OK, Zoranu sem dolžna odgovor, kako je v Belgiji. Zanimivo je blo včeraj, ko sem imela pri izpitu francoščine za ustni del referat na temo "Razlike med Slovenijo in Belgijo". Moja profesorica je bila tako navdušena, da je rekla, da sigurno pride letos v Slovenijo na dopust. Z ustrezno slikovno podlago sem res povdarila vse lepote Slovenije, no ne vem, če bo to kaj vplivalo na končno oceno.... sicer pa to sploh ni važno. Meni je prva velika razlika ta, da je Belgija zelo ravna, nima hribov, razen na JV Ardene, kjer je pa tako, kot bi se sprehajal po Pohorju, brez da šteješ vzpon. Mesta so zelo lepa, predvsem ta manjša, vsa imajo na sredini nek center, podoben bruseljskemu "grand placu", zgodovina je res bogata, se pozna, da so bili dolga leta kolonialci. No pa tudi sama država je precej bogata. Izven mes so velike kmetijske površine, polja obdelana strojno, veliki pašniki, gozdovi zelo lepo urejeni. Kmetje se pa ukvarjajo z istimi problemi, kot naši slovenski. Javni prevoz je zelo dobro urejen, ampak nič se ne smeš sekirat, če te avtobus zapelje nekam v neznano, ker je tisti dan slučajno nek del ceste zaprt. Še najbolja je podzemna, zelo točna in zelo na pogosto vozi. Klošarjev in tistih, ki prosjačijo je v mestu ogromno, malo moteče, ampak to je usoda vseh velikih mest. Trgovke zelo prijazne in zeloooo počasne. Joj, kako me je to presenetilo v začetku, ko sem se spomnila naših mravljic po raznih supermarketih. Tudi na občini moraš imet železne živce, noben se preveč ne sekira. Ne vem, kaj bi na to rekel bivši minister Virant. Velika je tudi razlika med Flamci in Valonci. Slednji so bolje situirani, imajo lepše urejene hiše, malo se ne marajo... no do prišlekov so pa zelo razumevajoči. Sicer so pa lahko, ker na račun ogromnega števila doplomatov in ostalih, ki so se priselili sem mastno služijo z najemninami. Cene so tukaj malo višje kot v Sloveniji, predvsem pri uslužnostnih dejavnostih, plače pa tudi precej višje. Socialna pomoč za nezaposlene znaša tukaj 1200 EUR, vrtci in šole so pa tudi res zastonj! Seveda imaš tukaj tudi privatne šole, ki se plačajo.
V glavnem zanimiva izkušnja. Če koga kaj posebej zanima, bom pa z veseljem kaj napisala, da ne utrujam po nepotrebnem.