1

Tema: Podzavestna agresija - zavestna agresija

Oj,

v zadnjem času imam težave, da v družbi določene osebe postanem agresivna. Ponavadi nisem takšna. Vem za Marjanovo razlago tega pojava: ena oseba ima v podzavesti agresijo, ki jo usmerja na drugo osebo, ki pa to agresijo pokaže navzven in ponavadi leti nazaj na prvo osebo (s podzavestno agresijo).

Tako se naredi krog, ki se vrti, in jaz v taki situaciji ne morem oz. ne znam izstopiti. Kaj lahko naredim, da prekinem ta krog?
Ta oseba skuša biti do mene prijazna, z nobeno stvarjo ne pokaže kakršne koli negativnosti napram meni. Jaz pa se obnašam čist v nasprotju s tem in presenečam še samo sebe.
A gre v tem primeru za podzavestno agresijo ali kaj drugega? Jaz kot nekdo, ki se zaveda situacije, bi rada kaj ukrenila, pa ne vem, kako se spopasti s tem. Help! smile

Re: Podzavestna agresija - zavestna agresija

Fiona, ali lahko malo več opišeš svoj odnos s to osebo? Je to oseba, ki ti je blizu ali je bolj v smislu znanca/ke?

urska.pesemduse@gmail.com
urskakorun.com

Ja, to je oseba, ki mi je bolj blizu (v smislu žlahte), srečujemo se pa bolj poredko. Podobne stvari so se mi dogajale tudi z bivšim partnerjem, tako da razmišljam, da bi bil lahko tud kakšen moj vzorec/prepričanje, ki se prebudi v takih situacijah.

Pri tebi se da začutiti karmična vez z osebo iz družine, v tebi sproži agresijo na podlagi spominov iz preteklosti.

Glede na to, da omenjaš, da se ti je agresija prebudila tudi pri odnosu z bivšim partnerjem, lahko opišeš kakšno obnašanje oseb je sprožilo tvojo agresijo (primer: ko začne katera oseba jamrati, se hvalisati, obrekovati ..)?

urskakorun.com

5 Nazadnje urejal Fiona (19.09.2012 08:16:57)

Urška, hvala za odgovor. A mi lahko poveš, če prav razumem to povezavo podzavestna-zavestna agresija? Je pa najbrž vedno treba iskati vzroke za takšno vedenje, ane.

Spomini iz preteklosti - iz prejšnjih življenj? Čist možno. Na živce mi gre to, da se človek sam na veliko hvali in hkrati kritizira vse ostale. Skoraj isto je bilo pri bivšem partnerju, le da je povečini kritiko drugih zamenjal z jamranjem...

Ravno včeraj sem uspela odkriti vzrok za agresijo do same sebe; izhaja iz nekega preteklega življenja (mislim, da med Indijanci), ko so mi pobili celo družino. Ne vem, kdo jih je... jaz pa jih nisem branil/-a, nisem se postavil/-a za njih. Iz tam izhaja žalost in samozaničevanje, ki me spremljata že vse življenje. Ne vem, ali ima to kakšno povezavo z zgornjim vprašanjem, mislim, da ne....

:rose:

Fiona, pri tebi zaznam kot skupni vzrok netoleriranja in agresije do drugih odvisnost od popolnosti, lahko še posebej odvisnost od popolnosti, kar se tiče nasprotnega spola. Gre za to, da imamo s takšnim vzorcem lahko visoka pričakovanja do drugih in če niso takšni, kot mi pričakujemo, da bodo, vzbudijo v nas agresijo. Vesolje poskrbi, da se naš prevelik odmik od harmonije (naša prevelika pričakovanja) uravnovesi z nekimi dejanji od zunaj nazaj v točko harmonije (lahko tudi skozi ljudi, ki naša pričakovanja zbijajo). Odvisnost od popolnosti pa škoduje tudi nam samim - postavimo si praviloma prevelika pričakovanja nad sabo in smo potem praviloma tudi razočarani, ker jih enostavno ni mogoče izpolniti - čemur sledi jeza na sebe, agresija - lahko na sebe, lahko pa krivce iščemo od zunaj. Podporo imaš, če začutiš tudi sama, da je nekaj na tem vzorcu, potem veselo na delo.  :prst:  smile

Iz tistega življenja se ti vleče tudi nezaupanje do ljudi, oz. podzavestna agresija do ljudi. Podporo imaš, da vidiš, zakaj si to kot duša morala doživeti.

urskakorun.com

:prst:  Hvala, začutim vse, kar si napisala. Že cel dan procesiram, pa bom še kar nadaljevala, ker sem glih v "šunku" wink