1.751

(16 odgovorov, vpisanih v Razno)

Ne morem verjeti, ampak prvi slišim za doule. yikes

Fascinantno, da obstajajo takšni ljudje. Ali je storitev doule plačljiva ali si jo lahko privošči vsaka nosečnica?

1.752

(62 odgovorov, vpisanih v Osebna rast in duhovnost)

Forseti, če rečem iz svojih izkušenj, je ujetost v razmišljanju definitivno znak neprizemljenosti.

Ali imaš občutek takrat, kot da si se ves stlačil v glavo? Jaz imam včasih tak občutek, če preveč zapadem v misli. smile  Če se ti ljubi, naredi manjši preizkus - ko boš naslednjič razmišljal, se sredi razmišljanja ustavi in pomisli na svoje noge, na podplate. Spremljaj ali jih lahko brez ovir začutiš. Če ti bo potrebno nekaj sekund ali če se v mislih pojavi prizor, kot da si brez nog, potem že veš, kaj to pomeni - neprizemljenost.

1.753

(3 odgovorov, vpisanih v Umetnost)

Tema je ustvarjena kot odgovor na Zoranovo vprašanje v temi Najdražja slika vseh časov.

Zoran je napisal/a:

Urška,
a bi hotela kaj več opisati o kateri svoji sliki- so mi osebno veliko lepše, kot ta najdražja.
Zanima me kje na kak način dobiš inspiracijo, idejo, kaj vse moraš narediti preden jo daš na platno, koliko časa traja in ali imaš svojo najdražjo ( ne po ceni- po srcu najdražja) sliko in zakaj?
Še to ali je mandale še dodatno potrebno napolniti z energijo ali se to dogodi samo, al kako?
Hvala


Kje dobim inspiracijo? Ne vem, pride izza ovinka ...  tongue Ko pride, pred mano postavi odločitev - ali jo spustim, da gre naprej ali idejo na hitro skiciram in jo kasneje uresničim ali jo začnem takoj ustvarjati.
Včasih pa postavim platno, se pripravim za ustvarjanje in prileti inspiracija sama od sebe.

Vsako delo je bitje čisto zase in ima čisto svoje značilnosti. Ena slika potrebuje več pozornosti in časa, kar je v skladu z njenim namenom, druge se ustvarijo skoraj same od sebe. Lahko se zgodi, da začnem ustvarjati sliko in jo "v šusu" napravim skoraj do konca, potem pa lahko trajajo vmes tedni ali meseci, preden jo zaključim.

A veš, da nimam svoje najljubše. To je podoben občutek (vsaj predstavljam si lahko) kot bi imela otroke in bi me vprašal, kateri mi je najljubši. Vse slike so mi najljubše. Nekatere cenim, ker sem vanje vložila veliko časa. Druge cenim, ker so se v čisto kratkem času udejanjile na platno - takrat vem, da imam ob sebi vodstvo, ki mi pomaga, da jih ustvarim tako hitro.


Mandale so pa poglavje zase. smile Njihov proces izdelave je ponavadi daljši, čeprav v večini primerov vidim zaključno podobo še pred začetkom izdelovanja. Pri mandali sodelujeta obe možganski polovici, zato je potrebno za izdelavo kakovostne mandale biti v celostnem energijskem ravnovesju - to pomeni, da je dobro, če ima umetnik pri mandali mir v umu in v srcu. Že pred začetkom ustvarjanja se povežem z energijo že izdelane mandale. Tako približno začutim, kakšna bo njena energija na zaključku in kaj še moram spremeniti.

V začetku jo postavim v merkavo, ki jo skozi ves proces obnavljam. S tem ji postavim svoj trajni steber. Medtem ko delam, sem tudi jaz ves čas v merkavi in v liniji hare, tako da je kakovost energije dela in izdelka na zelo visoki ravni (ta postopek delam v bistvu za vse slike in risbe). V mandalo vnesem program avtomatskega čiščenja in zdravljenja, kar pomeni, da se mandala sama od sebe čisti. V mandalo vnesem tudi program, da jo dobi tista oseba, kateri bo mandala v najvišje dobro. To zame pomeni nekakšen blagoslov, da lahko gre mandala iz gnezda. smile

Večkrat ob delu začutim energije, ki niso moje - prepoznam jih kot vodnike, ki želijo pomagati ustvarjati mandalo. Če tako začutim, jim dovolim prispevati svojo podporo h končni mandali. Če čutim, da njihova pomoč ni v skladu z najvišjim dobrim, pa jih prijazno zavrnem.

Torej odgovor na tvoje vprašanje: mandalo mi ni potrebno dodatno napolniti z energijo, ker to stori že sama od sebe, prek vodnikov ter podzavestno prek mene v procesu slikanja. Edino če začutim ob zaključeni mandali morebitne energijske nepravilnosti ali nesoglasja, jih zavestno energijsko popravim. Končna mandala je tako popolnoma neodvisna od mene, deluje v svojem božanskem stebru, povezana z virom najvišje zavesti. To je njena temeljna osnova. Nameni mandale (na primer resnica, modrost...) pa so energijski dodatki, ki spodbujajo k delovanju enake vibracije (torej vibracije resnice, modrosti ... ) tudi v prostoru, kjer se nahaja.

Verjetno postopek deluje kot cela ceremonija, vendar je izdelovanje slik odgovorno delo, saj bo slika (ne samo mandala) v določenem prostoru ter vanj in prebivalce vnašala določene energijske vibracije. Čistejše kot so vibracije umetnine, bolj lahko umetnina prispeva k zdravju prostora in prebivalce. In seveda obratno! Kar še posebej leti na mandale, ki so same po sebi namenjene zdravljenju. A več o tem v prispevku.  smile

1.754

(2 odgovorov, vpisanih v Umetnost)

Zoran, odgovor sem ti napisala v novi temi Ustvarjanje mandal in drugih umetniških del.  smile

1.755

(9 odgovorov, vpisanih v Umetnost)

Hm, lahko se razstavi na površini, ki je dovolj velika za platno ter v okolici, ki ponuja ogled celotne slike - morebiti kakšen objekt, lahko so tudi tla, na katera gledaš z določene višine ... ne vem no, tako bi jaz razstavila, če bi imela mega platno ... smile

1.756

(87 odgovorov, vpisanih v Zdravo življenje)

Zoran je napisal/a:

Pri prehladu pomaga če ga košček skuhaš v vodi kot za čaj in spiješ- ti takoj odpre dihalne organe (še zrak Švicarskih alp potegneš vase big_smile )
lp

lol In verjetno zraven tudi zašvicaš kot konj.

1.757

(62 odgovorov, vpisanih v Osebna rast in duhovnost)

ar3ka je napisal/a:

Pa še nekaj. Po izkušnjah sodeč se mi zdi, da je lahko prepir za oba zelo očiščevalen (kljub temu, da je lahko sproženo veliko agresije z obeh strani). Meni se je že velikokrat zgodilo, da samo razreševanje na energijskih ravneh ni bilo dovolj. To velja predvsem za osebe, s katerimi živim in sem si najbolj blizu. Se je moglo še prizemljiti - in kakšen prepirček je lahko idealen za to.  smile

Se čisto strinjam s tabo. Jaz imam tudi raje prepir s kasnejšim pobotanjem, kot mulanje, tiščanje in zamero. Človeka pa seveda ne moreš prisiliti, da se krega s tabo, še posebej če se umakne .... potem pa sledi butanje z vratami ...  lol

1.758

(62 odgovorov, vpisanih v Osebna rast in duhovnost)

ar3ka je napisal/a:

ampak po moje je bolje, da jo izliješ.

Zoran je napisal/a:

Za jezo ti je pa lepo svetovala ar3ka.

Jap, meni se tudi zdi ta možnost vsekakor boljša. Samo ... ali lahko človek dobi infarkt, če preveč jezo izliva? Mal za šalo mal za res ...  tongue

1.759

(9 odgovorov, vpisanih v Umetnost)

.... Kakšno je potem šele njegovo platno .... ?  yikes   yikes   big_smile

1.760

(8 odgovorov, vpisanih v Tehnična pomoč)

Mislim, da je Matevž zaposlen, ti bom jaz poskusila odgovoriti ....  lol

Odpri sliko z  Microsoft Office Picture Managare-jem. Klikni na gumb Edit pictures, ter izberi funkcijo Crop. Obreži sliko v kvadrat. V pomoč so ti piksli na desni strani pod New - ko so izenačeni (okej en piksel gor ali dol), imaš obliko kvadrata.
S puščico nazaj se vrneš v začetni meni in izbereš funkcijo Resize. Klikni na funkcijo, ki ti omogoča ročno spreminjanje velikosti (sredinska opcija). Vpiši želene piksle in dobila boš sliko želenih dimenzij in velikosti. Sliko še moraš posebej shraniti, če ne želiš, da ima original takšne dimenzije. Upam, da sem razumljivo napisala ....  smile

1.761

(87 odgovorov, vpisanih v Zdravo življenje)

Ali se kdo sladka s stevijo?

1.762

(5 odgovorov, vpisanih v Zdravo življenje)

Dostikrat sem že brala o zdravilnosti topinamburja in lansko spomlad sem prvič poskusila eko topinambur.

Topinambur je krompirju podobna rastlina, ki prihaja iz Severne Amerike in so jo uporabljali že Indijanci. Uporablja se namesto krompirja, ker je manj kaloričen (30kcal/100g) in je primeren za diabetike. Okus sicer nima tako poln kot krompir - je nekaj vmes med bučkami in krompirjem, vendar je primerno pripravljen lahko odličnega polnega okusa. Sodi med zelo zdrave rastline, ker je poln mineralov, vitaminov in hranilnih snovi, uporablja se tudi pri hujšanju, ker je naravno sredstvo za zmanjševanje teka (zaradi obilice balastnih snovi). Še ena posebnost - lahko se jé tudi surov.

Torej, če se vrnem k moji zgodbi, spomladi sem kupila v trgovini eko topinambur, ki je imel na vrhu še malo zelenja. Eksperimentalno vrtnarjenje je en tak moj poseben hobi, zato sem se odločila, da odrezane koščke topinamburja, ki bi drugače romali na domač gnoj, poskusim posaditi. Dala sem jih kalit za en teden in lejga zlomka, vsi koščki so veselo pognali koreninice. Po dveh tednih sem jih posadila in na mestu so čez nekaj časa zrastle visoke rastline z lepim rumenim cvetjem. V jeseni sem rastline izpulila in našla za eno manjše vedro velikih zdravih gomoljev.  smile Tako je nastal moj prvi pridelek domačega topinamburja. smile

Če koga zanima več o njem, je tukaj link, kjer najdete tudi enih par dobrih receptov: http://www.topinambur.si/index.html.

1.763

(87 odgovorov, vpisanih v Zdravo življenje)

Sonček, super, hvala ti!  smile Ga bom tudi jaz poskusila. Kje pa ga ponavadi kupuješ?

1.764

(62 odgovorov, vpisanih v Osebna rast in duhovnost)

Zoran je napisal/a:

Pri neprizemljenosti in povezavi z višjimi ravnmi si lahko pomagamo z merkavo, postavitvijo hare (ki so opisane na prvi strani pod meditacijami) in podobnimi stvarmi.

Kaj pa naj naredim, če mi v tistem afektu nič od naštetega ne pomaga? Seveda sem poskusila z vsem, vendar mislim, da mi takrat vizualizacije in reševanje zadeve na energijskih sferah ne pomagajo kaj dosti. Pomagajo mi šele, ko se za silo umirim.

Zoran je napisal/a:

ahko z rdečo barvo, alkoholom (kar odsvetujem)

Z rdečo barvo se ne bi ravno igrala v trenutkih, ko že imam dovolj ognja v sebi ... alkohol pa ... tudi jaz raje ne bi. Ga raje spijem, ko je vse pošlihtano.

Torej kaj mi preostane ....  smile  ali kuhanje jeze v sebi ali izlitje jeze v svet ....?

1.765

(21 odgovorov, vpisanih v Osebna rast in duhovnost)

Men se pri transurfingu tudi zelo dopade ideja, da se ne rabim čisto nič spreminjati. Spreminjam samo svoj odnos do sebe in okolice. In še ideja, ki mi je še posebej všeč, da se sprejemam točno takšna kot sem.  "Napak", "pomanjkljivosti", "slabosti" ne vidim več kot nekaj, kar me ovira, temveč kot nekaj, kar mi lahko koristi in jih začenjam izkoriščati sebi in drugim v prid.

Primer:
v drugi temi sem omenila, da sem nagle jeze, že od nekdaj. Venomer sem si to svojo lastnost nekako očitala, že kot otrok, ker so mi vedno dali vedeti, da se pridne punčke ne obnašajo grdo. Tudi kasneje, še posebej, če sem bila v družbi ljudi, ki so začutili moje nesprejemanje in se v skladu s tem tudi obnašali. Naletela sem na obtožujoče poglede, kritike, češ kako se tako razburjaš zaradi malenkosti itd .... Kaj sem napravila? Da bi zadovoljila druge in da bi me sprejemali, sem začela potiskati jezo navznoter, kar mi je povzročilo še cel kup drugih težav.
S pomočjo transurfinga sem začenjala doumevati, da je seveda vzrok v meni in v NESPREJEMANJU SAME SEBE TAKŠNE KOT SEM. Če so mati narava, bog, božanski plan, moja duša in ne vem kdo vse še, želeli, da sem v tem življenju nagle jeze, potem je tako kot je, čisto prav. Ne glede na to, da se včasih hitro razburim, sebe brezpogojno sprejemam in ljubim in brezpogojno sprejemam tudi dejstvo, da se včasih hitro razburim.

Mi pa je zelo koristila še ena ugotovitev: transurfing je samo del v mozaiku. Ne morem in ne želim trditi, da sem izključno s transurfingom prišla na primer do ugotovitve glede nagle jeze. Obstaja neskončna paleta znanj, od katerih se lahko učimo in praviti, da je samo ena pot prava, bi bilo smešno. Kdajkoli sem karkoli prebrala, slišala, doživela, je pomagalo k tej ugotovitvi in to je čar življenja. Da je vse povezano. In to se skriva še ena velika modrost - da znamo vsa ta znanja in doživetja povezati in praktično uporabiti v našo in celotno korist.  wink

1.766

(30 odgovorov, vpisanih v Razno)

galaxaura je napisal/a:

pohvale,  Urška, kaj čem , tvoje mandale so prelepe,

Hvala ti, upam, da bodo kmalu nastale kake nove. Zaenkrat še čakam na inspiracijo, da pride izza ovinka ...  big_smile

1.767

(62 odgovorov, vpisanih v Osebna rast in duhovnost)

In kako se najhitreje in najlažje prizemljimo? smile Recimo jaz se po naravi lahko hitro razburim, takrat eksplodiram, glava mi začne razbijati od vročine in v tistem afektu niti ne zberem moči, da bi se prizemljila oziroma oddaljila od situacije.
Raje vržem par stvari ob tla, butam z vrati, vpijem in čez čas se stanje umiri. Vendar se mi je zdaj začela pojavljati misel, da me lahko s takšnim načinom spravljanja jeze iz sebe čez nekaj let lahko srčni infarkt .... Se kr mal ustrašim, ko čutim vročino v glavi ...  smile  hmm Torej kaj takrat lahko storim? smile

1.768

(65 odgovorov, vpisanih v Osebna rast in duhovnost)

Kakor sem pri sebi opazila, postanejo procesi (oziroma predvsem proces Jehovah Adonai) del tebe, če jih nekaj časa redno uporabljaš. Za veliko stvari jih ni potrebno več zavestno delati, ampak delajo avtomatsko s tabo. V začetku mi je bilo fascinantno, kako se lahko stvari s pomočjo procesa "zglihajo" oziroma same od sebe uredijo. Skozi čas sem ugotovila še eno pomembno spoznanje. K uspešnemu delovanju procesa ne pripomore samo energijska podpora, saj to proces tudi v resnici je (kakor ga jaz dojemam). K uspehu procesa so pripomogli še drugi dejavniki, med drugim vsekakor dejstvo, da sem brezpogojno zaupala procesu, njegovemu delovanju ter delovanju najvišje zavesti znotraj mene (da se bo vse zgodilo točno tako, kot je v najvišje dobro).

1.769

(87 odgovorov, vpisanih v Zdravo življenje)

Hm, tale agavin sirup se meni tudi zdi zanimiv, a ga še nisem nikoli uporabljala, sem se raje držala poznanih sladil. Ali lahko mogoče kaj več napišeš o njem in kak ga uporabljaš?

1.770

(30 odgovorov, vpisanih v Razno)

Hvala in enako.  wink

1.771

(87 odgovorov, vpisanih v Zdravo življenje)

Sanja Lončar je v januarski številki revije Za zdravje pripravila en super članek o sladkorjih, ki ne zapacajo in obremenijo našega telesa ter so dobri za naše zdravje. Jaz jih bom naštela le nekaj, ki so meni najbolj blizu, če pa bo koga zanimalo še več, lahko obišče izvirno stran, ki je navedena spodaj.

Besedilo: projekt “Skupaj za zdravje, človeka in narave”

FRUKTOZA ALI SADNI SLADKOR

Gre za sladkor, ki ima najnižji glikemični indeks in najmanj obremenjuje našo trebušno slinavko.  Pridobiva se iz sadja ter iz koruze (pri tem je potrebno paziti na to ali je koruza gensko spremenjena ali ne), v čisti obliki pa ga najdemo v sadju, koncentriranih sadnih sokovih ter v naravnih sadnih sirupih brez dodatkov.
Fruktoza ima minimalno drugačen okus od navadnega sladkorja, je pa bolj sladka, zato jo uporabljamo v manjših količinah. Zelo je primerna za sladkanje kuhanih sladic, pri pečenih sladicah pa lahko karamelizira in povzroči, da pecivo postane rjavkasto in trdo.

JAVORJEV SIRUP

Poleg bogatega in izjemno dobrega okusa je zelo dober za organizem, saj je bogat z minerali (magnezij, selen) in deluje očiščujoče. V primerjavi z belim sladkorjem ima za tretjino manj ogljikovih hidratov ter za tretjino manjši glikemični indeks.
Sirup delimo v štiri kategorije, glede na njegov videz in okus:
GRAD AA: najsvetlejše barve in najbolj blag okus.
GRAD A: temnejše barve in močnejši okus (takšnega dobimo v naših trgovinah).
GRAD B: še temnejše barve in še močnejši okus.
GRAD C: po okusu in videzu je podoben temni melasi.

ZGOŠČENI JABOLČNI ALI HRUŠKOV SOK

Gre za sok, ki mu je odvzeta voda. Iz osmih litrov navadnega soka tako pridobijo en liter zgoščenega soka. Lahko se uporablja kot sirup za delanje navadnega soka ali za sladkanje slaščic. Tri žlice zgoščenega soka so enake dvem žlicam navadnega sladkorja. Izjemno okusne naredi sadne sladice, saj poudari sadni okus.

Pa še posebnost: v naravi so vsa sladila v tekoči obliki, zato se kot najbolj zdrava sladila uvrščajo tista, ki so sladkor pridobila v tekoči obliki.

1.772

(2 odgovorov, vpisanih v Umetnost)

Na kaj pomislite ob sliki, katere cena trentno znaša 150 mio USD?  yikes  Meni se v mislih takoj zariše čudovita umetnina, ki jo je pred davnimi časi naslikal eden izmed velikih »evergreen« mojstrov. Lahko je DaVinci, Michelangelo, morebiti celo Van Gogh ali Boticelli … ? Radovednost mi ni dala miru in ko sem malce poguglala, je moj obraz prevelo razočaranje. No.5, kakor se slika imenuje, je delo novodobnega slikarja? In za nameček slika nima obrazov, ljudi, kakršnihkoli poudarjenih objektov … saj sploh ne vem kaj pravzaprav gledam??  yikes   yikes

Po začetnem presenečenju sem sliko malo bolje pogledala. Priznati je treba, da slika in tehnika vsebujeta tisto »nekaj«, imata ritem in povezavo, imata dušo. Zanimala me je ta slika ter ves cirkus okrog nje, zato poguglam še naprej. smile


O SLIKI

Link: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/e … C_1948.jpg

Sliko z imenom No.5 je leta 1948 ustvaril Jackson Pollock, abstraktni ekspresionist. Slika ima naslov No. 5 iz razloga, ker je umetnik opustil poimenovanja in jih začel številčiti. Pollock: »Sliko je treba gledati pasivno in poskusiti sprejeti tisto, kar slika ponuja in ne predmete ali predsodke, ki se jih na sliki išče.«

Sliko je leta 2006 prodal David Geffen, ustanovitelj Geffen Records in soustanovitelj Dreamwors SKG, Davidu Martinezu, vodilnemu družbeniku svetovalnega podjetja Fintech. Njena cena je znana: 140 mio USD. Danes se je vrednost slike povzpela na 150 mioUSD.

Slika ni nastala na slikarskem stojalu, temveč na tleh.


TEHNIKA SLIKANJA

No.5 je eno izmed njegovih najbolj slikovitih del, narejenih s posebno tehniko, ki so jo poimenovali po njegovem vzoru, imenovano tehnika »kapljanja« (ang. »drip« technique). Platno se položi na tla ali na trden zid ter se z vlivanjem, kapljanjem in usmerjanjem curka barve ustvarja t.i. akcijsko slikarstvo.

Ta način slikanja zahteva barvo, ki ima viskoznost tekočine, kar oljne barve nimajo. Jackson je zato takrat začel uporabljati nove umetne barve na osnovi smole, ki so jih izdelali za industrijske namene, kot je barvanje avtomobilov s pršenjem.


O AVTORJU SLIKE

Jackson Pollock se je rodil leta 28.1.1912 na ranču v zvezi državi Wycoming, ZDA.

Leta 1956 je Jacku Pollocku revija Time zaradi njegovega samosvojega načina slikanja nadela vzdevek »Jack Kapljač« (»Jack the Dripper«):

»Moje slike ne prihajajo s stojala. Rad pričvrstim neraztegnjeno platno na trden zid ali na tla. Potrebujem odpornost trde površine. Na tleh lahko ustvarjam z lahkoto. Počutim se bližje, bolj v sliki, saj lahko na ta način hodim okoli nje, delam z vseh štirih strani in sem dejansko v njej.«


»Vedno manj uporabljam običajna slikarska orodja kot so stojalo, paleta, čopiči itd. Rajši imam palice, lopatice, nože in kapljajočo tekočo barvo ali težek, gost namaz s peskom, polomljeno steklo ali kakšne druge dodane materiale.«


»Kadar slikam, se ne zavedam kaj delam. Le po nekaj 'predstavitvenih' periodah lahko vidim kje sem. Ni me strah narediti spremembe, uničiti sliko itd., saj ima slika svoje življenje. Poskušam da se uresniči. Le kadar izgubim stik s sliko, pride do zmešnjave. Drugače vlada čista ubranost, izmenjava misli poteka lahkotno in slika nastane brez problema.«


Slikar se je vse življenje bojeval z alkoholizmom ter leta 1956 pod vplivom alkohola umrl v avtomobilski nesreči.


Jackson je navdih za svojo izvirno tehniko našel pri izdelovanju peščenih slik ameriških Indijancev, pri mehiških muralistih ter v surrealističnem avtomatizmu.

NA KRATKO O SLIKI

    * Umetnik: Jackson Pollock
    * Leto: 1948
    * Dimenzije: 243.8 cm × 121.9 cm
    * Tehnika: tehnika »kapljanja«
    * Leto prodaje: 2006
    * Prodajna cena: $140 mio USD
    * Trenutna vrednost: $149.70 mio USD

Vir: slovenska Wikipedija, Wikipedia, Painting About, StyleCrave