Najprej je dobro vsaj približno postaviti diagnozo, za kakšen tip aken gre - drobni mozoljčki s tekočino, gnojne akne, podkožne, herpesu podobni izpuščaji?
Si že bila pri dermatologu? Če da, kakšno diagnozo je postavil?
Nisem zdravnik, zato se ne vmešavam v predpisovanje zdravil in kontracepcijskih tablet. Lahko samo delim svojo izkušnjo, da so mi kontracepcijske tablete še dodatno zmešale hormone. Resda v času jemanja nisem imela težav na koži, so se pa pojavljala nihanja v čustvovanju, glavoboli in depresivnost. Zato se jim raje izogibam. Če tebi pomagajo, pa lahko sama opaziš pri sebi.
Predlagam ti, da spremljaš, kdaj se ti akne v večji meri pojavijo - ali je to v času PMS-ja, stresa, če kaj takšnega poješ?
Kar se hrane tiče, akne pri odraslih radi povzročajo sladkor (v vseh oblikah-sladkarije, suho sadje, zelo sladko sadje, alkohol...), gluten (še posebej bela moka), mlečni izdelki (še posebej sir). Se pravi, vsa tista hrana, ki jo ponavadi jemo skorajda na dnevni bazi. Akne lahko povzroči tudi vsa hrana, ki jo jemo na dnevni bazi dlje časa. Skratka, vse kar moti prebavni ritem.
Priporočam ti, da spremljaš obroke in opazuješ, na katero hrano akne pospešeno reagirajo.
Priporočam ti tudi, da napraviš vsaj tridnevni post s svežimi zelenjavnimi in sadnimi sokovi in zelenjavno juho. V hrano vnesi več kurkume, svežega korenčka, rib bogatih z omega 3, C vitamina, cinka, čičerike, predvsem pa veliko sveže zelenjave.
Akne so po večini povezane s hormonskimi nihanji in nepravilno delujočim prebavnim sistemom. Čičerika, kurkuma, svetlinovo olje pomagajo hormonom, da se počasi sami od sebe začno vzpostavljati.
Pri pregledu biopolja se da začutiti vzorec Jaz sem žrtev, povečana agresija do sebe kot ženske, nesprejemanje sebe in svojega telesa, zatiranje svoje moči, strah pred samo sabo kot žensko To lahko transformiraš po procesu na vrhu foruma Vprašanja in nasveti, imaš podporo.
Pa javi kako je šlo. :prst:
urska.pesemduse@gmail.com
urskakorun.com