1

Tema: Sladko je lahko tudi zdravo :)

Sanja Lončar je v januarski številki revije Za zdravje pripravila en super članek o sladkorjih, ki ne zapacajo in obremenijo našega telesa ter so dobri za naše zdravje. Jaz jih bom naštela le nekaj, ki so meni najbolj blizu, če pa bo koga zanimalo še več, lahko obišče izvirno stran, ki je navedena spodaj.

Besedilo: projekt “Skupaj za zdravje, človeka in narave”

FRUKTOZA ALI SADNI SLADKOR

Gre za sladkor, ki ima najnižji glikemični indeks in najmanj obremenjuje našo trebušno slinavko.  Pridobiva se iz sadja ter iz koruze (pri tem je potrebno paziti na to ali je koruza gensko spremenjena ali ne), v čisti obliki pa ga najdemo v sadju, koncentriranih sadnih sokovih ter v naravnih sadnih sirupih brez dodatkov.
Fruktoza ima minimalno drugačen okus od navadnega sladkorja, je pa bolj sladka, zato jo uporabljamo v manjših količinah. Zelo je primerna za sladkanje kuhanih sladic, pri pečenih sladicah pa lahko karamelizira in povzroči, da pecivo postane rjavkasto in trdo.

JAVORJEV SIRUP

Poleg bogatega in izjemno dobrega okusa je zelo dober za organizem, saj je bogat z minerali (magnezij, selen) in deluje očiščujoče. V primerjavi z belim sladkorjem ima za tretjino manj ogljikovih hidratov ter za tretjino manjši glikemični indeks.
Sirup delimo v štiri kategorije, glede na njegov videz in okus:
GRAD AA: najsvetlejše barve in najbolj blag okus.
GRAD A: temnejše barve in močnejši okus (takšnega dobimo v naših trgovinah).
GRAD B: še temnejše barve in še močnejši okus.
GRAD C: po okusu in videzu je podoben temni melasi.

ZGOŠČENI JABOLČNI ALI HRUŠKOV SOK

Gre za sok, ki mu je odvzeta voda. Iz osmih litrov navadnega soka tako pridobijo en liter zgoščenega soka. Lahko se uporablja kot sirup za delanje navadnega soka ali za sladkanje slaščic. Tri žlice zgoščenega soka so enake dvem žlicam navadnega sladkorja. Izjemno okusne naredi sadne sladice, saj poudari sadni okus.

Pa še posebnost: v naravi so vsa sladila v tekoči obliki, zato se kot najbolj zdrava sladila uvrščajo tista, ki so sladkor pridobila v tekoči obliki.

urska.pesemduse@gmail.com
urskakorun.com

Re: Sladko je lahko tudi zdravo :)

Pozdravljeni!

Fajn članek. Vsi, ki ne jemo navadnega sladkorja nam vseeno včasih (ali pa pogosto tongue ) pade sladkor  lol , zato sama poleg fruktoze uporabljam še Agavin sirup. In je želja po sladkem hitro lahko potešena.

Lep dan vsem smile
sonček

Hm, tale agavin sirup se meni tudi zdi zanimiv, a ga še nisem nikoli uporabljala, sem se raje držala poznanih sladil. Ali lahko mogoče kaj več napišeš o njem in kak ga uporabljaš?

urskakorun.com

Agava je zelo podobna Aloji po zunanjem izgledu. Velike količine agave pridelajo v Mehiki, kjer vidiš plantaže nasadov te rastline. Če se rastlina pravilno obdeluje pri nizkih temperaturah, potem ohrani obilo vitaminov, mineralov in encimov, ki jih telo lahko absorbira in uporabi. Agavin sirup ima tudi nizek glikemični indeks in je bazičen. Je nevtralnega okusa in brez vonja.

Uporabljam ga povsod kjer mi pade na pamet. Ne kompliciram in sem pripravljena poskusit in videt.
Se pravi, kot namaz za palačinke-v majhni količini, ker je zelo sladek. Ker pečem kruh doma, zastavim kvas v vodo ali sojino mleko in nato dodam kar malo Agavinega sirupa in se vzdiguje ko noro big_smile Kdor pije kavo, ga lahko da v kavo ali kapučino. Ko pečem potico ali kaj podobnega mešam Fruktorzo in sirup. S tem, da sirup naprimer dodam v smetano, ker kupim nesladkano. Skratka povsod pri peki in sladicah. Meni ta nevtralni okus paše in sirup uporabljam kjerkoli je potreben sladkor.

Evo, mogoče dobiš kako idejo, da poskusiš smile

Sonček je napisal/a:

Agavin sirup ima tudi nizek glikemični indeks in je bazičen.

Glikemični indeks pomeni, da je bazičen ali je to kaj druga?
To da je bazičen je pa super, ker veliko ljudi ima težave z kiselostjo telesa?
Ker imaš že izkušnje, kje ga je najbolje dobiti, ali je potrebno biti na kaj pozoren?
Prej si še napisala, da ti včasih pade sladkor - si lahko pomagaš z ingverjem, ki ti okrepi (segreje), vranico in trebušno slinavko.
Hvala
lp

pesem.duse@gmail.com, 070-788-788

Hm, Zoran glikemični indeks kolikor jaz vem ni isto. Evo, bom prilepila kar strokovno razlago:

Kaj je glikemični indeks?

Glikemični indeks je število (običajno med 0 in 100), ki živila razvršča glede na to, kako zaužitje določenega živila vpliva na dvig krvnega sladkorja v primerjavi z referenčnim živilom, za katerega se določi, da ima glikemični indeks 100. Običajno se za referenčno živilo izbere raztopino glukoze. Višji glikemični indeks pomeni večji dvig sladkorja v krvi.

Dosedanje meritve glikemičnih indeksov živil so razkrile zanimivo in – za mnoge prehranske strokovnjake – presenetljivo dejstvo: Predvidevanje, da imajo vsi enostavni sladkorji in s tem živila, ki vsebujejo sladkorje, višji glikemični indeks kot živila, ki vsebujejo kompleksne ogljikove hidrate, je NAPAČNO! V praksi to na primer pomeni, da ima krompir (škrob, ki ga vsebuje, je kompleksen ogljikov hidrat) več kot enkrat višji glikemični indeks kot jabolko in celo višji glikemični indeks kot namizni sladkor. Podobno velja za bel kruh, pokovko, lubenico itd.

Prav veliko izbire pri nakupu nimaš. Eno vrsto ga prodajajo v DM. Jaz ga kupim v Mercatorju, je ga samo ena vrsta in je ekološke pridelave. Lahko, imajo še kje kakšnega drugega, ampak, vem pa ne.
Hvala za informacijo o ingverju. Kako in koliko naj ga pa uporabim?

Lep dan. smile

Sonček, super, hvala ti!  smile Ga bom tudi jaz poskusila. Kje pa ga ponavadi kupuješ?

urskakorun.com

Ali se kdo sladka s stevijo?

urskakorun.com

Sonček je napisal/a:

Hvala za informacijo o ingverju. Kako in koliko naj ga pa uporabim?

Lahko uporabljaš surovega ali mletega odvisno od okusa je za vse jedi, ki se pražijo, dodaš polek čebule ali pa kasneje, da ti ne zagori, lahko ga uporabiš v enolončnicah.
Sam ga zjutraj pomešam z jogurtom te takoj segreje.
Količine daš zelo majhne, ker je zelo močan, najbolje po občutku.
Pri prehladu pomaga če ga košček skuhaš v vodi kot za čaj in spiješ- ti takoj odpre dihalne organe (še zrak Švicarskih alp potegneš vase big_smile )
lp

Zoran je napisal/a:

Pri prehladu pomaga če ga košček skuhaš v vodi kot za čaj in spiješ- ti takoj odpre dihalne organe (še zrak Švicarskih alp potegneš vase big_smile )
lp

lol In verjetno zraven tudi zašvicaš kot konj.

urskakorun.com

Urška je napisal/a:

Ali se kdo sladka s stevijo?

kaj pa je to?

za vsak slučaj, tak sladkosned kot sem jaz  ne sme izpustiti prilike tongue

jaz crkujem zraven halve-alva se reče doli bolj južno, ampak ne halva iz gresa in sadja, bog ne daj. prava turška(da nebo kake vojne okol lastništva, za halvo dam takoj državljanstvo!!!!)

torej v prah mleti sezam polej pa med not se vtolče in se dodajo sestavine za želen okus:vanilija, čokolada,....
jaz imam najraje halvo s pistacijami, ima jo najboljši sosed (not) , taka tablica, za cca 2min užitka, drgač pa jo seveda na debelo vlačim iz juga, imajo cele skladovnice tega

finta je ,da jst tega ne morem nehat jest, ako imam v posestvi, tak da več ne upam kupit cele kile (lažem), se pa vse skup kar topi v ustih, zaradi sladkobe pa priporočam ogromno vmesnega zalivanja z vodo big_smile

tongue do kostke

galaxaura je napisal/a:

kaj pa je to?

za vsak slučaj, tak sladkosned kot sem jaz  ne sme izpustiti prilike

galaxaura je napisal/a:

kaj pa je to?

za vsak slučaj, tak sladkosned kot sem jaz  ne sme izpustiti prilike

Če si sladkosnedna, ti po stevija všeč. smile Gre za rastlino, ki ima zelo sladke liste (tudi do 100krat bolj sladka je lahko od belega sladkorja), hkrati pa ni kalorična, oziroma je celo zdravilna! Znižuje krvni sladkor, deluje antibakterijsko, antigljivično, antivirusno, krepi in oskrbuje srce in je zelo ugodna za diabetike. Okus ima podoben umetnim sladilom. Priznana je bila v Južni Ameriki, predvsem med Indijanci. Zahodni svet jo je sprejel kot nelegalno in je njena uporaba prepovedana, kljub temu, da je na primer na Japonskem na veliko uporabljajo in je zadnjih nekaj desetletij zelo priljubljena.

Lahko kupiš že pripravljeno stevijo v obliki kapljic in tablet (kolikor vem, je pri nas uradno ne smejo prodajati, dobi se jo pa prek meje na Hrvaškem) ali pa si kupiš sadike (le-te se pri nas da dobiti) in si jo posadiš sama. Jaz sem blizu Brežic kupila 30cm rastlinico prejšnjo pomlad in jo imam posajeno v loncu (ne zraste veliko, meni je približno pol metra). S svežimi listi si sladkam zajtrke. Liste tudi redno obiram in jih sušim. Posušeni listi se lahko zmeljejo v prah in uporabljajo za sladilo.

Na neki interneti strani (link: http://www.soustvarjanje.si/e107_plugin … view.6.0.2) pa sem odkrila odličen recept za pripravo domače stevijine vode, ki je odlična in praktično zastonj (kapljice stevije v trgovini so relativno drage).

Na tem forumu se da o njej tudi dosti prebrati, če koga zanima: http://semenarna.naveza.com/forum/viewt … &t=491

Meni je pri steviji predvsem všeč, ker lahko uživam čisto sveže liste, ki so zdravi, bio in ... sladki!  smile   tongue

urskakorun.com

galaxaura je napisal/a:

jaz crkujem zraven halve-alva se reče doli bolj južno, ampak ne halva iz gresa in sadja, bog ne daj. prava turška(da nebo kake vojne okol lastništva, za halvo dam takoj državljanstvo!!!!)

Meni je tudi ful dobra.  tongue  tongue  Sam je fejst trda? (ali pa sem jaz tedi eno čudno jedla  neutral ?)

urskakorun.com

jp, tedi si eno čudno jedla hmm

fora pri tej halvi je, da če ni frišna, ali pa če je na pre-toplem, se sladkor utekočini, jaz pravim, da je polulana, se kar vidi, da plava kot v nekem olju, kar pa ostane je pa čudne konsistence, sicer sladko, trdo, pa vendar kot bi grizel volno
najbolje je,kupiti kjerkoli južneje, jaz tudi špijoniram, ko gre folk dol, pa prosim, če mi privlečejo gor, tukaj je draga, pa še loterija,
ker ne sme biti trdo ,saj pravim, sámo se topi v ustih, kot sladek prahec

najboljš sosed še kar ima svežo, v našem zaselku moram venomer opozarjati da naj jo za božjo voljo vendar še naročijo, imajo pa samo dve varianti pistacija ali grozdje, šparovni pa tudi imajo ampak samo grozdje,kar pa jaz  ne jem, mi ima čuden štih.

par dni nazaj sem na tv-ju naletela na neko oddajo, direkt iz Turčije so se javljali izpred ene trgovine s halvo. Folk, da se ti zmeša, to so taki kosi kot marmor, ko se skale stran lomijo, pa tudi optično je podobno, ker se napravi tak marmorni vzorec, ko se vmešajo razni okusi, sestavine. del mene je še sedaj tam,...

tale rastlinica -stevija je pa zanimiva, jaz veliko poiskušam sama posadit, imam del vrta, letos mi je uspelo celo en gomolj ingverja  pridelat, res zanimiva rastlina, sem najprej mislila da bo koruza:)
na pomlad te kaj pocukam-ali kdaj misliš da lahko to kupim, pa kje:), kako pa se razmnožuje, naredi podtaknjenec, jaz pa pokličem tvojo komercialo…
jaz tako rada sadim in vzgajam, imam celo bajto in okrog zasajeno, folk pa pravi, naj vržem te flance ven in si dam raje pravo pohištvo, ker je pa res, najprej rože, okrog pa jaz domujem
ampak folk nima pojma, da  v sterilnih minimalističnih domovih bolj težko kakega vilinčka najdeš...

topinamburja smo pa imeli za izvoz, tole se plodi kot bambus, tak da če bo kdo potreboval gomolje, samo povedat, pa še kaj  bi se našlo. to je že tema vrtičkar:) – pa mogoče sploh ni tako mimo-tema, tudi agava je zelo uporabna rastlina, pa na balkonu jo lahko imaš, jaz sem predvsem za naravne stvari, pač čimveč kar si lahko sam pridelaš.

Urška je napisal/a:

Kje pa ga ponavadi kupuješ?

Sonček je napisal/a:

Eno vrsto ga prodajajo v DM. Jaz ga kupim v Mercatorju, je ga samo ena vrsta in je ekološke pridelave. Lahko, imajo še kje kakšnega drugega, ampak, vem pa ne.

smile

16

Zakaj je pri nas stevia prepovedana? Agavin sirup je pa meni tudi njami, sploh na palačinkah smile

17

Anja je napisal/a:

Zakaj je pri nas stevia prepovedana? Agavin sirup je pa meni tudi njami, sploh na palačinkah smile

Stevia je tudi pri nas že uradno dovoljena od lanskega leta. Nisem pa še raziskovala po trgovinah, če jo je kje že možno dobiti.

lp

18

galaxaura je napisal/a:

torej v prah mleti sezam polej pa med not se vtolče in se dodajo sestavine za želen okus:vanilija, čokolada,....

Mi ni jasno, kaj ti to sama delaš, pa sestavine vlečeš od dol al kak? Pa od kod dol?
Mi je kar cukr pau, grem pošnofat, če je kaj v bližini.
lp

19

Joy je napisal/a:

Stevia je tudi pri nas že uradno dovoljena od lanskega leta. Nisem pa še raziskovala po trgovinah, če jo je kje že možno dobiti.

Super, mi je stevija pritegnila pozornost dva nova poganjka sta veni višina 1 cm - za kakšna dva meseca bojo že listeki za obrat.jupi tongue
Sam sem jo prej uporabljal kakih pet let v tekočini je bila, kupoval sem jo na Hrvaškem - dve kapljice stevije je bilo enako eni žlički sladkorja.

Stevija ogreje, osveži, navlaži vranico, kar je posledica več energije -  imamo manj skrbi, razmišljanja in vznemirjanja in postanemo bolj odprti, stabilni in v skladu s sabo. smile
lp

Anja je napisal/a:

Zakaj je pri nas stevia prepovedana?

Joy je napisal/a:

A resno? Se je Slovenija končno spet odprla za stevijo. smile Vem, da je pred leti bila dovoljena, njena uporaba je v zahodnem svetu postala zelo priljubljena med diabetiki, ravno zaradi njene zanemarljive kaloričnosti in zdravilnih vrednosti. S tem je verjetno ogrozila industrijo umetnih sladil ter farmacevtsko industrijo (in še verjetno kak lobij), ki je z raziskavami o steviji dosegla določbo, da vsebuje stevija nekatere snovi, ki niso uradno potrjene ali so zdrave ali ne (kljub dejstvu, da jo že stoletja brez škodljvih posledic uporabljajo južnoameriški Indijanci, Na Japonskem pa je že nekaj desetletij zelo priljubljena in nič ne kaže, da bi njena uporaba povzročala posledice) ter s tem dosegla prepoved njene uporabe v zahodnem svetu. Meni se to kar malo smešno zdi.

V naših prodajalnah pa je jaz tudi še nisem nikjer zasledila. Mislim pa, da sem jo zasledila v nekaterih internetnih prodajalnah.

urskakorun.com

Zoran je napisal/a:

Super, mi je stevija pritegnila pozornost dva nova poganjka sta veni višina 1 cm

Ker sama poznam ozadje tvoje stevije, ne vem kaj naj rečem ....   roll Boga tvoja stevija, da ima takega oskrbnika, ki včasih pozabi nanjo.  Še dobro, da ti je nazaj zrastla. tongue  Da se pohvalim, moja pa zdaj zelo lepo cveti.  cool  tongue

urskakorun.com

22

A resno? Se je Slovenija končno spet odprla za stevijo.  Vem, da je pred leti bila dovoljena, njena uporaba je v zahodnem svetu postala zelo priljubljena med diabetiki, ravno zaradi njene zanemarljive kaloričnosti in zdravilnih vrednosti. S tem je verjetno ogrozila industrijo umetnih sladil ter farmacevtsko industrijo (in še verjetno kak lobij), ki je z raziskavami o steviji dosegla določbo, da vsebuje stevija nekatere snovi, ki niso uradno potrjene ali so zdrave ali ne (kljub dejstvu, da jo že stoletja brez škodljvih posledic uporabljajo južnoameriški Indijanci, Na Japonskem pa je že nekaj desetletij zelo priljubljena in nič ne kaže, da bi njena uporaba povzročala posledice) ter s tem dosegla prepoved njene uporabe v zahodnem svetu. Meni se to kar malo smešno zdi.

V naših prodajalnah pa je jaz tudi še nisem nikjer zasledila. Mislim pa, da sem jo zasledila v nekaterih internetnih prodajalnah.

Ja resno smile, v publikaciji zazdravje.net piše notri, da je končno tudi pri nas uradno dovoljena. smile Dovoljena ni bila toliko časa verjetno res samo zaradi kakšnega lobiranja od zadaj, pa kot si napisala industrije umetnega sladkorja ipd, ker če je ta rastlinica res tisto kar obljublja, beli sladkor in umetna sladila izgubijo vse vrednosti - no o vrednostih le-teh bi se dalo razpravljati.  wink

Jaz je še nisem imela možnost preiskusiti, sem pa že pred leti brala o steviji, čakam samo še, da jo bo moč kje kupiti, da jo lahko končno sprobam, ker meni po opisu deluje kot "čudežno sladilo". Sem pa nekje brala, da ima poseben okus in, da se je najprej treba privaditi na ta nov okus.

Bi jo pa tudi jaz posadila, verjetno semena dobim v kakšni vrtnariji? Kako se pa lahko potem liste uporablja? A se jih stolče? Si ne predstavljam čisto dobro.

Danes grem v kalčka, pa bom pogledala, če jo imajo tam in poročam. wink

papa

Zoran je napisal/a:

Mi ni jasno, kaj ti to sama delaš, pa sestavine vlečeš od dol al kak? Pa od kod dol?
Mi je kar cukr pau, grem pošnofat, če je kaj v bližini.

http://images.google.com/images?hl=sl&a … =f&oq=

pravkar delam doktorat na halvi, vsekakor bom izvedla poiskus, ampak čakam recept od prave osebe, sedaj mi je čisto jasno zakaj se gre, ker tele halve obstaja enih miljon, po načinu priprave, po sestavinah, je pa to turška zadeva in najboljšo halvo na Balkanu dobiš v Sarajevu, pa itak po celi Bosni. Drugače pa imamo mi poti v Srbijo, tam se pa dobi tudi vsepovsod, hvala, ker ste mi pomagali nihati, ravno sinoči sem čisto nepričakovano dobila pošiljko tongue

Jaz seveda govorim o tahan halvi, to je iz mletega sezama,ampak prav pasto moraš  pridobit,pa semena se pražijo
menda se lahko pri nas  taka pasta kupi kot tahini (tahin) je naziv za sezam, arabski al perzijski, tako nekak. Obstaja pa tudi ''neri –gom'', neka vrsta paštete iz sezama, ampak polej bi morali neslanega iskat, menda je super v sendviču

V to pasto pa se samo vmeša še med in okus, npr vanilija, in še kaj, npr pistacije, kikiriki,….ni omejitev

Drgač pa se v Bosni alva prži iz moke, pa sladkorja, sladek ajnprajn, 

Pa še bela alva, keten alva, z gresom, orehi, medom sladkorjem, maslom……

križancev je en mali milijon, Pakistanci delajo alvo verjetno iz riževe moke, ker je polprozorna

vsi poznamo turški med, medena halva, pol pa še carigrajska, tak bol temno, morte it na Baščaršiji, imajo vse vrste, tetka seka kile ko nora, pa vedno vpraša: dal je mnogo, pa te olupi ko svizca

tudi bajadera je neke vrste alva, upam da imate recepte, vredno vsakega grižljaja

stevijo pa menda lahko pri nas dobimo v vrtnariji Reš, gugljaj, so pa zaprti do konca januarja

smile

24

V Kalčku stevije nimajo. Sem pa klicala v Jablano in tam se jo dobi v obliki tablet, prahu ali tekočine.

Tisti članek o steviji sem pa šla še enkrat brat in sem ugovotila, da sem ga površno prebrala. sad Verjetno sem bila ob informaciji tako vesela, da sploh nisem brala naprej oziroma podrobno.
Joj, se iskreno opravičujem za dezinformacijo. Piše, da je stevijo odobril ameriški urad za registracijo hrane in zdravil (FDA), pri nas pa še vedno ni uradno dovoljena v prehrambene namene.

Prodajalka v Jablani mi je rekla, da se lahko pri nas in EU uporablja stevija le v kozmetične namene. Kaj bomo pa doma z njo delali, je pa naša stvar. wink

Urška sem videla, da si že napisala o sajenju in uporabi listov stevije. Tako, da hvala za informacijo, mi bo prav prišla, ker bom tudi jaz posadila stevijo, samo še sadike moram kupiti. smile

Joy je napisal/a:

Piše, da je stevijo odobril ameriški urad za registracijo hrane in zdravil (FDA), pri nas pa še vedno ni uradno dovoljena v prehrambene namene.

Verjetno sem bila zaradi tega tudi tako pozitivno osupla. Škoda.  neutral

Za vdrževanje pa sploh ni zahtevna.
Ti dam pa en nasvet - rastlinica zelo hitro in ozko raste (vsaj moja tak raste) - če želiš, da bi imela bolj "grmičkast" videz, ji odstrani vršičke najvišjih vejic. Tako se bo razbohotila tudi v širino.
Liste sem vse velike potrgala, pustila sem le majhne in se je hitro nazaj zarastla. Je pa res, da sem ji delala velikokrat reiki v zahvalo, še posebej takrat, ko sem skoraj celo oskubila.  wink Čez zimo sem jo dala noter in ji pustila, naj počiva.

urskakorun.com