1

Tema: Sin? Jaz?

Pozdravljeni,
najprej želim vsem vse dobro v novem letu in ker to želim tudi sebi postavljam to vprašanje - ga bom kar se da skrčila, čeprav moram pojasniti nekaj okoliščin.
Sem mamica 4 letnega sina in 5 letne hčerke. Živela sem z mami in sestro in od nje sprejela način "življenja in mišljenja" Vse zmorem sama in tako tudi živim., zadnje leto (morda malo več ali manj) dopuščam možu/očetu oz. ga vabim, da sodeluje kot mož in oče. Z možem se dobro razumeva in dopolnjujeva, čeprav vem da mu ne dajem občutka da mi je "potreben", tega preprosto ne znam, zdi pa se mi, da bi on to rad začutil. Oba otroka sta bila zaželena, hčerko sva dobila po umetni oploditvi, sin naju je malo presentil. S hčerko sem povezana in sem se z njo ogromno ukvarjala, kmalu sem zanosila in nosečnost (sinova) je bila precej stresna: hčerka je shodila, gradili smo prizidek k hiši, bila sem utrujena in živčna - ker pa trpim za sindromom vse zmorem sama, sem to tudi počela. Oba poroda sta bila dokaj hitra in lahka (čeprav menim, da bi sinov porod lahko odložila za kakšen teden in je bil "forsiran"), že po prihodu domov je moja živčnost eskalirala, sin mi je šel na živce, obenem sem imela grozno slabo vest, kmalu je hčerka zbolela in sva prebile nekaj časa v bolnišnici, sina je pazila babica (moja mami, ker ji jasno najbolj zaupam), mislim, da sem izgubila tisti čas, ko naj bi se povezala s sinom in ga (še bolj) vzljubila in spet: krivda, slaba vest, samoobtoževanje.
Sedaj pri tej starosti bijeva bitko za prevlado ali kaj? Sin se "izraža" s trmo, agresijo, nagajanjem sestri, čeprav mu ne ostane dolžna, nobena kazen ga ne gane, dokler lahko kaj doseže vse obljubi, vendar obljuba ne velja dolgo.
Ko se razjezim in zahtevam da se oblečeta/pospravita za sabo/se nehata kregat, hčerka uboga, sina pa ne oz. dokler ne vidi, da sem res besna, pa še to zgolj za minuto in potem zopet vpitje, občutek nemoči, krivda, slaba vest... in tako v nedogled. Hudo mi je tudi zaradi hčerke, nočem da se me boji in da jo uničujem s svojim prtiskom. Priznam da sem zelo hitre jeze in glasna in to mi ni všeč, tega nočem in želim spremeniti!
Verjamem, da danes ni dan za tako zgodbo, vendar vseeno upam, da mi boste lahko svetovali - bom pustila "odprt" vstop v mojo podzavest smile)
Hvala vnaprej in lep pozdrav,

Re: Sin? Jaz?

Pozdravljena, Ingrid!   smile
Vse dobro v novem letu tudi tebi in tvoji družini!  :rose:  :rose:

Zame je podzavest nedosegljiva in bo verjetno Zoran pravi naslov za ta vpogled. Meni pa je med branjem tvojega sporočila padel v oči nek začaran krog, kjer nerazrešena situacija (čustvo) iz preteklosti, vedno znova otežuje in onemogoča, da bi lahko izpeljala stvari na način, kot meniš, da je prav in pri tem ohranila svoj notranji mir - s tem pa pravzaprav najbolj pripomogla k spremembi, ki si jo želiš. Veliko energije je potrebno za otročka, stara 4 in 5 let,  za vse njune zakaje, za vse pravljice, zgodbice,...če se dotaknem le tistih stvari, ki običajno niso stresne. Vendar je tu še njun zorni kot: ravnanje z njunimi lastnimi občutki, čustvi, toliko vtisov vsak dan... pa preizkušanje svojih meja in meja drugih...ter preizkušanje odzivov in meja staršev...to preizkušanje pa je pravzaprav učenje. Njuno nujno učenje! In tako ga poskušaj razumeti. V stresni situaciji je ravno tvoj odziv (oz. odziv starša) tisti, ki lahko prispeva, da bo njuno učenje (odnosov, ravnanja..) potekalo v smeri, kot si jo želiš. S tem ti nisem ravno olajšala stvari. Verjetno le zapisala to, kar veš in verjetno povzroča dodatno krivdo.

Poglejva občutek krivde, ki si ga izpostavila. "mislim, da sem izgubila tisti čas, ko naj bi se povezala s sinom in ga (še bolj) vzljubila in spet: krivda, slaba vest, samoobtoževanje." Preprost nasvet bi bil, da si poskušaš odpustiti za vse, kar si tedaj verjela, da bi morala biti, pa ti ni uspelo. Mislim predvsem na čas, ko je med tvojo odsotnostjo, zaradi hčerine bolezni, za sina skrbela mama. A odpuščanje samemu sebi je izziv, nekako tega nismo vajeni. V kolikor poznaš določene tehnike, ali načine, s katerimi si pomagaš že sicer v podobnih situacijah, si lahko pomagaš tudi tu. Teh metod je več, izbereš tisto, ki ti je blizu. Napiši, če morda potrebuješ pomoč pri tem. Pomembno pa je, da to narediš in se razbremeniš te krivde ter je ne vnašaš več v sedanjost, v danes. Tako, da bo lahko vsak izziv s sinom le izziv s sinom - dragocena priložnost zanj, da se uči in dragocena priložnost zate, da daš sebi in sinu tisto najboljše. In res je lahko izziv s sinom nekaj, iz česar oba izideta okrepljena, bolj povezana, in ne nekaj, kjer vsakič hkrati  poteka obračunavanje s sabo za vsa štiri leta nazaj in za ves čas, ko se je krivda krepila in ostajala nerazrešena.

Zanimivo izkušnjo moram podeliti s tabo: povezovanje s otročkom je možno in mogoče tudi zdaj. Ko narediš spravo s svojo "sposobnostjo/nesposobnostjo", "zmožnostjo/nezmožnostjo" biti dobra mama v preteklosti, ko sta bila dojenčka, ko si odpustiš in začneš sprejemati, da je bila preteklost takšna, kot je bila, skratka, ko zares odpade krivda, se sprosti ta neverjetna nevidna reč v odnosu do same sebe. To začutiš. Najprej se mora zgoditi v tebi. Šele zatem, ko se ves čustveni prostor, ki je bil zapolnjen s tesnobo, obžalovanjem, krivdo..sprazni, se ljubezen lahko izrazi, morda uvidiš, da sta bila s sinom ves čas povezana, ne glede na vajino fizično ločenost in ne glede na vse občutke, ki si jih nehote in iz nemoči vnašala med vaju. Mislim, da se sin odziva na tvoj občutek krivde in te po svoje sili, da v sebi to razrešiš.
Otroci znajo smile  smile

Tjaša smile

Tjaša dobro jutro in hvala. Prva stvar, ki sem jo začutila ob tvojem sporočilu je bilo: "ta me ima pa rada" smile) nič osebnega, vendar definitvno ljubezen - lep občutek.
Moram napisati, da sem se že včeraj, ko sem se izpisala, občutila olajšanje in še nekaj ur podoživljala svoje otroštvo in letela čez vse spomine, ki ih imam. Mislim, da bom nadaljevala v tej smeri-pisanje mi je že v preteklosti pomagalo marsikaj razumeti.
predvsem mi je bil smiselen tvoj odgovor, da me sin "sili", da se soočim s svojim začaranim krogom in tudi tvoj nasvet naj sprejmem in si odpustim - ja vsekakor je čas, da to zaključim, in resnično bi prosila za nasvet/pomoč v tej smeri.
Tjaša še enkrat hvala  :srcek: bom nadaljevala v tej smeri, prosim če se ti zdi/čutiš, da lahko naredim še kaj prosim zapiši.  :rose:

Lepo pozdravljena, Ingrid! smile   Pisanje je res krasno! :prst: 

Proces, ki na svoj način prinese olajšanje - in res je krasno, da si olajšanje začutila že včeraj in prednost je, da imaš to izkušnjo tudi od prej.

Prav pisanje je lahko ena od tehnik, ki pomagajo. Skozi razbremenitev se približaš tistemu občutenju ljubezni, ki si ga omenila. :srcek:  Dopustiš, da se prelije do tebe. Gre za ljubezen, ki jo namenjaš sebi in si mama sebi, za tisto obdobje, ko ti nekaj ni šlo.

V procesu odpuščanja se lahko tehnike med sabo dopolnjujejo. Npr.:pisanje - s pisanjem afirmacij po L. Hay: Odpuščam si in se v popolnosti sprejemam. Sprejemam se in se odobravam.

S tehniko EFT, če ti je blizu: Čeprav občutim krivdo v zvezi s...se v popolnosti in globoko sprejemam.

Morda metoda peat: Čeprav nisem uspela...(npr. biti s sinom, kot sem si želela, ohraniti miru v sebi..) popolnoma in v celoti sprejemam sebe, svojo osebnost, in dejstvo, da nisem uspela...(npr. biti s sinom, kot sem si želela, ohraniti miru v sebi..) Glede metode peat je bilo na forumu že nekaj napisanega, prosim, če bi se kdo od poznavalcev oglasil, res sem jo bolj površno predstavila.. neutral

Tudi karmična diagnostika, postopek je podrobno, po korakih, opisan v knjigi. Preprost in deluje. smile

Krivda se izraža skozi delovanje, razmišljanje, reakcije in če jo nosiš dolgo, postane del tebe, tvojih ravnanj. Na koncu se mnogih stvari ne zavedaš, postane navada. Skratka, ko se zalotiš, da kljub novemu razumevanju in trudu ravnaš "po starem", poskušaj biti prizanesljiva, prijazna do sebe. Si na začetku te poti, novi načini pa še niso utečeni.

Hvala, Ingrid, da deliš to izkušnjo z ostalimi :srcek:

Ingrid je napisal/a:

Oba otroka sta bila zaželena, hčerko sva dobila po umetni oploditvi, sin naju je malo presentil.

Ingrid,
s sinom imaš težave zato, ker ni sprejet. Sama si že napisala, da vas je presenetil njegov prihod. Verjamem, da si ga kasneje sprejela, je pa ostal tisti šok presenečanja v njemu, da je nezaželen. Te občutki so večinoma prisotni pri vseh ljudeh, ki niso načrtovani ( ni občutkov sprejetosti in zaželenosti) ali so zelo malo prisotni.
Potrebno je, da si odpustiš, za vse občutke, kot tudi druge stvari in krivdo, ki ti jih je Tjaša svetovala. Enako je potrebno pri sinu, da se odpustijo občutki nesprejemanja in da se integrirajo občutki, sprejemanja, zaželenosti,…

Ingrid je napisal/a:

Sedaj pri tej starosti bijeva bitko za prevlado ali kaj? Sin se "izraža" s trmo, agresijo, nagajanjem sestri, čeprav mu ne ostane dolžna, nobena kazen ga ne gane, dokler lahko kaj doseže vse obljubi, vendar obljuba ne velja dolgo.
Ko se razjezim in zahtevam da se oblečeta/pospravita za sabo/se nehata kregat, hčerka uboga, sina pa ne oz. dokler ne vidi, da sem res besna, pa še to zgolj za minuto in potem zopet vpitje, občutek nemoči, krivda, slaba vest... in tako v nedogled.

Če kaznuješ otroke za njihov neposluh, se obnašaš se slabše kot otrok sam in otrok to zazna in ti pokaže, da te ne jemlje resno. Otroci so naše ogledalo in tisto kar te moti pri otroku je potrebno spremeniti pri sebi.
Če otrok ne posluša in ne naredi stvari, ki  mu jo naročimo, lahko pomeni tudi da ni motiviran.  Otroku je potrebno dati motivacijo, da "resno" stvar naredi skozi igro, če ne mu lahko ta "resna" stvar (ali kazen) kasneje greni življenje.
Postavi se v njegovo vlogo in ga poglej skozi njegove oči, kaj je tisto kar ga veseli, kaj je tisto, kar ga osrečuje in poglej skozi njegove oči kako bi to on sam speljal. Lahko ga vprašaš na kak način bi on rešil to situacijo – in ga opazuj, glej, poslušaj,..
Lahko mu daš dve nalogi in naj se odloči za eno (npr.: naročiš tisto kar želiš, da naredi ali da npr.: pospravi sobo,... ), ga motiviraj in pusti da jo opravi.

Ingrid je napisal/a:

ker pa trpim za sindromom vse zmorem sama

Tvoj vzorec v prevodu pomeni, da nihče ne naredi tako dobro kot ti in da nobenemu ne zaupaš, da bo naredil tako dobro kot ti. Gledano s sinovimi očmi, mu daješ vzorec, da je nesposoben in ti samo vrača vzorec z obnašanjem – otroci so nam ogledalo in so nam zelo veliki učitelji.

Upam, da se boš znajdla kaj v tem kar sem napisal, čeprav niso prijetni vzorci, ki sem jih opisal - če ne boš sama zmogla rešiti stvari, napiši ali  pokliči.
smile

pesem.duse@gmail.com, 070-788-788

Zoran, če se otroku v času nosečnosti vtisne nesprejetost s strani staršev, kako se kasneje tega osvobodi? (čeprav je, ko se rodi, sprejet in ljubljen) Kako je v primeru, če je zaželjen s strani enega od staršev, s strani drugega pa ne?
Ingrid se sooča s tem kot mama, kako pa je z odraslo osebo, ki s svojimi starši morda malo težje načne to temo..? In v primeru, da starša ne živita več ali pa o tem ne želita govoriti...?

Nezaželjenih otrok (nosečnosti) je bilo v preteklosti precej, mnogo odraslih se najbrž sooča z vzorci, ki izhajajo ravno iz njihove nezaželenosti. hmm 

Ingrid, sporoči, kako ti gre, pa če kaj potrebuješ :srcek:

Tjaša smile

tjaša je napisal/a:

Zoran, če se otroku v času nosečnosti vtisne nesprejetost s strani staršev, kako se kasneje tega osvobodi? (čeprav je, ko se rodi, sprejet in ljubljen) Kako je v primeru, če je zaželjen s strani enega od staršev, s strani drugega pa ne?
Ingrid se sooča s tem kot mama, kako pa je z odraslo osebo, ki s svojimi starši morda malo težje načne to temo..? In v primeru, da starša ne živita več ali pa o tem ne želita govoriti...?

Nezaželjenih otrok (nosečnosti) je bilo v preteklosti precej, mnogo odraslih se najbrž sooča z vzorci, ki izhajajo ravno iz njihove nezaželenosti. hmm

Ker se lahko premikamo po času, se lahko spustimo v čas bivanja v maternico ali v prvo celico in tam odpustimo vse občutke: nezaželenosti, nesprejemanja, žalosti, pomanjkanja:  ljubezni, varnosti, miru,.. ali česarkoli drugega kar smo lahko prevzeli po starših. Možno je tudi, da smo bili mi sprejeti, pa da eden od staršev ni bil sprejet in takrat tudi lahko prevzamemo občutke od staršev in mislimo da so naši in nas kasneje v življenju motijo. Tudi če smo bili nesprejeti, nezaželeni,…  obstaja rešitev, da se osvobodimo teh občutkov, spominov,… in da si integriramo nove občutke po želji v času bivanja v maternici.  Kako se to naredi:  meni je najlažji način, da grem na božansko raven in od tam najprej sprostim nezaželene občutke in integriram nove (sprejetost, zaželenost, ljubezen, varnost,..odvisno od posameznika kaj rabi) – na tak način bomo počeli na nadaljevalni delavnici Pesem duše.  Drugače se pa še lahko npr: s procesom J.A, vendar je proces posrednik – na biorgonomiji  se tega ni delalo, vendar je tudi tako možno. Lahko tudi z Reikijem odpustiš občutke in integriraš nove občutke, ali z molitvijo, važno je da si na božanski ravni, da stvari stečejo do konca.

Ni važno, če starši ali stari starši niso živi, ker se mi osvobodimo neprijetnih občutkov, mi prevzamemo življenje v svoje roke – nismo več ujeti v usodo (ali občutke drugih) in si lahko skreiramo življenje kakšno hočemo. Staršem  po potrebi odpustimo.

Bistvo teh energij, ki so prišle v prejšnjih letih in katere bodo še močneje prisotne v letošnjem  in nadaljnjih letih je ta, da se veliko več  lahko poslužujemo zavesti in jo uporabljamo in se s tem zavedamo, da smo sami odgovorni za svoje življenje in ga lahko spreminjamo in kreiramo po svoji volji in okusu. smile
smile

Zoran, hvala za odgovore! Od posameznika je odvisno, kaj sicer prakticira (molitev, reiki..) in sam si torej lahko pomaga,  ko uvidi za kaj gre... :prst:  Če uvidi in stvari poveže. smile Tole premikanje po času je potem koristno in možno še za druge spomine in dogodke v otroštvu, v življenju..in se preokvirijo, sprostijo. Zanima me, na kakšen način se lahko občuti sprememba. V odnosih s starši, v stiku z drugimi ljudmi? Zanimajo me konkretne izkušnje po takšem postopku..če bi jih kdo podelil, če ni preveč osebno...
Tema je res zanimiva  smile

tjaša je napisal/a:

Od posameznika je odvisno, kaj sicer prakticira (molitev, reiki..) in sam si torej lahko pomaga,  ko uvidi za kaj gre... :prst:  Če uvidi in stvari poveže. smile Tole premikanje po času je potem koristno in možno še za druge spomine in dogodke v otroštvu, v življenju..in se preokvirijo, sprostijo. Zanima me, na kakšen način se lahko občuti sprememba. V odnosih s starši, v stiku z drugimi ljudmi? Zanimajo me konkretne izkušnje po takšem postopku..če bi jih kdo podelil, če ni preveč osebno...

Lahko si vsak sam pomaga, če pa ne gre, je pa v ozadju kakšno prepričanje, vzorec, dvom, pomanjkanje zananja,.. ki prepreči spremembo.

S tem, ko (za časa bivanja v maternici ali prvi celici) odpustiš nezaželenost, nesprejemanje, pomanjkanje ljubezni,.. in integriraš zaželenost, sprejetost, ljubezen,…  to je osnova, da imaš čvrste temelje še preden prideš na ta svet. Veliko lažje lahko nato odpustiš  recimo staršem , ki so ti prinesli te občutke in nisi več odvisen od drugih. Sam si izbereš katere občutke, vzorce in navade hočeš opustiti  in katere občutke, navade hočeš imeti – sam si kreiraš svojo realnost.

Za opustitev teh vzorcev v maternici je osnova, da ne obsojaš druge, ker si dobil od njih (starši) občutke (nesprejemanja,….) in katere občutke nisi dobil (pomanjkanje ljubezni,…), da lahko pustiš starše in vse druge na miru, da jih več ne kriviš za to kar imaš ali nimaš in da se zavedaš, da si sam odvisen od sebe in da sam prevzameš odgovornost za svoje življenje.

Tjaša, če imaš ti kakšne občutke nezaželenosti, nesprejetosti,… me pokliči ti sprostim te občutke, pa boš sama videla in občutila kako to izgleda.

Če hoče še kdo drug občutiti kako to izgleda in deliti z drugimi tukaj na forumu naj me pokliče.

smile

Zoran je napisal/a:

Tjaša, če imaš ti kakšne občutke nezaželenosti, nesprejetosti,… me pokliči ti sprostim te občutke, pa boš sama videla in občutila kako to izgleda.

Če hoče še kdo drug občutiti kako to izgleda in deliti z drugimi tukaj na forumu naj me pokliče.

Hvala za to možnost! :prst: