ar3ka je napisal/a:Zeleni čaj ima veliko antioksidantov in je nasploh dober za organizem. Meni pa okus ne paše najbolj, zato me zanima, če morda obstaja kakšna pijača s podobnimi lastnostmi (predvsem veliko antioksidantov)?
ar3ka je napisal/a:Hm... ali pa morda način, kako izboljšati okus zelenega čaja brez dodatka sladkorja ali mleka? Ne vem zakaj, ampak ravno mi je na misel prišel sok aloe vere - kaj menite?
Hm, če ti ne paše, se ne preveč silit. Je še marsikaj drugega zdravega in koristnega za pojesti in popiti.
No, to je bil zdele samo tak splošen nasvet, nekaj kar sigurno še nikoli nisi slišala...
…zdaj pa zares...
Zelenih čajev je več vrst. Veliko vrst, v bistvu. In bi bilo škoda, da ne spoznaš kakšnega, ki bi ti prav pasal. Okusov je res cela paleta, tako med kitajskimi kot japonskimi (čeprav se mi zdi, da so si japonski bolj podobni med sabo, kot da bi bila razlika bolj v barvi ter intenzivnosti in prefinjenosti okusa). Jaz sem na primer oboževalka japonskih čajev, kitajski mi pa ne potegnejo. V vrečkah pa so ponavadi neke mešanice ostankov kitajskih in ker med delovnim zaspanim stresnim dnevom rabim nekaj, da me drži gor in da se ob vsem stresu počutim malo bolj zdravo (in da priprava ne vzame preveč časa in denarja), pijem pač tudi te ta poceni iz vrečk iz navadnih trgovin. Niso mi tako mimo, da se ne bi mogla navadit, če ni nič drugega. Je pa svetla izjema, vsaj za moj okus, Sir Winston Green Tea – če ga dovolj dobro pripravim, je ful okusen, nekaj posebnega glede na ostale znamke zelenih čajev iz vrečk. (Sploh pa ne vem, zakaj nikjer več ne najdem od Alnature japonskega čaja Sencha v vrečkah, ki mi je bil pa super... ta je pa bil boljši, ne iz ostankov, samo pač prilagojen hitri pripravi.)
Boljši je seveda čaj v lističih, ki ga daš na cedilo, v jajček ali v tisto posebno filter vrečko. Za razvajanje. 
Pomembna je tudi priprava. Ne prevroča voda (zavreš in pustiš stati, sicer odvisno od količine, približno 10 minut), čaj samo za kakšne dve do tri minute pomakaš. Da pride taka lepa nežna zelenorumena ali travnato sveža zelena barva napitka... njam
Če se voda noče obarvat, pomeni, da je že malo prehladna. Takrat ga pustiš notri malo dlje, ampak bo okus zato drugačen. Jaz sem čist srečna, kadar mi uspe ravno tistega pravega naresti. 
Na začetku sem se tud jaz morala navadit okusa – ni mi bil slab, ampak je pa čisto nekaj drugega od naših zeliščnih in sadnih. Sem na začetku pila aromatizirane zelene. Take iz ta dobrih čajnic. Zdaj pa aromatizirane samo zelo redko. Sam zeleni čaj brez vsega je najboljši. Japonski, seveda 
Lahko pa kaj naravnega poskusiš notri vmešat. Po izkušnjah ti povem, da kisle zadeve ne pašejo najbolj... 
Ne vem pa nič o soku aloje. Kemijsko je sestava precej drugačna od čaja. Če si mislila na njuno kombinacijo, prosim sporoči, če boš poskusila, me zanima 
Aja, jaz ga včasih malo zlijem v jogurt s kosmiči za zajtrk...
Če ti pa zeleni čaj vseeno ne bo nikoli všeč, se ne sekirat, ker ima večina sadja in zelenjave, sploh če ješ raznovrstno in pisano, prav tako različne antioksidante. Kak sveže iztisnjen sok, na primer... :prst: Najboljše na področju antioksidantov naj bi bilo rdeče in vijolično sadje. (vseeno tudi druge barve, zato priporočajo na dan jesti sadje in zelenjavo različnih barv)
Pa sadni čaji, ki so na osnovi hibiskusa. Tisti, kjer pride močna temno rdeča obarvanost vode. Kadar mi ne paše zeleni in če je že prepozna ura za kofein, si naredim kakšnega tega "rdeče barve", pa še malo vitamina C dodam.
Precej antioksidantov vsebuje tudi črni čaj, sicer menda manj kot zeleni, ampak ni za zanemarit. Tudi o kavi so tekle raziskave na tem področju. So ugotovili, da tudi vsebuje antioksidante.
Obstaja tudi t.i. beli čaj. Poln antioksidantov baje. Je kitajski in je podoben po okusu bolj kitajskim zelenim čajem kot kakšnim drugim. Bolj tak sladkast. Meni je čisto ok.
Naša domača zelišča so tudi bogata z antioksidanti. Kamilica, bezeg, lipa, rožmarin, bazilika, timijan, meta, koromač, ingver, ... ma skoraj vsa, niti ni za naštevat. Samo da so pri njih v ospredju bolj drugi zdravilni učinki, ker je antioksidativno delovanje mensezdi bolj popularno šele zadnja leta. Pa z nobeno zdravilno rastlino se mi ne zdi pametno pretiravat, je treba vseeno upoštevat tudi njene ostale zdravilne učinke.
Pa vsa ta prehranska olja, ki so zadnje čase popularna (no ne vsa - tista, ki so hladno stisnjena, primerna za hladno pripravo jedi ali za kozmetiko ter vsebujejo nenasičene maščobne kisline, polifenole in antioksidativne vitamine).
Torej, čim več različnega na dan in z ničemer pretiravat. 
ar3ka je napisal/a:Hm... ali pa morda način, kako izboljšati okus zelenega čaja brez dodatka sladkorja ali mleka?
Hehe, meni je prvo padlo na pamet: črna čokolada in borovničke v teranu
Smo se ravno danes v službi "učili" recept za to pijačko in sva s sodelavko ugotovili, da je daleč najbolj zdrava med alkoholnimi – vsebuje nenormalno dobro kombinacijo sestavin z veliko antioksidanti (rdeče vino, borovnice).
Sem pet let nazaj delala diplomo s področja antioksidativnega delovanja nekih rastlinic. In sem v nekih znanstveno-raziskovalnih člankih prebrala, da sta močna čokolada (oz. kakav) in rdeče vino z vidika antioksidativnega delovanja boljša od zelenega in črnega čaja. So pa hkrati poudarili, da imata tudi vsak svojo slabost (eden maščobe, drugi alkohol), zaradi katere lahko čaja pač zaužiješ večje količine. Črni čaj pa sicer učinkuje malo slabše antioksidativno kot zeleni, ampak je vseeno zelo dober tudi na tem področju (medtem ko oolong čaj, ki je vmesna stopnja med zelenim in črnim, nima nobenega bistvenega antioksidativnega delovanja).
Drugače pa... Jaz vse to prakticiram že več kot deset let, pa izgledam stara toliko, kolikor pač sem, in ne 10 manj...
...tako da...
...