Tema: Bezeg (recepti)
Zadnje nekaj dni me posebej grabi in privlači bezeg in dobrote iz njega. Še hvala bogu, da še ni odcvetel. Letos me je prijelo in sem prvič poskusila napraviti sama bezgov sirup. Spomnem se, da ga je znala pripraviti mama, vendar mi takrat ni preveč dišal. Verjetno mi moj zelo diši, ker sem ga sama napravila.
In je prav božanski za pit!
BEZGOV SIRUP
Napravila sem ga za vzorec (slaba dva litra), zmešala pa sem različne recepte z neta in ga pripravila po sledečem postopku:
5 velikih pesti bezgovih cvetov
1 limona
1 citronska kislina
1 škatla fruktoze
Sirup sem delala v treh fazah - treh zato, ker nisem imela časa in se je tale rešitev pokazala kot najboljša.
Večji kozarec za vlaganje sem napolnila z neopranimi bezgovimi cvetovi (baje je dobro, da se jih preveč ne stresa, da obstane cvetni prah-seveda pa je v tem primeru zelo priporočljivo nabirati bezeg daleč stran od cest) in do vrha natočila z vodo. Postavila sem ga na sonce za pol dneva. Zvečer sem tekočino precedila v lonec, vanj vsula fruktozo in grela toliko časa, dokler se sladkor ni stopil. Ko se je tekočina ohladila, sem vanjo vsula citronko. Ožete bezgove cvetove sem napolnila v dva kozarca za vlaganje, vanje narezala limono in jih napolnila s sladko tekočino (limono sem v hladno tekočino dodala zato, da so se čim bolj ohranili vitamini). Pustila sem stati čez noč, da tekočina dodobra vpije vso esenco bezga in limone. Zjutraj sem vse precedila in nastal je zelo okusen sirup. Skoraj boljši kot mamin. ![]()
urskakorun.com