1

Tema: Naglica

Kako res je, kar pravijo - da si ženske za življenjskega partnerja pogosto izberemo moškega, ki nas na nek način spominja na očeta.
Čeprav sta zelo različna, imata eno veliko skupno lastnost - priganjanje!
Spominjam se, kako je oče vedno priganjal mene in mamo, ko smo se kam odpravljali. Določil je točno uro odhoda, se takrat vsedel v avto, prižgal motor, ter čakal. Midve sva vedno imeli še kaj za postoriti, pripraviti, nisva imeli dovolj časa za vse... čez nekaj časa se je iz dvorišča že zaslišalo hupanje troblje  big_smile 

Mojemu možu se vedno, ampak res vedno mudi. Stalno je preobremenjen, zamuja s svojimi projekti (preprosto naložil si je preveč vsega in ker vse delava skupaj, to tudi občutiva skupaj)... Sicer je na splošno dobrovoljec in poln idej, a ne more vseh uresničiti in ima stalno občutek, da nekaj zamuja. Pogosto potoži, kako nima časa delati res pomembnih poslovnih zadev, ker je toliko preveč tekočih, postranskih zadev, ki jih ne more postoriti nihče drug, kot midva sama. Res, ko pogledam od daleč, imava mnogo preveč dela, ki sva si ga pač naložila sama in zdaj ga morava opraviti.

Pri njem mi je zanimivo še to, da se mu naglica pozna povsod v življenju in se z leti tudi stopnjuje – npr. tipka mnogo hitreje kot včasih, telovadi zelo hitro, ko gre po opravkih, sploh ne hodi običajno, ampak skoraj teče; pogosto na kak predlog odvrne, da za to on nima časa...

Mene ta naglica moti, vedno priganja mene in otroke, vedno se nam mudi, stalno zamujamo nekam. Jaz temu tempu ne morem slediti in imam kar naprej občutek, da sem prepočasna.
Tudi sama nikakor ne znam izračunati, koliko časa potrebujem, da se kam odpravim in potem zamujam, zaradi česar imam slabo vest. Tudi sama sem se že zalotila, da otroke priganjam (npr. zjutraj, ko ju nikakor ni iz postelje ob primerni uri in se potem mudi v šolo).

Torej smo družina zamujalcev  smile

Nekako bo treba začeti delati na tem, vsak nasvet mi bo dobrodošel.

Re: Naglica

Orhideja,

veš kaj pravi znan rek: "Ko se ti najbolj mudi, se vsedi in počakaj ta te mine." smile Iz izkušenj tale rek še kako drži. Kadar se mi najbolj mudi, mi zmanjkuje časa, se vsedem, spijem v miru čaj in kar naenkrat je vse z manj truda narejeno. Čas lahko raztegnemo, če želimo. Tako lahko napravimo vse, kar smo si v določenem času zastavili. Sami sebe moramo "programirati" tako, da bomo ob dogovorjenem času na mestu, da bomo vstali ob želenem času, da bomo postorili tisto, kar smo si zastavili, v želenem času. V glavi si je potrebno nastaviti alarm in nato na čas in uro pozabiti. Alarm nas bo sam spomnil, da bomo delovali v skladu z njim.

urska.pesemduse@gmail.com
urskakorun.com

3 Nazadnje urejal Orhideja (26.03.2014 12:17:18)

Hvala Urška!

Ja, vsesti se in spiti čaj...bi bilo fino, sam če že tako zamujam npr. 10 minut na kako pomembno zadevo, si tega žal ne morem privoščit.

Torej je treba misliti vnaprej ja... Hehe, in kako v mojo "programsko opremo" vstavim ta alarm? cool
In predvsem, kako naj ga podtaknem mojemu dragemu big_smile

Orhideja, upam, da boš imela čas za tole … wink
Jaz sem mnenja, da ima tvoj mož umeščen psihološki drajver, ki se mu po transakcijski analizi reče 'hurry up'. Veliko sodobnih ljudi ga ima, ker je to kalkuliran pritisk zunanjega sveta na tvojo notranjo umirjenost in sproža brezglavo sledenje napotkom. Pogojen je z občutkom, da imaš veliko odgovornosti in rabiš veliko delati, da boš lahko nekaj končal. In potem bo v redu.
Ampak nikoli ni v redu, nikoli ni konca, nikoli ni nič tako dobro, da ne bi moglo biti bolje … in tu je ta pritisk, ki si ga povzročamo sami. Občutek, da smo nenadomestljivi, da brez nas v službi ne bi zmogli, da nihče drug ne more tega narediti … no, navadno fino zbolimo, pa potem vidimo, da ni tako. Ampak ne rabimo ubrati te poti.

Dober način je, da ozavestimo, da nismo nikomur ničesar dolžni. Da si sami določamo (razen najnujnejšega - in tega je RES zelo malo), kako in kje preživljamo svoj čas. Obljube, ki smo si jih sami zadali, so tiste, ki nas gonijo naprej v neko furjasto divjanje. Večinoma je notranji dialog tak, da poteka s ponotranjenim staršem. Morda že začenjaš razumeti, kaj ti želim povedati? Tisti mali glas, ki te pohvali, ko si 'pridna', ali uspela vseh 712 stvari danes narediti pravočasno, ali opraviti vse, kar je treba in še kaj, kar ni bilo treba (bonus točke, mar ne?). To je takoimenovani integrirani notranji starš.
Treba si je vzeti čas, da ugotoviš, katere so tvoje želje in katere so tiste, ki so, kot refleks, vgrajene v tvojo psiho preko staršev ali pomembnih ostalih. Potem bo zelo jasno, da je čas tvoj in si ti njegov gospodar in ne obratno. Dokler ne veš, zakaj čutiš nek pritisk in begaš okoli, samo reagiraš na zunanje sprožilce, ki so neozaveščeni. Postopek sicer nekaj časa traja, ampak se da.
Urška ti je lepo povedala 'najprej ena skodelica čaja v miru...' to deluje - Britanci so na tem sistemu zgradili imperij smile !

Navadno se tako delovanje pojavlja v družinah, kjer je veljalo načelo, da nisi vreden, če ne delaš in je delavnost najvišja vrednota. Počitek mora biti zaslužen, če že, in ne predolg. Vse dejavnosti morajo biti osmišljene in so lahko same sebi namen. Če ne delaš, nisi vreden, če pa delaš, se vsaj trudiš biti vreden, čeprav ta vrednost ni vedno cenjena. To je skratka vzorec, globoko povezan z občutkom samovrednosti.

'Kdor ne dela naj ne je' bi v tvojem primeru torej veljalo zamenjati s 'počasi se daleč pride' … wink

'Življenje je proces.

Hvala, imam čas big_smile

Kako hecno je pravzaprav, kolikokrat uporabimo take izraze - imaš/nimaš čas, si bom vzela čas itd.
Notranji starš, ja bo kar držalo. Hiti, da te ne bo kdo drug prehitel. Slaba vest, če ne postorim vsega, kar sem si zadala. Nejevolja, ko se odločim, da zdaj imam pa res dovolj in grem pod tuš ter v posteljo, pa se kar naenkrat od nikoder prikažejo še trije nujni opravki in jih seveda naredim. Stalni občutek, da sem si naložila preveč.
Uf, še je tega.
Bom delala na vzorcih, skušala sama sebe opomniti, kaj je tisto res pomembno, preden se poženem v dir wink

In spila čaj big_smile

Hvala :rose:

Orhideja je napisal/a:

Ja, vsesti se in spiti čaj...

To je fraza wink To lahko pomeni tudi, da se za 3 minute vsedeš v nek udoben stol in jih v miru preživiš, lahko samo prebereš kej cajtnge ali kaj podobnega. Ključno pri teh 3 minutah je, da preusmeriš pozornost na nekaj čisto tretjega, ki nima nobene veze s predmetom zamujanja ali z zamujanjem. To transurfing realnosti pravi zmanjšanje pomembnosti.  wink

Alarm se "vklopi" z jasnim namenom, zavestno si v sebi rečemo, tam in tam bom točno ob tej in tej uri. Podzavest potem poskrbi, da nas pripelje tja točno. smile

urska.pesemduse@gmail.com
urskakorun.com