1

Tema: Sezona čemaža se je že začela! :)

Vsi ljubitelji čemaža in ostalih dobrot iz gozda, čemaž je že začel rasti!. smile  :rose:

Jaz obožujem čemaž, obožujem njegov vonj in okus po česnu, no saj v bistvu to tudi je - divji česen - smile in sem se prav po otročje razveselila, ko sem med sprehodom po gozdu opazila prve mladike. Sicer je še premajhen za večje nabiranje, je pa zadostovalo za čudovit dodatek k solati. Ima zelo močan vonj, ki se širi tudi po okolici, zato nam ga ni treba iskati z očmi, temveč ga zlahka in dobesedno zavohamo. smile

Jaz ga imam najraje svežega, mladega v solati z regratom, motovilcem, jajčkom in krompirjem.  :rose:

Poskusila sem napraviti iz njega tudi namaz (na oljni osnovi), samo se mi žal ni posrečil, ne vem kje sem ga biksnila.

urska.pesemduse@gmail.com
urskakorun.com

Re: Sezona čemaža se je že začela! :)

namaz sicer ne jem ga pa delam za starše: za zmes uporabim 70% čemaža ostalo pa kolerabo in rdečo papriko -> kolerabo in papriko najprej skuham nato z rezalnikom narežem na majhne koščke -> čemaž  narežem (multipraktik) hkrati dodam olivno olje in na kratko popečem -> za boljšo aromo lahko dodam posebej prepražen amarant ->vse sestavine obrneš v mešalniku med tem doliješ sojino omako in po želji dodaš poper-ingver-curry -> še enkrat zmes na kratko popečem  in shranim v glaže, včasih dodam tutdi kakšno čebulo ali prej pripravljene in narezane gobe...kar se tiče okusa bo seveda prevladal čemaž  big_smile

za zajterk in malico  konzumiram  nenarezanega skupaj z riževimi vaflji namazanimi z arašidovim maslom  :prst:

hranim ga pa takole:

http://img847.imageshack.us/img847/1111/hladilnik.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Mmm, zelo zanimiv recept, hvala! smile

Pa je okusen odmrznjen čemaž? Ker jaz ga še nisem poskusila zamrzniti.

urskakorun.com

4 Nazadnje urejal Elex (04.05.2011 20:44:01)

to je shranjeno v hladilniku in nameravam pojesti v enem tednu  big_smile res je veliko ampako ko se dela juha ga kar precej zmeljem in dodam še kakšno čebulo za bolj sladkast okus, drugače sem ga pa tudi prvič zamrznil popolnoma zmletega v olivnem olju v manjših vrečkicah mere za eno kuhanje, poskusil sem pa že čebulice shraniti v olju pa mi niso bile kaj preveč okusne ne verjamem pa da obdržijo substance kot pravijo tako da poskušam svežega čim bolj izkoristiti...res da je malo nerdno v službi kr se čuje na kilometer hehe ampak se preživi kaj češ  cool

aha v juho gre še malo sojine omake in laneno seme   big_smile

Tele čemaževe namaze jaz obožujem, čeprav, kakor praviš, se čuje na kilometer po njih.  big_smile

Mamin recept mi je posebej zanimiv - v mešalnik se dajo čemaž, orehi, sir in olje - za znoret dobro! smile

urskakorun.com

Verjamem, bom še poskusil zorehi  big_smile, upam da se listi še niso začeli sušiti da bo še za eno filo hladilnika  lol potem še ostane samo prekopavanje čebulic  :prst:

Men pa zdaj sam čemaž kot solata ni več tak dober, nekam olesenel je. Mogoče pa k temu pripomore tudi dejstvo, da sem se ga letos v popolnosti in v vseh možnih različicah naužila in ga verjetno imam za letos dovolj. smile

urskakorun.com

lol  kaj pa vem men je zakon celo sezono, pomembno je tudi kje ga nabiraš saj je kvaliteta odvisna od količine svetlobe, temperature ter  kaj in koliko je rastlina vsrkala vase...no da ne kompliciram pač ubijem dve muhi na en mah grem se hribčkat pa na poti nazaj še izberem tabolš lokacijo big_smile

Kaj pravite na vse te zastrupitve z raznimi, čemažu podobnimi, rastlinami, o katerih smo lahko v zadnjih mesecih brali v časopisih?

Ali se je to vedno dogajalo pa dogodki niso bili zanimivi za medije ali je to posledica trenda vse bolj naravne kuhinje, ki se širi zadnja leta?

Jesenski podlesek, na primer, res raste med čemažem. Pri tem se mi je porajalo vprašanje ali se lahko od zastrupitve umre tudi, če se ga pomotoma kakšen list nabere in doda v solato ali je gospa, ki je umrla zaradi zastrupitve z jesenskim podleskom, nabirala izključno jesenski podlesek?

urskakorun.com

10

hm, zadevo lahko gledamo z več zornih kotov  najbolj se me oprime tema koliko ima škode farmacija ob množični uveljavitvi čemaža kot zdravilo kajti če bi se presegla časovna bariera uporabe čemaža torej maximalna izraba bi se v roku parih sezon začeli kazati pozitivni učinki na množicah in bi se stem tudi spremenilo mišljenje ljudstva torej zadeva bi zgledala kot mega dormeo reklama, kar je katastrofa za biznis farmacije... kar se tiče medijev pa ni vredno zapravljati časa...ni pa dvoma o tem da se bo rastlina v prihodnosti znašla na seznamu prepovedanih rastlin s strani zdravstvenih organizacij  lol

Jap, jap, naznanjam, da se je letos sezona čemaža že uradno začela.  :rose:  cool  smile

Ko je še mlad, je meni še poseben slasten - bo romal v solato, namaz in kar ga bo viška - v zmrzovalnik.  :prst:

urskakorun.com