Mal me citiranje mantra, Urška in forum, hvala, da se lahk predstavim, bom vam pa res prilimala link, ko delam svojo spletno stran, ampak sem sama za to, pa prijatelj, dete informatike,tak da bo še trajalo,...pol me me pa morte prit kaj obiskat, če hočete, seveda, drgač pa še zdaj ne znam slike prilimat,ccc ,
če pa ste iz Novega Mesta, lahk greste na Irsko kavo v Brbljarno, že zaradi te kavice se splača, polej pa še malo po stenah pogledaš, trenutno še bom tam, ker so me tak lepo sprejeli, pa kulturno dogajanje je tam, ni neka gostilna, klasična, jazz koncerti, vsega, lepo, čisto, lastnik je pa car, saj pravim Irska kava pokaže vso širokosrčnost celega kolektiva:)
Zoran Na katere narode misliš? Katere rastave priporočaš za pogledati?
Tvoja z obrazom pa verjetno ima obiskovalca, kar pa ni mus, da je slab.
Ni mus, da je slabo,praviš? To je dobro. No, jaz sem drugače bolj strahopetec, pravi zajec, hehe, nekak se nisem mogla prisilit, da bi spraševala kdo je in kaj hoče al noče. nisem pa čutila kake bed scene, da bi vela iz slike, pa tudi ponoči, v temi ne, pa sem spala zraven nje, (živim in dela v eni sobi)… no, zame je to dober znak, ker večkrat kaj iznenada zanesem ven, ko dobim kak trip, al pa kr stran zabrišem, ….
Ampak nisem pa čutila da naj karkoli storim, jo uničim...
Ja, tole okoli cene slike je zanimiva debata, sploh ker bi marsikatero preverjanje pokazalo, da se je morda tudi Picassu kdaj kakalo navznot in navzven, kakšni zbiratelji bodo sigurno proti temu, je treba povedat, saj imajo slike in umetnine zgolj kot naložbo, zlato palico…drugim je pa res do tega, da se nekatera dela ohranijo.
Salvador Dali npr , je nekaterim ,ki so mu težili za podpis ali pa sliko iz zgornjih vzgibov, to naredil kar na sekret papir, pa gor tudi napisal, da je to ustvaril, medtem ko je kakal. To je pošteno. On se je res delal norce iz materiala, ko je sadil rože in za korito uporabil Royce rolls in tak dalje. Priporočam(zgolj za primer), ne češ, ijee, kak lep film
, ogled njegovih , pravzaprav sta avtorja dva on in Luis Bunuel, sta napravila kar nekaj zanimivih zadev, sploh Andaluzijski pes. To so umetniški filmi, lahko se za tega posebej privežete, pa želodčke tudi, vmes neki ženski režeta očesno zrklo, ne šparata, pa nikar se ne trudit iskat kake logike, ali pa drugih motivov, …nič v filmu ni racionalno, logično ali psihološko razložljivo. Tudi naslov sta izbrala naključno in ni povezan s filmskim dogajanjem.
Ampak Dali je samo eden, kakršen koli je že bil, ceno pa tudi ima, dostojno. Zakaj natančno in iz kje privlečejo ceno, meni nikoli ne bo znano, mislim, tudi med asi so lahko velike razlike.
Tukaj se mora kar takoj omeniti umetnik Duschamp, in njegova Fontana, kar se mene tiče, je to to: vzel je pisuar al školjko, jo obrnil in rekel da je to Fontana. Ker jo je postavil v galeriji, je jasno to bila La fontaine, medtem ko je njeno bistvo še vedno bilo pisuar. Prevrednotil je vrednote, tako se tudi imenuje cel njegov kontekst, na kratko.
Lahko si pa Magritte, in narišeš pipo (lula za pušenje) in spodaj napišeš: To ni pipa!
http://www.rhetorik.ch/Aktuell/09/01_25/margritte.jpg
Umetnost je faaaajn
Primer slike, ko narod sam ne ve kaj ima , je npr. slika Tri ženske v cerkvi, Wilhelm Leibl.
http://www.allposters.com/gallery.asp?a … lhelm.html
ampak zdaj govorim čisto likovno- teoretično, analiza slike se prebere na več sto straneh tudi, ker je veliko orodij s katerimi se secira, saj veste , nujno poznavanje likovne teorije pride prav vsaj v nekaterih primerih, s tem da take analize ne dala vsak slikar, to so posebej teoretiki za to, kakopak, je pa verjetno fino, če lahko dojemaš umetniško delo na več ravneh. Zagotovo pa bi naj bil slikar-umetnik-človek sposoben vsaj neke globje (likovne) analize stvari nasploh, mora dojemati kaj je to kompozicija, konstrukcija in karakter upodobljenega. Na primer, mi vemo, da so v glavi možgani, torej je ne bomo risali zgolj kot neko žogo nataknjeno na vrat, ampak poiskušamo vključit tudi to, kar o tistem vemo in kar lahko začutimo
v glavnem, kar se te slike(Tri ženske v cerkvi) tiče, je najbolj na kratko povedano: vsa slika je v takih medsebojnih razmerjih, da že glava peče in je prav nemogoče, karkoli proti čemurkoli je vedno v zlatem rezu, torej 1:1,618…ali pa v drugih zaporedjih,
omenimo samo par detajlov: dejansko lahko preberemo strani Svetega Pisma, ki ga oma drži u roki, detalji cvetličnega vzorca na obleki njene sosede pa so tudi med seboj v zlatem rezu,
predstavljajte si, da sliko obrišemo kot pobarvanko, torej samo s črto, če jo prerišemo, potem pa nanjo položimo (kompozicijsko )mrežo in povezujemo stvari, gledamo kam gredo silnice,
pomemben je kot pod katerim je odprto Sveto pismo, ker se ponavlja po sliki, če nadaljujemo s stranico-platnico, se ena dotika točno brade ome in nadalje in se dotika točno brade desne sosede, druga platnica pa se na ta način dotakne brade leve sosede, vse se tako čudno točno povezuje,
potem pa črno-belo ozadje, ki se deli spet v zlatem rezu,..
v zlatem rezu so tudi liki, če bi na primer vse prevedli v kvadrat, trikotnik ali krog- kompozicijsko gledano torej.
Ampak jaz sem imela čast tole analizo enkrat poslušat, na predavanju, s slajdi, pa mi je glavo odpiralo, kaj vse je analitik(naš znan slikar in teoretik) uspel opaziti, vsekakor presega znanja in vedenja ostalih dosedanjih zaradi mene tudi svetovnih analiz te slike. Upam, da bo kdaj kje javno objavljeno , pa težko je obnovit zaradi kompleksnosti, je pa to do sedaj prvi slikar-teoretik, da sem ga prebrala ali slišala(argumenti), in dojema vsako umetniško delo kot duhovni organizem. Za nekatere sloje, ki sestavljajo ta organizem so potrebna likovno-teoretska znanja, nekatere sloje pa beremo med vrsticami, ali s pomočjo psihoanalize, tudi po principu Freuda.
To bi bila psihična struktura slike. Simbol maternice je vseprisoten simbol, na omenjeni sliki povzet v V obliki odprtega Svetega pisma, in še ogromno kje….
Zato pravim, da tile(rajtam, da Nemci, slika visi v Hamburgu, v Kunsthalle), ne vedo, kaj imajo, točno razložil pa bi jim lahko naš mojster, slikar in teoretik Darko Slavec, je ena zanimiva duša, njegove slike ponavadi prikazujejo kruh v vesolju,ali pa kruh in astronavt, ampak kruh je tako dodelan, da se vidi vsaka drobtinica in zrno, ker pa je za to potrebno ogromno dela (slikanje v slojih, debelo, lazura, debelo, lazura,…..pa še dodelava in še kaj) , ga zelo cenim, to je veliiiiiko ur dela. Da ne govorim, kaj meni kruh pomeni.
Zoran Didek je pa moj najljubši slikar, slovenski, ker je likovno teorijo pisal v obliki poezije, pa sem ga čist začutla, opazovati preboj svetlobe skozi listke krošnje….
za moje pojme je on postavil likovno teorijo, in toliko bistvenih stvari v slikarstvu, da se slovencem sanja ne, medtem ko eni teoretiki včasih tudi malo kakajo na usta.
Pol je pa ogromno tega za pogledat, jaz lahko samo povem , kaj je meni všeč, sem se pa pravkar spomnila ljudi-medijev, ki ti v transu naslikajo kar češ, tudi Leonardovo Mona liso,do detajla enako. soludo
Svoje čase sem imela kulturne urice in sem predstavljala različne slikarje, projekcije , pa tak, je blo lušno, ni pa lih po pet avtobusov prišlo poslušat, to pa ja.
Itak je Picasso car, pejte pogledat grafike, so pravkar v Ljubljani