OK. Hvala.
1 02.12.2012 14:41:47
Re: Komplementarni organi (4 odgovorov, vpisanih v Vprašanja & nasveti (karmična diagnostika))
2 29.11.2012 09:59:43
Re: Komplementarni organi (4 odgovorov, vpisanih v Vprašanja & nasveti (karmična diagnostika))
2. Kaj pomeni "zunanji dejavnik"
Kar se tiče komplementarnih organov zelo na kratko:
Po kitajski tradicionalni medicini pripada vsak organ enemu od 5 elementov. Vendar ne v celoti, nobena stvar ne pripada v celoti le enemu elementu. Vedno je prisotnih vseh pet, eden pa je dominanten. Elementi so med seboj krožno povezeni. Vsak vlada naslednjemu.
OGENJ = VESELJE = SRCE - TANKO ČREVO, PERIKARD - TROJNI GRELEC (hormoni, žleze z notranjim izločanjem, cirkulacija).
Element ognja nam daje iskro, veselje in toploto.
Odgovoren je za kvalitete, ki jih dobimo v odnosu do drugih ljudi.
Simbolizira strast, navdušenje, radost nad življenjem.
Upravlja s krvjo, žilami.
Zrcali se na jeziku, obrazu.
Patogeni dejavnik je toplota.
ZEMLJA = SKRB = VRANICA – ŽELODEC
Sem štejemo tudi trebušno slinavko, centralni živčni sistem, možgani, čutila, presnova. Predstavlja žensko moč yina.
Simbolizira skrb, dom, stabilnost, varnost, sposobnost prilagajanja in reševanja problemov, pretirano razmišljanje o smislu.
Upravlja z mišicami. Zrcali se na in v ustnicah.
Zunanji patogeni dejavnik je vlaga.
KOVINA = ŽALOST = PLJUČA – DEBELO ČREVO.
Sem prištevamo tudi kožo, vezivno tkivo, vezi, tetive.
Predstavlja moško moč yanga. Bogati človeško notranjost.
Simbolizira trdnost, vodstvo, organiziranost. Ve kdaj kaj sprejeti in kdaj spustiti.
Upravlja z dihanjem in kožo.
Zrcali se v nosu in grlu.
Zunanji patogeni dejavnik je suhost.
VODA = STRAH = LEDVICA – MEHUR.
K elementu vode spadajo tudi limfa, ženski in moški spolni organi, sinusi, zobje.
Je najbolj Yin element od vseh. Vpliva na našo voljo in sposobnost, da uresničimo naše potenciale.
Simbolizira moč, prožnost, globino, mir.
Odgovoren za našo voljo, sposobnost razumeti lastne potenciale, rast telesa, reprodukcija. Daje globlji uvid v svoje bistvo, življenjsko pot.
Upravlja s kostmi.
Zrcali se v ušesih.
Zunanji patogeni dejavnik je mraz.
LES = JEZA = JETRA – ŽOLČNIK.
Simbolizira rast, spremembe, ustvarjalnost, aktivnost, iniciativnost, kreativnost, vitalnost. Omogoča svobodnost v gibanju, mislih.
Upravlja s tetivami, sklepi, mišicami, maščobnim tkivom.
Zrcali se na očeh.
Zunanji patogeni dejavnik je veter.
LP. Andro
3 29.11.2012 09:58:33
Tema: Komplementarni organi (4 odgovorov, vpisanih v Vprašanja & nasveti (karmična diagnostika))
Zdravo, tole sem skopiral in neke druge teme. Zanima me:
1. Kako se zrcali
4 14.10.2012 22:02:51
Re: Odnos s partnerico (9 odgovorov, vpisanih v Vprašanja & nasveti (karmična diagnostika))
vseeno še komentar na tole:
Če ona išče npr. ideal, je to njena stvar, morda ga bo našla, morda ne. Ni na tebi, da postaneš ideal, niti, da ji razlagaš in jo izobražuješ o tem, da idealov ni, če te ne prosi za pomoč.
O tem sva se pogovarjala in povedal sem ji svoje mnenje. Zakaj? Ker je čisto v redu punca, ki si želi ljubezni, s kupom vzorcev in prepričanj iz družine, ki si je morda ta ideal ljubezni privzela ravno zaradi travm iz otroštva. In ker vem, da prevelika pričakovanja vodijo v razočaranje na katerem koli področju, tudi iz lastnih spoznanj. Pa seveda zaradi tega, ker sem bil v ta odnos vpleten. Jaz se zelo dobro zavedam, kaj je ona sprožila v meni, kaj vse je prišlo na dan in zame je bil ta odnos zelo poučen.
5 14.10.2012 21:41:24
Re: Odnos s partnerico (9 odgovorov, vpisanih v Vprašanja & nasveti (karmična diagnostika))
David,
pri dopuščanju možnosti sem mislil na tole (iz teme Brezpogojna ljubezen):
Zoran je napisal/a:
Npr. Če se bojiš, da boš izgubil partnerja in če to dejstvo ne sprejmeš, kot da "to se pa že meni ne more zgoditi" in te je še vedno strah, posledično to pripelje do izgube partnerja.
Če pa ti dejstvo sprejmeš, da je možno, da izgubiš partnerja, dopustiš možnosti da obstaja (ker v keteru, akaši, univerzalnem informacijskem polju ali prostoru različic…- tudi vse te možnosti obstajajo) si to možnost sprejel in posledično od tega ne bežiš, ne obsojaš in te ni strah. Je zelo malo možnosti, da bo do izgube tudi prišlo.
Zakaj torej ne bi sprejel dejstva, da je možno. Saj se nisem zaobljubil, da z njo nočem več nikoli imeti nič. Ljudje se spreminjamo. Tako jaz, kot ona. Vsak na svoj našin in s hitrostjo, ki jo izbere sam. Če pa ne bova, pač ne bova. Moja pot je pot odkrivanja, zakaj se mi takšne situacije sploh dogajajo. Pot spreminjanja sebe zaradi mene samega.
6 10.10.2012 15:21:59
Strinjam se z vsem napisanim. Ko sva se na koncu pogovorila in si razjasnila, se je marsikaj sprostilo. Greva vsak svojo pot in vsak zase veva, kako bova hodila po njej. Res je, spreminjam lahko le sebe, a v neki vnemi po (?) sem imel (v povezavi s pričakovanji) občutek, da je potrebno "pomagati". Nova izkušnja, pač. Lep pozdrav vsem.
7 09.10.2012 09:26:06
Re: kigaku (5 odgovorov, vpisanih v Vprašanja & nasveti (karmična diagnostika))
Vsekakor imajo tudi numerologija, datum rojstva ipd. neke vplive na nas, najbrž toliko večje, kolikor večjo pozornost jim posvečamo. Osebno se mi zdi preveč skrajno, da ne bi vstopila v nek odnos samo zato, ker horoskopsko gledano ne bi bila kompatibilna ali naj ne bi bil pravi čas glede na postavitev planetov. Se mi pa to zdi eden od načinov za sponavanje sebe, drugih in učenje in spoštujem tiste, ki jim je to blizu.
Ravno to sem komentiral v prejšnjem odgovoru. Pomembno je, na kaj usmerjamo pozornost.
8 09.10.2012 09:23:37
Pozdravljena, Urška.
Ja, tudi sam imam podobno mnenje. Pred petimi leti sem si dal napraviti djotiš in rezultat me sprva ni kaj preveč razveselil. Po drugi strani sem s pomočjo djotiša dobil razlago o določenih "težavah" v tem življenju, med drugim si naj bi za to življenje zadal nalogo "intenzivno razrešujem karmo, predvsem preko partnerskih odnosov". rečeno mi je bilo tudi to, da "močne osebe krojijo svoje življenje same, djotiš pa predstavlja le določen okvir...lahko pa dejansko pot usode, v kolikor ne storimo nič". Tudi druge napovedi so se večinoma uresničile (bolezen in skoraj smrt staršev, prometna nesreča, menjava službe na boljše...nekatere skoraj "do milimetra", čeprav sem med tem na zapiske z djotiša pozabil in se potem čudil, ko sem jih po nekaj letih zopet prijel v roke. Zanimiva mi je bila napoved "začetka hoje po duhovni poti" in treh srečanj s kačami, ki so se zgodila v kratkem času...morda največ dveh tednih (od takrat se kače ne zmenijo zame kaj dosti oz. jih ne vidim več
. Prvič sem v reki med plavanjem hrbtno dobesedno priplaval na meter in pol do velike kače. Torej, ko sem nehal plavati in se obrni, sem pred sabo zagledal kačjo glavo, ki je molela iz vode. Malo sva se opazovala in potem je odplavala po svoje. Naslednjič se je sončila na cesti in sem jo moral v mislih prepričevati, da se umakne, da grem z avtom mimo, zadnjič pa se mi je pojavila, ko sem sedel v nekem lokalu ob reki, tik ob vodi. V trenutku, ko sem usmeril pogled na vodo, je priplavala na površino, zopet zelo blizu, in se potem znova potopila. (Razlaga simbolike kače: Najbolj klasičen pomen sanj o kačah nosi simbolno sporočilo transformacije, globoke notranje preobrazbe. Kače pogosto vidimo kot simbol življenja, smrti in ponovnega rojstva. Indijanska plemena severne Amerike so kačjo levitev rada povezovala z življenjem in novimi začetki.)
Glede kigakuja, s katerim sem začel to temo, pa tole: dejansko potrdi "težaven odnos"...potem, ko se konča. Čeprav si tu nisem na jasnem, ali ne morda ravno zato, ker sem "po naključju", v obdobju težav v odnosu, pomislil na kigaku, preveril ujemanje rojstnih datumov, bil razočaran glede "rezultata" in potem nosil to informacijo v sebi. In ta misel, da je odnos "po kigakuju" težaven, je ostala prisotna in se uresničila. Torej je potrebno biti pazljiv s temi pripomočki predvsem zaradi moči misli. Temu bi lahko rekel tudi, da sem padel na preizkušnji.
Lep pozdrav. Andro.
9 09.10.2012 08:26:15
Pozdravljem Andro
Po mojem mnenju sta spret v odnosu, ker sse še učita na tak način razreševat določene vzorce. Pri vpogledu sem opazil naslednje vzorce: S tvoje strani nerazumevanje v komunikaciji in ženskega principa delovanja, to lahko izvira iz nesprejemanja ženskosti na spošno tudi zaradi travm, ki niso povezane s partnerstvom.
Opazni so tudi določene pritiske v nudenju tistega , kar sama partnerica nima v sebi; npr. občutka varnosti(s tem mislim, da ona pričakuje od tebe, da ji ti zagotoviš takšne občutke). Ti pa se na ta pritisk pozavestno odzivaš z agresijo. Pri obeh je opazna tudi želja oz. naravnanost, drugega spremeniti tako, da mi bo ustrezal in se mi prilagodil. Manj pa sta usmerjena v sprejemanje partnerja takšnega kot je in v druge pozitivne občutke. Tudi, če sta zdaj na distanci, je dobro, da pri sebi preveriš ali se v čem od naštetega prepoznaš in to razrešiš, da se ti ne bo ponavljalo kasneje v življenju.
Upam, da ti bojo informacije pri tem koristile in navijam zate! :prst:
Pozdravljen, David.
Hvala za odgovor. Ja, ta odnos je dobesedno privlekel na dan vso zalogo vzorcev. Sicer pa bom komentiral tvojo razlago:
-nerazumevanje v komunikaciji in ženskega principa delovanja (Je možno, da je ta vzorec nastal zaradi razmerij, ki so se prekinila pred tem, zaradi (ali tudi zaradi tega) dolgoletnega slabega odnosa v primarni družini, brez izkazovanja ljubezni? Ma saj vidim, da nekateri odgovori prihajajo sproti, ko to pišem. Z mamo sem imel še pet let nazaj (do udeležbe na postavitvi družine!) zelo težaven odnos, z zelo slabo komunikacijo, kjer preprosto nisem imel moči za prekinitev čustvenega izsiljevanja.)
-pritiski v nudenju tistega, kar partnerica nima v sebi, na primer občutka varnosti: prej bi rekel, da ima ona vzorec "vse moram sama", jaz pa "moram pomagati"...morda pa zaradi filtra pred očmi nisem videl tako kot ti
-naravnanost drugega spremeniti tako, da bo ustrezal in se mi prilagodil. Manj pa sta usmerjena v sprejemanje partnerja takšnega kot je in v druge pozitivne občutke: tudi v tem je resnica, ki na nek način velja za oba, čeprav zase lahko trdim, da sem želel vplivati na spremembo predvsem v smislu prepoznavanja vzorcev...če ji pomagam prepoznati vzorce in jih spremeniti, nama bo lepše (enako pri sebi); deloma mi je uspelo, dokler je bil interes...Zanjo lahko rečem, da si je s pomočjo literature, v katero se je zatekala (tudi njena mladostna leta so bila preizkušnja zanjo) ustvarila idealne predstave in pričakovanja, na primer o ljubezni.
Vmes, med vprašanjem in odgovorom na forumu, sva se odločila, da zaključiva partnerski odnos. Kljub temu, da mi je jasno, da tako kot je bilo zdaj ni imelo nobenega smisla (hja, razen učenja in prepoznavanja!), imam občutek, da zopet še ni konec. In kaj zdaj v tem primeru. Ne vem več, ali pričakujem, da se bova zopet zbližala, ali le dopuščam možnost, da se to lahko zgodi.
10 07.10.2012 16:02:26
Tema: Odnos s partnerico (9 odgovorov, vpisanih v Vprašanja & nasveti (karmična diagnostika))
Pozdravljeni,
ker ne najdem neke racionalne razlage, zakaj se mi v partnerskem odnosu (ki sedaj to v bistvu več ni) dogaja, da se s partnerko razhajava in zbližujeva, sprašujem za možno razlago. Prebral sem si podobno temo v kateri ste odgovarjali uporabnici z imenom Alter. vesel bi bil kakšnega podobnega namiga.
Po mnogo letih sva se ponovno srečala pred približno dvema letoma. Dejstvo je, da sva se pritegnila. par sva postala pred letom in pol. Med tem časom sva šla za kratek čas večkrat narazen. V najinem odnosu so bila torej obdobja vroče-hladno. Ko sem prebiral stare mejle, ki mi jih je poslala partnerka, sem v njih opazil pogosto spraševanje o tem, ali me lahko sprejme, ali ne, ki se je ponavljalo v določenih intervalih. Ostali mejli so bili izraz ljubezni (zaljubljenosti?). Trenutno sva precej na distanci in se me izogiba, kar se je zgodilo "čez noč". Tudi zaradi nje oz. najinega odnosa sem precej spoznal sebe, svoje strahove in prepričanja, seveda tudi njo. Vem, da se lahko preprosto odločim in sprejmem, da tako pač je, a vseeno bi mi kakršnakoli sugestija prišla prav. lep pozdrav.
11 02.10.2012 10:40:31
Hja, ne vem, zakaj mi je "požrlo" del zapisa. OK:
Torej, če verjamem v kigaku, ali horoskop, se na primer za nek odnos ne odločim, kljub temu, da me dobesedno vleče vanj. pri tem sam sebi onemogočim izkušnjo tega odnosa. Ali ni potemtakem tudi horoskop neke vrste nihalo, ki kroji moje življenje?
zanimajo me vaša mnenja in izkušnje v zvezi s tem. Se vam zdi horoskop, kigaku res tako pomemben dejavnik v življenju?
12 02.10.2012 10:37:02
Tema: kigaku (5 odgovorov, vpisanih v Vprašanja & nasveti (karmična diagnostika))
Pozdravljeni,
zanima me vaše mnenje o kigaku-ju.
Že stoletja Japonci ne bodo ničesar naredili, preden se ne bodo posvetovali s knjigo »Kigaku«. Znanost o ujemanju usod temelji na osnovi vesoljnega ritma in znanja o njem, ki izvira še iz starodavne Kitajske. Vojskovodje so začenjali vojne, samuraji dvoboje in podvige, poslovneži poslovne poteze, mladina in starejši ljudje pa ljubezenske in prijateljske vezi.
Kitajski učenjaki iz skupine dvorskih astronomov v času vladavine dinastije Chu so namreč prišli do spoznanja, da usoda ni nekaj, kar bi bilo neposredno vezano samo na eno osebnost, osamljen individum, ampak, da se usoda posameznih ljudi rojeva s kombinacijo njihovih vesoljnih ritmov, ki so jih dobili z rojstvom. Ljudje se ne rojevajo srečni ali nesrečni, ampak se jim usoda spreminja in usmerja z odnosi z ljudmi, ki jih srečujejo v življenju, z odnosi med družinskimi člani, med ljudmi, s katerimi nekaj delajo, v vojni pa z bojevniki, s katerimi sodelujejo v bitkah proti sovražniku.
Sprašujem zato, ker se ujemanje in neujemanje ugotovi s pomočjo poznavanja rojstnih datumov oseb. Torej, če