1

Tema: Osmi marec ali dan žena

Drage ženske, vse najboljše, danes je naš dan.  :srcek:  :srcek:  :rose:  :rose:  smile

Zanima me .... ali katera čuti ta dan kot nekaj posebnega?

urska.pesemduse@gmail.com
urskakorun.com

Re: Osmi marec ali dan žena

Hvala, Urška, enako tudi tebi  :srcek:  :rose:

Jaz čutim malo drugače, ampak mogoče zato, ker je polna luna in nekaj sem slišala govora o sončni nevihti ... da ne omenjam nevihte v meni tongue Sicer pa se mi zdi, da je bil zame to vedno dan, ko sem se spomnila na mojo mami in babico, sama mu nisem posvečala nobene pozornosti.

Hja, to je predvsem dan, ko se slavi enakopravnost žensk.

V spletnem slovarju Wikipedija opisujejo dan žena takole: Dan žena (originalno "Dan delovnih žena") je mednarodni praznik žensk, ki ga v približno 100 državah praznujejo vsako leto 8. marca. Je dan praznovanja ekonomske, politične in socialne enakopravnosti in dosežkov žensk.

Več o tem: http://sl.wikipedia.org/wiki/Dan_%C5%BEena

Tudi meni osebno dan žena nikoli ni bil blizu, toliko da sem kupila darilo mami in babici, vendar če človek globlje pobrska po zgodovini, s(m)o včasih ženske bile hudo zatirane in tako zelo neenakopravne, da si v tem trenutku kar malo težko zamislimo.  neutral Če vzamemo zgodovinska dejstva v obzir, pa dobi ta praznik mal večjo "težo". smile

Zatorej se mi dan žena ne zdi več odveč; se je verjetno celo dobro s pozorno gesto zahvaliti tisočim ženskam, ki so v preteklosti bíle svoj boj, da smo lahko sedaj ženske tam, kjer smo.  :srcek:  :rose:

urska.pesemduse@gmail.com
urskakorun.com

Urška je napisal/a:

Drage ženske, vse najboljše, danes je naš dan.         

Tudi jaz se pridružujem čestitki, vse najboljše za dan žena.

:rose:  :rose:  :rose:

pesem.duse@gmail.com, 070-788-788

Malo kasno, ampak moje razmišljanje: drage žene, matere, dekleta ... danes 8.marec na našem koncu sveta morda ni več tako pomemben, kot je bil. Ženske svobodno volimo neuspešne vlade (tako, kot moški), služimo denar (sicer bistveno manj kot moški), se izobražujemo (bistveno bolj kot moški), imamo svobodo kontracepcije (ki se občasno zamaje iz klerikalnih direktiv), imamo enake možnosti da povemo, kaj mislimo ter se nasplošno udejstvujemo v vsakdanu na sto in en način brez (opaznejših) razlik. Osnove so torej urejene, za ostalo je vsak(a) sam(a) odgovoren(a).
Zato so šle moje misli včeraj v tiste kraje, kjer te osnove še niso urejene. Letošnji osmi marec je bil posvečen ruralnim ženskam. Tema je jasna: dajmo moč tistim, ki se zaradi oddaljenosti, neizobraženosti ali revščine niti ne morejo združit in zorganizirat ter si olajšat življenja. Prvi praznik leta 1909 je imel slogan 'Osvobodimo ženske izpred štedilnikov'. Leta 2012 nekaj podobnega velja za še vedno velik del sveta. Moje misli torej gredo k tistim, ki nimajo vedenja, ali možnosti izbire za kakšno drugačno življenje. In ki verjetno sploh ne vedo, da obstaja 8. marec - mednarodni dan žensk.
Lep praznik vsem, ki ga lahko imamo in praznujemo :-)

'Življenje je proces.