1

Tema: Ogledalo

Pozdravljeni, pogosto beremo da so ljudje okoli nas nase ogledalo, mene zanima ali je to res tudi za prijatelje. Imam tezave z eno prijateljico, ki je zelo pogosto uzaljena name, se obnasa bolj pasivno agresivno, zelo utrujajoca je in me zanima ali je to reakcija na mojo notranjost, kaj to moram predelati in zakaj sem v zivljenje privlekla tako komplicirano in tesko osebo. Prosim, ce mi lahko pomagate z nasvetom. Hvala.

Re: Ogledalo

Tako imenovana ogledala imenujemo vse ljudi, ki jih spustimo zaradi enega ali drugega razloga bližje v naš osebni prostor - z njimi delimo takšno ali drugačno intimo. Intim je več vrst - poznamo družinsko intimo, katero živimo s primarno in sekundarno družino. Poznamo partnersko intimo, katero živimo s partnerjem. In poznamo prijateljsko intimo, katera je podobna družinski (zato imamo lahko včasih občutek, da smo si s prijateljem celo bližje kot z družinskimi člani), lahko pa se razvije v partnersko (še posebej, če gre za prijatelje nasprotnega spola).

Vsak odnos, s katerim ustvarimo določeno vrsto in globino intime, se dotakne bolj globokih ravni v nas. S tem hote ali nehote odnos doseže tudi v področje nepredelani stvari v nas, kot so travme, rane, zamere, prepričanja, ki smo jih tekom življenja bodisi potlačili ali od njih zbežali. S tem nastane tako imenovan učinek "ogledala" - ko obnašanje ali dejanja osebe v nas prebudijo "neželeno" reakcijo v obliki odpora, jeze, agresije ...

Normalne so te reakcije pri vsakem od nas, saj si nihče ne želi začutiti motečih in bolečih čustev. Vendar ravno s tem dobimo tudi priložnost, da - če le želimo in smo pripravljeni - pogledamo izza naših bolečih reakcij in si iskreno v srcu odgovorimo, katera je prva oseba v življenju, ki nam je prebudila te občutke. Z razreševanjem tega odnosa se v nas razrešijo tisti "magneti", s katerimi podzavestno pritegnemo ljudi s podobnimi občutki v naše življenje.

urska.pesemduse@gmail.com
urskakorun.com