Re: Čiščenje jeter

Zoran je napisal/a:

E
Mogoče še kdo ve s kom se jetra čistijo? roll
Lp

NAVODILO ZA ČIŠČENJE JETER

V tradicionalni kitajski medicini so jetra povezana z elementom les in s čustvom jeza. Kitajci pravijo, da so v jetrih skrita vsa čustva - če jetra oziroma element les, ki začne podporni ciklus petih elementov, energijsko pravilno ne delujejo, je moteno delovanje tudi drugih organov (elementov) in s tem izražanje drugih čustev.

Jetra so največji organ za presnavljanje, saj na primer proizvajajo več kot 95 odstotkov krvnih beljakovin, uravnavajo sladkor v krvi, presnavljajo maščobe, shranjujejo železo in izdelujejo žolč. Direktno iz črevesja priteče v jetra kri, ki je polna hranilnih snovi, pa tudi drugih, škodljivih substanc (strupi iz okolja, konzervansi, barvila, stabilizatorji). Neškodljive in predelane snovi odtečejo preko ven v telo, škodljive snovi pa z žolčem direktno v črevo, kjer se z blatom izločijo iz telesa. Jetra, skupaj z žolčem, žolčnikom in žolčevodom sestavljajo tudi pomemben sistem za presnovo maščob in za shranjevanje v maščobah topnih vitaminov A,D,E in K.

Za pravilno delovanje jeter je zelo pomembno, da sta kapilarna mreža v jetrih in žolčevod dobro prepustna. Zaradi nezdravega načina življenja pa zaužijemo tako veliko strupenih snovi, da se sestava žolča spremeni in tvori tako imenovi žolčni pesek. Sodobni človek ima v povprečju zamašenih 50 odstotkov kapilarne mreže in žolčevoda, kar pa se na ultrazvočni preiskavi ne vidi, saj je žolčni pesek premajhen.

To pomeni, da deluje tako pomemben organ kot so jetra pri povprečnem Zahodnjaku samo s polovično zmogljivostjo. Pri čiščenju jeter očistimo te zamašene poti in marsikateri simptomi izginejo. Čiščenje jeter je potrebno izvesti pri povišanem holesterolu, slabi presnovi maščob, rumeni barvi kože ali beločnice, vetrovih, bolečinah v rami, nadlahti ali v zgornjem delu hrbtenice, kronični utrujenosti in motnjah pri spanju. Iz lastnih izkušenj lahko povemo, da je čiščenje jeter odlično pri predmenstrualnemu sindromu in močni menstruaciji, da skrajša čas trajanja menstruacije in zmanjša bolečine. Prijateljica učiteljica pa je poročala o neverjetnem »pomirjevalnem« učinku čiščenja jeter, svetujemo ga tudi vsem drugim, ki imajo veliko stikov z ljudmi (in se pri tem jezijo).

Čiščenje jeter izboljša naše splošno počutje. Dr. Hulda Clark, ki je razvila ta poenostavljeni postopek, v svoji knjigi poroča, da si je več kot 100 000 njenih pacientov brez komplikacij očistilo jetra. Ljudje, ki že imajo žolčne kamne, pa si naj očistijo jetra samo pod strokovnim vodstvom, ker lahko pride do popolne zamašitve žolčevoda. Pri ljudeh brez simptomov je ponavadi potrebno 3 do 5 čiščenj v razmaku od 2 do 4 tednov, da se žolčevod in jetra res očistijo. Pri ljudeh z zdravstvenimi težavami pa postopek ponavljamo tako dolgo, dokler simptomi ne izginejo oziroma ne zmanjšajo.

Postopek čiščenja jeter je relativno enostaven in poceni. Najbolje je, da ga izvedemo v soboto in v nedeljo počivamo. Naslednji dan po čiščenju smo namreč neverjetno utrujeni (občutek je podoben kot po kakšni zabavi, kjer smo vso noč pili in plesali), ker je žolčnik ponoči pospešeno deloval, namesto da bi počival. Učinek čiščenja je večji pri padajoči luni.

Princip čiščenja jeter je zelo enostaven: dan ali dva pred čiščenjem uživamo jedi, ki čim manj obremenjujejo žolčnik. Izogibamo se mastnim jedem, po možnosti uživamo samo vegansko hrano (vse, kar ni živalskega izvora), da se žolčnik poleni ter začne v jetrih in žolčniku nabirati žolč. Tik pred spanjem pa spijemo večjo količino olja in s tem povzročimo pospešeno izločanje žolča, ki »potisne« pesek iz jeter in žolčevoda. Nečistoče se s pomočjo grenke soli izločijo skozi črevo.

Postopek čiščenja je naslednji:

Do 14.ure

Uživamo hrano brez maščob in beljakovin (sadje, zelenjavo), najboljši so sveže stisnjeni sadni in zelenjavni sokovi.

Od 14. ure

Nobene hrane več, pijemo lahko samo ustekleničeno vodo.

Ob 18.uri

Zmešamo 1 jedilno žlico grenke soli (dobi se v lekarnah) z 200 ml vode. Napitek bomo lažje spili, če vodo ohladimo, pa tudi limonin sok popravi okus.

Ob 20.uri

Zopet si zmešamo 1 jedilno žlico grenke soli z 200 ml vode in jo spijemo.

Ob 21.45.uri

Gremo na stranišče in se pripravimo na odhod v posteljo.

Ob 22.uri

Dobro premešamo (lahko v mikserju) 125 ml olja (najboljše je olivno olje, jedilno olje pa je bolj nevtralno in lažje za spiti) z najmanj 170 ml sveže stisnjenega grenivkinega soka. Mešanico spijemo stoje ob postelji, potem pa se takoj vležemo na hrbet z rahlo dvignjeno glavo, ker jetra tako boljše delajo. Na jetra položimo termofor ali topel obkladek. V tej legi ostanemo najmanj 20 minut, da se bodo kamni in pesek lahko izločili. Zaspimo.

Zjutraj

Zopet spijemo mešanico grenke soli (1 jedilno žlico) in vode (200 ml), vendar ne pred 6. uro zjutraj. Lahko gremo nazaj v posteljo.

Dve uri kasneje

Še zadnjič spijemo mešanico soli in vode, če do takrat še nismo dobili driske. Dve uri potem lahko začnemo jesti (začnemo s sadjem in nadaljujemo s kuhano zelenjavo brez maščobe).

Zjutraj (lahko pa tudi kasneje ali prej) bomo dobili drisko. V straniščni školjki se bo blato vsedlo na dno, žolčni pesek (svetlo zelene barve) pa bo plaval na vrhu, ker je poln maščobe. Izločijo se lahko tudi holesterinski kristali rjave barve, ki zapirajo žolčevode. Predno se bodo jetra dokončno očistila, moramo izločiti najmanj 2000 kamenčkov, zato čiščenje po potrebi ponovimo čez dva tedna.

Po čiščenju jeter se počutimo najprej utrujene, potem pa neverjetno pomirjene, tako da nam vsaj nekaj časa nihče ne »gre na jetra«. Dobimo »bela jetra« (postanemo zelo trdoživi) in druge »poznamo do jeter« (poznamo njihove lastnosti, predvsem slabe). Če to ni dobra motivacija, da se takoj lotimo čiščenja!

Re: Čiščenje jeter

Urši je napisal/a:

NAVODILO ZA ČIŠČENJE JETER

Točno na tole sem mislil, hvala. smile

Urši je napisal/a:

Če to ni dobra motivacija, da se takoj lotimo čiščenja!

Odlična, smile
no pri meni se je že pojavilo odlašanje: samo čas si je potrebno vzet -  spremeniti v jasno namero narediti, če je slučajno kdo tak kot jaz.
lp

pesem.duse@gmail.com, 070-788-788

Re: Čiščenje jeter

Urši je napisal/a:

Sem se potrudla in pobrskala po internetu.
K temu me je vzpodbudil najin pogovor in prečudovita izkušnja.

Se splača en dan na školjki čepet, da ti lažje prideta strast in sreča v življenje.
lp

pesem.duse@gmail.com, 070-788-788

4 Nazadnje urejal govindavilas (28.01.2010 22:33:55)

Re: Čiščenje jeter

(Ljudje, ki že imajo žolčne kamne, pa si naj očistijo jetra samo pod strokovnim vodstvom, ker lahko pride do popolne zamašitve žolčevoda)
.kako pa veš,da nimaš žolčnih kamnov? rad bi si to naredil, pa me skrbi, da mi ne pride do zamašitve.dosedaj še nisem imel problemov z žolčnimi kamni, ampak na "jetre" mi pa gre, že marsikaj.tako vidim, je že skrajni čas, da "pospravim pod svojo streho".
                                                             l.p.

Re: Čiščenje jeter

Zoran je napisal/a:

Mogoče še kdo ve s kom se jetra čistijo? roll
Lp

Za jetra so dobri tudi regrat, kopriva, pegasti badelj (ta prav regenerira jetrne celice), navadni repinec in artičoka. Izločanje žolča pa pospešuje mineralna voda Donat (si kakšen pesek tud s tem lahko ven spucaš)...
LP

Re: Čiščenje jeter

Anja je napisal/a:

regrat,

Komaj čakam. tongue
lp

pesem.duse@gmail.com, 070-788-788

Re: Čiščenje jeter

čez vikend sem opravil to kuro za čiščenje jeter.lahko rečem samo super stvar .počutje kot noč pa dan ,nasproti tistemu prej. urši hvala za informacijo.
                                                            l.p.

8 Nazadnje urejal ar3ka (11.02.2010 14:50:24)

Re: Čiščenje jeter

govindavilas je napisal/a:

čez vikend sem opravil to kuro za čiščenje jeter.lahko rečem samo super stvar .počutje kot noč pa dan ,nasproti tistemu prej. urši hvala za informacijo.

Tudi sama sem opravila kuro in prav tako opažam pozitivne učinke. Priporočam. smile BTW - nasvet glede časa izvdbe (t.j. vikend oz. dopust) pa velja upoševati. big_smile

Dodala bi še to, da me je presenetilo, da je mešanica grenivkinega soka in olivnega olja prav okusna. smile Pogoj pa je verjetno to, da mešanico res zelo dobro premešaš, da izgledata sok in olje kot ena tekočina. To je najbolje opraviti najbolje kar v mikserju, z ročnim mešanjem verjetno ne bi prišel do gladke zmesi.

9

Tema: Čiščenje jeter

Postopek čiščenja jeter je prestavljen v novo temo iz teme Neprizemljenost.

urska.pesemduse@gmail.com
urskakorun.com

10

Re: Čiščenje jeter

smile Ravno včeraj sem iskala ta članek (in ga z malo muje tudi našla).  smile Fajn, da je v novi temi.

Re: Čiščenje jeter

Jaz sem ga tudi ful iskala, je zadnji čas, da dobi svoje mesto v novi temi. smile

urska.pesemduse@gmail.com
urskakorun.com

12

Re: Čiščenje jeter

Jetra je priporočljivo čistiti na spomlad in jesen.

Na zimo ni priporočljivo, ker jetra rabijo toploto za zimo in jih lahko s tem oslabimo - mislim na to generalno čiščenje opisano zgoraj.

smile

pesem.duse@gmail.com, 070-788-788

13

Re: Čiščenje jeter

Zoran je napisal/a:

Jetra je priporočljivo čistiti na spomlad in jesen.

Na zimo ni priporočljivo, ker jetra rabijo toploto za zimo in jih lahko s tem oslabimo - mislim na to generalno čiščenje opisano zgoraj.

smile

Dolgo se že spravljam k temu čiščenju jeter,... naslednjo pomlad pa zares smile

Re: Čiščenje jeter

Jap, jaz tudi. Sem poskusila v jeseni polovično čiščenje in je bilo zelo intenzivno.  :prst:

urska.pesemduse@gmail.com
urskakorun.com

Re: Čiščenje jeter

Tisti dan ko sem kupil sol je od "nekje"priletel nasvet da se to "dela"spomladi.
(pa lahko še mal počakam) big_smile

16

Re: Čiščenje jeter

Končno mi je uspelo zdržat brez hrane, tako da danes končno dajem jetrom priložnost, da se spucajo. :prst: Se mi pa kr sline cedijo, ko pomislim na grenivke z oljem - njami  smile  Komi čakam.

Urška je napisal/a:

Sem poskusila v jeseni polovično čiščenje in je bilo zelo intenzivno.

Urška, kaj pomeni polovično čiščenje?

Re: Čiščenje jeter

ar3ka je napisal/a:

Končno mi je uspelo zdržat brez hrane, tako da danes končno dajem jetrom priložnost, da se spucajo.


Svetujem ti, da po čiščenju svoje telo nabiješ z vitamini, da se bodo jetra lažje pripravila na zimo. Lahko kak noni sok ali kake druge super dodatke.  :prst:

urska.pesemduse@gmail.com
urskakorun.com

Re: Čiščenje jeter

ar3ka je napisal/a:

Urška, kaj pomeni polovično čiščenje?

Jaz to tako imenujem. smile Pomeni, da uživam sadje in zelenjavo do druge ure popoldne. Obstaja verzija, ko opraviš tisti dan pred čiščenjem popolni post. Verjetno je nato tudi čiščenje popolno. smile

urska.pesemduse@gmail.com
urskakorun.com

19

Re: Čiščenje jeter

Urška je napisal/a:

Pomeni, da uživam sadje in zelenjavo do druge ure popoldne. Obstaja verzija, ko opraviš tisti dan pred čiščenjem popolni post. Verjetno je nato tudi čiščenje popolno.

  neutral Streznjenje! wink A to je polovično čiščenje, ko js delam... no, ok no... sej je tud v redu. smile

Bom jedla algice, pa jabolka, pa tko... pa laneno olje, pa mislim si tudi nabavit konopljino... tak da bo menda v redu smile Hvala, Urška. :rose:

Re: Čiščenje jeter

ar3ka je napisal/a:

A to je polovično čiščenje, ko js delam... no, ok no... sej je tud v redu.

Čuj, dokler deluje tako kot je treba, je čist v redu. Meni zaenkrat čisti post pomeni mučenje, zato ubiram lažjo pot. smile

urska.pesemduse@gmail.com
urskakorun.com

21

Re: Čiščenje jeter

pa še tukaj eno vprašanje, če se da, ker je tema neaktivna...

Prejšnji teden sem opravila prvo čiščenje jeter. Razen jutranje kave z malo mleka, sem se vsega točno držala. Stara sem čez 30 let in do sedaj nisem jedla ravno vzorno zato sem pričakovala, hm kako naj rečem; težave big_smile  Ampak je šlo vse skozi popolnoma brez problemov. NObene slabosti, utrujenosti, ampak tudi zelenih kristalčkov nisem videla tako da sedaj ne vem ali sem naredila kaj narobe, ali pa le nimam tako zapacanih jeter  smile Tudi utrujena nisem bila morda malo naslednji dan, je pa res, da sem uporabila 30g grenke soli saj naj bi bilo to zadosti za prvič. Ali je bilo to morda premalo?

Kakšne izkušnje imate vi?Ali so bili prav res zeleni kristalčki? Kako veš, kdaj je bilo čiščenje učinkovito? jaz ga nameravam ponoviti čez 14 dni, potem pa za eno leto ne bi več. Vseeno to ni ravno žurka big_smile

Lep dan!

22

Re: Čiščenje jeter

spelca13 je napisal/a:

pa še tukaj eno vprašanje, če se da, ker je tema neaktivna...

Prejšnji teden sem opravila prvo čiščenje jeter. Razen jutranje kave z malo mleka, sem se vsega točno držala. Stara sem čez 30 let in do sedaj nisem jedla ravno vzorno zato sem pričakovala, hm kako naj rečem; težave big_smile  Ampak je šlo vse skozi popolnoma brez problemov. NObene slabosti, utrujenosti, ampak tudi zelenih kristalčkov nisem videla tako da sedaj ne vem ali sem naredila kaj narobe, ali pa le nimam tako zapacanih jeter  smile Tudi utrujena nisem bila morda malo naslednji dan, je pa res, da sem uporabila 30g grenke soli saj naj bi bilo to zadosti za prvič. Ali je bilo to morda premalo?

Kakšne izkušnje imate vi?Ali so bili prav res zeleni kristalčki? Kako veš, kdaj je bilo čiščenje učinkovito? jaz ga nameravam ponoviti čez 14 dni, potem pa za eno leto ne bi več. Vseeno to ni ravno žurka big_smile

Lep dan!

Pozdravljena spelca dobro došla na forumu.

Če se ne pojavijo zeleni kristalčki/pesek  je razlog , da so bolj potisnjeni v notranjost jeter. Vsako naslednje čiščenje se jetra bolj čistijo v globino.

Dobro je, da uporabiš malo več grenke soli če ni bilo kristalčkov (30g minimum, priporočeno je do 50g)mogoče 40g. Lahko pa je tudi premalo olja ali pa olje ni dovolj mastno.

Moje prvo čiščenje je bilo enako brez kristalčkov, vendar sem bil utrujen, drugo je bilo polno zelenega peska in tudi utrujenost par ur, tretje so bili pa že kristalčki okrog 5 mm in tudi nekaj večjih, vendar ni bilo utrujenosti.

Uspešno je takrat, ko se počutiš bolje, lažje, sproščeno, imaš več energije, ni jeze,…

pesem.duse@gmail.com, 070-788-788

23

Re: Čiščenje jeter

Hvala za dobrodošlico smile

Ja se mi je zdelo, da bo treba ponoviti, da to še ni bilo to.

24

Re: Čiščenje jeter

Jaz sem na tak način čistil jetra trikrat. Prvič je bil postopel čiščenja zame kar zahteve, ker sem v tistem obdobju veliko jedel in nisem bil navajen posta pred čiščenjem. Tudi še nisem upošteval, da je lažje pit grenko sol s hladno oz. mrzlo vodo in z kakšno kapljico limoninega soka, zraven tega sem pil zadnjo mešanico olja z navadnim in ne olivnim oljem. Oboje je bilo ogabno. Kasneje sem delal točno po navodilih in je bilo dosti lažje. Prvič je bil tudi največji učinek, iz mene je šlo veliko peska in tudi odvečne vode, tako da sem se naslednja dva dni počutil fantastično. Predvsem bolj sproščeno in dobesedno lažje. Utrujen sem bil še dopoldne nekaj ur, sem si vzel vikend za počivanje, jetra sem si tudi v podporo čistil energijsko, kar jih je dodatno čistilo.
Kmalu sem pa naredil napako, ker sem se vrnil k  staremu načinu prehranjevanja in ostalega t.j. tlačenja jeze in vsega kar mi je "šlo na jetra". Postopek sem v presledkih štirinajst dni ponovil, fizično so se jetra čistila vedno manj, jaz pa sem jasno vedel, da mi je to trenutno dovolj in tudi lažje sem ohranjal to stanje. Kasneječez pol leta sem spet začutil, da jih moram spet očistit sem postopek ponovil samo enkrat, sicer pa si jih vmes čistim še na druge načine, predvsem s čaji in energijsko.
Kolikokrat je potrebno postopek ponovit je najlažje videt, ko ti uspe ohranjat nivo počutja, ki si ga želiš.

25

Re: Čiščenje jeter

Hvala dadas. Pri meni je bilo počutje odlično ene 2 dni sem bila popolnoma flegma in skulirana. Potem pa naslednji dan za znoret. Pri meni je očitno tako pri vsakem čiščenju (jeter ali energijskem). najprej višave, potem "poden" potem se pa nekako stabilizira. Samo moram še, vem da ni še ok. Je pa bolje. Jaz sem tudi dala mrzlo vodo in limono in olivno olje in rdeče grenivke. Posta z zelenjavo in sadjem sem pa že navajena, čisti post pa ne zmorem.

lp