1

Tema: Za zdravje: Začinjena nosečnost

Objavljeno v sodelovanju s Projektom “Skupaj za zdravje, človeka in narave”
Besedilo: Sabina Topolovec

Uporaba začimb v nosečnosti je za marsikoga domala tabu, največkrat zaradi nezadostnega poznavanja te tematike. Drži, da v tem obdobju z njimi nikakor ne gre pretiravati, v običajnih količinah pa si je mogoče od večine obetati samo koristi.
Da se je treba v nosečnosti v največji možni meri izogibati strupom, ki v telo prihajajo s hrano, kozmetiko in čistili, slišimo le redko, kar se zdi nenavadno, sploh če pomislimo na tako zelo pogosta svarila pred uporabo začimb. So začimbe v resnici tak bavbav – ali pa si lahko od marsikatere obetamo le koristi?

Obilje mikrohranil

Še posebno začimbnice z domačega vrta so lahko izjemen vir pomembnih mikrohranil, zato ne pozabite nanje. Drobnjak, peteršilj in bazilika vsebujejo veliko vitamina C, ki poskrbi za trden imunski sistem. Zlasti peteršilj in bazilika vsebujeta tudi veliko železa, ki ga številnim ženskam proti koncu nosečnosti primanjkuje. Poleg tega so v njiju še drugi pomembni minerali, zlasti kalcij, magnezij in kalij, pa tudi drugi vitamini.

Nosečnice lahko te začimbnice uživajo v običajnih, vendar ne pretiranih količinah, da ne pride do krčenja maternice.

Proti nosečniški slabosti!

Le redkokatera nosečnica jo odnese brez slabosti, vsaj v začetnem obdobju nosečnosti. Ker pa bi moralo biti to obdobje najlepše, sploh če nosečnost nastopi takrat, ko si želite, poskrbite, da vam sreče ne pokvarita slabost in bruhanje. Na pomoč pokličite ingver, meliso, meto in kumin.

Več raziskav je pokazalo, da je ingver učinkovito sredstvo proti nosečniški jutranji slabosti. Gram ingverja v prahu je dokazano učinkovitejši kot placebo; njegov učinek je primerljiv z učinkom vitamina B6, ki je tudi v rabi proti tej težavi. Ingver je po učinku primerljiv tudi s sinteznim dimenhidrinatom (vsebuje ga denimo Dramina®), ki je namenjen proti bruhanju in potovalni slabosti.

Edina razlika med konvencionalnimi zdravili in ingverjem je v tem, da je ingverjevo delovanje blago, kar je v nosečnosti zaželeno, zato ga je za enak učinek treba jemati tri dni. Poleg tega ingver dokazano ne povzroča nastanka nepravilnosti pri plodu (Cochrane Database of Systematic Review. 2010; 8 (9): CD000145; American Journal of Obstetrics and Gynecology. 2003; 189 (5): 1374–1377; Journal of Medical Association of Thailand. 2007; 90 (9):1703–1709). Pri nosečniški jutranji slabosti pomaga jemanje 250 miligramov posušenega ingverja po štirikrat na dan ali 500 miligramov po dvakrat na dan.

Na pomoč lahko pokličete tudi meto, saj njeno hladilno delovanje umirja želodec. Prav zato v arabskem svetu še dandanes sleherni obrok sklenejo s pitjem močnega čaja iz maroške mete.

Ljudsko zdravilstvo proti nosečniški slabosti in bruhanju svetuje tudi melisin čaj in jemanje kumina. Za nosečnice še posebno velja, naj se držijo varnih količin, saj utegne močno pretiravanje preveč pospešiti krvni obtok in celo pripeljati do splava.

Uravnavanje ravni sladkorja v krvi

Da ne bi prišlo do silovitih poskokov ravni sladkorja v krvi ali celo do nosečniškega diabetesa, velja hrano zmerno začinjati z začimbami, ki uspešno uravnavajo raven krvnega sladkorja. Tozadevno imata najmočnejše delovanje cimet in ingver. Ingver zavira dvigovanje ravni sladkorja v krvi, cimet pa sladkor, ki je že prispel v kri, hitro potiska v celice, zato oba skupaj odlično poskrbita, da ga je v krvi veliko manj, kot bi ga bilo brez njunega posredovanja.

Če se pogosto prehranjujete zunaj doma, si pripravite naslednji začimbni mešanici.

Začimbna mešanica za sladke jedi:
1 žlica cimeta, 1 žlička ingverja, ½ žličke klinčkov, ½ žličke pimenta in ¼ žličke muškatnega oreška. Vse začimbe naj bodo mlete.

Začimbna mešanica za slane jedi:
1 žlica kumina, 1 žlica kurkume, ½ žlice mletega pimenta, ¼ žlice koriandra, ¼ žlice ingverja, ščepec cimeta in ščepec rožmarina.

Vse začimbe naj bodo mlete.

Najmanj, kar lahko storimo, je, da osebje zaprosimo za skodelico vroče vode in si iz mešanice pripravimo vroč napitek, ki ga pijemo med obrokom.

Zaščita zob

Pravijo, da vsak otrok od mame zahteva po en zob, kar najbrž ni daleč od resnice. Zdravje zob še posebno načne osiromašena prehrana, v kateri ni dovolj pomembnih hranil. Najboljši recept je uživanje polnovredne, sveže in nepredelane hrane ter izogibanje živilom, ki telo oropajo dragocenih mineralov in vitaminov (sladkor, bela moka, beli riž in testenine ter druga močno predelana hrana).

Že najmanjše količine klinčkov že v ustih delujejo protibakterijsko in ščitijo zobe. Kardamom krepi dlesni in nevtralizira bakterije, ki povzročajo gingivitis in parodontozo. Muškatni orešček doseže enak učinek, četudi ga uživate v minimalnih količinah. Tradicionalna kitajska medicina priporoča izpiranje ustne votline s poparkom iz bazilike.

Za lažji porod

Vse več žensk si želi porod s čim manj medicinskega posredovanja. Tudi pri tem si lahko pomagate z začimbami. Nekoč so ženske za večjo plodnost redno uporabljale koriander, čaj iz koriandra pa so pile pred porodom. Pelin spodbuja maternico, zato ga že od nekdaj dajejo porodnicam med popadki. Popadke lahko pospeši tudi triplat. Timijan v tradicionalni medicini uporabljajo za spodbujanje popadkov in porajanje posteljice. Žafran odpravlja krče, zato so ga babice že v srednjem veku dajale porodnicam.
Med začimbe, ki lajšajo porodne krče, spada tudi bazilika. Z njo obenem zaželimo dobrodošlico božanski energiji, materi pa omogočimo, da se poveže z otrokom na način, za katerega so številne porodnice dandanes prikrajšane.

Med začimbami, ki sprožajo krčenje maternice, omenjajo tudi šetraj, luštrek, žafran, koromač, origano, ožepek, žajbelj, peteršilj (semena in korenina), sivko, zeleno in majaron. Prav zato jih med nosečnostjo ne gre uživati v večjih količinah.

Pomoč pri dojenju

Seznamu običajnih začimb, kot so kumina, janež, koromač, koper, bazilika in melisa, je treba na tem mestu nujno dodati še manj znano začimbo triplat, ki lahko že hitro količino materinega mleka kar podeveteri.

Kateri kozmetični izdelki lahko škodujejo nosečnici?

Izdelki za pomlajevanje kože pogosto vsebujejo retinol oziroma retinoide. Ta visokokoncentrirana oblika vitamina A je škodljiva za plod, zdravila za oralno uporabo, ki ga vsebujejo, pa lahko povzročijo celo prirojene okvare.
Salicilna kislina je pogosta sestavina izdelkov za nego aknaste kože. Spojina spada v isto družino kot aspirin, ki ga med nosečnostjo odsvetujejo.

Sredstva za sončenje, ki z velikimi delci kožo fizično zaščitijo pred soncem (na osnovi cinkovega oksida ali titanovega dioksida), so varna, izogibajte pa se tistim, ki vsebujejo kemične filtre.

Endokrini motilci so kemikalije, ki vplivajo na naravno hormonsko ravnovesje in so pogoste sestavine kozmetičnih izdelkov. Najti jih je v umetnih dišavah, emulgatorjih, kremah, losjonih, šamponih in kremah za britje. Na embalaži kozmetičnih izdelkov se skrivajo pod imeni, kot so ftalati, parabeni, parfumi, lavril sulfat itn.

urska.pesemduse@gmail.com
urskakorun.com