Tema: Fotobranje
Prejšnji vikend se je moja hčerka udeležila dvodnevne delavnice fotobranja. Meni ves koncept nikakor ni bil razumljiv...obračaš liste od spredaj nazaj, od zadaj naprej, preskakuješ kakšne strani vmes...malo preletiš kazalo...še par drugih trikov...vse skupaj največ pol ure...in knjiga je prebrana??
No, danes me je obiskala prijateljica, s katero greva skupaj v Zagreb (za doule). Sva si privoščili capuccino, hčerka pa nama je v tem času, na najino prošnjo, pripravila demonstracijo fotobranja, Pograbila sem par knjig in jih razdelila, da bi ji lahko tudi medve sledili. Ampak, tako preprosto pa spet ni.
Pritegnila me je razlaga o tem, kako se pripraviš na branje: vzameš knjigo in na list najprej napišeš namen (npr. ker je za izpit, ker je treba za šolo, ker vsi to berejo, ker moram že vrnit v knjižnico, pa se mudi, menda je dobra...ipd.) Seveda to niso dobri razlogi za branje in poglabljanje v snov. Pomaga pa sprostiti napetost, odpor (če je nezanimivo) in ta list, skupaj s starim okvirom razmišljanja, seveda zavržeš.
Zatem na nov list napišeš Nove Namene: ker je zame pomembno, da dobim informacijo, ker zaupam, da dobim to, kar potrebujem..skratka, umu zastaviš jasen cilj. S tem izostriš pozornost, vključiš čustveno inteligenco, spodbudiš um za nadaljnji proces. Vendar povsem sproščeno nadaljuješ, veš, kaj počneš, zakaj to počneš, si buden in neobremenjen.
Več načinov je, kako doseči posebno stanje sproščene budnosti, ki je potrebna za FB. Ampak verjetno že vsak bralec, študent, dijak, pozna in uporablja kak svoj način, kadar želi res zbrano in učinkovito delati. Tu se predvsem povežeš z avtorjem, njegovim sporočilom.
Sledijo si še ostale pomembne faze...vse do aktivacije prebranega. Kako priti do informacij, ki si jih prefotobral? Teoretično bi vedela, sama nisem še poizkusila. Hčerki je uspelo že na seminarju. Ima kdo izkušnje s tem, uspehe?
Tjaša
p.s. Po nekem naključju, sem razdelila knjige tako, da je danes hčerka fotobrala Transurfing realnosti
![]()