Ustvarjalna je napisal/a:

Velikokrat ko kdo umre- daljni sorodniki, kdo iz vasi... dobim kako sporocilo, ali preko sanj, ali po smrti- kako znamenje. Vse do sedaj izkusnje niso bile neprijetne, vendar dobim tak strah, da mislim da se mi lahko se odpelje. Bojim se namrec, da se mi  kdo prikaze. To je moj najvecji strah. Drugace pa se mi pojavi strah pred neuspehom, strah pred novo vezavo (zaradi locitve).

Si intuitivna in imaš povezavo s svetovi, kamor gredo duše po smrti. Lahko ta "dar" zanikaš in se ga bojiš, lahko pa ga sprejmeš. S tem sprejmeš tudi del sebe. Če začutiš, lahko prebereš knjige Usoda duš - tam je opisan postopek prehoda duš.

Velikokrat imamo strah pred prikazom umrlih iz filmov ali iz strašljivih zgodb. Lahko predelaš ta strah, ki je vezan na kolektivno zavest ljudi, ki jih je strah duhov.

Tudi ostala dva strahova lahko sama predelaš po postopku transformacije na vrhu foruma Vprašanja in nasveti.  wink

Srnca

kakor želiš, to najbolje sama pri sebi začutiš, v kakšni intenziteti se ti pojavi - če čutiš, da ti je preveč moteč, ti predlagam, da ga razrešiš. Če pa ni moteč, pa ga sprejmeš.

Ajda, dobrodrošla na forumu. smile

Jaz pri hčerki zaznam, da je nekaj motečega v sobi - lahko je postavitev postelje, lahko da teče pod posteljo vodni tok in jo meče iz spanca. Motnje v spancu so bolj pogoste, če glava med spanjem gleda proti vzhodu. Poglej pri sebi ali naj mož pogleda pri sebi, če sta imela tudi vidva težave s spanjem, ko sta bila otroka.

Nisi napisala koliko let ima hčerka?

Kakor se je začuti, je bolj občutljiva na energije in čustva in lahko zaradi tega doživlja nekatere stvari globlje kot povprečna oseba.

29

(1 odgovorov, vpisanih v Umetnost)

Kaj vidiš?  smile

http://www.youramazingbrain.org/images/supersenses/whatdoyousee.gif

30

(407 odgovorov, vpisanih v Razno)

In ne pozabite ... danes je modra luna, druga polna luna v tem mesecu. In v obdobju pred njo se odvija retrogradni Merkur - zato prihaja do napetih pogovorov, konfliktov, prepirov ... želim vam mirno kri in izkoristite modro luno za planiranje ciljev, želja, saj tale luna prinaša s sabo moč manifestacije. cool  smile

31

(407 odgovorov, vpisanih v Razno)

Vsem forumovkam in forumovcem želim čudovite velikonočne praznike ... Kjerkoli že boste in s komerkoli že boste, preživite praznični čas s soncem v srcu. Naj bo Velika noč simbol resničnega upanja, spremembe in novega življenja.

Sedaj pa je na vrsti barvanje pirhov. smile

Problem je še vedno "nagniti se" prepad, balkon. Tukaj me pa še vedno vleče v globino. Ne vem, kaj je tam notri tako zanimivega. smile

Mislim, da gre pri tem za prvinski in preživetveni strah - strah, ki nam ščiti življenje. In mislim, da je ta strah prisoten v nas vseh. Vsaj sama vem, da ga imam, čeprav ljubim višino, uživam v letalu, uživam če sem na vrhu gore, nad prepadom. Ampak, da bi se nagnila in pogledala v globino, se mi enak občutek kot tebi prebuja.

Brez tega strahu ne bi občutili želje po preživetju. Ta strah nas ščiti pred tem, da bi počeli neumnosti. smile

33

(3 odgovorov, vpisanih v Osebna rast in duhovnost)

Sva podobnih misli.  smile

Naj omenim še nevihto. Osebno jo začutim, da pretrese ozračje in ga razelektri. Pretrese nekatere naše notranje temelje, ki so krhki, prinaša spoštovanje in sprejemanje narave v njenem največjem in najširšem smislu.
In pa sneg ... snežinke ... kot da se kraljestvo ledenih vil spusti na zemljo in jo umiri, zavije v ledeno vato in jo pusti počivati. Tako nekako vpliva tudi na nas ... umiri nas, nehote se obrnemo vase in se naravnamo na vibracije bele barve - barve enosti, neskončnosti, miru.

Super, da si se aktivno soočila s strahom.  cool  smile

Strah bo vedno prisoten, saj je to eden od naših nagonov za preživetje. Ampak, da ga ukrotiš in da strah nadomesti previdnost.

Z veseljem in lep dan enako tudi tebi.  smile

Dana, upam, da ne boš razočarana, ampak jaz se ne ukvarjam s tem, da iščem živali moči drugim.

Najmočnejše in najveličastnejše doživetje je, da človek spozna, prepozna in najde svojo žival moči, sam. Je izredno izkustvo, ko tvoja moč najde svojo moč nazaj. Zato prepuščam ljudem, da najdejo ter prepoznajo sami svojo žival moči. Če je kdo ne najde, pa se dela na strahovih, prepričanjih, blokadah s pomočjo karmične diagnostike, da predela vse, kar ga ovira pred tem, da bi jo našel.

Jaz v tvojem biopolju ne najdem nič posebnega, zazna pa se strah pred spremembami. Čeprav se je po eni strani veseliš, se je po drugi strani bojiš.

Predlagam ti, da razrešiš ta strah po postopku transformacije na vrhu foruma.

37

(1 odgovorov, vpisanih v Razno)

cool

Pa se začenja pomlad počasi ... čemaž je že! big_smile <3

Petruška,

nesprejemanje in obsojanje se lahko prepozna v obliki, kot je napisal Zoran zgoraj:

ga dušiš s svojimi potrebami ali željami ( to se vleče že kar nekaj časa)

ali v obliki pričakovanj do njega.

Kadarkoli se nam prebudijo pričakovanja do druge osebe, kako bi mogla ravnati ali kako bi bilo prav ravnati, jo ne sprejemamo, takšne kot v resnici je, in jo energijsko obsojamo.

Slabe stvari se na enak način sprejemajo kot dobre - v srcu dopustimo, da obstajajo. To ne pomeni, da jim dajemo zeleno luč in da se predajamo, ampak dajemo svoji duši zeleno luč, da sebe sprejemamo v celoti in z dobrimi in slabimi stvarmi. Z resničnim sprejemanjem tudi tistega "slabega" v nas, dopuščamo spremembi, da vstopi in da lahko dejansko spremenimo, kar želimo. Dokler pa ne sprejemamo, se bojujemo in si ne dovolimo resnične spremembe.

Na enak način postopamo do drugih.

Komu je delavnica namenjena?

Namenjena je vsem, ki vam je likovno ali drugačno ustvarjanje v veselje, užitek, vendar so vas v življenju ovirale razne čustvene ali razumske blokade ali ovire, ki so vas prisilile, da ne ustvarjate več v tolikšni meri, kot bi si želeli. Namenjena je tudi vsem, ki do sedaj niste ustvarjali pa bi želeli odkriti svoje skrite ustvarjalne sposobnosti. Vsakdo ima v sebi kreativno moč.

Okvirni program delavnice

   

 • Kratka predstavitev energijske umetnosti in energijskega delovanja ustvarjalnih sil Univerzuma.

 • Barve - kako uporabiti barve in njihovo moč v energijski umetnosti.

 • Simboli v energijski umetnosti - pomen različnih simbolov in kako praktično uporabiti posamezne simbole v energijski umetnosti.

 • Energijski pregled posameznega udeleženca - njegove ovire, strahovi, omejitve, potenciali, skriti talenti.

 • Voden skupinski proces karmične diagnostike in osvobajanje od notranjih spon, prepričanj ali travm, ki blokirajo ustvarjalno silo.

 • Postavitev ustvarjalnega kanala in povezovanje z lastnimi duhovnimi vodniki ustvarjanja oz. z lastno božansko ustvarjalno silo - ki jo ima čisto vsak. Le komunikacija-povezava je včasih blokirana. Na delavnici se komunikacija zopet, na ljubeč način, vzpostavi.

 • Osvojitev kontemplativnega-meditativnega ustvarjanja - ustvarjanja v Prisotnosti;

 • Slikanje, slikanje, slikanje ... smile Ustvarjanje energijskih slik, ekspresivnih slik, risanje energijskih risb ...

 • Zabavne in lahkotne energijske vaje za spodbujanje domišljije in intuicije.

Delavnico vodim Urška Korun iz društva Pesem duše, specialistka za osebno rast in razvoj, dolgoletna intuitivna umetnica in voditeljica oddaje Preprosto naravno. Delavnica temelji na bogatem znanju ter izkušnjah, ki sem si jih nabirala na področjih intuitivne energijske umetnosti, različnih metod za osebno rast in razvoj in kanaliziranja harmoničnih sil Univerzuma.

>> Več o delavnici / prijave: https://www.pesem-duse.com/intuitivno-ustvarjanje

Oddaja Preprosto naravno - Energijska umetnost: https://www.preprosto-naravno.si/oddaje … a-umetnost

Oddaja Preprosto naravno - Barve: https://www.preprosto-naravno.si/oddaje/barve

Oddaja Jutro s Kosmiko - Delovanje simbolov v energijski umetnosti: https://www.youtube.com/watch?v=O4wTqokzJwo

40

(1 odgovorov, vpisanih v Novice in dogodki)

Vabljeni na meditacijo s šamanskim bobnom, ki se bo odvijala v aprilu: 20.4.2018, 20:00-21:00.

Meditacija poteka v Ljubljani, prijaviti se je možno tukaj: https://www.pesem-duse.com/meditacija-s … kim-bobnom

41

(407 odgovorov, vpisanih v Razno)

<3 Hvala Zoran (malo z zamudo). smile

Z vsemi forumovci delim sledeč nasvet:

Če obiščete zdravilce, vedeževalce, jasnovidce, bioenergetike .... ter vam rečejo, da vidijo/zaznajo na vas urok, prekletstvo, nelepljene duše in še kaj bi se našlo ...

poskrbite, da vam tisto, kar "odkrijejo" pri vas, taisti tudi pomagajo ozavestiti, zakaj je do tega sploh prišlo, vam pomagajo razrešiti vaše podzavestne vzorce, zaradi katerih ste se znašli v težavi in vam pomagajo razrešiti težavo.

Najlažje je najti na osebi nekaj čudnega, ponavadi kakšen črn madež v biopopolju, ki se ga prehitro in dostikrat neodgovorno pretolmači v urok ali v tujo dušo.

Težje pa je osebi dopovedati, da je v več kot 95% za svoje težave odgovorna sama, s preteklim delovanjem, podzavestnimi škodljivimi prepričanji in vzorci, katere je skozi življenje gojila. Tisti "črn madež" se nato izkaže, da je povečini nakopičena agresija, katere avtor je oseba sama. Z iskrenim reševanjem zamer, obsojanj, nesprejemanja lahko oseba sama reši zelo veliko. Če je seveda pripravljena, spremeniti sebe in svoje delovanje.

Sikstina,

kar čutiš kot urok in prekletstvo, jaz osebno pri tebi zaznam kot lastno agresijo, ki si jo sama sprožila z občutki obsojanja, sovraštva, jeze na zdravstveni sistem, zdravilo in zdravnike. Ta agresija se ti vrača s samoregulacijo biopolja kot pomanjkanje volje, občutek uničene svetlobe v sebi, še večjega konflikta.

Da ne pišem še enkrat.

Če pa si ti prepričana, da imaš urok, te nihče ne bo prepričal drugače in naredi, kar čutiš v srcu, da je prav.

Če veš, da učinki zdravila počasi popuščajo, ti predlagam, da nisi nestrpna do sebe, če občasno še zaznavaš njegove učinke. Namesto nestrpnosti lahko vadiš sedaj potrpežljivost do sebe, svoje psihe, svojega telesa. Dovolj gibanja in svežega zraka, zdrava hrana, savna (če jo zdravniki dovoljujejo?) in razrešitev jeze in zamer po pripomoglo k hitrejšemu okrevanju.

Sikstina,

kar čutiš kot urok in prekletstvo, jaz osebno pri tebi zaznam kot lastno agresijo, ki si jo sama sprožila z občutki obsojanja, sovraštva, jeze na zdravstveni sistem, zdravilo in zdravnike. Ta agresija se ti vrača s samoregulacijo biopolja kot pomanjkanje volje, občutek uničene svetlobe v sebi, še večjega konflikta.

Četudi pride v našem življenju do težjih izkušenj: neljubih situacij, travmatičnih dogodkov, konfliktov, bolezni ... smo na koncu vedno in samo mi tisti, ki v duši odločamo, kako se na vse skupaj odzovemo.

Ali se odzovemo z občutkom žrtve in agresije ali pa se vprašamo v duši, "kaj lahko jaz v sebi naredim, da v duši sprejmem in razrešim situacijo". Prva reakcija je hitrejša in lažja, vendar vodi v nadaljnji konflikt, druga je mogoče težja za ego in daljša, ampak vodi v svetlobo, v ozdravljenje duše.

Predlagam ti, da po postopku transformacije predelaš zamere, nakopičeno jezo, obsojanje zdravnikov, zdravila in zdravstvenega sistema. Ta agresija traja že od prej in ni nastala lani; nosiš jo v sebi že dlje časa. S tem zdravilom in čustveno reakcijo na njega se je očitno razbohotila in ti povzročila občutek, da ne čutiš več svetlobe v duši.
Da bi bila pripravljena ozavestiti prvotni vzrok, je potrebno najprej te aktualne občutke iskreno in zares predelati.

Ko spustiš škodljive občutke iz sebe, ki nikomur ne delajo koristi, še najmanj tebi sami, pomagaš svoji psihi in telesu z ljubeznijo, da stopi nazaj v ravnovesje.

45

(1 odgovorov, vpisanih v Šamanizem)

Vabljeni na meditacijo s šamanskim bobnom, ki se bo odvijala v začetku marca: 2.3.2018, 20:00-21:00.

Meditacija poteka v Ljubljani, prijaviti se je možno tukaj: https://www.pesem-duse.com/meditacija-s … kim-bobnom

46

(126 odgovorov, vpisanih v Razno)

Ni tvoje delo, da si VSE za VSE.

Dobro se je zavedati, da z delom na sebi odpiramo globlje ravni bivanja.

Globlji vzorci in čustva se ne "pojavijo nazaj" ali "premaknejo nazaj", če oseba dela na vzorcu. Ampak se lahko pojavi na globlji ravni oz. v takšni meri, kot je oseba pripravljena.

Na primer, z omenjenim strahom - lahko da nisi v podzavesti pripravljena razrešiti celoten strah naenkrat oziroma nimaš dovolj energije za to. Zato ga podzavestno razrešuješ postopoma - toliko, kot si pripravljena.

Smo pa ljudje v modernih časih postali zelo nestrpni - tudi do sebe - in bi želeli vsako zadevo razrešiti in zaključiti naenkrat, če je le mogoče v enem dnevu. Razreševanje globljih vzorcev zahteva čas, energijo in potrpežljivost. Če je oseba gojila vzorec 10, 20, 30  ... let, ni smotrno pričakovati od sebe, da bo razrešila vzorec na en mah.

Zato LaMi, potrpežljivo naprej. Četudi imaš včasih občutek da se "premakne" nazaj, ti svetujem, da ne obupaš, ampak obdržiš koncentracijo na tistemu, kar želiš - da razrešiš strah. In usmeriš svojo energijo in voljo v iskanje rešitev.

Ko pozabimo na čudeže, ko pozabimo, da se lepe stvari lahko zgodijo tudi nam, pomeni, da ne dopuščamo v sebi stik s kreativno božansko energijo in si ne dopustimo, da bi se ji odprli.

Če se prepoznamo v tem, se lahko vprašamo sami sebe, kdaj v življenju smo zamerili, obsojali in nesprejemali - druge, življenja, situacij ... energija zamere, obsojanja in nesprejemanja (lahko tudi druga čustva) na sili, da se zapiramo pred kreativno božansko energijo - le-ta pa je edina, ki v naše življenje prinese "čudež" in lepe stvari.

Objavljeno v sodelovanju s Projektom “Skupaj za zdravje, človeka in narave”
Besedilo: Sanja Lončar

Ker je prepoceni!

Ko je pred leti EFSA objavila seznam dovoljenih zdravstvenih trditev, smo bili šokirani, da
ponudniki o zelenem čaju ne smejo povedati dobesedno ničesar, čeprav obstaja na tisoče
znanstvenih raziskav, ki potrjujejo njegove blagodejne učinke. Še tega ne, da je zeleni čaj izreden
antioksidant.

Če si ogledate referenčno zbirko medicinskih raziskav PubMed, je podoba povsem drugačna. O
zelenem čaju boste našli več kot 27 tisoč prispevkov. Nekateri so po svoji teži veliko relevantnejši
od marsikatere raziskave registriranih zdravil.
Metaštudija, ki je zajela 850 tisoč oseb in jo je leta 2015 objavil European Journal of Epidemiology
(letnik 30, št. 2, str. 103-113), je pokazala, da že tri skodelice zelenega čaja na dan za 27 odstotkov zmanjšajo tveganje za pojav bolezni srca, možnosti za infarkt za 26 odstotkov, možnost
za kap pa za 18 odstotkov.

Zeleni čaj močno zmanjša tudi tveganje za nastanek diabetesa (Br J Nutr. 2014, april 28;
111(8):1329–1339).

Tudi rak prostate ni nujni davek na zrela leta. Metaštudija je pokazala, da zeleni in črni čaj močno
zmanjšata verjetnost njegovega nastanka (Nutr Cancer, 2011; 63(5):663–672).
Metaštudija iz leta 2015, ki je zajela 22.817 oseb, med katerimi jih je 4743 trpelo za depresijo, je
pokazala, da tri skodelice zelenega čaja na dan za 37 odstotkov zmanjšajo tveganje za pojav
depresije (NZ J Psychiatry, 2015 Apr;49(4):334–345).

Metaštudija je preučila tudi povezavo med uživanjem zelenega čaja in preprečevanjem jetrnih
bolezni (Int J Clin Exp Med, 2015; 8(6): 8339–8346).

Kakšna je vaša resnična starost?

Ne glejte v osebno izkaznico, poglejte v celice. Prav v celice so pogledali tudi znanstveniki, ki so
primerjali kitajske starostnike oziroma njihovo zdravje. Ugotovili so, da so celice tistih, ki uživajo
veliko zelenega čaja (najmanj tri skodelice na dan), po vseh biokemičnih kazalnikih biološko pet let
mlajše kot pri njihovih vrstnikih. Ali povedano drugače, snovi, ki so v zelenem čaju, pomagajo
ohranjati vitalnost celic.

To so ugotovili predvsem s primerjanjem telomerov na koncu DNK-verig. Z vsako delitvijo celic se
namreč telomeri nekoliko skrajšajo, zato s staranjem celice ne zmorejo več izpeljati brezhibne
replikacije. Študija je pokazala, da imajo ljudje, ki uživajo več zelenega čaja, daljše telomere od
tistih, ki ga popijejo manj kot skodelico na dan.

Znanstveniki sklepajo, da so za tako delovanje zelenega čaja zaslužni predvsem antioksidanti, ki
varujejo telomere.

Zeleni čaj vsebuje močna antioksidanta EGCG in ECG, ki dokazano delujeta protivnetno ter
zavirata izgubo hrustanca in kolagena v artritičnih sklepih. Z uživanjem zelenega čaja pomagamo
zavirati osteoartritis in revmatoidni artritis (Journal of Nutrition, 2002, marec; 132(3):341–346).

KAKO PRIPRAVITI ČAJ

Zelenega čaja nikoli ne prelivajte z vrelo vodo, saj bo tako izločil preveč trpkih snovi. Najbolje ga je
pripraviti kot poparek, torej z vodo, ki ima temperaturo od 70 do 80 stopinj Celzija. Ker je močan
antioksidant, ga ne pripravljajte v aluminijastih ali nerjavnih posodah. Raje uporabite porcelanski
ali glineni čajnik, lahko tudi stekleno ali emajlirano posodo. Čaj naj pokrit stoji od 2 do 4 minute.
Kakovosten zeleni čaj lahko prelijete tudi večkrat. Drugi in tretji preliv naj stojita dlje ali pa zanju
uporabite toplejšo vodo.

KAKO IZBRATI ZELENI ČAJ

Vse opisane lastnosti veljajo le za kakovostne zelene čaje, ki pa predstavljajo le majhen delež
ponudbe.

Plantaže zelenega čaja so trajni nasadi, v katerih uporabljajo veliko kemikalij. Če želite zeleni čaj,
ki vam bo koristil in ne škodoval, obvezno izberite ekološko pridelanega.

Oznaka fair trade pomeni, da čaj, ki ga boste pili, ni bil nabran v solzah in znoju otrok ter
suženjskih delavcev. Verjemite, da tudi to še kako vpliva na kakovost čaja, ki ga uživate. Zelo
visoke standarde na tem področju imajo v podjetjih Clipper, Sonnentor, Puka ...
Najbolje je kupiti kakovosten čaj v razsutem stanju in ga takoj shraniti v zrakotesno posodo iz
temnega stekla.

Če uporabljate čaje v filter vrečkah, je pomembno, da niso bile beljene s klorom. Če vrečke niso
zavarovane pred vplivom zraka, jih je treba, tako kot čaj v razsutem stanju, takoj spraviti v
zrakotesno posodo iz temnega stekla.

Aromatizirani čaji so praviloma najslabše kakovosti. Zeleni čaj raje aromatizirajte sami ali pa
kupujte zelene čaje, kombinirane z začimbami in zelišči.
Razlika med črnim, belim in zelenim čajem:

Za vsemi imeni se skriva ista rastlina, razlika je le načinu predelave.

Beli čaj je najmanj predelan zeleni čaj, ki vsebuje še več antioksidantov kot zeleni.

Zeleni čaj vsebuje od 30 do 40 odstotkov vodotopnih polifenolov.

Črni čaj, je oksidiran s fermentacijo in vsebuje od 3 do 10 odstotkov vodotopnih polifenolov,

Nega obraza: Kosem vate namočite v zeleni čaj in z njim umijte obraz. Zeleni čaj je namreč odličen in
poceni tonik z močnim antioksidativnim učinkom. Obstajajo številna pričevanja, da tudi uspešno
odpravlja pigmentacije.

Znanstvene raziskave temu pritrjujejo. Pokazalo se je, da polifenoli v zelenem čaju (predvsem
EGC) reaktivirajo celice na površju kože. Prav zato je zeleni čaj zelo uporaben tudi pri zapletenih
stanjih kože, kot so rosacea, psoriaza ter močna izsušenost in prehitro staranje kože.

Objavljeno v sodelovanju s Projektom “Skupaj za zdravje, človeka in narave”
Diana Vlahinič

Potrebe po vitaminih, mineralih, esencialnih aminokislinah in drugih hranilih
so vse naše odraslo življenje razmeroma stalne. Žal pa sposobnost za
pravilno razgrajevanje hrane in posledično dobro vsrkavanje vitalnih hranil
hkrati s starostjo upada, predvsem zaradi upada ravni želodčne kisline.

Hipoklorhidrija – pomanjkanje želodčne kisline

Ker so simptomi premajhne in prevelike količine želodčne kisline domala enaki, se številni ljudje z
želodčnimi težavami zdravijo z zaviralci želodčne kisline, saj so prepričani, da imajo želodčne
kisline preveč. Toda verjetnost, da ravnajo pravilno, je le približno desetodstotna. V resnici je
verjetneje, da vam želodčne kisline primanjkuje, zato se vaše zdravstveno stanje le še slabša.
Ključni ter pomembni vitamini in minerali se v primeru hipoklorhidrije ne morejo vsrkati, saj se
hrana ne razgradi pravilno. Posledice so različne: splošno zdravje peša, nastopi utrujenost,
razvijemo alergije ali občutljivost na posamezne skupine živil, prebava se poslabša, začnejo se
težave z napihnjenostjo in vetrovi. Težave se nadaljujejo v črevesju: utegne se zgoditi, da obolimo
za sindromom razdraženega in/ali propustnega črevesja, kar vodi v nove zdravstvene težave.

Alkalno ali kislo?

Številni ljudi pravijo, da mora biti naše telo, če želimo biti zdravi, alkalno, vendar to ne drži. Alkalna
mora biti kri, medtem ko mora biti okolje v želodcu zelo kislo. Na pH-lestvici od 1 do 14 mora biti pH
okolja v želodcu od 1 in 3, torej zelo kislo.

Če okolje v želodcu ni dovolj kislo, ne more sprostiti glavnega encima za razgradnjo beljakovin,
pepsina. Pepsin je izredno pomemben encim, saj razgrajuje beljakovine, kar omogoči, da lahko
vsrkamo aminokisline. Močna želodčna kislina je pomembna tudi zato, ker pomaga sprostiti žolč iz
jeter in encime iz trebušne slinavke, ki jih potrebujemo za uspešno razgradnjo hrane.
Tri glavne naloge želodčne kisline:

 • razgradnja beljakovin,
  pomoč pri absorbciji mineralov in vitamina B 12 ,
  ubijanje patogenih mikroorganizmov (bakterije, glive, kvasovke, paraziti).

Simptomi hipoklorhidrije

Najpogostejši simptomi, ki kažejo, da je okolje v želodcu preveč alkalno, zaradi česar ne zmore več
razgrajevati beljakovin, so utrujenost po obrokih, občutek zastale hrane v želodcu, koščki
nepredelane hrane v blatu, vetrovi, napihovanje, spahovanje, zgaga in refluks. Sčasoma simptomi
postanejo tudi vidni: lasje odpadajo, se tanjšajo in so čedalje bolj suhi, nohti so razbrazdani in
lomljivi, koža je uvela, lahko tudi suha in nečista, pesti nas utrujenost, dovzetni smo za okužbe, pride
pa tudi do razraščanja glivic (tudi vaginalnih), kvasovk in parazitov.

V nasprotju s splošnim prepričanjem kar 90 odstotkov populacije, ki ima težave z refluksom, zgago
in s slabo prebavo, v resnici trpi za pomanjkanjem želodčne kisline. To zlasti velja za osebe,
starejše od 40 let, saj količina želodčne kisline z leti upada. K temu prispevamo tudi sami – z
uživanjem zdravil, protibolečinskih tablet in zaviralcev želodčne kisline, pa tudi s kroničnim
stresom in pomanjkanjem posameznih mineralov.

Zakaj zgaga in refluks nista nujno kazalnika presežka, ampak pomanjkanja
želodčne kisline?

Pomanjkanje želodčne kisline vpliva na mišico zapiralko na vhodu v želodec. Mišico zapiralko
nadzira pH okolja v želodcu; če to okolje ni dovolj kislo, se ne more tesno zapreti. To hrani
omogoči, da se vrača v požiralnik, kar povzroči refluks, zgago in GERB. Kadar se zgornja
zapiralka zaradi pomanjkanja želodčne kisline ne zapre dovolj tesno, v požiralnik zaide encim
pepsin, ki povzroča kronično kašljanje, hripavost, draženje grla in občutek kepe v grlu.
Ko s takimi simptomi pridemo k zdravniku, nam običajno predpiše katerega od zaviralcev želodčne
kisline, ki simptome umiri le začasno. Ker zavre izločanje želodčne kisline, resda ne čutimo več
pekočega občutka v požiralniku, toda stanje se navadno čez čas poslabša, saj se hrana ne
razgrajuje učinkovito, kar pripelje do malabsorbcije (pomanjkanje hranil) in obremenitve črevesja.
Večina ljudi, zlasti starejših, v resnici potrebuje več in ne manj želodčne kisline, namesto tega pa
dodatno zavirajo njeno izločanje.

Razgradnja beljakovin in želodčna kislina

Beljakovine oziroma aminokisline so pomembne za vsako celico v telesu – potrebujejo jih kolagen,
elastin, hormoni, nevrotransmiterji, encimi, protitelesa, lasje, koža, nohti, mišice …
Če imamo premalo želodčne kisline in se beljakovine ne morejo do konca razgraditi v
aminokisline, telo nima gradnikov za tkiva. To opazimo zlasti na laseh, nohtih, koži in mišicah.
Poleg tega izgubimo dragocene nevrotransmiterje v možganih, osrednjem živčnem sistemu in
hrbtenjači, pomembne aminokisline (npr. triptofan), hormone (npr. adrenalin) in aminokisline, ki so
potrebne za nastajanje hormonov. Ko se poruši hormonsko ravnovesje, se srečamo s kupom
težav – od nabiranja odvečnih kilogramov do počasnejše presnove ter umskih ali čustvenih nihanj
in težav.

Nepredelane beljakovine pogosto povzročijo tudi alergijske reakcije, saj telo teh snovi ne
prepozna, zaradi česar jih imunski sistem napade, to pa sproži alergijsko reakcijo.

Minerali in vitamini

Še ena od posledic pomanjkanja želodčne kisline je, da ne moremo vsrkati vseh pomembnih
mineralov. Cink, magnezij, kalcij in železo so minerali, ki jih začne primanjkovati, če je okolje v
želodcu preveč alkalno. Malabsorbcija mineralov pripelje do odpadanja las, srčnih palpitacij,
anksioznosti, tinitusa, osteoporoze, anemije, slabšega imunskega sistema … Poleg tega
pomanjkanje cinka zavira nastajanje želodčne kisline – in tako se znajdemo v začaranem krogu
hipoklorhidrije.

Vitamin B 12

Tudi vsrkavanje življenjsko pomembnega vitamina B 12 bo moteno, če nimamo dovolj želodčne
kisline. Ta vitamin namreč za vsrkavanje potrebuje želodčno kislino, ki ga loči od beljakovin, na
katere je vezan v hrani. Pozneje se vitamin B 12 veže na intrinzični faktor v želodcu, ki ga prenese
do tankega črevesja, kjer se vsrka. Pri hipoklorhidriji (tudi kot posledici zdravljenja z zaviralci
želodčne kisline) lahko pride do slabšega vsrkavanja vitamina B 12 . Težave z vsrkavanjem vitamina
B 12 s starostjo, ko raven želodčne kisline začne upadati po naravni poti, le še naraščajo. Simptomi
pomanjkanje tega vitamina so slab spomin, zmedenost, mravljinčenje v rokah in nogah, huda

utrujenost, zmedenost, nevrološke spremembe … Nekateri ljudje z Alzheimerjevo boleznijo ali
demenco utegnejo v resnici trpeti za pomanjkanjem vitamina B 12 .

Zdaj vidimo, zakaj je nujno, da premajhna količina želodčna kislina ne sme
ostati spregledana – in zakaj je nujno, da poskrbimo za dovolj kislo okolje v
želodcu.

Pri hipoklorhidriji si lahko pomagamo z Betain HCl (betain hidroklorid) oziroma s solno kislino.
Solne kisline pa ne smete uživati, če imate gastritis, rane in razjede na želodcu ali če se zdravite z
nesteroidnimi antirevmatiki (protibolečinska zdravila) oziroma trpite za kako drugo želodčno
boleznijo. Betaina HCl ne uživajte, če jemljete zaviralce želodčne kisline oziroma če je zdravnik
potrdil, da imate preveč želodčne kisline.

Vsi, ki teh težav nimate, vendar sumite, da vam primanjkuje želodčne kisline, lahko z Betainom
HCl opravite preprost test, ki vam bo pomagal ugotoviti, ali imate želodčne kisline premalo ali
dovolj. Testa ne izvajajte, če veste, da imate želodčne kisline preveč, uživate zaviralce želodčne
kisline ali ob zgoraj naštetih težavah.

Nadomeščanje želodčne kisline s kapsulami Betain HCl (betain hidroklorid)

Test opravite tako, da kupite kapsule Betain HCl in sredi visokobeljakovinskega obroka (meso,
stročnice, oreščki, jajca …) zaužijte eno kapsulo Betaina HCl. Če po obroku ne boste občutili
nobene spremembe, to pomeni, da je želodčne kisline še vedno premalo, zato test naslednji dan
ponovite, tokrat z dvema kapsulama. Test nadaljujte toliko časa, da dosežete količino, ki v želodcu
povzroči rahlo toploto ali pekoč občutek, ki nakaže, da je želodčne kisline preveč. V tem primeru
spijte nekaj vode, da ga pomirite. Zdaj veste, da je količina Betaina HCl, ki jo potrebujete, za eno
kapsulo manjša od tiste, ki je v želodcu sprožila pekočino. Če ste torej pekočino začutili pri dveh
kapsulah, to pomeni, da potrebujete le eno. Če ste pekočino začutili po zaužitju ene kapsule, to
pomeni, da je želodčne kisline dovolj in da je ni treba dodajati, vzrok za vaše težave pa se najbrž
skriva drugje. Pekočina lahko nastopi tudi, če imate gastritis in razjede, zato v tem primeru tega
testa NE opravljajte! Test nujno opravite med visokobeljakovinskim obrokom.

Ko boste našli sebi primerno količino solne kisline, jo nadomeščajte toliko časa (vedno med
visokobeljakovinskim obrokom!), da bo do toplega ali pekočega občutka v želodcu prišlo že pri eni
kapsuli, kar je znak, da Betaina HCl ne potrebujete več, saj je kisline dovolj.

Hipoklorhidrija je pogosto spregledan vzrok za pešanje zdravja. Ko bo v vašem želodcu ravno prav
kisline, utegne izzveneti marsikatera zdravstvena težava. Vaše zdravje bo na višji ravni, imeli
boste več energije in se bolje počutili. Ustrezna količina želodčne kisline pa se ne bo kazala samo
na vašem počutju, temveč tudi videzu: lasje bodo močnejši in gostejši, koža zdrava in sijoča, nohti
pa bodo močni in lepi.