1

Tema: Recepti

To temo odpiram, če imate kakšen slasten tongue  recept za podeliti z ostalimi.

Sam ne bom napisal recepta, pač pa vprašanje, če kdo dela sam sejtan, pa če lahko napiše postopek - prosim.
lp smile

pesem.duse@gmail.com, 070-788-788

Re: Recepti

Zakaj pa ne napišeš kak svoj recept?  smile

Vem za nekatere tvoje recepte, ob katerih si vsak, ki jih proba, prste oblizuje še nekaj dni ....  big_smile  :srcek:

urska.pesemduse@gmail.com
urskakorun.com

AVOKADOV NAMAZ

Potrebuješ ravno prav zrel in okusen avokado smile , sol, limono in po želji česen.

Avokado zmečkaš z vilico, malo posoliš, dodaš stisnjen limonov sok (raje več kot premalo) in stisnjen česen (po okusu, tu pa raje malo manj kot preveč; ampak česen meni res paše zraven). Dobro premešaš in še sveže poješ. Lahko prej tudi malo ohladiš, je še boljše. Namaz zelo paše k popečenim kruhkom (meni osebno npr. na navaden popečen bel toast).

Če imaš srečo, da si naletel na dober avokado in limono, je tale namaz zares odlična, zdrava in ravno prav nasitna malica. big_smile

Glede na to kako je riž zdrav in kako smo nekateri nori na sladko, je prav da so pogruntali tudi kakšen recept, ki to dvoje združuje big_smile Torej, tukaj je recept za rižev puding:
pol litra mleka zavreš, notri daš strok vanilije, paličico cimeta in limonino lupino. Ko mleko zavre odstranite začimbe in dodajte 100 g riža. Po 15 minutah dodajte še 50 g sladkorja in 60 g masla. Pomešajte, ko se maslo stopi, odstavite posodo z ognja in dodajte 3 jajčne rumenjake. Nekaj časa mešajte, da je masa dobro premešana. Porazdelite po skodelicah in DOBER TEK!

mmm dobra tema!

Jaz pa si delam namesto cokolina, s kateirm sem odrascala madljevino:)
mandljevo mleko ali pa kaksno drugo in nato dam not zmixane mandlje,ovsene kosmice, malo medu
narezem banano in je mocna malica!
Tko na hitr iz glave, ostale pa mam nek zapisane,posljem!
Sem postala zdaj lacna ko to berem..

Aja pa vceraj sem naredila koprivovo prilogo-domaci njoki in cesen in kopriva zmesana skupaj kot omaka,namesto smetane in sira pa se velik bolj zdravo je.
Bon Apetit

Njam, njam Maxim, mislim da bi lahk ti sestavila kako kuharsko knjigo, predvsem za malice. S pridihom Italije, kaj praviš?  wink  :rose:

Sledečo malico pa sem pobrala pri prijateljici:

1 banana
navaden jogurt (tekoči) ali kefir
pest kokosove moke

Jogurt zlijemo v skodelico in vanjo na rezine narežemo banano, ki jo nato pretlačimo z vilicami, da nastane gosta zmes. Vanjo vsujemo še kosovo moko, vse skupaj zmešamo in super malica je nared.  :prst:  big_smile

urskakorun.com

za zajterk si včasih pripravim proso z banano - nasitno in sladko, da pospešek za v nov dan  smile .

Proso se skuha na vodi ( namesto vode je lahko tudi sojino ali navadno mleko ) , nato se vmeša na koške narezana banana in kdor obožuje sladko, lahko doda še agavin sirup.

Namesto prosa je dober tudi polnozrnat kuskus, namesto banan pa jagode, njamiii  big_smile

pozdravček  :rose:

Tale recept je moja pogruntavščina. Solata je bila tako slastna in okusna, da delim recept z vami.
tongue  smile

HRUSTLJAVA POLETNA SOLATA S PRELIVOM IZ TAHINIJA 

(recept je za eno manjšo/srednjo solato)

SESTAVINE
1 manjša kumara
1 srednji korenček
1 srednja zelena paprika
1 paradižnik
manjši šopek peteršilja
(priporočljivo je, da je zelenjava vsaj eko, če že ne domača - okusi so neprimerljivo drugačni od navadne trgovinske zelenjave)
1 zrezek seitana (kakovostnega)
2 polnozrnata prepečenca (ali manjši popečen kruhek)

PRELIV
1/2 skodelice navadnega jogurta ali kefirja (odvisno kako gost preliv želite)
1 žlička gorčice
1 žlička tahinija

Najprej pripravimo preliv. Sestavine za preliv zmešamo skupaj in damo v hladilnik.
Nato seitan narežemo na koščke in ga popečemo (nekatere znamke imajo masten seitan, ki ne potrebuje dodatnega olja, za druge pa dajte malo olja). Odstavimo na stran.
Vso zelenjavo narežemo na koščke (jaz imam rada, da je vsa zelenjava na koščke, tudi kumare in korenček, da bolj hrusta) in dodamo pečen seitan. Vse sestavine premešamo in prelijemo s pripravljenim prelivom. Po želji dodamo še žličko lanenega olja. Prepečenec zdrobimo z roko na manjše koščke in ga pomešamo v solato, da nastane zares hrustljava solata. Peteršilj sesekljamo in potresemo po vrhu.

* Opomba: Preliv ima relativno močan okus, zato soljenje ni potrebno, lahko pa se doda, če ima kdo rad slan okus.

Pa dober tek v vročih poletnih dneh!  :prst:  smile

urskakorun.com

Urška; tale zadnji je res dober, taboljši! Hvala, da si delila z nami  :prst:

Hvala Toby in dobrodošel/la med nami!  smile  Vsak preizkušen recept je tuki gor zelo dobrodošel, če imaš kakega fajnega na zalogi, kar gor, da ga sprobam(o).  :prst:  smile

urskakorun.com

V temi "Prosena moka" je sledeč recept že objavljen, a ga dodajam še pod to temo, da bo vse na enem mestu.  big_smile

SUPER ZDRAV NEKVAŠEN KRUHEK IZ PROSENE MOKE  tongue

Prosena moka se prodaja po ca 500 g, zato se ji lahko doda pirina ali ajdova moka. Vse te moke ne kisajo telesa in delujejo blagodejno na organizem.  :prst:  cool

500 g moke (lahko samo prosene, lahko pol prosene-pol ajdove ali pirine)
semena (po želji)
1x pecilni prašek
1 žlička soli (o soli se lahko razvije cel "doktorat", a le na kratko: naj bo čim bolj eko in po možnosti čim bolj domača: jaz uporabljam popolnoma naravno sol iz sečoveljskih solin, ki drži v sebi vse minerale iz morja).
nekaj žlic olivnega olja (sprva dve žlici, nato se dodaja po občutku)
kozarec mineralne vode, z mehurčki - tudi ta se dodaja postopoma, po občutku).

Sestavine zmešaš, pregneteš v hlebček, katerega zaviješ v vlažno krpo ali v vrečko in ga pustiš nekaj časa počivati (jaz ga dam v hladilnik). Dlje kot počiva, boljši je kruh. Nato daš peči na 200°, za slabo uro, lahk proti koncu preveriš še z zobotrebcem, če je že pečen.

Kruhek zna biti zelo krhek in drobljiv, zato skoraj bolje več olja kot premalo.

Pa dober tek  :prst:

urskakorun.com

Ta recept je danes nastal iz kombinacije enga drugega recepta in mojega zeljnika. Lahko vam garantiram, božanski je.  :srcek:  tongue

MEGA ZDRAV IN NJAMI JABOLČNI KOLAČEK S SLIVAMI IN SONČNIČNIMI SEMENI

1/2 merice prosene kaše
1/2 merice amaranta
3 srednja domača ali eko jabolka
3 merice vode
1 merica slivovega soka (da se kupit zgoščen slivov sok v Dm-u)
cca dve pesti sliv
cca dve pesti sončničnih semen
cimet
nastrgana lupina treh EKO limon
cca 2 žličke fruktoze ali drugega sladila

Vodo sladimo s fruktozo in jo damo kuhat. Vmes nastrgamo jabolka in jih damo v vodo. Kuhamo do vretja, vmes lahko nastrgamo limonino lupino in narežemo slive na koščke. Ko voda zavre, vanjo vsujemo proseno kašo, amarant in kuhamo na majhnem ognju cca 15 minut. Vmes redno mešamo, da se zmes ne prilepi na dno. Dodajamo slivov sok, cimet. Začimbe in dodatni sladkor dodajamo med kuho, po občutku, če je potrebno. Ob koncu kuhanja nastane gosta zmes, kateri vmešamo slive. Zmes vlijemo na manjši pekač (debelina približno 2 cm) in po vrhu čez celotno površino potresemo sončnična semena. Pečemo slabo uro na 200°C.

Pecivo zna biti prej mehko kot trdo; če ima kdo rad bolj zapečene sladice, potem bolje peči v večjem pekaču, da se debelina zmanjša.

Pa dober tek. smile

urskakorun.com

Zoran je napisal/a:

Sam ne bom napisal recepta, pač pa vprašanje, če kdo dela sam sejtan, pa če lahko napiše postopek

Mi sami delamo sejtan, je pa recept v knjigici Kuharica za dušo in telo, avtorica Ica Sitarovasnik, res prelepi recepti in konkretna izdelava tofuja, sejtana in še mnogočesa,…

Torej jaz vzamem vsaj 3 kg moke, če imate res fino mleto polnovredno, sicer je pa navadna bela od soseda čist ok, ker na koncu dosti manj vsega pride, itak se pa lahko hrani v zaprti posodi v hladilniku teden dni.

Moko zmešaš z vodo, da  narediš kao testo za kruh. Počiva naj vsaj pol ure, pol pa to kepo testa gnetemo in spiramo pod tekočo vodo, pač odlivamo belo vodo, vse dokler ne speremo ves škrob in nam ostane pač čimveč glutena. Ko speremo do konca damo kepo  kuhat v vrelo vodo, vanjo pa damo algo in tamari, ako nimamo damo morsko sol, mi pa vedno še kaka zelišča not vržemo ali pa jušno zelenjavo,….po želji za okusi

Ja, kuhamo na zmernem ognju slabo uro, kot en velik cmok, kuhano je, če prerežemo, pa ni lepljivo na sredi ampak kompaktno.

Menda pa se gluten da kupit, kolikor vem je to odpad pri izdelavi lepil za papir, moj prijatelj je iz neke barvne firme to domov vlačil, pol zastonj kupiš cel žakl tega, sem pol čist pozabla na to.

Če imaš gluten je postopek podoben:

1liter vode solimo, spet lahko dodamo začimbe po želji, vanjo počasi vmešavamo 30 dag glutena v prahu. Zadeva hitro veže vodo, vse dobro pregnetemo in stiskamo v kepo, potem pa spet v vrelo vodo, osoljeno,plus začimbe, kuhamo slabo uro, vendar POZOR - moramo imeti dovolj veliko posodo in dovolj vode, saj zmes naraste do trikrat:)) lonček kuhaj

Še en slasten recept za izdelavo sojinega mleka:

Pol litra soje namakamo preko noči, operemo in damo v mikser, mlinček za sadje,
Zmiksamo en del soje in enak del vode-bolj fino zmiksamo, boljše mleko bo.
Ko je zmiksano, ji dodamo šest delov vode, torej v tem primeru 3 litre in to zmes kuhamo do vretja, obilno mešamo, ker je smodljive narave, medtem si pripravimo skodelo mrzle vode, ko se začne zadeva peniti navzgor, zmanjšamo ogenj in malo zalijemo, da pade skupaj, ponovimo trikrat, brez mrzle vode ne poskušat bo vse na štedilniku, mora bit šok kuhanje.

Potem pustimo pet minut, polej pa čez fina cedila ali krpo, kar ostane na cedilu je okara, mleta soja, se porabi v jedeh, v loncu pa smo dobili sojino mleko, ki ga pa lahko za boljši okus še dodatno vremo pol ure, ni pa nujno, lahko mu dodamo vanilijo, cimet. Hitro ohladimo in hranimo v hladilniku do teden dni. Če pa nalijemo toplo sojino mleko v skodelice, se bo pa tudi skisalo, na sobni temperaturi. Pa lahko delamo razne sadne in čokoladne jogurte,njami tongue

14

galaxaura je napisal/a:

Torej jaz vzamem vsaj 3 kg moke, če imate res fino mleto polnovredno, sicer je pa navadna bela od soseda čist ok, ker na koncu dosti manj vsega pride, itak se pa lahko hrani v zaprti posodi v hladilniku teden dni.

Galaxaura, hvala za recept.

Kaj veš mogoče, a je možno narediti sejtan iz kakšne druge moke, da ni pšenična ali ržena?
Ker pšenica in rž kisata telo, pa jih več ne uporabljam, razen, če je res huda  big_smile  lakota.
Hvala
smile

15

PIRIN KRUH BREZ VSEGA;))

Potrebujemo:

600g pirine moke
50g sončničnih semen,ki jih lahko preden jih zmeljete v moko malo popražite na vroči ponvi
sol po okusu,najboljsa je meni osebno himalajska (rocno kopana)
400-500ml. donata

Vse sestavine zmešamo in dobro pregnetemo,da dobimo testo,ki se ne prijema na roke in-ali skledo v kateri mesimo. Nato testo pustimo stati cca.40 minut,nakar ga še enkrat premesimo in damo peči na 180 st.(v ogreto pečico) cca.40min. Po vrhu ga proti koncu pečenja lahko namažemo z gheejem in ga posujemo z nepraženim sezamom ali drugimi semeni,ki jih imate radi. Če ste samski in ne pojeste toliko kruha naenkrat,lahko iz testa oblikujete kajzrce,žemljice...in si jih zamrznete.

Pa dober tek;)

16

Sacher torta malo drugače:

Potrebujemo:

250 g rozin
100g suhih fig nežveplanih
100g suhih marelic
50g mletih sončničnih semen ali mandljev,orehov...kar imate radi-(lahko tudi brez)
sok 1 pomaranče
mleti janež po okusu
50-100g kakovostne temne čokolade
riževo mleko
domača marelična marmelada
kokosova moka

Suhe marelice narežemo na koščke,ostalo suho sadje  namočimo za cca.3-4ure,namesto rozin,lahko uporabite tudi datelje.
Nato namočeno sadje odcedimo,mu dodamo sok ene pomaranče,mleti janež,(med novoletnimi prazniki lahko uporabimo še cimet,naravno aromo vanilije in 0,3ruma)in vse skupaj zmiksamo,da pride gladka vlažna masa,ki ji dodamo na koščke narezane suhe marelice in zmlete oreščke.
Nato en del te mase/naredimo plast preložimo v posodico,(ki se jo da potem zapreti)in jo na debelo namažemo z domačo marelično marmelado,nato damo po vrhu še eno plast mase in še eno tanjšo plast marmelade,ki jo posipamo s kokosovo moko(brez sladkorja). Nato nad paro stopimo temno čokolado,ki ji dodamo čisto malo vanilijevega riževega mleka(namesto maščobe)in jo prelijemo po vrhu tortice.Za okras lahko po vrhu položimo cele suhe marelice.1 marelica predstavlja en kolaček/košček,ker gre za kar nasičeno zadevico.

17

Dobrodošla Daja,

Hvala za recepte, bo treba sprobat. smile
smile

O Daja, hvala ti pa dobrodošla na forumu. Smešno, a ravno včeraj sem študirala, kak bi napravila "zaherco" na zdrav način. smile  :srcek:

urskakorun.com

Zoran je napisal/a:
galaxaura je napisal/a:

Galaxaura, hvala za recept.

Kaj veš mogoče, a je možno narediti sejtan iz kakšne druge moke, da ni pšenična ali ržena?
Ker pšenica in rž kisata telo, pa jih več ne uporabljam, razen, če je res huda  big_smile  lakota.
Hvala
smile

Tole je pa dobro vprašanje, pošteno, mi odpove logika, pa spomnil si me spet na zakisanost telesa, v tej knjigici kjer je recept, tetka veliko govori o jin in jang hrani, da pač ravnovesje najdemo, ker recimo višek jina, kisa telo, kri. Omenja se pšenica, ajda, proso, riž kot jang in koruza,  rž, ječmen, oves kot jin.

Glede na to, da se seitan naredi iz glutena, ki ga je največ v pšenici, malo manj v rži,  ne vem koliko bi bilo smiselno izpirati druga žita in kakšno količino glutena bi izločili.

tak da razmišljam, če ni lih gluten tisti, ki se ga hočeš izogniti, oz da on kisa telo,
ali misliš na pšenico nasploh, ne glede na to da uporabljamo polnovredno, doma ali pri mlinarju mleto žito, torej celo žito? Mi sami zmeljemo pšenico, seitan iz polnovredne moke pa je dosti bolj krheh, pa zelo slasten.     

Strokovno nimam pojma v katerih žitih in hrani je še gluten, kar se žit tiče, bi pa rekla da v tistih, ki jih osebe s celiaklijo ne smejo jesti, torej :PREPOVEDANE VRSTE ŽIT:

PŠENICA tudi PIRA, TRITICALE (križanec pšenice in rži) in KAMUT

JEČMEN
OVES

Tak da je za probat, če ti paše katero od teh žit, najpomembneje je, da zelo fino zmeljemo, da se gluten lažje izloči.

smile

20

galaxaura je napisal/a:

Tole je pa dobro vprašanje, pošteno, mi odpove logika, pa spomnil si me spet na zakisanost telesa, v tej knjigici kjer je recept, tetka veliko govori o jin in jang hrani, da pač ravnovesje najdemo, ker recimo višek jina, kisa telo, kri. Omenja se pšenica, ajda, proso, riž kot jang in koruza,  rž, ječmen, oves kot jin.

Glede na to, da se seitan naredi iz glutena, ki ga je največ v pšenici, malo manj v rži,  ne vem koliko bi bilo smiselno izpirati druga žita in kakšno količino glutena bi izločili.

galaxaura je napisal/a:

Strokovno nimam pojma v katerih žitih in hrani je še gluten, kar se žit tiče, bi pa rekla da v tistih, ki jih osebe s celiaklijo ne smejo jesti, torej :PREPOVEDANE VRSTE ŽIT:

PŠENICA tudi PIRA, TRITICALE (križanec pšenice in rži) in KAMUT

JEČMEN
OVES

Tak da je za probat, če ti paše katero od teh žit, najpomembneje je, da zelo fino zmeljemo, da se gluten lažje izloči.

smile

Mi več nič ni jasno glede teh žit.  Hvala vseeno. smile

galaxaura je napisal/a:

TRITICALE (križanec pšenice in rži)

Ta je gensko spremenjen, če se ne motim.
smile

Zoran je napisal/a:

Mi več nič ni jasno glede teh žit.  Hvala vseeno.

big_smile prosim

Heh, takole je, guglala sem, v katerih žitih poleg pšenice (ki praviš da ti ne odgovarja) je še gluten, iz njega je namreč seitan. Čim guglaš gluten,  je največ o celiakliji govora, pač o ljudeh , ki ne smejo glutena(prepovedana žita za njih), torej kar oni od žit ne smejo, tam je gluten:)))

Tak da nam ostane ječmen in oves za seitan. Za probat.

Ja, TRITICALE je hibrid, križanec, ni lih gensko spremenjen, kao, slab biolog sem ti jaz:rolleyes:

smile

22

galaxaura je napisal/a:

Tak da nam ostane ječmen in oves za seitan. Za probat.

Hvala ti.

Javi, če boš poskusila narediti iz ovsa ali ječmena.
smile

23

Zoran je napisal/a:

Dobrodošla Daja,

Hvala za recepte, bo treba sprobat. smile
smile

malenkost,mi je bilo v veselje;))

en res preverjen recept:

potrebujemo:

1kg kostanja
1l jabolčnega sladkega mošta

hehe, a je potrebna razlaga za pripravo?

samo toliko, da vas spomnim, da je kostanj ŽE in da me bo počasi razgnalo, pa še nismo prišli do maronov yikes 

nič ne pišete o kostanjevih piknikih smile

kostanjev pire ali pa torte s kostanjem so meni neki najboljšega, seveda če je možno - z obilico črne čokolade

ja, kombinacija z moštom je pa menda obvezna, fino je, ker pol ugibaš, al te zvija od kostanja, al od jabolčnika,hihi

big_smile

joj, galaxaura, to pa je en najboljših receptov ever!! big_smile

Meni osebno najboljši pečen, zunaj na ognju, pa namesto mošta tudi kakšen deci rdečega domačega vinčka. Zdaj so večeri že mrzli in paše, da malo poogreje tudi od znotraj.  tongue

urskakorun.com