Vabilo:
Predstavitev Ustvarjalne akademije Pesem duše
14.9  -brezplačno

Želiš uresničiti svoj namen?
Več: TUKAJ

Društvo Pesem duše

  
 

 
Urška je nadvse rahločutna in topla oseba in prava mojstrica v svojem početju, jo pa tudi zelo spoštujem kot vizualno umetnico, tudi moj dom krasita dve njeni prekrasni energetski sliki. Z lepimi pozdravi,
Neža Buh - Neisha


 


Ko gledam te slike, se mi odpirajo povezave z drugačnimi energijami. Ne začutim teh energij kot dobro-slabo, ampak kot nekaj, kar je ponujeno da greš skozi. Verjetno bi nekomu, ki ni v ravnovesju to več pomenilo, bi ga prevzelo. Zame to enostavno pomeni vhod v neraziskane svetove, istočasno pa umirja in vzdržuje ravnovesje.
Marjan Ogorevc, bioterapevt 

Urška tvoje ustvarjanje vzalovi metuljčke v želodcu :) Boginja narave je prelepa - nežna ženstvenost. Ne skrivaš v sebi samo barve mandal, pač pa tudi risanje. Prelepa je. Moj pokon :)
Špela Šebenik
 

Urška lepo pozdravljena, takole izgleda tvoja mandala v moji meditacijski sobi, prav dobro sem tam počuti, jaz pa tudi uživam ko jo gledam pred in po meditaciji.
Aco 

Strokovna recenzija umetniških del

Nives Palmić, akadem. slikarka

Slikarstvo Urške Korun je povezano z vsebinami, ki jim pravimo ezoterične. Ezoterično v osnovi pomeni notranje, posvečeno za razliko od eksoteričnega kar pomeni, zunanje, neposvečeno in dostopno ter razumljivo vsem. Pa vendar so vsebine, ki se danes pojavljajo v literaturi, zdravilstvu, alternativni medicini in še marsikje in ki jim s skupnim imenom pravimo ezoterične, še kako dotikajo vsakega človeka posebej, saj so povezane z vprašanji zdravja, fizičnega in duševnega, z občutjem izpolnjenosti, realiziranosti, veseljem do življenja in vsega živega. Te vsebine se ukvarjajo z vprašanji duše kot božanskega dela človeka in brezpogojne ljubezni, ki je osnova življenja v taki in drugačni obliki. Če je človek še tako skeptičen do teh vsebin, ne more reči, da mu tega ni mar. Vsakdo od nas si je že velikokrat postavljal vprašanja, ki so tako ali drugače povezana s temi esencialnimi vsebinami.

Najbolj polno in transparentno se te vsebine razkrivajo v slikah  mandal, o katerih govorijo že sami naslovi slik (Brezpogojna ljubezen, Ogenj življenja, Osrediščenost, Vitalnost ali Pesem duše).

Sama mandala je vizualna oblika, ki je danes že večini ljudi znana ter je priljubljena tema različnih kreativnih delavnic. V indijski in tibetanski duhovni tradiciji, od koder je ta oblika prevzeta, je mandala slika v kateri so različni elementi (geometrijski, rastlinski in drugi) v krogu (mandala – krog) organizirani v koncentričnih krogih s središčem v centru slike.

Uporabljale so se za osrediščenje pozornosti učencev in kot pomoč pri meditaciji.

V Urškinih mandalah ravno tako najdemo zbirko geometrijskih in rastlinskih motivov,  ki si sledijo v lepem sozvočju. Najbolj pogosto Urška uporabi obliko, ki spominja na cvetni list, ki ga najdemo v tradicionalnih indijskih mandalah, v katerih predstavlja cvetni list lotosa.

S simbolno vizualno podobo lotosa so tudi predstavljali čakre (energetske centre v človeškem telesu). Tudi Urškine kompozicije v nekaterih mandalah spominjajo na cvetove.

V sliki Polnočna boginja gledamo prelepi cvet lotosa (ali mogoče vrtnice, ki je zahodni ekvivalent za božanski lotos)  v katerem se oblike v koncentričnih pasovih med seboj prepletajo in prekrivajo; prosojnost barve pa omogoča, da so vse te plasti vidne. Rezultat je megličasta mehkoba barvnih prehodov in večplastnost oblik kar vse diha z milino in blagostjo, in obenem deluje magično privlačno.

Oblika cvetnega lista se v sliki  Ogenj  življenja preobrazi v ognjene jezike, ki pa niso destruktivni, ampak ravno obratno, vrtijo se v krogu večnega življenja in ga, simbolno povedano, ohranjajo in varujejo.

Urškine mandale so polne simbolike, saj vsi osnovni liki in oblike že imajo svoje simbolne pomene od nekdaj, ponovljeni v različnih vzorcih pa še pridobijo na svoji vizualni moči in pomenskosti.

Izbira barv znotraj barvnih kompozicij se po učinkovanju barv in njihovi osnovni simboliki ujema s tematiko slik. V sliki Brezpogojna ljubezen prevladujejo pastelni odtenki rumene in modre, ki se srečajo v nežni zeleni. Temu je dodana navdihujoča svetlo rožnata in poživljajoča oranžna, ki sliko aktivira.

Ogenj življenja pleše v toplih barvah rumene, oranžne in rdeče, v Polnočni boginji pa smo v spektru globoko modrih, modrovijioličnih in razkošnih rožnatih ter vijoličnorožnatih odtenkov. Globoka temnomodra je barva večnosti in transcedence, modrovijolična pa barva skrivnosti, kontemplacije, rožnata je senzualnost. Z vsemi temi atributi bi se lahko krasila polnočna boginja.

Čista rdeča v ozadju slike Osredotočenost poudari krog. Krog je razdeljen v šestnajst delov z linijami, ki segajo od roba do središča kroga; jajčaste oblike iz katerih so te linije sestavljene pa se proti središču kroga manjšajo. Učinek te strukture je da pogled gledalca nemudoma potegne in ga zadrži v samem središču kroga in slike. Ta mandala je nekoliko bolj abstraktno zastavljena kot druge.

V dveh abstraktnih slikah »Navdih« in »Preobrat« pa Urška slika brez pravil in stroge strukture, ki jo narekuje mandala. Čuti se želja, da bi se izrazila sproščeno, brez omejitev.

Kompozicije slik so svobodne, segajo izven robov formata. Široke poteze s čopičem, ki niso vpete v oblike, so zdaj sledi čiste energije, ki išče svoj izraz.  

V slikah Vrt in Kuhinja pa ni na delu samo Urškina domišljija, saj so slike narejene po fotografiji, vendar izpričujejo izrazit občutek za realistični detajl v strukturi in barvi.

V slikah "Boginja poletja", "Boginja narave" in "Rojstvo" avtorica poskuša v isti sliki združiti podobo človeka (figuro) s simboliko mandal, ali z nekim drugim domišljijskim simbolnim prostorom. Najbolje ji to uspe v sliki Boginja narave, ki je najbolj čista, jasna v svojem vizualno-likovnem izrazu in najbolj enotna v samem načinu slikanja.

Akademska slikarka in likovna pedagoginja Nives Palmić, marec 2013
Energijski vpliv umetnosti na prostor in človeka
Z umetniškim delom sprejmemo tudi velik del avtorjeve energije in delovanja. S temi energijami se polni prostor in posledično tudi mi sami.
Mandale in njihovo delovanje
Ko se z očmi sprehajamo po površju mandale, se razumski del možganov pomakne v meditativno stanje. V takšnih trenutkih dobi duša priložnost, da svobodno deluje
Mandale po svetu
Ljudstva po vsem svetu uporabljajo krožne simbole ali slike, ki služijo v duhovne, obredne in meditativne namene. Med uporabniki imajo svoje lastno ime, v zadnjem času pa so sveti simboli začeli dobivati skupnega, to je mandala.
Yantra – v čem se razlikuje od mandale?
Mandala in yantra poleg mantre sestavljata ključne elemente Tantre. V tantrični praksi mandala predstavlja vizualno ikonografsko upodobitev višje sile, yantra pa njeno abstraktno obliko.
Ime: *
Elektronski naslov: *
Zadeva: *
Telefon: *
Sporočilo: *
Zbrani osebni podatki so varovani v skladu z ZVOP-1.
izdelava: ETREND