Re: Ajurveda

Zdravo,

imam  vprašanje glede močne menstruacije.
Zanima me namreč, če oz. kaj svetuje ajurveda, glede močnih krvavitev ob menstruaciji. Kako je možno zmanjšati prekomerno krvavitev? Kako je s prehrano? Kaj se priporoča oz. odsvetuje.

Malina, hvala za odgovor že v naprej.

Tina je napisal/a:

Ni potrebno, da imate diabetes, da to lahko uporabljate - lahko je preventiva.

Nekaj pa me bega - pravite, da se kozarec 'raztopi'.
Kot jaz vem, je ta leseni kozarec tak, da vanj zvečer natočimo cca 1 dcl vode, pustimo čez noč in zjutraj na tešče nekaj časa pred zajtrkom spijemo. Postopek po zajtrku ponovimo in spijemo vodo 15 min pred večerjo.
Voda se obarva, ko je v kozarcu 8-10h, in ko se neha obarvat (ca 25-30 dni), kozarec previdno postrgamo znotraj in ga lahko uporabljamo dalje. Nikoli pa več kot 45 dni, takrat uporabimo nov kozarec.

najlepša hvala za hiter odgovor,
takole piše glede uporabe:ne dobesedno

Zvečer napolni kozarec s pitno vodo, zjutraj izlij tekočino, ki se je preko noči obarvala v čist kozarec in popij;po 7 dneh pitja, 2 dni ne pijemo tekočine(da se trebušna slinavka navadi  tudi primerne in predpisane hrane diabetičnega pacienta. Ta ciklus ponovimo 4 x. Po 30 dneh se voda več ne obarva, zato previdno spraskajte notranjost, nato ga uporabljajte še 15 dni, brez prekinitve pitja.
Po tem obdobju zdrobite kozarec na koščke in uporabljate tako, da mali košček daste v skodelico z vodo, dokler se barva vode ne spremeni.

smile  pač navodila so  malo okorno in skomplicirano napisana, mislim slovnično, potem pa kakšna vejica cel point spremeni, pa tudi sem 3 ure gruntala točno kako mislijo, da 7 dni pij, potem 2 dni ne, to ponovimo 4x.  pa tudi ne piše kako potem ko imamo koščke –ali ponavljamo cikluse, kako dolgo,…
Bom imela priliko se naučiti nekaj osnov ajurvede, pa tudi glede zelišč in podobno,se bomo učili, me zelo zanimalo že ves čas, sedaj pa se zgleda odpira, tale Indija
tak da mogoče tudi še tukaj  kaj vprašam

skratka, fino, upam, da obstajajo podobni kozarčki za še kaj drugega big_smile

hvala :rose:

28

marjetica je napisal/a:

Zdravo,

imam  vprašanje glede močne menstruacije.
Zanima me namreč, če oz. kaj svetuje ajurveda, glede močnih krvavitev ob menstruaciji. Kako je možno zmanjšati prekomerno krvavitev? Kako je s prehrano? Kaj se priporoča oz. odsvetuje.

Malina, hvala za odgovor že v naprej.

Marjetica, težave so lahko Vata Pita ali Kapha narave - ne glede na to, kateri tip si.
Zato bi rabila precej natančnejši opis težav oz. še bolje zate, da se greš pregledat in ugotoviš, kateri tip težave imaš - težko se pove po mailu.
Predvsem je pomembno ali imaš krče in bolečine (pred, med, na koncu?) ali samo močno krvavitev, si zaprta, te boli križ ali dojke in ali se počutiš zaspana...? Take stvari.

Glede na to, da pa si rekla 'močne menstruacije', predvidevam, da imaš hude krvavitve in večjo izgubo krvi ob morebitni izčrpanosti, kar malo potegne v Pitta smer. Za to bi nasplošno mirila pitto, kar pomeni:
brez alkohola, mesa in težkih beljakovin pred obdobjem menstruacije, bolj hladilno hrano (za notranjost).

Dobra strategija bi torej bila:
- kuminov čaj (laško kumino, Cuminum cyminum, kumin) povreš nekaj minut in potem piješ to vodo mlačno ali na sobni temperaturi - lahko namesto navadne vode)
- popražena zrna kumine ( Cuminum cyminum) pogrizeš (1 čajno žličko, čeznjo žlico soka aloje)
- čaj iz malininih listov in hibiskusovih cvetov (1:1), žlica na skodelico vode

Nasplošno se priporoča hranjenje za tvoj tip telesa čez cel mesec, ki bi moralo umirit katerokoli došo imaš v neravnovesju.

Splošno je tudi priporočljivo piti svež sok aloje vera za rodila in delati vaje iz joge proti krčem in za umiritev hormonskega sistema.

smile

'Življenje je proces.

Malina, hvala za smernice.

Določene joga vaje poznam, nabavila sem si tudi literaturo s področja ajurvede.
Sedaj pa na delo... wink

30

marjetica je napisal/a:

Malina, hvala za smernice.

Določene joga vaje poznam, nabavila sem si tudi literaturo s področja ajurvede.
Sedaj pa na delo... wink

:prst:

Vsekakor pa je najpomembnejše, da veš, kateri tip si in katero neravnovesje te muči. To ni nujno povezano!  smile

'Življenje je proces.

31

galaxaura je napisal/a:

najlepša hvala za hiter odgovor,
takole piše glede uporabe:ne dobesedno

Zvečer napolni kozarec s pitno vodo, zjutraj izlij tekočino, ki se je preko noči obarvala v čist kozarec in popij;po 7 dneh pitja, 2 dni ne pijemo tekočine(da se trebušna slinavka navadi  tudi primerne in predpisane hrane diabetičnega pacienta. Ta ciklus ponovimo 4 x. Po 30 dneh se voda več ne obarva, zato previdno spraskajte notranjost, nato ga uporabljajte še 15 dni, brez prekinitve pitja.
Po tem obdobju zdrobite kozarec na koščke in uporabljate tako, da mali košček daste v skodelico z vodo, dokler se barva vode ne spremeni.

smile  pač navodila so  malo okorno in skomplicirano napisana, mislim slovnično, potem pa kakšna vejica cel point spremeni, pa tudi sem 3 ure gruntala točno kako mislijo, da 7 dni pij, potem 2 dni ne, to ponovimo 4x.  pa tudi ne piše kako potem ko imamo koščke –ali ponavljamo cikluse, kako dolgo,…
Bom imela priliko se naučiti nekaj osnov ajurvede, pa tudi glede zelišč in podobno,se bomo učili, me zelo zanimalo že ves čas, sedaj pa se zgleda odpira, tale Indija
tak da mogoče tudi še tukaj  kaj vprašam

skratka, fino, upam, da obstajajo podobni kozarčki za še kaj drugega big_smile

hvala :rose:

Mi lahko zaupaš, kje je bil ta kozarec kupljen?
Ta prevod je res malo hecen, ampak mislim, da je to ista stvar...

'Življenje je proces.

32

Če vas bodo lovili prvi prehladi in se vam nabira sluz v pljučih ali po obnosnih votlinah ajurveda priporoča:
2 zmleta črna popra v žlički medu. Po jutranjem kozarcu tople vode seveda wink
Poper lahko tudi pokuhate v malo kozjega mleka (do 1 dcl), ko se ohladi iz vročega na toplo pa dodajte med.
Poleg tega malo povišajte uživanje kurkume v kuhani hrani.

Na zdravje in lepo nedeljo smile !

'Življenje je proces.

Tina je napisal/a:

Če vas bodo lovili prvi prehladi in se vam nabira sluz v pljučih ali po obnosnih votlinah ajurveda priporoča:
2 zmleta črna popra v žlički medu. Po jutranjem kozarcu tople vode seveda wink
Poper lahko tudi pokuhate v malo kozjega mleka (do 1 dcl), ko se ohladi iz vročega na toplo pa dodajte med.
Poleg tega malo povišajte uživanje kurkume v kuhani hrani.

Na zdravje in lepo nedeljo smile !

Super za nasvet smile

Želela bi še povedati, da topla voda resnično učinkuje. Pred časom sem jo zjutraj redno pila, nato sem malo pozabila, sedaj me je Malina spet spomnila in že se vidijo učinki smile

34

marjetica je napisal/a:

Želela bi še povedati, da topla voda resnično učinkuje. Pred časom sem jo zjutraj redno pila, nato sem malo pozabila, sedaj me je Malina spet spomnila in že se vidijo učinki smile

:prst:

Aha, ajurveda priporoča toplo vodo preko celega dneva, nasplošno eno enoto vode na uro.
Pomaga odstraniti amo in podpira prebavo in čisti črevesje in cel trakt od vhoda do izhoda, najpomembnejši tunel v našem telesu  smile

'Življenje je proces.

Tina je napisal/a:

kozarec je bil prinešen direkt iz Indije, ker je to prinesel en gospod, ki je gupta in iz Indije, pa je potem dal bratranki, ta pa meni:D; bom še zaslišala, ali to prodaja, ali pač spotoma prinese,  ni bilo nobene embalaže, ….navodila ji je on diktiral- simultano prevajal, zato so polomljena napisana, predvidevam, pa tudi ne vem kaj točno pomeni, če je nekdo gupta

drugače pa se mi zdi, da je najbolje iti na celosten pregled, k usposobljenemu vedcu ajurvede, da ti po pregledu priporoči zdravilo/pomoč, ter točno pove doziranje, način uporabe, …

Malo ene razlage pač, sicer pa bom lahko spoznala tega gupto, bo povedal vse:)

sedaj bom zvenela kot zatežena tetka, ampak noro bi bilo, če bi znotraj teme ajurveda dali še podteme, recimo prehrana, doše, zeliščni pripravki,…..pač da bi bil pregled,sicer vem, da je na netu vsega, da si človek lahko sam pogleda, ampak ker je tak kompleksna tema, pa izpod tvojih tipk, je čisto drugače, pa tudi lahko sodelujemo, z informacijami vsi:)

Hvala za vse prispevke in nasvete, sploh tole s pitjem tople vode, me je čisto prevzelo, samo disciplina, mene malo matra big_smile 
a lahko ob tej priliki poveš kaj o ajurvedski kavi, to sem slišala, da vreš vodo 10 minut, potem pa toplo piješ-kava bogov, Zoran je enkrat omenjal na eni delavnici  smile

36

galaxaura je napisal/a:
Tina je napisal/a:

kozarec je bil prinešen direkt iz Indije, ker je to prinesel en gospod, ki je gupta in iz Indije, pa je potem dal bratranki, ta pa meni:D; bom še zaslišala, ali to prodaja, ali pač spotoma prinese,  ni bilo nobene embalaže, ….navodila ji je on diktiral- simultano prevajal, zato so polomljena napisana, predvidevam, pa tudi ne vem kaj točno pomeni, če je nekdo gupta

drugače pa se mi zdi, da je najbolje iti na celosten pregled, k usposobljenemu vedcu ajurvede, da ti po pregledu priporoči zdravilo/pomoč, ter točno pove doziranje, način uporabe, …

Malo ene razlage pač, sicer pa bom lahko spoznala tega gupto, bo povedal vse:)

sedaj bom zvenela kot zatežena tetka, ampak noro bi bilo, če bi znotraj teme ajurveda dali še podteme, recimo prehrana, doše, zeliščni pripravki,…..pač da bi bil pregled,sicer vem, da je na netu vsega, da si človek lahko sam pogleda, ampak ker je tak kompleksna tema, pa izpod tvojih tipk, je čisto drugače, pa tudi lahko sodelujemo, z informacijami vsi:)

Hvala za vse prispevke in nasvete, sploh tole s pitjem tople vode, me je čisto prevzelo, samo disciplina, mene malo matra big_smile 
a lahko ob tej priliki poveš kaj o ajurvedski kavi, to sem slišala, da vreš vodo 10 minut, potem pa toplo piješ-kava bogov, Zoran je enkrat omenjal na eni delavnici  smile

Galaxaura - hvala. To razloži zadevo o slabem prevodu  smile
Ne vem, kaj tebi pomeni gupta, to je neka povezava z eno izmed pomembnejših družin, kar pa sicer kot tako samo po sebi ne pomeni nič v povezavi z ajurvedo. Če je res zdravnik, ti lahko da diagnozo, ka seveda ne pomeni, da ne pozna kakšnih drugih, bolj splošnih stvari.

Jaz -osebno- mislim, da je treba na posvet it k zdravniku. Ajurveda je znanost in cel sistem in to ni nekaj, kar malo pogooglaš in si vedec. Tudi vsakdo iz Indije ali ki je imel neke tečaje ali znanja ni dovolj dober, da bi ti dajal nasvet. Prosim bodi previdna. Kot vem sta v Sloveniji trenutno 2 šolana ajurvedska zdravnika, ostali pa so lahko iz družin, ki imajo znanja, ali dobri terapevti, ki imajo veliko znanj, vendar je za diagnozo vseeno najboljše, da greš k zdravniku - če že imaš to možnost..? Saj verjetno tudi v Kliničnem centru ne bi želela, da ti postavi diagnozo medicinska sestra ali nekdo, ki daje anastezijo - pa čeprav sta oba videla že veliko bolnih in imata veliko izkušenj. Verjetno bi šla raje k zdravniku.  smile

Ajurvedski zdravnik ima za sabo 6-letno izobrazbo na Ajurvedski univerzi in kliniki in je edini kredibilen za prave informacije. Pa še oni se včasih lovijo, ker mora dobro spoznati tvoje telo, da vidi, kako reagira. Ker je to pač naravna pot ni toliko enosmernih smernic, ampak je vsak drugačen.
Eno je skratka, če ti kdo malo pove kaj o tvojem tipu, drugo pa je imet pravi pregled. Veliko je tudi šarlatanstva in včasih ljudje prehitro zaupajo nekomu samo zato, ker je npr. iz Indije. Jaz imam možnost delat s pravim zdravnikom in zato lahko tu delim to znanje do neke mere, pa vseeno vedno vse preverim z njim. Ne zdi se mi, da bi kar delila informacije o vseh mogočih zadevah na pamet.
Lahko pa razlagam teorijo in kakšno splošno smernico, ker se s tem ukvarjam žeprecej dolgo. Vseeno pa tudi če bom 20 let to delala, še ne morem postavljat diagnoz in pametovat na daljavo.
To enostavno ne gre  smile

Kar se tiče podtem žal ne bo šlo. Prvič zato, ker delam to iz lastnega veselja in nimam dovolj časa, da bi šla v take detajle, predvsem pa tudi zato, ker je ajurveda izredno poosebljena, in ne želim, da se vsak prispevek zaključi s stavkom 'za kaj več pa morate iti na pregled k ajurvedskemu zdravniku'.
Ker nisem zato tu, da prodajam naše storitve, sem pa zato tu, da obveščam in širim znanja kot lahko v prostem času in zato, ker verjamem v ajurvedo, ker vsak dan vidim, kaj dela in kako dobro dela.

Jaz bom skratka podajala neke splošne informacije, ostalo pa ... kot sem že zgoraj napisala. Enostavno ne gre, ker ni smiselno. To je kot bi tu želela imeti podtemo za vsak vedenjski vzorec posebej, ki je morda enak, pa vseeno ne. Lahko ima 100 ljudi vzorec 'nisem dovolj dober', pa ima vsak razlog drugje. Isto je z ajurvedo, z razliko v tem, da deluje zelo fizično in enostavno ne moreš rešit problema, če ne najdeš razloga (kar se pri reševanju vzorcev včasih da).

Upam, da se razumeva  smile

O kavi pa z veseljem v kratkem!

'Življenje je proces.

37 Nazadnje urejal Tina (17.10.2012 13:14:17)

Prilagam kratek propagandni filmček iz leta 1945, naredil ga je Walt Disney in je propagandni film za zdravo prehrano.

Jasno razlaga, da so gradniki kosti zelenjava in sadje, da mleko piejo otroci in da živalske beljakovine potrebujemo predvsem za izgradnjo mišične mase. Koliko pa povprečen človek uporablja svoje mišice, pa presodimo sami.
Po moji oceni imamo za to dovolj 2 koščka sira na teden ali 1 jajce ali kak manjši košček mesa. Poudarek je na 'ali' ne 'in'.

wink

http://www.youtube.com/watch?v=sVjxqWpM … re=related

Žal je filmček v angleščini, prevoda ni ... ampak je pa iz risb veliko jasno.

'Življenje je proces.

38 Nazadnje urejal Tina (29.10.2012 08:10:12)

Danes ob prvem snegu delim misli hrvaške ajurvedske zdravnice - v razmislek in za lepo zimo :-) !

'Narava nam je spet jasno pokazala, da se je začela zgodnja zima. Usklajevanje s pozno jesenjo/zgodnjo zimo je enostavno - vključili smo gretje, zamenjali gume na avtomobilih (pa antifriz?), pripravili toplo obutev in obleko. Povsem dovolj. Povsem dovolj?
Oh ne, spet komplicirani aju-nasveti o individualnem prilagajanju. Dnevi so kratki in temačni, ceste spolzke in kdo normalen želi ob vseh problemih vsakdana še razmišljati o 'individualiziranem usklajevanju' z ritmi narave? In zakaj?
Zelo preprosto: ker je plavati s tokom lažje kot proti toku. Je.
Ker če bi vedeli, da je prav trenutno naš prebavni ogenj najmočnejši, bi suhci pazili, da jedo dovolj kalorično, bolj okrogli med nami pa bi izkoristili ta čas za začetek stabilnega hujšanja.

In če bi vedeli, da hlad in veter zelo vznemirjata vato, bi jo umirjali - ne samo s toplo obleko, ampak tudi toplimi obroki, toplo vodo in hrano, ki greje. Greli bi se z olji. V hrani. In na telesu. Posebno bi nam godilo, da namažemo sklepe pred rednimi vadbami.

Tisti, ki vedo, kaj je pitta, in čutijo, da je imajo polno v svojem telesu/duhu bi uživali v zimi, posebno v zimskih športih kot je čiščenje snega wink. In čeprav jim je bolj všeč usmerjenost od umirjenosti, bi bili zelo zmerni s kislo/pekočo ozimnico. Ker, saj to vemo že vsi, kislo in pekoče veča pitto.
V deževnih dneh začutimo svojo kapho, in tisti, ki se je zavedajo vsak dan, bi vedeli, da jo večata hlad in vlaga, in da se razen s toplim obrokom lahko segrejejo tudi s telesno vadbo. In plesanjem. In spolnostjo.

O, da, ljubljenje zelo segreva.
In vsaka druga radost segreva, posebno tista, ki jo delimo.'

Željka Lovrić, dr. med.

'Življenje je proces.

39

Kako ajurveda gleda na kavo?

Kofein viša Vata došo. Vata vlada nad vsem, kar se giba v telesu, pod svojim okriljem ima tudi živčni sistem in prebavila. Manjše količine kofeina pomagajo doseči boljšo pozornost, fokus in eliminiranje odpadnih snovi iz telesa.

V večjih količinah pa se razdražena Vata kaže kot nespečnost, skrb, suhost, nervoznost, utrujenost (opazi se v pomanjkanju kofeina) in glavobolih.

Zato si le privoščite kavico, ampak ne vedra kave čez cel dan wink

'Življenje je proces.

40

Haha, dobra, Tina wink Zmernost je ključ do zdravja, ane? smile

41

Po krajšem zimskem spancu spet malo ajurvedskih začimb  smile

Prilagam recept za napitek, ki nas prijetno segreje!

Razmerje začimb:

1 del črnega popra
4 deli kardamoma,
4 deli cimeta
4 deli nageljnovih žbic
4 deli ingverja

Ne pretiravajte s črnim poporom, ker bo prevladal njegov okus. Mešanico si lahko pripravite na zalogo.

Priprava:

Četrtino čajne žličke mešanice dodajte v skodelico, le-to pa prelijete z vročo vodo. Mešanica naj stoji nekaj minut. Sladkajte po okusu z medom, rjavim sladkorjem ali javorjevim sirupom. Ščepec mešanice lahko dodate tudi običajnemu čaju.

Tukaj pa še prispevek o Zimi iz vidika ajurvede:

http://pesem-duse.blogspot.com/2013/01/ … sezon.html

smile

'Življenje je proces.

Pozdravljena,

mene pa zanima, s čim je priporočljivo čiščenje zob? Si morda čisti kdo zobe z glino?

43

Marjetica, po ajurvedi je nega ustne votline najpogostejša v kombinaciji neema, likviricije, kurkume, bazilike, soli, sezamovega olja in vode. Lahko si sami naredimo suho ali mokro pasto iz snovi, ki so slanega ali ostrega okusa, če imamo dostop do kvalitetnih sestavin, jaz osebno kupujem zobno pasto (ajurvedsko, že narejeno), ki bazira na neemu.
Zgoraj omenjene sestavine pa so primerne za nego zob in celotne ustne votline, tudi dlesni in jezika.

Primerno je po obrokih sprati (požvrkljati) usta s toplo vodo s ščepcem soli (če nimamo zobne paste), ali vsaj z vodo.
Pred spanjem lahko tudi žvrkljamo vodo z malo soli in kurkume, ali sezamovo olje z malo soli in kurkume. Nekateri to počnejo tudi zjutraj. Predvsem je pomembno, da si sčistimo ustno votlino tudi takoj, ko vstanemo, ker to blaži pito in nam pomaga pri prebavi. Tudi blagodejno vpliva na dlesni in nego celotne ustne votline.
Po ajurvedi jezik 2x dnevno tudi postrgamo s strgalko (se pravi pri jutranji negi, ko se zbudimo in zvečer, pred spanjem).

Ajurveda kot taka ne uporablja gline za dentalno higieno v večjem obsegu (po moji vednosti), navadno sem jo zasledila pri negi kože. Je pa res, da je zobna pasta, ki temelji na likviriciji zelo podobna tej, iz kleja.
Če imate dobro zobno pasto, domačo, z glino, je verjetno to čisto v redu stvar, saj glina razstruplja, in če je kvalitetna, tudi vsebuje različne minerale - tu je pa pač treba poznati glino samo.
Osebno zagovarjam uporabo lokalnih snovi in če imate glino, za katero veste, da je kvalitetna, ne vidim razloga, da ne bi.
Lahko dodate še malo soli ali kakšnega drugega prahu po potrebi in imate odločno domačo zobno pasto.
Opazujte svojo ustno votlino in predvsem jutranji zadah nekaj tednov in kmalu boste vedeli, če vam ustreza ali ne.

smile

'Življenje je proces.

Tina, hvala za odgovor.

Začela sem uporabjati ajurvedsko zobno pasto in mi zaenkrat zelo ustreza. Že kar nekaj časa žvrkljam zjutraj sezamovo olje in mislim, da mi koristi pri vnetih dlesnih. Je pa res, da ko preneham s tem za par dni, se vnetje pojavi ponovno. Tudi jezik si vsako jutro postrgam, uporabljam pa kar navadno žlico, ki nima preostrega roba. Saj je tako tudi ok, ali se motim?

Za glino sem pa vprašala, ker jo občasno uporabljam tudi sama in sem slišala, da eni delajo zobno pasto iz nje. Imam pa dobre izkušnje z njo, ker me je tudi rešila carskega reza pri porodu, zato pač večkrat pomislim nanjo.

45

Zdravo Marjetica, kako te je glina rešila carskega reza? To me pa res zanima  smile

Kar se žlice tiče, mislim, da ni isto, kot strgalka, ker z njo sežeš dlje in dosežeš tudi celotno površino jezika.
Poskusi s soljo in kurkumo v olju, glede žvrkljanja.
Izogibaj se kisli in sladki hrani, to je nasplošno slabo za vnetne procese.

smile

'Življenje je proces.

Tina je napisal/a:

Zdravo Marjetica, kako te je glina rešila carskega reza? To me pa res zanima  smile
Enkrat pred časom sem prebrala v eni knjigi napotek o tem, da si naj nosečnica polaga na spodnji del trebuha glinene obloge. Nato sem seveda pozabila na to. Ko je bila nosečnost pri koncu, so ugotovili, da ima otrok nepravilno lego in da bo potreben carski rez. Določili so mi že datum. Nakar se jaz spomnim na glinene obladke. V dveh dneh se je obrnil v privilno lego in imela sem naravni porod smile.

Kar se žlice tiče, mislim, da ni isto, kot strgalka, ker z njo sežeš dlje in dosežeš tudi celotno površino jezika.
Poskusi s soljo in kurkumo v olju, glede žvrkljanja.
Izogibaj se kisli in sladki hrani, to je nasplošno slabo za vnetne procese.

smile

Hvala, bom poskusila

Zadnji čas zelo težko dostopam do vaše spletne strani in do foruma. sad

Kako ajurveda razume imunski sistem?

(v sodelovanju s projektom Za zdravje)

Besedilo: dr. Manivannan Ramasamy, B. A. M. S. (Bachelor of Ayurvedic Medicine and Surgery – diplomirani ajurvedski zdravnik in kirurg)

Ajurveda razume imunski sistem in našo odpornost na bolezni kot sestavni del dobrega zdravja. Koncept zdravja, kot ga vidi ajurveda, ni zgolj v tem, da nismo bolni, temveč obsega ohranjanje ravnovesja med tremi osnovnimi biološkimi energijami (med tremi došami: vata, pitta in kapha), pravilno delovanje prebavnega ognja in pravilno izločanje treh odpadnih produktov (urina, blata in potu). Zraven tega moramo ohraniti tudi blaženo harmonijo telesa, duše in zavesti.
Ali ste se kdaj vprašali, kako to, da nekateri ljudje zbolijo, ko je v zraku kakšen mikrob, drugi pa ne? Ajurveda uči, da je to odvisno od tega, v kolikšni meri je naš imunski sistem v ravnovesju v trenutku, ko smo izpostavljeni virusni ali bakterijski okužbi. Imunski sistem, ki je v ravnovesju, daje več upora patogenim organizmom, ki so vedno okrog nas.

Dejstva o imunskem sistemu

Obstajajo nekateri dejavniki, ki določajo našo imunost. To je raven zaščite, ki smo jo podedovali od svojih staršev v času nastajanja, zunanji vplivi, kot so pogoji, v katerih živimo, v kolikšni meri je letni čas ugoden za razvoj določenih patogenov, koliko smo stari itd. Vemo, da so nekateri ljudje rojeni z močnejšim imunskim sistemom od drugih, vendar je sporočilo ajurvede, da lahko raven svoje obrambe izboljšamo. Področje, na katerega lahko vplivamo, imenujemo pridobljena imunost, in to lahko okrepimo z načinom prehrane, zelišči, redno nego in s podobnim.
Tudi močen imunski sistem lahko oslabimo s pomanjkanjem spanca, stresom, z negativnimi čustvi, s pomanjkanjem spoštovanja do naravne inteligentnosti svojega telesa in s slabo prehrano. In nasprotno: slab imunski sistem lahko okrepimo s kakovostnim počitkom, hranljivo prehrano, z meditacijo ali s tehnikami, s katerimi lahko zajezimo stres, z delovanjem v skladu s čustveno inteligentnostjo, z dihalnimi vajami in blagodejnimi zelišči.

Delovanje imunskega sistema

Glavna naloga imunskega sistema je, da varuje naše telo pred zunanjimi osvajalci. Ti lahko pridejo v obliki tujkov, kot so bakterije, virusi, glive ali zajedavci – skupno imenovani patogeni. Dobro delujoči imunski sistem se nanje ustrezno in usklajeno odzove. Če je odziv preslab, telo dovoljuje vsaki obliki težave, da se nemoteno razvije. Če pa je odziv premočaen ali napačno usmerjen, začne telo napadati svoje lastne celice kot sovražnika. Dobro delujoč imunski sistem je sposoben učinkovito ločevati med lastnimi in tujimi tkivi.

Vzroki slabše imunosti – po ajurvedi

Ajurveda izhaja iz načela, da je AMA (ustvarjanje toksinov) osnova vseh fizičnih bolezni. Prabavne motnje in ama (toksini) preprečujejo hranilom, da prispejo do tkiv in tako slabijo obrambo telesa. Ama (toksini) so lahko posledica neustreznih prehranjevalnih navad ali nezdravega življenjskega sloga. Naši odnosi, stres in travme prav tako zelo močno vplivajo na naš prebavni proces in s tem tudi na naš imunski sistem.
Zlasti ko počnemo nekaj, za kar vemo, da za nas ni dobro, ali uživamo hrano, za katero vemo, da nam škodi, smo „storilci kaznivega dejanja” proti lastni modrosti telesa. Ne le, da smo s tem ustvarili bolj toksično okolje v lastnem telesu, s tem smo dodatno oslabili tudi svoje moči volje. Moč naše volje in naša osebnost sta v neposredni povezavi z delovanjem našega imunskega sistema.

Ajurveda je sistemska medicinska veda, ki podpira naravno usmeritev k ravnovesju in ponuja smernice glede prehrane, načina življenja, uporabe zelišč in popuščanja napetosti s tehnikami joge in meditacije – kot formulo za doseganje zdravja in dolgo življenje.

Način prehrane

Ustrezni način prehranjevanja krepi našo prebavo. Ustrezna dieta se odraža v občutku lahkosti, energiji in zadovoljstvu. Dobro opazujmo velikost svojih porcij in se zavestno obvarujmo pred prenajedanjem. Izbirajmo hrano, ki je v skladu z našo konstitucijo. Dobro uravnavanje doš s pomočjo diete omogoča, da podpremo svoje zdravje in se na tak način zaščitimo pred boleznijo.

V ajurvedi obstaja kar nekaj živil in zelišč, ki jih tradicionalno uporabljajo z namenom krepitve imunskega sistema. Živila, kot so mleko, ghee (prečiščeno maslo) in med, krepijo OJAS (subtilno esenco, ki podpira imunski sistem). V svojo prehrano vključite veliko svežega, ekološko pridelanega sadja, zelenjave, oreščkov in stročnic. Ti vam bodo zagotovili hranila, antioksidante in vlaknine, ki so nujni za delovanje imunskega sistema. Požirki tople vode ali ingverjev čaj čez dan bodo spodbudili AGNI (prebavni sistem).

Omejimo vnos sladkorja. Enostavni sladkorji škodujejo belim krvničkam in tako slabijo imunski sistem. Omejimo tudi alkohol, saj ta škodljivo vpliva na gibljivost belih krvničk.

Življenjski slog

Nekaj življenjskih navad, ki nam lahko pomagajo spodbuditi imunski sistem:
Obroke uživajmo vsak dan ob rednih urah. Redni obroki pomagajo telesu, da se bolje pripravi na čas prehranjevanja tako, da se poveča pripravljenost prebavil in s tem pospeši prebava.
Vzdržujmo zdravo telesno težo. Presežna teža je velika obremenitev za telo. Izpostavljanje različnih organov in metabolnih delovanj dodatnemu pritisku škoduje imunskemu sistemu.
Zagotovimo redno telesno vadbo. Ravno pravšnja količina gibanja pomaga telesu, da postane bolj odporno na različne zdravstvene težave.

Zagotovimo si dovolj kakovostnega spanca. Telo se obnavlja in odpravlja posledice stresa s spancem in sproščanjem. Imunske celice se gibljejo skozi telo v odvisnosti od ciklov spanja in budnega stanja. Zato pomanjkanje spanca zmoti ta proces.

Zelišča

Zelišča imajo pomembno vlogo kot spodbuda naravnemu obrambnemu sistemu. Ajurvedska zelišča in začimbe, kot so amla (indijska kosmulja), tulsi (sveta bazilika), ashwagandha (Withania somnifera), guduchi (Tinospora Cordifolia), sladki koren (Glycyrrhiza glabra), pippali (dolgi poper, Piper longum), kurkuma, ingver, česen, črni poper, neem, ter nekatera zahodna zelišča, kot so osha (Ligusticum porteri) in ameriški slamnik, so znana kot močna krepčila za imunski sistem. Za krepitev imunosti, nežno čiščenje in vzdrževanje črevesja ter razstrupljanje telesa ajurveda uporablja tudi pripravek iz treh sadežev triphala.

Joga

Joga je v ajurvedi osnovna tehnika sproščanja, ki z različnimi položaji telesa vpliva na zmanjšanje stresa, zniževanje krvnega pritiska in utripa srca, sprošča napetost mišic, blaži utrujenost, izboljšuje spanec in krepi imunski odziv telesa.

Meditacija

Tudi meditacija je ena izmed tehnik, ki jih ajurveda priporoča kot način zmanjševanja stresa, ki posledično krepi tudi imunski sistem.

urska.pesemduse@gmail.com
urskakorun.com