26

Re: Sladko je lahko tudi zdravo :)

Urška je napisal/a:

Čez zimo sem jo dala noter in ji pustila, naj počiva.

Ti si jo zalivala, jaz sem pa pozabo na svojo, si jo komaj oživela.
lp

pesem.duse@gmail.com, 070-788-788

27

galaxaura je napisal/a:

pravkar delam doktorat na halvi, vsekakor bom izvedla poiskus, ampak čakam recept od prave osebe, sedaj mi je čisto jasno zakaj se gre, ker tele halve obstaja enih miljon, po načinu priprave, po sestavinah, je pa to turška zadeva in najboljšo halvo na Balkanu dobiš v Sarajevu, pa itak po celi Bosni. Drugače pa imamo mi poti v Srbijo, tam se pa dobi tudi vsepovsod, hvala, ker ste mi pomagali nihati, ravno sinoči sem čisto nepričakovano dobila pošiljko

Super,
daj naredi po svoje ne čakat , se mi je zdelo, da imaš v planu delat sama. tongue
tongue lp

lep pozdrav
ko kdo izve kje se dobi sadika ali seme te čudežne rastlinice,prosim če to sporoči.HVALA.
                                                                                                                                              l.p.

Govindavilas, verjetno misliš na stevijo?

Midva z Zoranom sva kupila sadike (visoke okrog 30 cm) v drevesnici v Krški vasi (ime podjetja je Rast).

urska.pesemduse@gmail.com
urskakorun.com

30

Če se kdo težko upre napolitankam, keksom in podobnim pregreham, pa bi se rad, ga morda spodbudi tale prispevek. Sicer nič novega, ampak ne škodi kdaj obnovit znanje. smile

http://www.bodieko.si/sladkor

Lp

Urška je napisal/a:

Midva z Zoranom sva kupila sadike (visoke okrog 30 cm) v drevesnici v Krški vasi (ime podjetja je Rast).

hvala.pa da vidimo kaj je na tem.
                                                           l.p.

Urška je napisal/a:

ZGOŠČENI JABOLČNI ALI HRUŠKOV SOK

Gre za sok, ki mu je odvzeta voda. Iz osmih litrov navadnega soka tako pridobijo en liter zgoščenega soka. Lahko se uporablja kot sirup za delanje navadnega soka ali za sladkanje slaščic. Tri žlice zgoščenega soka so enake dvem žlicam navadnega sladkorja. Izjemno okusne naredi sadne sladice, saj poudari sadni okus.

Če imate radi za zajtrk kosmiče pa ste že naveličani jogurta ali mleka (in ste obenem sladkosnedni smile ), je za vas malce neobičajen, vendar zelo okusen recept, ki ga tudi sama z užitkom uporabljam.

Kosmiči z jabolčnim sokom

1 jabolko narežemo na koščke
Pest ovsenih ali drugih kosmičev ali müslijev
Žlica rozin ali drugega poljubnega suheha sadja in semen
Prelijemo z navadno vodo, zmešano z zgoščenim jabolčnim sokom. Več kot je soka, seveda, bolj sladek bo zajtrk.
(meni ustreza razmerje 3(voda):2(sok))

urskakorun.com

33

Galaxaura a je doktorat o halvi končan?  tongue
lp

Zoran je napisal/a:

Galaxaura a je doktorat o halvi končan?

Mene to tudi zanima.  tongue   tongue  smile

urskakorun.com

35

Urška je napisal/a:

Če imate radi za zajtrk kosmiče pa ste že naveličani jogurta ali mleka (in ste obenem sladkosnedni smile ), je za vas malce neobičajen, vendar zelo okusen recept, ki ga tudi sama z užitkom uporabljam.

Kosmiči z jabolčnim sokom

1 jabolko narežemo na koščke
Pest ovsenih ali drugih kosmičev ali müslijev
Žlica rozin ali drugega poljubnega suheha sadja in semen
Prelijemo z navadno vodo, zmešano z zgoščenim jabolčnim sokom. Več kot je soka, seveda, bolj sladek bo zajtrk.
(meni ustreza razmerje 3(voda):2(sok))

Jaz ponavadi za zajtrk tudi pripravljam kosmiče in ker se hitro naveličam ene in iste zadeve, sem odkrila že razne možne kombinacije, največkrat jih naredim s skuto in zmečkano banano. To je osnova  smile Potem pa včasih dodam razne oreščke, včasih pražene lešnike, drugič orehe, skoraj vedno rozine, včasih pa če mi paše vse bolj sladko, pa dodam še med. Kosmiči pa so odlični: pirini ali navadni ovseni, riževi so malo bolj grenki zato paše malo več medu dodat. En čas sem imela zelo rada sojine kosmiče, sedaj pa sem se jih tako prenajedla, da jih ne morem več videt  smile  V glavnem za tiste, ki jim ni problem začet dan s sladkim obrokom je to prima in zdrav zajtrk.

O njami, taki zajtrki gredo tudi meni v slast.  smile
Že dolgo časa mi je brezvzeze kupovati "narejene" müslije, če se s kombiniranjem osnovnih kosmičeh, oreškov, sadja da pripraviti božanski zajtrk. smile
Rozine itak, tudi posušena papaja, dateljni in posušena aloe vera so njamnjam.. smile

urskakorun.com

37

Zoran je napisal/a:

Galaxaura a je doktorat o halvi končan?

Urška je napisal/a:

Mene to tudi zanima.

big_smile  roll

Urška je napisal/a:

Hm, tale agavin sirup se meni tudi zdi zanimiv, a ga še nisem nikoli uporabljala, sem se raje držala poznanih sladil. Ali lahko mogoče kaj več napišeš o njem in kak ga uporabljaš?

Zdravo, danes na Altermedu smo v demonstracijski kuhinji pripravljali njoke iz polnovredne pšenične moke. Kuhane in odcejene povaljali v posodi z agavinim sirupom in potresli z mletimi lešniki. Vse je zmanjkalo smile  smile .
Lp
Tjaša

Uhhh....slinslinslin....  tongue

Jaz pa sem se spraševala, zakaj me je včeraj vleklo spet na Altermed ... Zdaj vem zakaj, tvoji njoki so me klicali!  big_smile

urskakorun.com

Urška je napisal/a:

Uhhh....slinslinslin....  tongue

Jaz pa sem se spraševala, zakaj me je včeraj vleklo spet na Altermed ... Zdaj vem zakaj, tvoji njoki so me klicali!  big_smile

roll vidiš, vidiš, lekcijo...kdor ne pride tja, se mu sline cedijo doma big_smile  big_smile
se rima cool

tjaša je napisal/a:

pripravljali njoke iz polnovredne pšenične moke

Daj prosim, če je možno, napiši bolj natančno navodilo za pripravo... smile

Ja, Tjaša, tudi jaz se priporočam za objavo tegale recepta.  tongue  tongue  :rose:

urskakorun.com

Andreja je napisal/a:

Daj prosim, če je možno, napiši bolj natančno navodilo za pripravo... smile

Urška je napisal/a:

Ja, Tjaša, tudi jaz se priporočam za objavo tegale recepta.  tongue  tongue  :rose:

Seveda, zelo preprosto je. smile
Na sejmu smo predstavili cel postopek, saj sta vrednost živila in seveda okus boljša, če se žito zmelje tik pred uporabo. Pšenična zrna smo zmleli, moko pa poparili s slanim kropom: V skledico z moko ne smemo priliti preveč tekočine, sicer so potem njoki pacasti, lepljivi. Malo smo premešali in pustili, da se zmes ohladi.
Tako dobljeni trši cmok smo nato razvaljali na pomokani deski v klobaso. Narezali na  enake majhne koščke, iz njih pa oblikovali kroglice - njoke. V slani vodi se kuhajo tako dolgo, da splavajo na površje. Počasi lahko vrejo še par trenutkov, nato jih odcedimo in povaljamo v klasični ali pa, kot v tem primeru, sladki zabeli. Povaljali smo jih v agavinem sirupu in potresli z mletimi lešniki.

V primeru, da so polnjeni s sadjem, se kuhajo seveda malce dlje. Ti njoki so, poleg ostalih dobrot, v knjigi Božanske sladice, avtorice Marje Božič. (če pobrskaš pod Naravna pot, lahko listaš malo po knjigi) Poleg receptov so v knjigi zelo jasno opisani in fotografirani postopki, tako za enostavnejše, kot tudi za zahtevnejše sladice. Vse pa so brez belega sladkorja, brez bele moke, polnovredne, okusne, "brez greha" smile in predvsem zdrave.

Pri teh njokih, ki jih najdeš pod imenom Biocmočki - njoki, moramo nujno uporabiti polnovredno moko, saj so sicer cmočki pacasti. Primerna sta pšenica in kamut, pira raje ne. Kuhamo jih v posodi s širokim dnom, le v eni plasti naenkrat.
Lahko jih tudi soparimo, čas pa je odvisen od debeline (velikosti).

Včeraj sem poskusila vegansko potico, nisem je sama delala, bo pa to moj naslednji  big_smile sladki projekt. Verjamem.  smile

Glede količin pa navodila iz knjige, na sejmu nismo nič tehtali:
Na eno osebo se računa približno 10 dag polnovredne moke, vode pa..evo, res po občutku.  Poparek je videti kot "en velik žganc".. ampak res raje manj vode, kot več.
lp

Mmm, njami, hvala ti, ob prvi priliki jih probam.  tongue  :prst:

urskakorun.com

...napraviti.  big_smile

urskakorun.com

47

Tjaša, hvala. smile  Zdaj je tudi meni žal, da nisem bila na tistem sejmu. tongue  wink

tjaša je napisal/a:

Včeraj sem poskusila vegansko potico

:prst: Ob priliki se priporočam za recept. :rose:

mmmm ... me too.  smile

urskakorun.com

Hvala, Tjaša smile Sem po tem, ko sem prebrala, morala iti po čokolado. No, v bistvu grem jest vsakič, ko berem tole temo, zdaj si večinoma že vnaprej kaj pripravim... (čeprav v neki drugi temi pravite, da to ni fajn, ampak tu ni pomoči, ker je vse napisano tako okusno)
A samo moka in voda in to kar nastanejo njoki? ...

Kaj pa če bi imeli posebno temo za recepte, ne nujno sladke jedi, čim manj komplicirane za pripravit in čim bolj zdrave? smile Saj sem mislila že zdavnaj predlagati, pa bi se potem spodobilo tudi kaj napisati za uvod, jaz pa nisem lih nek talent... danes sem na primer uspela čisto zanič testenine narediti, in to z že pripravljeno omako, kjer res nimaš kaj zgrešiti...  roll ...  smile

Urška je napisal/a:

Mmm, njami, hvala ti, ob prvi priliki jih probam.  tongue  :prst:

Dobri so tudi z marmelado, namesto agavinega sirupa in lešnikov. Domača, iz grozdja, je meni najljubša.. smile