26

Re: Prosti čas-vrtiček

Mi je mama rekla, da so lansko leto polži pojedli tudi tagetese. big_smile
smile

pesem.duse@gmail.com, 070-788-788

27

Zoran je napisal/a:

Mi je mama rekla, da so lansko leto polži pojedli tudi tagetese.

lol  lol  lol

28

Zoran je napisal/a:

Mi je mama rekla, da so lansko leto polži pojedli tudi tagetese.

Ojoj yikes
Jaz sem že hecala mojega dragega, da bi imeli pri hiši enega ježka, da bi jedel polže... smile - danes sem jih našla polno v solati...

To sem pa našla na netu (vir:http://www.motovilec.si/clanki/naravna-sredstva-za-varstvo-pred-%C5%A1kodljivci-.html) :

Polži
Mnogim vrtnarjem povzročajo polži velike preglavice, saj objedajo rastline in delajo precejšnjo škodo.

Naravni sovražniki

Jež, race, kokoši, gosi, rovka, krastača, močerad, kuščarice, slepec, nekateri ptiči…

Preprečevanje

Polže lahko odvrnemo na primer tako, da na gredo položimo rastline, ki odvračajo polže: begonije, pastinak, drobnjak, rman, vratič ali pa iz njih pripravimo izvlečke, s katerimi zalivamo gredo. Učinkovita je lahko tudi ograja proti polžem, ki je priporočljiva predvsem, če greda meji na trato. Postavimo navzven zakrivljeno pločevinasto oviro, saj polži ne morejo čez ukrivljen rob. Tako lahko pred polži uspešno zavarujemo predvsem tople grede in kompostne kupe.

Prav tako je potrebno redno pregledovati kompost, da odstranimo njihova jajčeca. Material za zastirko posušimo, preden ga raztrosimo. V deževnih obdobjih ne zastiramo, ampak pogosteje okopavamo. Učinkovita metoda je tudi, če tla potresemo s smrekovimi iglicami ali z ječmenovo slamo ali pa da okoli rastlin zlijemo kavno usedlino.

Ukrepi

Pobiranje polžev je najuspešnejša metoda. Ker so ponoči polži na prostem, je lov uspešnejši prav ponoči. Čez dan pa se radi skrijejo pod liste rabarbare ali pod deske. Če želimo zbrati polže na enem mestu, položimo deske ali rabarbarine liste, pod katerimi najdejo polži zatočišče, tako da jih potem hitro poberemo. Če med ogroženimi rastlinami pripravimo manjše kupe pšeničnega ali rženega zdroba, lahko na njih zvečer ali zgodaj zjutraj poberemo polže. Ko polže poberemo, jih nesimo ali peljimo daleč stran in spustimo v naravo.

Pri privabljanju polžev s posladki in tudi pri pasteh s pivom se lahko zgodi, da privabimo polže od blizu in daleč, zato se jih raje izogibajmo.

Kavna usedlina okoli rastlin odvrača polže od objedanja. Podobno pomaga tudi potresanje tal okoli rastlinami s suhimi posipi, kot so prah iz alg, lesni pepel in kamninska moka. Po dežju moramo potresanje ponoviti.

Mnoge živali žrejo polže ali njihova jajčeca, na primer race in kokoši pospravijo precej polžev, le privabiti jih je treba na vrt.

Polži dobro vohajo, k sreči pa jih vonj nekaterih rastlin odvrača. Polži ne marajo begonije, pastinaka, česna, rmana in vratiča. Te rastline lahko položimo med gojene rastline ali pa iz njih pripravimo izvlečke, s katerimi škropimo rastline.

Mrtvih polžev ne pustimo ležati po vrtu, saj polži jedo tudi mrhovino in jih tako mrtvi polži samo še več privabljajo.

29

Anja je napisal/a:

Kavna usedlina okoli rastlin odvrača polže od objedanja.

Nič bomo pa kavico začeli kuhati polžam.  lol tongue  lol

Anja je napisal/a:

Polži dobro vohajo, k sreči pa jih vonj nekaterih rastlin odvrača. Polži ne marajo begonije, pastinaka, česna,

No pa česen bo v solati že na vrtu lol tongue  lol .
Mal se hecem big_smile

Anja ful uporaben članek :prst:  – hvala.
smile

Če vzamemo za primer govedo;od vsepovsod dežujejo nasveti v zvezi z kalcijem,mlekom,...,pa se zamisli od kje kalcij pri tako veliki živali ki se hrani samo s travo.In tudi polž je rastlinojed,samo"nekaj"manjši,s tem da namesto "potice"pusti za sabo sled iz kalcija v veselje trave.Vse kar je pokončno menda potrebuje kalcij,samo pri ljudeh je včasih odveč.

Ta kalcij seveda porabijo rastline preko katerih polž leze in ga ne zanimajo.

32

Franci - hvala za pojasnilo.
smile

Hvala tebi za vprašanja,sem skužu še eno lekcijo. big_smile

Mi smo se več let neuspešno borili proti rdečim polžem in raztresli tudi po 100 do 200 eur strupov za polže letno po parceli, pa nam vrt še vedno ni uspeval. Letos smo si nabavili vrtno ograjo proti polžem - pocinkana pločevina in ko smo obtoječe polže v vrtu zatrli, novi več ne pridejo na vrt  smile

Reklama je izbrisana - Uredništvo foruma.