1

Tema: zobje

Pozdravljeni,

sem mama 8  letne hčere, ki ima velike težave z zobmi, pri čemer pa ne želi/jo je strah obiska zobozdravnika
.
Pred časom je že samostojno hodila k zobozdravniku, sedaj pa se že dve leti trudimo, da bi si popravila luknje na stalnih zobeh. En zob je sicer že uničen in ga bo kasneje potrebno izpuliti,  na dveh pa že tudi ima luknjice in jih bo po vsej verjetnosti tudi izgubila, če ne bo šla k zobozdravniku. Zdravnik nam bo sedaj sicer dal napotnico za kirurgijo v LJ, vendar pa je tam čakalna vrsta, ker imajo prednost otroci s posebnimi potrebami, pa tudi sama nisem preveč naklonjena narkozi.

Zanima me, koliko sva jaz in moj partner "odgovorna" za to da hčera ne želi obiskati zobozdravnika, iz energijskega vidika.

Na vas se obračam s prošnjo, da mi svetujete kako lahko hčeri pomagava, da ohrani vsaj ostale 3 stalne zobe?
Ursa

Re: zobje

Urša pozdravljena na forumu.

Prek pregleda tvojega biopolja se da začutiti tvojo hčer, da je doživela sicer strah pri zobozdravniku enkrat, vendar ga je sama spotencirala z domišljijo in predstavami, kaj se lahko vse hudega zgodi pri zobozdravniku, zato ji ni niti malo všeč, da bi kaj kmalu zašla zopet tja. ker se čuti, da zna obveljaviti svoje, lahko svoj namen še boljše pokaže. Začuti se tudi tvoj strah, ki se ga verjetno zavedaš, da bi imeli resnejše težave s hčerkinimi zobmi.

Predlagam ti, da se najprej rešiš svojega strahu (lahko da tudi lastnega strahu ali odpora pred zobozdravniki). Če ima mož strah ali odpor pred zobozdravniki, predlagam, da obadva to napravita. Proces transformacije je opisan pod Vprašanja in odgovori na vrhu. Začutim tudi, da zna hčerka včasih malo stvari na svoj mlin obrniti, vidva pa ji podzavestno znata dopuščati, da je večkrat po njenem. To je običajno pri otrocih, da poskušajo meje, do kam lahko. A starš mora znati pokazati, izraziti in stati za svojo avtoriteto, ko je čas za to.
Postavita si oba v mislih steber osi sveta oziroma linije hare, lahko napravita skupno. otroci lahko tako začutijo, da starši "resno mislijo" in da ni več manevrskega prostora za izmišljanje. Tudi hčeri lahko postaviš v mislih linijo hare. Predstavljaj si, da priteka zlata svetloba iz središča vesolja skozi njeno glavo navzdol skozi telo in izstopi skozi noge v središče zemlje. Iz središča zemlje si predstavljaj, da priteka zlata svetloba navzgor  skozi noge, telo in skozi glavo ven v središče zemlje.

Ko napraviš/ta, predlagam, da hčerki razložita, nežno, a neomajno, da je zobozdravnik za to, da nam pomaga. da je on zanjo tam, da bo rešil njene zobke. Da sta vidva oba že bila kot otroka pri zobozdravniku in da sta se vidva tudi bala, a sta šla in je billo potem bolje z zobki. Dajta ji vedeti na vse načine, da ni druge izbire kot obisk zobozdravnika. Z mislimi, čustvi in besedami. A hkrati jo oba podprita, da bosta tam zanjo. Da ne bo sama prepuščena tej izkušnji, ampak da bo imela, če ne drugače, vsaj v čustvih in mislih vaju poleg. Dajta hčeri v mislih poslati občutek varnosti, tega ji namreč najbolj manjka. Ne vem, koliko delaš z energijami, nisi napisala, a lahko si zamisliš, kako hčerka sedi v stolu pri zobozdravniku, ti pa ji pošiljaš varnost, ugodnost, ljubezen, jo objemaš. Lahko si predstavljaš, da jo objemaš, kot pred spanjem, da zaspi. To jo lahko notranje pomiri in ji da pogum, da se sooči s svojim strahom. Pa javite kako je šlo.  :rose:

urska.pesemduse@gmail.com
urskakorun.com

No, mi smo to rešili. Še več. Hčerka gre z veseljem k svoji zobozdravnici.

4 Nazadnje urejal Mija (12.10.2013 19:34:52)

Pri naši hčerki smo skrbno umivali že prve zobke in dolgo časa ni bilo težav. Potem je šla zobozdravnica na porodniški dopust, vmes so se nam dogajale druge štorije, zaradi katerih smo malo zanemarili preglede pri zobozdravnici, nakar sta se pojavili luknjici v mlečnih zobkih in potem bolečina. Tukaj se strah preplete z dejanskim problemom. Mi smo vztrajno hodili na preglede in nismo preveč opravili, čeprav je usta odprla, nekako dovolila naredilti zaščito itd. Potem pa prvo vrtanje in šok. Ker ni šlo, smo se pogovorili z zdravnico. Zamenjali smo zobozdravnico, poiskali pomoč pedontologinje, hči je doumela, da je škoda na zobkih narejena, da je treba hodit na preglede, odpret usta in dovolit, da se stanje uredi. Na silo se ni dalo ničesar urediti, moj strah je vse skupaj stopnjeval, sprevidela sem tudi, da zaupanje med otrokom in zdravnikom veliko pripomore k uspehu ...

Upam, da boste s skupnimi močmi našli za vas ustrezno pot  :prst: ,

Mija