Re: Sladko je lahko tudi zdravo :)

ar3ka je napisal/a:

Tjaša, hvala. smile  Zdaj je tudi meni žal, da nisem bila na tistem sejmu. tongue  wink

Tudi meni je ljubše videti v živo, kako se kakšna jed pripravlja, ker se potem lažje spravim zraven. Sicer ni garancije, da jed vseeno uspe, vaja pač dela mojstra. Pri teh cmočkih smo pa po moje vsi malo mojstri, saj smo se najbrž vsi kdaj igrali v peskovniku..valjali, delali potičke, kroglice... big_smile  smile

Andreja je napisal/a:

Hvala, Tjaša smile Sem po tem, ko sem prebrala, morala iti po čokolado. No, v bistvu grem jest vsakič, ko berem tole temo, zdaj si večinoma že vnaprej kaj pripravim...

Imaš,  Andreja, pri sebi kaj sladkega? big_smile Ker nadaljujemo temo... smile

Andreja je napisal/a:

A samo moka in voda in to kar nastanejo njoki? ...

Hm, sem mogoče pozabila bistveno sestavino.. smile ko podržiš ta žitna zrna v dlani, preden jih pretreseš v mlin in če imaš to srečo, da so vzgojena čim bolj naravno (brez kemikalij in z ljubeznijo), potem moka iz njih ni le moka, ampak žitno zrno, sicer zmleto a polno vsega, kar je načrpalo iz sonca in zemlje...Ko sem jih pripravljala prvič, me je preblisnilo točno to. Pa še na Anastazijino vrtičkanje sem se spomnila zraven, na cedre...Sibirijo.. big_smile big_smile Res je samo moka, voda in sol. Pa zelo prijetno vzdušje zraven, ko veš, da sebi daješ najboljše. Sploh tisto sladko na koncu.  smile

Andreja je napisal/a:

Kaj pa če bi imeli posebno temo za recepte, ne nujno sladke jedi, čim manj komplicirane za pripravit in čim bolj zdrave? smile Saj sem mislila že zdavnaj predlagati, pa bi se potem spodobilo tudi kaj napisati za uvod, jaz pa nisem lih nek talent... danes sem na primer uspela čisto zanič testenine narediti, in to z že pripravljeno omako, kjer res nimaš kaj zgrešiti...  roll ...  smile

Res se zgodi včasih, najbrž vsakemu, da gredo naj preprostejše stvari (beri:jedi) včasih po svoje.. big_smile Pred časom sem pomotoma na zeleno solato namesto česna v prahu potresla ingver! Mogoče nekateri to namenoma dodajajo...mi ne, je pa bilo moji hčerki okusno in je z veseljem sama pojedla solato.

Zelo enostaven recept za okusno sladico je lahko tale: Zrele mrzle banane zmiksamo v mešalniku in jim dodamo drobno mlete mandlje. Res je najbolje, če so banane iz hladilnika, ker je okus takrat najboljši. Cele mandlje največkrat sama zmeljem doma ter nato dodam banane, lahko pa se zmleti že kupijo. Ta sladica je meni  :prst:
lp smile

Njam Tjaša, super se tole bere!  :srcek:

Jaz zdaj nekaj časa ne smem jesti sladkarij (dolga zgodba ...  neutral ), vendar kar čisto brez sladkega tudi ne morem biti ...  big_smile

Znašla sem en slasten recept za sladko in zdravo malico: kefir Krepki suhec z okusom vanilije (ali klasičen okus z dodatkom agavinega sirupa in cimeta) + pol pesti bio oreščkov. Super za hitro potešitev želje po sladkem. smile  :prst:

urska.pesemduse@gmail.com
urskakorun.com

56

Prosena kasa normalno skuhas,dodas ovsene kosmice, med, suho sadje,ki ga prej namocis v vodo, to vse zapeces v pecici in dobis zdravo pecivo.
Na hitro.

Njam Maxim, podobno sem jaz tudi nekaj časa delala. In prosena kaša je super že zaradi tega, ker je ena od redkih žitaric, ki ne zakisa telesa.  :prst:

urskakorun.com

58

Urška je napisal/a:

Njam Maxim, podobno sem jaz tudi nekaj časa delala. In prosena kaša je super že zaradi tega, ker je ena od redkih žitaric, ki ne zakisa telesa.  :prst:

Evo, ravno jo kuham za moja dva malčka smile ...

V naši kuhinji je prosena kaša reden gost,poleg ajdove,s tem da mi mnogo bolj leži kot ajdova.Je mnogo lažja za moj želodec.

Pred kratkim sem v trgovini zasledila neoluščeno proso. Kupila sem ga in ga uporabljam namesto prosene kaše v jutranjih müslijih - zdrobim ga v možnarju. Super stvar je, se mi zdi, da je še boljši kot prosena kaša!  :prst:

urskakorun.com

61

Urška je napisal/a:

Jaz sem blizu Brežic kupila 30cm rastlinico prejšnjo pomlad in jo imam posajeno v loncu (ne zraste veliko, meni je približno pol metra). S svežimi listi si sladkam zajtrke. Liste tudi redno obiram in jih sušim. Posušeni listi se lahko zmeljejo v prah in uporabljajo za sladilo.

Urška, zdravo! Jaz sem ravno včeraj v Tušu kupila sadiko azteškega sladila (verjetno gre za kakšno podvrsto stevie), zato me zanima, kako recimo ti neguješ stevio? Kašna lega ji ustreza (sončna, senčna), kakšna temperatura ji koristi, koliko zalivanja je potrebno, kdaj so listi zreli za nabiranje (lahko že sedaj, ko je še majhna - cca. 20 cm?)? Če ima morda tudi kdo drug stevio doma, bi bila vesela kakšnega nasveta, izkušnje. Hvala smile  :rose:

ar3ka je napisal/a:

Urška, zdravo! Jaz sem ravno včeraj v Tušu kupila sadiko azteškega sladila (verjetno gre za kakšno podvrsto stevie), zato me zanima, kako recimo ti neguješ stevio? Kašna lega ji ustreza (sončna, senčna), kakšna temperatura ji koristi, koliko zalivanja je potrebno, kdaj so listi zreli za nabiranje (lahko že sedaj, ko je še majhna - cca. 20 cm?)?

Hejla, meni je moja Stevia umrla čez zimo, ne vem kaj je bilo narobe. Prej sem jo imela pod balkonom na južni strani hiše, tako da je imela in sonček in senco. Zalivala sem jo po občutku, tako kot druge rože, nisem se pa posebej ukvarjala z njo, občasen reiki. Čez zimo sem jo dala noter, kjer mi je najprej napravila izredne cvetove, nato pa se mahoma posušila.  neutral Nabirati sem jo začela takoj, bolj kot jo nabiraš, bolj listi rastejo, vsaj taka je moja izkušnja.  :prst:  smile

urskakorun.com

63

Hvala Urška za napisano.  smile

Zanima me pa še nekaj - namreč včeraj sem prvič poskusila njene listeke. Ko jih same žvečim, so res zelooo sladki (njami  smile ), ko pa sem dala 2 listka v kavo, pa kava nekako ni bila ravno sladka, kot sem pričakovala. A bi jo morala nasekljat ali kaj podobnega, da se njen 'sladkor' lažje izluži v kavo? Ali je morda vrela voda uničila njen okus?

Lp :rose:

Živjo ar3ka, strašno mi je žal, da ti tak dolgo odpisujem. Jap, jaz sem se soočala z isto zadevo. Sem pa takrat na netu našla, kako se napravi sladka voda iz stevie, katera se lahko uporabi v take zadeve. Recepta nisem uporabila, se je prej moja stevija posušila, sem si pa shranila recept ... Zdaj sem iskala po svojih kuharskih knjigah, a sem očitno založila ta recept.  sad Očitno mi stevija ni namenjena.  wink

Vem, da sem recept prebrala na enem eko/zdravem portalu, kjer objavljajo takšne reči - domače eko pralne praške, domače eko recepte in podobno. Vendar se ne spomnim zdaj naslova strani. Poskusi sama srečo in če boš slučajn našla recept, te lepo prosim, če ga še tu gor objaviš. :rose: Da ne spet bo založen ali pozabljen.  tongue  :srcek:

urskakorun.com

65

Urška je napisal/a:

Živjo ar3ka, strašno mi je žal, da ti tak dolgo odpisujem. Jap, jaz sem se soočala z isto zadevo. Sem pa takrat na netu našla, kako se napravi sladka voda iz stevie, katera se lahko uporabi v take zadeve. Recepta nisem uporabila, se je prej moja stevija posušila, sem si pa shranila recept ... Zdaj sem iskala po svojih kuharskih knjigah, a sem očitno založila ta recept.  sad Očitno mi stevija ni namenjena.  wink

Hvala, Urška, sploh ni problema. Sej ne gori voda. smile  Sem pravkar šla pogledat na portal BodiEko, pa nisem našla nič uporabnega. Ko in če najdem, zagotovo objavim.
:rose:

Hej, sem našla recept. :prst:

Sladka Stevijina voda
Čas priprave: 2 min
Serviranje   
Sestavine    2 dcl vode
2 dcl stevijinih listov
Način: zavremo vodo in vanjo damo liste stevije in vremo 2 minute.
2 minute je čisto zadosti, ker pri daljšem času kuhanja ne pridobimo nič več sladila iz stevijinih listov.
Tekočino precedimo in natočimo v stekleničke, ki dobro tesnijo, tekočino lahko hranimo v hladilniku do 6 mesecev.

Vir: Soustvarjanje.si

urskakorun.com

67

Urška, hvala.  smile  :rose:

ar3ka, a si probala recept? Če si ga, daj prosim poročaj, kako se obnese.  :prst:

urskakorun.com

69

Urška, nisem. Na stevio sem skor čist pozabila. Se bom jutri spravila mal v akcijo.   smile

70

Zdravo! smile Se oglašam, da ne bi mislia, da sem pozabila na vas, ampak gre samo za to, da se še nisem spravila, da naredim ta zvarek.  wink  Res mi je čudno, kako sem kar izgubila interes za to stevio... hmm Tudi kadar se mi zalušta kej sladkega, pojem en listek, ampak čokolada je le čokolada. tongue  big_smile Bom naredila v bližnji prihodnosti, sam bom mogla revo čisto oskubit, da bom dobila vsaj za en dcl listekov. Bi bilo fino, da bi vsaj sladkor zamenjala za stevio.

71

Ravnokar sem napravila zvarek.  smile Je prišlo sladko, ampak ne morem se znebiti grenkastega okusa, ki ga ima meni stevia. Verjetno pa se je moram samo navadit, ker očitno podzavestno pričakujem, da bo imela čisto isti okus kot sladkor. tongue  Ko spijem prvo kavo s stevijino tekočino, poročam. smile

ar3ka je napisal/a:

Je prišlo sladko, ampak ne morem se znebiti grenkastega okusa, ki ga ima meni stevia.

Meni tudi ni do konca potegnila, nisem se je mogla navadit ... verjetn se je tudi zato rastlinica posušila ...  neutral

urskakorun.com

73

Urška je napisal/a:

Meni tudi ni do konca potegnila, nisem se je mogla navadit ... verjetn se je tudi zato rastlinica posušila ...  neutral

Sem včeraj poskusila kavo s stevijino vodo (sem je skor dcl zlila noter lol ), pa meni preprosto ni sladko - sem morala kar docukrat. smile

Urška, jaz ne vem, ampak meni se zdi bolj verjetno, da je tvoja rastlinica pač umrla (dokončala svoje telesno življenje), tako kot bomo vsi nekoč. :rose:

74

A ve morda kdo, za kakšen resnično (oz. vsaj čimbolj) naraven med? Kje bi se ga dalo dobiti?

75

Živjo

Mene pa zanima kje se da kupit stevijo (rastlino)? Zasledila sem namreč da se jo da dobiti tudi v obliki praška, ampak jaz bi jo raje imela kar v lončku smile

bodite v cvetju  :rose:, hana