poveš si: nahajam se v času, ko je nastala moja prva spolna celica). Če začutiš kaj neprijetnega samo predihaš, če si vizualni tip, si lahko predstavljaš, da polniš ta trenutek s svetlobo in ljubeznijo. Tako potuješ tudi skozi celotno nosečnost vse do rojstva. Če čutiš, da ti manjka občutek ljubezni, sprejetosti, zaželenosti, si kot odrasla oseba vse to daš. Lahko objameš sebe v tem času in si poveš, vse, kar čutiš, da rabiš (rada te imam, sprejeta si, skrbim zate, si na pravem mestu ob pravem času ...).

Za polnjnje ledvic lahko narediš tudi katero od spodnjih zadev:
- zavreš vodo, vanjo daš nariban ingver in pustiš 10 min stati. Nato namočiš v pripravek brisačo in si ga daš na ledvice (tega ne počni zvečer, ker morda ne boš spala).
- v pečico daj na 100 stopinj nekaj himalajske ali piranske soli za cca pol ure. Nato daj so v brisačo in si jo položi na ledvice.

Oboje je začasna rešitev, da se ti ledvičke malo napolnijo. Dolgoročno pa je dobro odkriti razlog, kaj je tisto, kar povzroča neravnovesje v telesu.

Glede TKM pa se ravnaj po občutku. Metod je veliko in TKM je gotovo ena od njih.

Velik srečno in vse dobro :srcek:  :rose:  :prst:

Draga Sora. Življenje je polno skrivnosti, kar mu daje tudi poseben čar. Živimo v času, ko se nekako prebujamo. Začeli smo se intenzivneje spraševati o tem, zakaj smo tu, kaj je smisel naših življenj. Čutimo, da je nekaj več od tega, kar zaznavamo s petimi čutili in ko se vzbudi to hrepenenje si želimo, da bi nam nekdo lahko podal eksakten odgovor.
Najbolj se približaš sebi in svojemu poslanstvu, ko se vprašaš, kaj so tiste stvari, pri katerih to srce zaigra? Kaj je tisto, kar bi počela, če ne bi bilo nikakršnih ovir (mentalnih, finančnih, čustvenih). Kaj te je osrečevalo v otroštvu? V čem se počutiš domače? In tudi - do česar imaš izrazit odpor ali te je strah. Vse to nas lahko vodi do odkrivanja svojega namena.
Ljudje bi radi, da bi nam nekdo povedal, kaj naj počnemo in nam zagotovil - da če bomo to počeli - bomo uspešni in srečni. Vendar je potrebno zaupati, da te vesolje pelje po pravi poti in biti pozorni na vsakodnevne male znake - tako kot si ga že prepoznala glede duhovnosti. Na tem forumu imaš odprtih ogromno tematik o različnih področjih in metodah dela. Prav tako si lahko ogledaš številne oddaje na povezavi: http://www.preprosto-naravno.si.

Veliko sreče in zadovoljstva ob odkrivanju lastnih potencialov  :srcek:  :rose:

lala, svetujem ti, da se le lotiš. Lahko si pomagaš s tem, da iskreno zapišeš vse, kar čutiš, morda greš na sprehod in si zastaviš nekaj iskrenih vprašanj, se z avtom odpelješ nekam na samo in izkričiš vse, kar ti leži na duši ali pa greš v meditacijo in se na ta način poglobiš vase. Iskreno se vprašaj, kaj te matra glede očeta in moških na splošno in izrazi te občutke (dihanje, šport, pisanje, kričanje, kar ti je blizu). Čutim, da je zadeva v tebi dozorela, kot mozolj, ki se ga le dotakneš in poči smile Kot ti je napisal Zoran - karkoli narediš, bo velik korak v pravi smeri, ker stvari le čakajo, da se jih dotakneš.
Postavitev prednikov lahko narediš tudi sama. V mislih si predstavljaj člane ožje družine (vsakega posebej) in spremljaj, kakšni občutki se ti pojavijo pri vsakem od njih. Predihaj jih in ko čutiš, da je popustilo, si povej: "Postavljam te na mesto, ki ti v moji družini pripada."
Srečni in poročaj, kako ti gre  :srcek:  :rose:  :prst:

4

(7 odgovorov, vpisanih v Šamanizem)

Delo s senčno živaljo

V nasprotju z živaljo moči, ki se nam praviloma pokaže kot naš prastari najboljši prijatelj, je srečanje s senčno živaljo sicer prav tako intenzivno, vendar običajno pomeni soočenje s svojimi najglobljimi strahovi, odporom in vsem tistim, kar pri sebi zavračamo in od tega bežimo ali se s tem nenehno borimo. Senčna žival predstavlja temni del nas, naš senčni jaz, tiste dele naše osebnosti, ki jih ne maramo, jih zaničujemo, se jih bojimo in si jih stežka priznamo. V nas zbuja iracionalne odzive in morda predstavlja žival, ki smo ji v preteklosti škodovali ali jo pobijali, v nas zbudi močne občutke že samo, če jo vidimo na sliki ali televiziji, ali pa nastopa v naših nočnih morah. Imamo lahko več senčnih živali, lahko se menjajo in spreminjajo skozi čas in našo osebno rast ter tako kot živali moči vključujejo tudi bajeslovna bitja, kot so zmaji, grifini in himere.

http://shrani.si/f/P/Lc/dO8jDAH/300x250wwwkellymartinspe.jpg

Senčna žival moči je čudovit učitelj in ko se pojavi v našem življenju, to prinaša velike spremembe.


Zakaj se bojimo senčne živali?

Senčna žival moči je globok učitelj, ki nam prinaša zavedanje o tistih delih nas, ki jih skrivamo celo pred sabo in se z njimi nočemo soočiti. Izraz »senčna« ne izraža negativnosti, ampak preprosto pomeni, da se ta del nas nahaja v nezavednem, v temi naše podzavesti. 

Prevladujoče čustvo, ki ga imamo do te živali, je tudi prevladujoče čustvo, ki ga imamo do dela sebe. Živalska simbolika pravzaprav odseva nas same.


Delo s senčno živaljo

Senčna žival običajno ni prvi živalski pomočnik, ki ga srečamo. Ko nastopi pravi čas, pa je delo z njim zelo globoko doživetje.

1.    Prepoznavanje: če čutite, da je nastopil čas za srečanje s svojo senčno živaljo, se lahko odpravite na potovanje s svojo živaljo moči in jo prosite, da vas odpelje do nje. Lahko pa se tudi zgolj vprašate »Katera žival v meni vzbuja največji strah in odpor?«. Vas je bilo na smrt strah katere od živali, ko ste bili še otroci? Se morda spomnite nočnih mor, povezanih z določeno živaljo?

http://shrani.si/f/2U/5l/8HTLSaD/300x250wwwnetworkedblogs.jpg

2.    Samoanaliza: ko ugotovite, katera je vaša senčna žival, si lahko odgovorite na spodnja vprašanja:
-    Kaj je tisto, česar se najbolj bojim pri tej živali?
-    Kaj me najbolj odvrača?
-    Kaj je najbolj neprijetna stvar, ki se mi lahko zgodi s to živaljo?
-    Ali lahko v svojih odzivih glede te živali opazim kakšen vzorec (npr. zbežim, postanem jezen, paničen, otrpnem, občutim hlad ali vročino …)
-    Ali se mi je ta žival pojavila v kakšnih sanjah? Kaj se je dogajalo v sanjah? Kakšni so bili moji odzivi?
-    S katerimi občutki povezujem to žival? (npr. strah, odpor, jeza, žalost) – kateri je prevladujoč?
-    Kakšne misli se mi pojavljajo ob tej živali?
-    Kako izgleda ta žival, kako se premika, kakšne so njene značilnosti?
-    Ali mi lahko škoduje in kako?

3.    Soočenje: za delo s senčno živaljo se je potrebno soočiti s svojim strahom. To lahko naredite fizično, če gre za manjše živali, kot so pajki, kače, komarji, hrošči, miši ipd., skozi slike in video posnetke pri živalih, ki so sicer nevarne ali pa v meditaciji oziroma skozi šamansko potovanje.

4.    Ustvarjanje odnosa: delo s senčno živaljo naj bo postopno, tako da počasi ustvarite vez, nek odnos z njo. Gre za duhovni proces, ki terja svoj čas in nam pomaga, da ozavestimo tiste dele sebe, ki jih zanikamo, tlačimo ali se jim izogibamo. Delo s senčno živaljo je lahko težavno in spremljajo ga lahko solze, strahovi in celo bolečina, če v sebi nosimo travme in spomine na dogodke, ko nas je ta žival ranila. Vendar že sama odločitev za delo z živaljo razblini polovico strahov, ki nas držijo v okovih in nas polnijo z negativnimi mislimi, občutki, pričakovanji, predstavami in iluzijami o sebi.

Zakaj se povezati s senčno živaljo?

Strupene živali nas na primer lahko učijo, da smo tudi mi sposobni krutih, strupenih dejanj, da dosežemo, kar si želimo. Zanikanje nima nikakršnega smisla. Ko sprejmemo to dejstvo, se ga sčasoma naučimo ljubiti, ga razumeti ter s tem zavedanjem živeti. Darilo je neprecenljivo. Povežemo se sabo na način, ki si ga do sedaj nismo mogli niti predstavljati. Do sebe vzgojimo iskro čiste, brezpogojne ljubezni, ki se razplamti v ogenj onkraj teme in svetlobe.

http://shrani.si/f/2T/k2/4wF2H9p9/300x250wwwwhats-your-sig.jpg

Dokler se zavestno ne povežemo s senčno živaljo– senčnim delom sebe – bodo njene moči delovale v nasprotju z nami. Naš cilj je, da sprejmemo in osvojimo lekcije, ki nam jih prinaša. Kdaj vemo, da smo bili uspešni? Ko se senčne živali ne bojimo več. Ampak brez skrbi – če je nastopil pravi čas, se bo senčna žival vračala k vam in poskrbela, da boste slišali sporočila, ki vam jih želi predati  smile


Moja izkušnja s senčno živaljo

Vse življenje sem se bala pajkov. Že ko sem bila majhna deklica, je mami točno vedela, kaj pomeni krik – imamo neželenega gosta, ki ga mora ona odstraniti, ne da bi ga poškodovala. Spomnim se tudi nočnih mor, v katerih sem bila ujeta v tako majhnem prostoru, da se nisem mogla premakniti in povsod okoli mene pajki, ki so silili vame.

http://shrani.si/f/o/cv/2inTJ0Sy/300x250enwikipediaorg.jpg

Z odraščanjem se je iracionalni strah zmanjšal in brez vznemirjenja sem manjšim pajkom dopustila, da so lezli po meni. Pri tistih večjih, z debelimi, črnimi nogami, pa mi je še vedno ušel krik, če so me presenetili v moji neposredni bližini. In potem je nastopil čas. Da se srečam s svojim senčnim prijateljem. Začelo se je ponoči. V napol lucidnih sanjah sem spremljala rojstvo velikega črnega pajka, z debelimi nogami v mojem srcu. Opazovala sem, kako se je počasi izoblikoval in se v celoti prikazal na površju mojih prsi. Stekel je čezme in strah je bil tako močen, da sem se v hipu zavestno prebudila. Takoj mi je bilo jasno, kaj sanje pomenijo, ampak kljub vsemu nisem mogla zaspati, dokler nisem pregledala, če se kakšen pajek vseeno le ne skriva pod vzglavnikom, odejo ali okoli postelje. Zjutraj me je pozdravilo vznemirjenje, ki sta ga spletli kombinacija radovednosti, strahu in zavedanja, da je čas. Tekom meditacije me je moj pajek najprej opazoval od daleč. Skozi predajo najvišji zavesti mi je počasi splezal na rame in čutila sem podporo in toplino. Sem pa tja sem ga pogledala in prikimal mi je, češ – nadaljuj. Potovala sem vse globlje vase v tiste dele, ki se jih do takrat še nisem dotaknila s svetlobo svoje zavesti in pajek mi je bil vse bližje. Ko sem bila pripravljena, je spregovoril in njegov glas mi je bil tako globoko domač. V njem sem uzrla sebe.

Petruska, si poskusila, kar ti je napisal francik? Pri tvojem sinčku začutim, da se skozi vročinski krč na nek način "zresetira" in tudi pri tebi se sprošča ta agresija, ki jo skrivaš pod krivdo, obupom in paniko. Sporoči, kako ti gre predelovanje. Na drugih temah imaš objavljeno povezavo do vodene meditacije za postavljanje linije hare in postopek za transformacijo. Srečno  :srcek:  :prst:

6

(126 odgovorov, vpisanih v Razno)

Zakon! Sem se od srca nasmejala  :prst:  big_smile

7

(6 odgovorov, vpisanih v Vprašanja & nasveti (karmična diagnostika))

Kurtizana, samo počasi in brez hitenja. To so stvari, ki so globoko zapisane v tebi, je pa nastopil čas, da se postavijo na mesto. Spominjanje neprijetnih dogodkov iz ranega otroštva ni vedno prijetno, je pa nujno potrebno, ker se tam nahaja velik del naše energije, ki je nekako zamrznjen v času. Ko se začnemo ukvarjati s tem - bodisi preko pogovora, pisanja, meditacije ali drugih tehnik, se začne to počasi sproščati. Vzemi si čas, napreduj počasi. Predvsem pa imej v mislih, da si veliko občutkov, ki se nahajajo v tebi, prevzela od svojih staršev. Zavedaj se, da je bila to njuna odločitev, ki objektivno nima veze s tabo. Racionalno nam je to hitro jasno, čustveno pa morda zahteva nekaj časa in dela. Kar počasi - korak za korakom. Smer je definitivno prava in samo tako naprej  :srcek:
Srečno in poročaj, kako gre  :rose:

Tatjana, seveda je mogoče. Ampak na tem forumu ne izvajamo vpogledov za osebe brez njihovega privoljenja. Če gre zate, kar napiši, za kaj gre, če gre za otroke, je dovolj dovoljenje staršev, sicer pa se lahko drugo osebo začuti le preko tistega, ki je podal dovoljenje. Če bi na primer spraševala za partnerja, lahko preverimo preko tebe, kaj se dogaja in preko tega, kaj lahko ti narediš, da bo situacija drugačna. Kaj je tisto v tebi, kar sproža takšne odzive zunaj tebe.

Karmična diagnostika namreč deluje po enostavnem principu - kakor znotraj, tako zunaj. To pomeni, da se naše zavestno in podzavestno delovanje odraža v okolici in vseh naših odnosih. Težav se tako lotevamo tako, da oseba pri sebi sprosti omejitve, kar pa avtomatsko vpliva na okolico. Vendar naša motivacija ne sme biti, da bomo drugega spremenili. Zavedati se moramo, da vedno spremenimo lahko le sebe. Druge pa je dobro sprejeti takšne, kakršne so, kar pa ne pomeni, da se z njimi tudi strinjamo. Rada se pohecam takole: to, da sprejemam posiljevalca, ne pomeni, da bom šla z njim na kavo wink

9

(6 odgovorov, vpisanih v Vprašanja & nasveti (karmična diagnostika))

Kurtizana, pri tebi začutim predvsem močno žalost in občutek, kot da te pol manjka. Imaš tudi sicer težave s pomanjkanjem energije in utrujenostjo? Ali si kot otrok doživela kakšno hujšo travmo, ko si se ustrašila za življenje? Ali je bila to morda tvoja mama ali kdo od družine? Vidim, da te je kot otroka potegnilo v nek vrtinec, kjer se še vedno nahajala velik del tvoje energije. Če začutiš kaj od tega, se lahko umiriš, sprostiš in v mislih vrneš v čas, ko je travma nastala. Predihaj vse občutke, ki te bremenijo - strah, žalost, paniko ... - globoko dihaj, dokler ne čutiš, da je popustilo. Postopek lahko ponavljaš večkrat. Nato si lahko predstavljaš, da situacijo polniš z ljubeznijo in svetlobo. Lahko vizualiziraš, občutiš ali si kako drugače predstavljaš.

Nato si povej "Odpiram se življenju in radosti". To čim bolj začuti in razširi te občutke v preteklost, sedanjost in prihodnost. Tako bo energija ponovno stekla in vzpostavilo se bo večje ravnovesje.

Sporoči, kako gre  :srcek:  :rose:  :prst:

Nina, vse stvari, ki jih imamo v življenju, so tam z razlogom smile Vsi občutki, tudi tisti manj prijetni, nam nečemu služijo. Pri jezi se pojavlja zelo pogost vzorec - moram se razjeziti, da me drugi slišijo ali da dosežem svoje. V tem primeru nam jeza služi zato, da nas drugi slišijo in dosežemo svoje, kar pa je povsem nepotrebno, ko to spoznamo smile Iste učinke namreč lahko dosežemo skozi mir, radost in ljubezen. Tako je veliko lažje. 

Pri tebi začutim nemoč ter občutek, da se ne zmoreš zares postaviti zase, kar kompenziraš z jezo na drugi strani. Ta jeza ti daje občutek moči, da zmoreš in takrat se počutiš živo. Zavedaj se, da drugi - v tvojem primeru partner - ni vzrok za tvoje reakcije. Je samo sprožilec, tisti, ki ti kaže, kaj se nahaja v tebi (izvabi to jezo iz tebe). To je težko razumeti, ko se pojavljajo globoki občutki besa in je lažje kriviti druge za to, kar občutimo. Vendar je pri vsem tem ključnega pomena, da se dogajanja zavedaš in si pripravljena delati na tem. Začutim tudi vzorec: imam prav in se ne motim.

Svetujem ti, da slediš postopku za transformacijo: http://www.pesem-duse.com/forum/viewtopic.php?id=588

Se umiriš ter predihaš te občutke (ponavljaj večkrat). Na koncu se vprašaj, čemu ti ta jeza služi ter se odloči, da doslej deluješ drugače. Odpusti sebi in partnerju - iz te izkušnje lahko oba potegnete zelo veliko lepega  :srcek:

Sporoči, kako ti gre  :srcek:  :prst:

11

(322 odgovorov, vpisanih v Osebna rast in duhovnost)

Živijo Green boy in čestitke za iniciacijo. Reiki je res čudovit način povezave s sabo, harmonizacije in ponovne vrnitve v naše naravno stanje. Zavedati se moraš, da učinke reikija čuti vsak drugače. Nekdo le kot toploto, mravljinčenje ali hlad, spet nekdo drug čuti pretoke energije, nekomu drugemo se morda odpre sposobnost videnja stvari, aktivirajo se lahko tudi drugi čuti. Vsak je individuum zase, drugače zaznavamo in doživljamo stvari, kar je lepota naše unikatnosti. Tudi tvoje zaznavanje je povsem normalno, samo nadaljuj z delom in uživaj v spoznavanju sebe še naprej  :srcek:  :rose:  :prst:

PumaAngel, najprej sožalje ob izgubi. Vem, da je težko, ko se poslovi kakšna žival, ki nam je blizu in jo sprejmemo v naše življenje kot družinskega člana. Na božanski ravni smo vsi eno, ne glede na to, kje se nahajamo, kaj počnemo alli gre za pretekle, sedanje in prihodnje odnose. V večnosti, na božanski ravni, vse obstaja tukaj in zdaj. Tu ni minljivosti, tu je samo energija čiste ljubezni, ne glede na to, kakšno obliko zavzame v vidnem svetu. Svetujem ti, da se posloviš od ptička in se zavedaš, da vezi brezpogojne ljubezni nikdar, pod nobenimi pogoji, ni mogoče prekiniti. V srcu smo vedno povezani z vsem in vsemi, čeprav jih fizično ni več med nami :srcek:
Včasih umrle živali lahko postanejo naši vodniki, lahko pa nadaljujejo krog inkarnacij ali celo pridejo ponovno v naše življenje v drugi obliki. Ključ je, da smo odprti do vesolja in se zavedamo, da vse stvari zavzamejo svoje mesto. Sem sodi tudi proces žalovanja, če se tako počutiš, morda jeze, nemoči ali vsi ostali občutki. Vendar naj se zaključi z odpuščanjem, sprejemanjem situacije in sebe in odprtostjo do novih stvari, ki nam jih bo prineslo vesolje :rose:

13

(0 odgovorov, vpisanih v Osebna rast in duhovnost)

TELESNI SPOMIN

Ko smo v strahu, smo zakrčeni. Ko smo jezni, je naša drža napadalna. Ko nas je sram, so naša ramena pobešena. Ko smo samozavestni, stojimo pokončno in brez težav vsakogar pogledamo v oči.
Vsi vemo, da naše telo odraža naša čustvena in mentalna stanja. Ampak ali je mogoče, da telo nosi svoj spomin? In da prav telesni spomin na pretekle dogodke sproži spremembo v telesu, ki vpliva na to, kakšno držo zavzamemo in posledično, kakšni so telesni odzivi na zunanje dražljaje? Ali so spomini in izkušnje shranjene le v možganih, telo pa potem odreagira nanje?

Izraz telesni spomin
Izraz telesni spomin je relativno nov in sega v leto 1900. Sedanja medicinska in znanstvena raziskovanja pa odkrivajo, da je telo zelo napreden komunikacijski sistem, ki je sposoben sprejemanja, skladiščenja in posredovanja informacij o izkušnjah skozi različne oblike bioenergije. Biofizika razume telo kot živo matrico. Telesni spomin pa se razvije skozi fizične senzacije, čustvene in psihološke vtise glede izkušenj, ki jih telo pretvori v vibracijske vzorce, ki se nahajajo v telesnem povezovalnem tkivu, tekočinah in celičnih membranah.

Raziskava s črvi
Glede telesnega oziroma celičnega spomina je bila izvedena zanimiva raziskava. James McConnell je meril, kako dolgo so določene vrste črvov potrebovale, da najdejo pot iz labirinta. Skupino izučenih črvov, ki so se že premikali po labirintu, je razrezal in z njimi nahranil neizučene črve. Ti so se učili hitreje in hitreje našli pot iz labirinta od preostalih. Podoben eksperiment je bil izveden tudi na miših.

Teorija telesnega spomina pojasnjuje tudi fantomske bolečine ob izgubi določenih delov telesa ter spremembe v počutju, čustvovanju in razmišljanju oseb, na katerih je bila izvedena transplantacija organa.

90 % naše energije porabimo za vzdrževanje potlačenih telesnih spominov
Vselej, ko smo v situaciji, ki v nas izzove stres, naš živčni sistem pošlje električne signale mišicam, kar nam pomaga, da se soočimo ali umaknemo. V primeru, da se ne moremo soočiti ali umakniti, na nek način zamrznemo. Tako nastanejo spremembe v našem elektromagnetnem polju, ki potlačijo in imobilizirajo vibracijske odtise v telo. Ponavljajoče situacije tako postanejo naš avtopilot odzivov na zunanje dražljaje, potlačena energija odzivov pa se nalaga. Odzivi postanejo naš ustaljen način reakcije na zunanje dražljaje, ki pa težavo le še poglabljajo. Dr. Michael Ryce meni, da kar 90 % naše energije porabimo za vzdrževanje potlačenih telesnih spominov.

Telesni spomin in emocije
Shahar-Levy je v svoji 35-letni praksi dela z otroci, odraslimi in starejšimi odkrila, da so telesni gibi vselej direktno povezani z emocijami. Človeški gib je pravzaprav vselej emotivni gib, kar vključuje kombinacijo izražanja internih vzgibov, čustev, percepcij in medosebnih odnosov skozi motorične kanale.

Na telesne odzive vplivajo:
-    Energijski dejavniki (uravnavanje napetosti, motivacije, čustva, mobilizacija energije).
-    Strukturni dejavniki (nameni in telesne strategije, občutek za prostor, odnosi, čustvena stanja).
-    Načini delovanja (odnos do spremembe, dejavniki namere, ritem, regulacija, učenje, organizacija).
Anna Freud si je prizadevala odkriti načine, ki bi omogočili osebi, da se ponovno vrne v stanje prvotnih spominov, ko še nismo imeli izdelanih kognitivnih struktur in ne obstaja ločenost med telesom, zavestjo ter umom. V trenutkih povezave med sedanjim delovanjem in zgodnjimi spomini se ustvari unikatno stanje zavesti, v katerem imamo dostop do močne energije.

Kako sprostiti telesne spomine?
Najbolj enostavno in hitro z vadbo. Pračloveku je stresni odziv na zunanje dražljaje služil za to, da je hitro prepoznal nevarnost in reagiral nanjo v obliki bega ali boja, torej soočenja in neke oblike akcije. Dandanes imamo v sebi še vedno močno razvit mehanizem fizične reakcije telesa na dogajanje, vendar običajno naša življenja v vsakdanu niso več resnično ogrožena, ampak gre bolj za percepcijo ogroženosti, sproži pa se enak impulz kot če bi nas napadel mamut ali gorski lev. Zato na isti način reagiramo v službi, doma, pri športu in ostalih vsakodnevnih aktivnostih. Na kratki rok lahko povečan pretok energije, ki ga je sprožila stresna reakcija telesa in nas oskrbela s potrebno energijo za akcijo, sprostimo s katerokoli obliko vadbe. Na dolgi rok pa se je smiselno spustiti globlje in pogledati, kaj nam o tem sporoča naša podzavest, čemu tako reagiramo, česa se v resnici ustrašimo, kaj v nas sproža jezo, ogroženost, žalost in ostale reakcije, ki nas izčrpavajo. Tu stopi v ospredje karmična diagnostika, theta healing in ostale tehnike, ki nam pomagajo razumeti naše odzive in spremeniti omejujoče vedenjske vzorce in reprogamirati obstoječi način reakcije na zunanje dražljaje.

Viri:
-    http://www.bodymemory.com/
-    Hood, Bruce. (2009). Supersense: From Superstition to Religion - The Brain Science of Belief. Constable
-    Yona Shahar-Levy (2012). The Art and Science of Dance/Movement Therapy.
-    Wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Body_memor … ote-Hood-5).

14

(4 odgovorov, vpisanih v Osebna rast in duhovnost)

Sigi, tako kot pri vsem ostalem, je ključno, kakšen odnos imamo do tega. S kakšnim odnosom se usedem za volan, skuham kosilo, z nekom klepetam ali uživam alkohol. Moja izkušnja je, da ko sem se začela ukvarjati z "duhovnostjo" (danes raje rečem, da se ukvarjam s sabo in z življenjem smile), sem imela nek ideal, ki je bil takrat zelo oddaljen od mojih takratnih sposobnosti. Nehala sem uživati alkohol, kavo, sladice, se umikala od mest, ki bi me lahko spravlja v skušnjavo ipd. Potem sem nek večer legla v posteljo in razmišljala, če sem se danes v čemerkoli "pregrešila" in ugotovila, da to moje življenje ni vredno življenja. Pustimo na stran odvisnosti (tu ne govorim o tem, ker te zahtevajo posebno obravnavo). Govorim o tem, da smo ljudje. In včasih se nam prileže neka stvar, za katero vemo, da ni najbolj zdrava (čokolada ipd.). Ampak zavedati se moramo, da smo nič več in nič manj kot ljudje smile Včasih nam neka taka stvar, kot je alkohol, lahko začasno in pogojno pomaga prebroditi neko krizo - razvezati jezik, izraziti svoja čustva, se sprostiti in spomniti na smeh in radost. Je pogojeno. Ampak dokler ne dosežemo tako visoke ravni delovanja, da so takšne stvari povsem integrirane v naš način delovanja, nam je tudi alkohol lahko majhno pomagalo. Seveda če to količinsko in frekvenčno ne prerase v pretirano kompenzacijo. Vsak pa je odgovoren zase in si meje postavlja sam. Vsak sam sebi lahko odgovori, koliko in kdaj uživa alkohol, s kakšnimi razlogi, pri čem mu pomaga ter kako se počuti naslednji dan wink

Mojca, ko boš ljubosumje sprostila pri sebi, bo to vplivalo tudi na otroke. Skozi svoje delovanje mu boš dala vzor, da je lahko drugače. In otroci so zelo vezani na vzore, ki jih dobivajo od staršev.
Svetujem ti tudi, da greš v meditacijo in narediš postavitev družinskih članov tvoje družine. Sprosti se in si predstavljej člana po člana (moža in vsakega otroka posebej). Vsakega posebej postavi na mesto (predstavljej si ga in si povej: Postavljam te na mesto, ki ti v tvoji družini pripada). Spremljaj se, če se ti ob tem sproži odpor ali kaj podobnega in potem to predihaj. Vsakemu družinskemu članu, tudi sebi, dopusti, da delujete tako, kot je skladno z vami, brez potrebe, da se pretirano umešavaš v to in kako ti misliš, da bi moralo biti. Za druge naredimo največ, če jih sprejemamo takšne, kakršne so in jih imamo radi takšne <3 Tako lahko tudi najbolj zdravo in srečno zaživimo smile Postopek s postavitvijo družinskih članov svetujem, da večkrat ponavljaš, ker se ti bo postopoma odkrivala dinamika in globlji aspekti vaših odnosov.
Srečno  :prst:  :rose:  :srcek:

Super, Tia, da se trudiš tako zaradi sebe, kot hčerke  :rose:  :prst: Svetujem ti pa vseeno, da predelaš to krivdo, ker je čisto nepotrebna smile Vsaka stvar, ki jo imamo v življenju, nam služi za nekaj (npr. šele ko se razjezim, me ljudje slišijo). Enako je tudi s krivdo - ko se boš odločila za razreševanje, se vprašaj, kaj ti pridobiš s krivdo, čemu ti ta občutek služi. Na prvo žogo je odgovor morda, da nič, in da je čisto nepotrebna, ampak če bi bilo temu tako, je v življenju ne bi imela. Srečno  :srcek:

Danes sem zasledila tale video in čisto paše k temi smile http://www.boredpanda.org/scwartz-jumpe … d-his-dog/

Gre za poseben odnos med fantkom, ki ima bolezen mišic (konstantna tenzija v mišicah), ter tronogim psom rešenčkom, ki je najprej našel dom pri drugi družini, ko pa so se našli, se je takoj spletla posebna vez  :srcek:

Tinkara, dodala bi še, da so vzorci, ki jih je napisala urška, podzavestni. To ne pomeni, da si ti po naravi taka, ampak da v svoji podzavesti nosiš zapis, ki se manifestira kot oblike agresije, odvisnost od popolnosti ipd. Razlogov, da se takšne stvari zapišejo v našo podzavest in nas nezavedno vodijo v življenju, je toliko, kot ljudi. Lahko smo na primer v katerem od življenj doživeli posilstvo, bili umorjeni, zapuščeni, zavrženi in tako naprej.
Kar je zares pomembno je - da je sedaj vzorec ali odvisnost tu in oblikuje naše življenje vse dokler se ne odločimo zavestno nekaj narediti glede tega. Običajno se to zgodi takrat, ko začnejo podzavestne omejitve nažirati naše zdravje ali smo soočeni s ponavljajočimi situacijami v življenju, ki si jih ne želimo, nas blokirajo, spravljajo v nemoč, obup ipd. Odločitev, kaj bomo naredili glede tega, je naša. Vsekakor pa je velika blokada želenega rezultata, če se v proces ozaveščanja in transformacije podamo z agresijo do sebe. Zato svetujem, da najprej sprejmeš vzorec, ki ga želiš predelati in sebe, kljub temu, da nosiš ta vzorec in šele potem nadaljuješ. Velik srečno in poročaj, kako ti gre  :srcek:  :rose:  :prst:

Tia, super, čestitke! Samo tako naprej  :srcek:  :rose:  :prst:
Svetujem ti še, da greš v meditacijo (lahko postavljanje kanala - vodena meditacija na vstopni strani Pesem duše). Ko boš začutila, da si umirjena in razširjena, lahko naročiš tistemu, kar smatraš kot najvišjo zavest (bog, absolut, izvor, enost, najčistejša zavest, kreator, stvarnik ...) da obda z brezpogojno ljubeznijo hčerko od trenutka, ko je nastala prva celica v tem življenju, do sedanjega trenutka. Eanko lahko narediš zase. Pri hčerki ti svetujem le, da si pozorna na to, da se čustveno ne vpletaš, ne obtožuješ sebe za pretekle dogodke ali kaj podobnega. Ampak samo pustiš, da to "bog" naredi. Začutim te še, da imaš krivdo zaradi tega, kar se je dogajalo, tako da bi bilo dobro, da najprej to predelaš. Srečno!

20

(16 odgovorov, vpisanih v Vprašanja & nasveti (karmična diagnostika))

Živijo Jakob,
težava s stiskanjem zob je običajno povezana z blokado na drugi čakri in stresom. Kolikor te začutim, sicer greš v proces, ampak se ključnih stvari ne dotakneš. Zares iti v proces ozaveščanja, pomeni globoko sprostitev in predajo ter sprejemanje vsega - vseh situacij, našega odnosa do situacij, reakcij, ne glede na to, kakšne so, vzorcev, ne glede na to, kakšni so. S srcem se odpreti spremembi, si priznati, kje si v tem trenutku in sprejeti za to odgovornost. Ko sprejmemo odgovornost za naše življenje, se avtomatsko usmerimo k rešitvam, nehamo bežati ali se boriti. Za težave in vzorce, ki si jih predeloval, ti svetujem, da si predvsem zastaviš vprašanje: Čemu meni to služi? Čemu mi npr. služi obsojanje? Kaj jaz pridobim s tem, ko obsojam ipd.

Zavedati se je tudi dobro, da je delo na sebi vsakodnevna rutina, če želimo rasti in se razvijati. Tako kot tuširanje in odnašanje smeti. Vedno se stvarem odpremo toliko, kot smo sposobni in pripravljeni v danem trenutku, zato je potrebno določene stvari ponavljati. Se zavedati, da se svet ne spremeni v enem dnevu, ampak je to proces. Svet se spremeni, ko se mi spremenimo, ker ga začnemo gledati na drugačen način <3

Na spletni strani pesem duše imaš vodeno mediatcijo za postavljanje kanala. Svetujem ti, da si vzameš čas in delaš na tem, saj boš tako zares začutil, kaj pomeni odpreti se stvarem in narediti temeljni premik. Začutim te, da si sposoben in pripravljen, da ozavestiš, kar je potrebno. Samo iskreno, v srcu se odpri temu brez nestrpnosti in pričakovanj in uživaj na tej edinstveni poti odkrivanja sebe, svojih potencialov in sposobnosti  wink

Svobodna ptica, mislim, da ti je Zoran enkratno in celovito odgovoril. Rada bi le še dodala, da ljubezen pomeni sprejemanje drugega in situacije točno takšne, kakršna je in da znamo pustiti drugemu, da gre svojo pot. To nam otežuje dejstvo, da smo navezani, ker želimo najboljše, ampak naše gledanje na to, naš pogled na to, kaj je za nekoga najboljše - je le naš pogled, ki se kreira skozi očala, ki jih nosimo. Ta očala pa spreminjamo, ko spreminjamo pri sebi moteče vzorce, omejujoče misli in občutke, ki nas zavirajo in nam pozročajo krizo. Tako kot tebi situacija z mucki. Kolikor te začutim, imaš sedaj ob sebi 5 čudovitih učiteljev, ki te bodo popeljali skozi lekcijo ljubezni. Verjemi, da bodo tisti trije našli dom, ki je zanje pravi in kot je rekel Zoran - se tega zavedajo.
Tudi sama imam v lastništvu konjička rešenčka, ki me uči podobno na malo drugačen način. Ko se počasi prebijam do bistva lekcije, je z mano potrpežljiv in tudi ko sem jaz na tleh, ker se jasno zavedam, da mora najti drug dom, ljubeznivo čaka, da odkrijem tisto, kar on že ves čas ve. Da tu ni prostora za krivdo, obtoževanje ali iskanje napak. Da je to samo čista ljubezen.
Čaka torej, da bom jaz sprejela. Da bo zame pravi čas. Lahko mu rečem samo hvala. In enako ti tvojim muckam, ki so ti hvaležne za vso ljubezen in toplino, s katero si skrbela zanje <3

Bravo, bravo, bravo in iskrene čestitke  :srcek:  :prst:  :rose:

23

(45 odgovorov, vpisanih v Vprašanja & nasveti (karmična diagnostika))

Nija, še ena zgodba, ki potruje, da morda res izgleda, da se nam vrata včasih zaprejo, ampak v resnici nas čaka nekaj boljšega (zgodba osebe, ki je prodala svojo aplikacijo za 16 milijonov evrov Facebooku, pred tem pa je bil na službenem razgovoru na Facebooku in Twittru, ampak so ga oboji zavrnili smile). http://www.had.si/blog/2014/03/07/whats … at-zgodbe/

24

(12 odgovorov, vpisanih v Osebna rast in duhovnost)

Definitvno pravi big_smile Za obojestransko zdravljenje wink

25

(12 odgovorov, vpisanih v Osebna rast in duhovnost)

Jaz sem pa kot otrok razlagala, da sem zdravilka big_smile:D:D Sicer pa ni vse v otroških željah. Kot otrok sem želela mladega konja, ki je super ujahan in bi z njim lahko šla tudi na kakšno dresurno tekmo. Všeč so mi bili konji z izzivi, ki so bili problematični, nepredvidljivi, polni energije ... Ko sem se odločala za svojega konjička pred slabim letom, sem bila soočena z otroško željo, za katero sem ugotovila, da sem jo prerasla. Videla sem, da si sedaj želim prijaznega konjička, ki ga lahko malo zajaham, z njim delim skupne trenutke in se odklopim od vsakdanjih skrbi. smile