1

Tema: Za zdravje: Držite vajeti! (Protivnetna sredstva in živila)

Objavljeno v sodelovanju s Projektom “Skupaj za zdravje, človeka in narave”

V našem telesu ves čas potekajo vnetni in protivnetni procesi. Od nas pa je odvisno, katere bomo spodbujali.
Vnetje je veliko darilo in zdravilo, če se pojavi, takrat ko ga potrebujemo, da „izgorimo“ bolezen. Če pa se začne to veliko orožje sprožati za vsako malenkost, potem imamo od njega več škode kot koristi. Zdravje pomeni ohranjanje zdravega ravnovesja moči med procesi, ki vnetja sprožajo, in tistimi, ki jih zavirajo.

V prejšnjem članku ste že brali o tem, kako pomembna je vloga nekaterih maščob, ki vnetne procese ali spodbujajo ali zavirajo. Zraven omega 3 in omega 6 maščob obstaja tudi še veliko drugih snovi in procesov, s katerimi lahko vplivamo na obvladovanje vnetja.

Naša navdušenost nad začimbami iz meseca v mesec raste, saj vedno znova ugotavljamo, kakšna mogočna pomoč nam je na dosegu rok.

Ko gre za vnetja, se od 50 začimb, ki jih opisujemo v Ščepcu rešitve in Ščepcu Védenja, kar 46 začimb ponaša s protivnetnim delovanjem! Najbolj kompleksno delovanje med njimi izkazuje bazilika.

Živila in začimbe, ki delujejo protivnetno

Že dolgo je znano, da lahko vnetja mehurja gasimo z brusničnim sokom ali izvlečki brusnice. Protivnetno bodo delovali tudi črna kumina, gorčična semena, peteršilj in zelena.
Vnete sluznice bodo pomirila vsa živila in pripravki z visokim deležem klorofila (žitne trave, ječmenova trava, klorela, …), pred naknadnimi vnetji pa jih zavarujemo z uživanjem zelenega čaja ali z živili, ki izločajo blagodejne sluzi (slezenovec, namočena lanena semena, namočeni ovseni kosmiči, …).

Pri vnetjih sklepov, revmatoidnem artritisu in putiki je dokazano delovanje kurkume, ingverja, pimenta, klinčkov, cimeta in galganta. V mnogih kulturah kot zdravilo v teh primerih uporabljajo tudi lovor.
Seveda niso vsa živila za vse razmere in za vse ljudi. Za vsakogar pa obstaja veliko blagodejnih, zato je spoznavanju naravnih rešitev dobro posvetiti več pozornosti in poiskati najboljše zase.

Protivnetne navade

Elektrosmog in strupi v okolju pospešujejo našo dovzetnost za vnetja. Zato poskrbite, da je vsaj čas počitka razbremenjen dodatnih obremenitev. Mobitela, telefona in računalnika ne imejte v spalnici ali jih vsaj oddaljite od sebe več kot tri metre. Poskrbite, da je v vašem prostoru čim manj vključenih aparatov. (V elektriko jih vključite, šele ko jih potrebujete.) S tem boste prihranili kar nekaj denarja za elektriko. Kar je še bolj pomembno – prihranili si boste tudi zdravje.
Tudi mesto, na katerem spimo, lahko telo okrepi ali dodatno izčrpa. Ni nepomembno, na kakšnem mestu je naša postelja. In ni nepomembno, kaj posreduje telesu. Na trgu je vse več umetnih snovi, iz katerih se izdelujejo vzmetnice in posteljno perilo. Spanje na „plastiki“, kjer smo tudi pokriti s „plastiko“, moti regenerativne očiščevalne procese v telesu. To, da nekatera izmed njih dajo dobro oporo hrbtenici, ustvarja dobre začetne občutke spočitosti. Na dolge proge pa je telo kljub temu prikrajšano za optimalne pogoje za notranjo regeneracijo.

Postelja naj bo iz popolnoma naravnih materialov. Najbolje je, da spimo na postelji iz naravnega lesa (iverali, iz katerih hlapijo formaldehid in druge snovi, plastične mase, umetno usnje ali kovina niso dobra izbira, če želite svojemu telesu privoščiti popolni počitek).

Izbirajte vzmetnice iz naravnih snovi, ki so obenem tudi obdelane brez škodljivih primesi. Lateks je, denimo, eden izmed materialov, kjer se pod enako besedo skrivajo zelo različnih postopki obdelave. Od takšnih, ki so nesporni, do takšnih, ki v sebi skrivajo veliko nezdravega.

Najboljši spanec, brez potenja in pregrevanja, se vam obeta, če ste pokriti z naravnimi materiali. Za vročične so boljši materiali, ki olajšajo odvajanje toplote (bombaž, svila, bambusova vlakna), tisti bolj premraženi pa se bodo najbolje ogreli pod pregrinjali iz volne ali puha.

Poskrbite za ozemljitev

Stik z naravo, zemljo, glino, živalmi je eno izmed najbolj učinkovitih protivnetnih zdravil, ki so brezplačno na dosegu roke. Pa jih tako malo uporabljamo. Če potrebujete znanstvene dokaze, kako na telo deluje bosonoga hoja, priporočamo v branje knjigo Zdravilna moč zemlje (ARA Založba). Če pa vam zadostuje praktični dokaz, sezujte čevlje in izkoristite še preostale lepe dni, da začutite, kakšne moči narave so pod vašimi stopali.

12 najmočnejših živil s protivnetnim delovanjem
Jagode
Kumare
Ananas
Kitajsko zelje
Morska zelenjava
Sončnična semena
Češnje
Pistacije
Ječmenova trava
Zelje
Grozdje
Brazilski oreščki

12 Najboljših splošno dostopnih protivnetnih zelišč in začimb
Kurkuma
Ameriški slamnik
Ženšen
Ingver
Mačji krempelj
Brinove jagode
Pšenična trava
Janež
Muškatni orešček
Klinčki
Rožmarin
Origano

Pripravki
Bromelain
Omega 3 olja (laneno, …)
Kvercertin
Klorela
Klamatska alga
Propolis

urska.pesemduse@gmail.com
urskakorun.com