Re: Ali se moram bati šamanizma?

V našem času in tudi našem geografskem prostoru, ko se duhovnost vse bolj razcveta in postaja vse bolj blizu širšim množicam ljudi, na plan prihajajo tudi veje duhovnosti in zdravilstva, ki so bile dolga stoletja v mirujočem času, prikrite, večkrat tudi utišane ali napačno prikazane.

Ena izmed teh vej je vsekakor šamanizem, ki s sabo prinaša mnogo vprašajev in dvomov. Ljudje se do šamanizma obnašajo dvomljivo, nekatere lahko kar malo prestraši. Zakaj? Verjetno zaradi tega, ker se da marsikje prebrati ali videti o vudu lutkah, žrtvovanju, uživanju halucinogenih rastlin, povezovanju s temačnimi energijami, ki jih vežejo s šamanizmom.

Osrednje bistvo šamanizma je od nekdaj bilo zdravljenje in harmonija z ritmi narave. Delo oziroma poslanstvo šamana je obsegalo skrb za dobrobit "njegovih" ljudi, za živalsko in rastlinsko okolico, za ravnovesje v silah narave. Pravi šaman je resnično imel veliko moč, s katero je (bil) zmožen upravljati s silami vremena in bitij, vendar te moči si ni drznil izkoristiti za svoje dobro, ampak jo je upravljal v skladu s silami narave.

Ali se vam morebiti porajajo kakšna vprašanja, ki zadevajo šamanizem? Ali se ob besedi šamanizem počutite, tako kot mnogi, malce neprijetno? A vas vseeno zanima, kako katera stvar deluje?

Vse, kar vam leži na duši, lahko postavite na tem forumu, in poskušali vam bomo odgovoriti na vaše vprašanje in razjasniti, kar je bilo do sedaj zavito v meglice.

pesem.duse@gmail.com, 070-788-788

2 Nazadnje urejal Orhideja (16.02.2013 14:22:56)

Re: Ali se moram bati šamanizma?

Brala sem, da je šamanizem močno razvit v Sibiriji, pa tudi, da je to del Indijanskih obredov.
Ge tu za dve različni vrsti (veji) šamanizma, ali gre v bistvu za isto stvar, ki se je razvila samodejno na več koncih sveta hkrati?

Re: Ali se moram bati šamanizma?

Veje v šamanizmu imajo neko skupno korenino, to je skrb za duhovno blagostanje v skupnosti, zdravljenje in pomoč drugim, komunikacija z nevidnimi svetovi zemlje in uravnovešanje energij na širšem področju. Vsaka izmed vej šamanizma pa se je po vsem svetu razvila v svojo smer, v skladu z lokalno kulturo, geografskimi značilnostmi, floro in favno in seveda karakteristikami tamkajšnjih prebivalcev.
Tako poznamo, kot si že omenila, sibirski (mongolski) šamanizem, šamanizem severnoameriških Indijancev, šamanizem srednje in južnoameriških Indijancev, šamanizem afriških šamanov ali vračev, šamanizem avtralskih šamanov, šamanizem, ki se je razvijal na eksotičnih otokih Mikronezije, Indonezije, Havajev, nordijski šamanizem ... se pravi, vsepovsod po svetu se najdejo fizični in kulturni dokazi o delovanju magičnih duhovnikov, ki so skrbeli za nevidne svetove, velikokrat jim dajejo svoja imena in tudi njihove vloge variirajo - nekateri se ukvarjajo samo z določenimi uroki, nekateri skrbijo za zdravljenje, nekateri preidejo v temne sence duhovnega sveta, spet drugi se specializirajo za delo z vremenom ali rastlinami ...

S šamanizmom v svoji najbolj jedrni osnovi se ukvarja jedrni šamanizem Michaela Harnerja.

urska.pesemduse@gmail.com
urskakorun.com

Re: Ali se moram bati šamanizma?

Hvala Urška!

Res neverjetno, kako so včasih povsod po svetu poznali šamanizem, z razvojem "civilizacije" pa se počasi izgublja. Vse spoštovanje vama z Zoranom in vsem ostalim, ki ga ohranjate. :rose:

Zanima me pa še nekaj - zadnje čase sem več brskala po tej tematiki in sem zasledila, kako v se v današnji družbi pogosto dogaja, da imajo otroci sprva še stik s svojo živaljo moči, kasneje pa ga izgubijo. Ko sem to prebrala, me je obšla velika žalost in pomislila sem na moja dva fantka, ki hodita v osnovno šolo.

Obstaja način, kako preveriti, če sta še v (podzavestnem) stiku s svojim živalskim vodnikom in kaj storiti, da se vez sploh ne bi pretrgala?

Kakšne so vajine izkušnje o šamanskem potovanju za otroke pri nas in pri kakšni starosti je to sploh primerno?


Pa še nekaj me zanima - številne kulture uporabljajo v šamanizmu tudi razne opojne substance. Se tako dela tudi pri nas ali se potovanje naredi samo z duhovnimi pripravami?

Hvala!

Re: Ali se moram bati šamanizma?

Obstaja način, kako preveriti, če sta še v (podzavestnem) stiku s svojim živalskim vodnikom in kaj storiti, da se vez sploh ne bi pretrgala?

Če imamo svojo žival moči preverimo najlažje tako, da preverimo in iskreno samodiagnosticiramo počutje in psihično stanje. Kadar nismo več v stiku s svojo živaljo moči oziroma v zahodnem jeziku prevedeno, kadar nismo več v stiku s svojo primordialno zemeljsko močjo, imamo občutek, da smo "prazni", brezvoljni, pogosto nastopi neka nedoločljiva žalost, pomanjkanje volje, energije, radosti - nastopi tudi občutek odtujenosti, zmedenosti, depresije, v hujših primerih lahko nastopi tudi bolezen.

Vez s svojo notranjo močjo ali živaljo moči se pretrga, kadar iščemo izvor moči zunaj sebe. Na primer za otroka to pomeni, če mu preveč skrbniški starši "z ovijanjem v vato" preprečujejo, da bi zmogel sam razviti zdravo neodvisnost in samostojnost. Takšni starši otroka predolgo in premočno "ščitijo" pred svetov, zanj napravijo marsikaj, kar je že sam spsoben napraviti in tako se ustvarja iz njega oseba, ki ima občutek, da ni sposobna sama napraviti stvari, zato počasi pozablja na svoj vir moči oziroma na svojo žival moči. Nekateri starši umetno podaljšujejo otroku njegov status otroka, tudi še naprej v najstništvo. Takšen najstnik je na energijski ravni po naravni evolucijski poti odcepljen od staršev, na čustven in mentalni ravni pa je še vedno vezan na starše, ker drugače ne zna.

Zdrava neodvisnost je pustiti otroku, da se nekaterih lekcij nauči sam od sebe (četudi obstaja nevarnost, da pri tem "pade in si odrgne kolena"), da se mu naložijo odgovornosti in obveznosti, ki so njemu primerne in ga hkrati pustiti, da se lahko svobodno izraža (s petjem, plesom, raziskovanjem narave, risanjem, igro, kar rad počne). Takšen otrok bo znal kasneje črpati moč iz lastnega stebra moči, lažje bo razumel delovanje življenja in obdržal bo stik s svojo živaljo moči.


Žival moči se izgubi tudi z uživanjem drog, alkohola v večji meri, močnejših tablet (na primer antidepresivi), ob šoku, nenadni izgubi ljubljenega ali travmi.

Kakšne so vajine izkušnje o šamanskem potovanju za otroke pri nas in pri kakšni starosti je to sploh primerno?

Na šamanski delavnici smo do sedaj imeli enega otroka in sicer 14-letnega dečka. Nad delavnico je bil, po pričevanju staršev, ki sta na njegovo željo tudi prišla na delavnico, navdušen in je ves čas aktivno srkal informacije.
Predlagam, da pred 13-14 letom otrok ne opravlja šamanskega potovanja, z začetkom najstništva pa se, če najstnika resnično in iskreno to zanima, lahko že izvaja šamansko potovanje.

številne kulture uporabljajo v šamanizmu tudi razne opojne substance. Se tako dela tudi pri nas ali se potovanje naredi samo z duhovnimi pripravami?

Nekateri šamani uporabljajo za šamansko potovanje šamanske pomočnike, kot jim pravijo. To so lahko halucinogene rastline, ki pri osebi spremenijo tok zavesti.

Nekateri šamani pa za dosego enakega enakega stanja zavesti in doživetja uporabljajo boben, ropotulje, ples, petje, post, ekstremno spremembo okolja (na primer savnanje ali ledeno mrzla voda).

Obstajajo tudi šamani, ki za prehod v drugo realnost ne potrebujejo ničesar od zunaj, zadostna je le njihova namera.

Na delavnicah, ki jih izvajava z Zoranom, uporabljamo za spremembo stanja zavesti in za šamansko potovanje boben, ropotulje in ples. Midva šamanske delavnice kombinirava s karmično diagnostiko, kar je še posebej koristno pri vprašanjih - tako lahko udeleženci, ki imajo vprašanja s svojega potovanja, prejmejo odgovor z neposrednim vpogledom v biopolje udeleženca in v biopolje njegovega doživetja. Za druge izvajalce šamanskih potovanj in zdravljenj pa žal nimam dovolj infomacij, da bi lahko zatrdno rekla, kaj kdo uporablja za prehod v stanje zavesti.

urska.pesemduse@gmail.com
urskakorun.com

Re: Ali se moram bati šamanizma?

Šamanizem in šamanski način delovanja nas močno poveže z ritmi in silami narave, ki smo jih spontano doživljali kot otroci. Vsakdo izmed nas je bil v otroštvu vsaj nekaj časa v naravi; lahko se spomnete tistega občutka, ko ste se kot otroci igrali v gozdu, travniku, potočku, v morju, na vrtu ... Vse je bilo "živo", vse je imelo nek pomen, vsaka travica, vsak hrošček se nam je zdel kot cel svet zase. Takšen občutek lahko ponovno prebudimo skozi šamansko potovanje in žival moči. Medicina živali moči ni nič drugega kot prebujenje občutka neskončne in silovite povezanosti z naravo in naravnim delom sebe. Če smo v obdobju odraslosti "pozabili" na naravo, se zadrževali pretežno v notranjosti zgradb, imeli večino dneva opravka z ljudmi in tehničnimi napravami, smo lahko tudi "pozabili" na "divji" in naraven del sebe. Za harmonično življenje pa vsi vemo, da moramo upravljati tako z levo kot desno, tako z razumom kot s čustvi, tako s socialnim, razumskim, zavednim, ekstroveniranim delom sebe, kot z divjim, notranjim, spontanim, nezavednim delom sebe. Kdor lahko uporablja oba dela enakovredno, je mojster samega sebe in mojster svojega življenja.

urska.pesemduse@gmail.com
urskakorun.com