Lep pozdrav, Selena! Moram priznati, da mi je tvoje vprašanje dalo precej misliti. In zelo sem ti hvaležna zanj, ker si tako dobro ubesedila doživljanje, pod katerega bi se lahko tudi sama podpisala. Morda si zasledila v v moji predstavitvi... imam tri najstnike. Pri enem pa se mi dogaja to, kar opisuješ. (Toliko o naključju
)
Raziskovati odkod in zakaj tak pretirano čustven in zaskrbljen odnos...raziskovati, česa nas učijo otroci...to se mi zdi pomemben korak, ki otroku jemlje breme odgovornosti za takšen odnos. Marsikateri starš tega ne zmore (ne uvidi) in odnos se resnišno lahko samo slabša, saj otroka s tem duši.
V družini je pomembno spoštovati in omogočiti dvoje - potrebo po povezanosti in potrebo po avtonomiji. Povezanost pomeni, da nekam spadamo, da imamo občutek varnosti, ljubljenosti, pripadnosti. Enako pomembna je potreba posameznika po samostojnosti, individualnosti, svobodi. Se pravi, obe potrebi, povezanost in avtonomnost se ne izključujeta in k obema težimo vse življenje.
Vedar pa včasih to dinamiko doživljamo kot konflikt, pri najstnikih še posebej, saj je razvojna naloga v tem obdobju, da gradijo individualnost, vse večjo samostojnost in odgovornost za svoje odločitve in življenje. To pri mlajšem sinu prepoznavaš in si mu lahko v oporo, kot praviš, brez takšnih čustvenih "pretresov", kot jih doživljaš kadar gre za starejšega sina.
Selena je napisal/a:Vem, da se mi to verjetno dogaja zato, ker moram v sebi nekaj razčistiti. Kljub temu pa si pravzaprav ne morem pomagati in moja čustvena reakcija je vedno podobna.
V katero smer potem raziskovati?
Tvoje vprašanje me je danes spomnilo na samo izkušnjo poroda, se pravi rojstvo otroka. Namreč, moj sin je bil rojen s carskim rezom, povedali so mi, da ni hotel dihati, masirali so mu srce, ga oživljali, mu pomagali z masko, preden je potem končno zadihal...
Močan odtis vzorca ne morem sam? Ni varno?
Zanimivo je, da se ta vzorec ujema s sporočilom, ki ga otrok (s pretirano zakrbljenostjo in groznimi predstavami, kaj vse se lahko zgodi), nehote prejema: stvarem ne bo kos, sam ne bo zmogel, svet je nevaren...
So to lastne izkušnje in nepredelani strahovi, ki mi jih zrcali moj otrok? Je tu odgovor, ki ga iščem? Vsekakor je zahtevno najti ravnovesje med temi čutenji in ustreznim odzivanjem nanje. Veliko več je ta hip vprašanj, kot odgovorov. Občutek imam, da marsikateri starši o tem ne govorijo, v sebi pa občutijo neko drugačno povezanost z enim izmed otrok in se zdi kot čisto posebna vez. V očeh drugih marsikdaj interpretirana tudi kot "prevelika čustvena navezanost" in pogosto negativno ovrednotena. Zato je tako dragoceno, kar si izpostavila. Staršem, zaradi uvida v lastna čustva, otrokom pa v pomoč pri ujetosti v tak odnos.
Tema še zdaleč ni odgovorjena,
komaj načeta... :prst:
Upam, da lahko Zoran, Urška ali ostali, ki imajo vpogled, prispevajo kak odgovor, namig.
(za obe)
lp
Tjaša