1

Tema: kigaku

Pozdravljeni,

zanima me vaše mnenje o kigaku-ju.

Že stoletja Japonci ne bodo ničesar naredili, preden se ne bodo posvetovali s knjigo »Kigaku«. Znanost o ujemanju usod temelji na osnovi vesoljnega ritma in znanja o njem, ki izvira še iz starodavne Kitajske. Vojskovodje so začenjali vojne, samuraji dvoboje in podvige, poslovneži poslovne poteze, mladina in starejši ljudje pa ljubezenske in prijateljske vezi.

Kitajski učenjaki iz skupine dvorskih astronomov v času vladavine dinastije Chu so namreč prišli do spoznanja, da usoda ni nekaj, kar bi bilo neposredno vezano samo na eno osebnost, osamljen individum, ampak, da se usoda posameznih ljudi rojeva s kombinacijo njihovih vesoljnih ritmov, ki so jih dobili z rojstvom. Ljudje se ne rojevajo srečni ali nesrečni, ampak se jim usoda spreminja in usmerja z odnosi z ljudmi, ki jih srečujejo v življenju, z odnosi med družinskimi člani, med ljudmi, s katerimi nekaj delajo, v vojni pa z bojevniki, s katerimi sodelujejo v bitkah proti sovražniku.

Sprašujem zato, ker se ujemanje in neujemanje ugotovi s pomočjo poznavanja rojstnih datumov oseb. Torej, če

Re: kigaku

Hja, ne vem, zakaj mi je "požrlo" del zapisa. OK:
Torej, če verjamem v kigaku, ali horoskop, se na primer za nek odnos ne odločim, kljub temu, da me dobesedno vleče vanj. pri tem sam sebi onemogočim izkušnjo tega odnosa. Ali ni potemtakem tudi horoskop neke vrste nihalo, ki kroji moje življenje?
zanimajo me vaša mnenja in izkušnje v zvezi s tem. Se vam zdi horoskop, kigaku res tako pomemben dejavnik v življenju?

Živijo Andro,
tehnike, ki jo opisuješ, osebno ne poznam, tako da hvala za razlago. Moje mnenje je, da je veliko dejavnikov in stvari, ki vplivajo, da sem tukaj kot sem, da sem se rodila v tej družini, da imam tak krog ljudi okrog sebe, da sem izbrala ravno tega partnerja, da me zanimajo določene stvari v življenju ...
Zdi se mi, da je vse to skupek preteklih izkušenj, odločitev, ki sem jih sprejela pred vstopom v to življenje, podzavestnih vzorcev, dogovorov duš in še bi lahko naštevali.
Vzrokov, da te vleče v neko razmerje, je zelo veliko. Lahko gre za karmičen odnos, in te oseba privlači, ker je potrebno, da se med vama razreši karma, lahko prepoznaš sorodno dušo, te preprosto privlačijo neke kvalitete, ki jih sam nimaš in podobno. Ko takole razglabljava, vidiva, da je resnično ogromno dejavnikov. Zato mi osebno ni blizu zanašanje le na enega od njih. Ko opazim kaj zanimivega v življenju (bom vzela tvoj primer, da srečam neko zanimivo osebo), potem grem v meditacijo preverjat, zakaj je ta oseba sprožila neka čustva v meni. Ko prepoznam vzrok, se lahko svobodno odločim ali želim vzpostaviti/ohranjati odnos s to osebo ali ne, ali je lekcija morda že osvojena in nimam več te potrebe ...

Vsekakor imajo tudi numerologija, datum rojstva ipd. neke vplive na nas, najbrž toliko večje, kolikor večjo pozornost jim posvečamo. Osebno se mi zdi preveč skrajno, da ne bi vstopila v nek odnos samo zato, ker horoskopsko gledano ne bi bila kompatibilna ali naj ne bi bil pravi čas glede na postavitev planetov. Se mi pa to zdi eden od načinov za sponavanje sebe, drugih in učenje in spoštujem tiste, ki jim je to blizu.

Andro je napisal/a:

Ali ni potemtakem tudi horoskop neke vrste nihalo, ki kroji moje življenje?
zanimajo me vaša mnenja in izkušnje v zvezi s tem. Se vam zdi horoskop, kigaku res tako pomemben dejavnik v življenju?

Na splošno je dobro smatrati vsak horoskop, najsi bo japonski, indijski, indijanski, zahodni ali katerikoli drugi ... kot pripomoček.
Mi sami smo tisti, ki aktivno snujemo potek našega življenja, s svojimi odločitvami in delovanjem. Horoskop je lahko odlično orodje, ki ti osvetli kakšno karmično učenje, na čem je dobro več delati, čemu se je dobro izogniti, katero obdobje je bolj delikatno, katero je bolj naklonjeno ... z aktivnim delom pa lahko močno omilimo ali se celo v celoti izognemo "mračni" napovedi. Dobro se je vprašati, kaj lahko storim ali spremenim pri sebi, da izboljšam slabo napoved ali opozorilo.

urska.pesemduse@gmail.com
urskakorun.com

Pozdravljena, Urška.

Ja, tudi sam imam podobno mnenje. Pred petimi leti sem si dal napraviti djotiš in rezultat me sprva ni kaj preveč razveselil. Po drugi strani sem s pomočjo djotiša dobil razlago o določenih "težavah" v tem življenju, med drugim si naj bi za to življenje zadal nalogo "intenzivno razrešujem karmo, predvsem preko partnerskih odnosov". rečeno mi je bilo tudi to, da "močne osebe krojijo svoje življenje same, djotiš pa predstavlja le določen okvir...lahko pa dejansko pot usode, v kolikor ne storimo nič". Tudi druge napovedi so se večinoma uresničile (bolezen in skoraj smrt staršev, prometna nesreča, menjava službe na boljše...nekatere skoraj "do milimetra", čeprav sem med tem na zapiske z djotiša pozabil in se potem čudil, ko sem jih po nekaj letih zopet prijel v roke. Zanimiva mi je bila napoved "začetka hoje po duhovni poti" in treh srečanj s kačami, ki so se zgodila v kratkem času...morda največ dveh tednih (od takrat se kače ne zmenijo zame kaj dosti oz. jih ne vidim več smile. Prvič sem v reki med plavanjem hrbtno dobesedno priplaval na meter in pol do velike kače. Torej, ko sem nehal plavati in se obrni, sem pred sabo zagledal kačjo glavo, ki je molela iz vode. Malo sva se opazovala in potem je odplavala po svoje. Naslednjič se je sončila na cesti in sem jo moral v mislih prepričevati, da se umakne, da grem z avtom mimo, zadnjič pa se mi je pojavila, ko sem sedel v nekem lokalu ob reki, tik ob vodi. V trenutku, ko sem usmeril pogled na vodo, je priplavala na površino, zopet zelo blizu, in se potem znova potopila. (Razlaga simbolike kače: Najbolj klasičen pomen sanj o kačah nosi simbolno sporočilo transformacije, globoke notranje preobrazbe. Kače pogosto vidimo kot simbol življenja, smrti in ponovnega rojstva. Indijanska plemena severne Amerike so kačjo levitev rada povezovala z življenjem in novimi začetki.)

Glede kigakuja, s katerim sem začel to temo, pa tole: dejansko potrdi "težaven odnos"...potem, ko se konča. Čeprav si tu nisem na jasnem, ali ne morda ravno zato, ker sem "po naključju", v obdobju težav v odnosu, pomislil na kigaku, preveril ujemanje rojstnih datumov, bil razočaran glede "rezultata" in potem nosil to informacijo v sebi. In ta misel, da je odnos "po kigakuju" težaven, je ostala prisotna in se uresničila. Torej je potrebno biti pazljiv s temi pripomočki predvsem zaradi moči misli. Temu bi lahko rekel tudi, da sem padel na preizkušnji.

Lep pozdrav. Andro.

Ninja je napisal/a:

Vsekakor imajo tudi numerologija, datum rojstva ipd. neke vplive na nas, najbrž toliko večje, kolikor večjo pozornost jim posvečamo. Osebno se mi zdi preveč skrajno, da ne bi vstopila v nek odnos samo zato, ker horoskopsko gledano ne bi bila kompatibilna ali naj ne bi bil pravi čas glede na postavitev planetov. Se mi pa to zdi eden od načinov za sponavanje sebe, drugih in učenje in spoštujem tiste, ki jim je to blizu.

Ravno to sem komentiral v prejšnjem odgovoru. Pomembno je, na kaj usmerjamo pozornost.