1

Tema: Za zdravje: Ko zanihajo hormoni …

Ko zanihajo hormoni

Tokrat nekaj Voglovih zapisov, kaj se utegne zgoditi, ko, na primer, zaniha delovanje jajčnikov, hipofize ali ščitnice, in kako ob tem ukrepati. Zaradi motenj v delovanju navedenih žlez, ki ne delujejo ustrezno, saj smo izgubili ravnovesje telesa in duha, lahko namreč nastanejo številne motnje ali obolenja, kot sta, na primer, neustrezno delovanje reproduktivnih organov in debelost.

Motnje reprodukcije
Hipofiza med hormonskimi žlezami zavzema ključni položaj, saj upravlja ščitnico, nadledvično žlezo in spolne žleze. Dokazano je, da hipofiza posredno ali neposredno vpliva na vse življenjske funkcije. Ker je celosten razvoj spolnih žlez in spolnih organov odvisen od hipofize, se ima hermafrodit za svojo usodo zahvaliti tej žlezi, ki ni pravilno razvita ali pa ne deluje pravilno. Brez sodelovanja hipofize je normalna nosečnost nemogoča. Od zadnjega režnja hipofize je odvisno tudi to, ali se bo, na primer, pojavila sprožitev materničnih popadkov. Pri težavah s hipofizo si lahko s previdnostjo pomagamo s homeopatskimi pripravki. Pripravke za hipofizo smemo dajati le v majhnih homeopatskih količinah, saj lahko glede na občutljivost bolnika pride do hudih motenj.

Kot pomembno upravljalno središče moramo hipofizo vsaj malo varovati in negovati. Zaradi pomembnih nalog je skrita v varnem kotičku na dnu lobanje. Nanjo lahko vplivamo le s splošno zdravstveno nego. To pomeni, da moramo telesu privoščiti dobro hrano, veliko spanja, gibanja in dihanja svežega zraka, ... Če torej vse to upoštevamo, bomo celostni skrbi za zdravje posvetili več pozornosti in ga ne bomo brez potrebe krhali. Tako bomo ohranili tudi polno zdravje spolnih organov in ustrezno telesno težo.
Pravilno delovanje hipofize je nujno za pravilno delovanje ščitnice. Delovanje ščitnice in spolnih žlez pa je prav tako tesno povezano. Če dajemo, na primer, pretežkemu bolniku, ki ima težave s premalo delujočo ščitnico, jod v rastlinski obliki (na primer kelp, naravno morsko sol z zelišči ali brez), potem postane njegova ščitnica bolj dejavna in izloča več hormonov. Tako se zviša tudi celotna presnova. Zaradi povečane telesne dejavnosti prične izginjati tudi odvečno maščevje, posledično pa tudi spolne žleze delujejo bolje in so bolj dejavne.

Debelost
V nasprotju s prepričanjem mnogih težave z debelostjo niso le posledica preobilnega hranjenja. Doletijo lahko tudi tiste, ki so v prehranjevanju zmerni! Kajti razlog za prekomerno nabiranje kilogramov so lahko tudi motnje v delovanju žlez z notranjim izločanjem, kot so hipofiza, jajčniki, moda ali ščitnica. Prekomerno delovanje teh žlez pripelje do hujšanja, njihovo pomanjkljivo delovanje pa do debelosti.
Če obstajajo funkcijske motnje žlez z notranjim izločanjem že od mladosti, so tudi spolne celice funkcijsko prizadete ali zaostale. Pri takšnih ljudeh se nabira maščevje zlasti na trupu, noge in roke pa so normalne. Pri ženskah se v takem primeru pogosto pojavijo zamaščene dojke, v katerih je le malo mlečnih žlez. Zato tudi produkcija mleka ni najboljša. Posledice slabo delujočih jajčnikov so tudi viseče dojke.
Zastonj se torej trudimo znižati telesno težo s številnimi dietami oziroma shujševalnimi kurami. Hormonsko povzročene debelosti namreč ni mogoče odpraviti na takšen način. Treba je poiskati vzrok in delovati vzročno. To je, na primer, s spodbujanjem oziroma krepitvijo spolnih žlez, hipofize in/ali ščitnice. V ta namen so po Voglovih izkušnjah najzanesljivejše morske rastline, zlasti preparat morske haloge z imenom Kelp. Nadalje pomagajo še pelodi cvetov, ki pa na žalost niso primerni za tiste z visokim pritiskom. Hrana, ki spodbuja navedene žleze, je zlasti robidov, korenjev in zelenin sok. Vsak dan naj bi zaužili tudi nekaj hrena in kopriv. Zdravljenje podpirajo tudi ostrige, raki in sipa.
Da zastoj v delovanju jajčnikov zares lahko povzroči debelost, pričajo številni primeri, ko debelost nastane po operativni odstranitvi jajčnikov ali po kakšnih bolezenskih spremembah na jajčnikih. Prav tako fenomen pridobivanja na teži opazimo tudi v menopavzi, kjer gre prav tako za zmanjševanje delovanja jajčnikov.
Kadar je torej vzrok debelosti v pomanjkljivem delovanju jajčnikov, Alfred Vogel za njihovo spodbudo zraven ustreznega gibanja oziroma telesne vadbe priporoča še sedeče kopeli. Z rednimi sedečimi kopelmi namreč pospešimo prekrvavitev podtrebušnih organov. Takšna redna nega je predvsem koristna za jajčnike, saj so izredno občutljivi na mraz in zastoje. Sedeča kopel pospešuje prekrvavitev, s čimer odpravlja zastoje, draženja in začetna vnetja jajčnikov in jajcevodov. Na ta način poleg debelosti preprečujemo tudi nastajanje zarastlin in neplodnost.
Sedečo kopel izvajamo redno vsak teden, od 1‑ do 2‑krat na teden, po 20 do 30 minut. V primeru obolenja lahko kopel izvajamo tudi večkrat. Pazite, da kopel izvajate v topli kopalnici in da bo temperatura vode ves čas izvajanja kopeli konstantna, in sicer 37 stopinj Celzija. Najbolje je po kopeli telo oviti s toplo, suho brisačo in leči v posteljo. Posedanje po kopeli v mrzlih prostorih izniči učinke kopeli.
Kopeli lahko po želji in občutku dodamo tudi zelišča. Če smo, na primer, živčni, nam bo prijal dodatek melisinega čaja. Če nas rado zebe in smo utrujeni, bo boljša izbira dodatek timijanovega čaja itd. Delovanje jajčnikov pa spodbujajo tudi sedeče kopeli s homeopatskim preparatom za jajčnike.
Poleg sedečih kopeli lahko jajčnikom priskočimo na pomoč tudi s hrano ali prehranskimi dopolnili. Delovanje jajčnikov, na primer, spodbujajo vsa hranila, ki vsebujejo vitamin E. Na primer olje pšeničnih kalčkov.
Naj vas ne prestraši dejstvo, da se uživanje pšeničnih kalčkov svetuje tudi pri suhih ljudeh, da bi pridobili na teži. Uživate jih lahko brez bojazni, da bi se še bolj zredili, kajti vitamin E uravnava delovanje jajčnikov. To pomeni, da pretirano delujoče jajčnikov umirja, premalo delujoče jajčnike pa spodbuja.

pesem.duse@gmail.com, 070-788-788