1

Tema: Nerazumevanje dveh mačkov - kaj se skriva v ozadju

Zdravo!

Mene pa že nekaj časa muči, zakaj se naša dva mačka ne razumeta in nekako ne znam sama priti do jasnega odgovora, ki bi me pripeljal do rešitve. Upam, da bom tukaj dobila pravi nasvet, ki mi bo pomagal rešiti to težavo  smile

Da malo opišem kaj se je dogajalo in se dogaja.. Pred 5 leti sem jaz domov prinesla enega mucka, na katerega smo se vsi zelo hitro navezali, res je prinesel veliko pozitivne energije v našo hišo. Po komaj dveh mesecih pa so ga povozili, kar me je kar precej potrlo. Vedela sem, da takrat potrebujem vsaj nekaj mesecev, da to prebolim, preden si lahko omislim novega mucka, kar sem tudi povedala. Sestra je pa že po komaj enem mesecu samo rekla, da gre po novo mucko in čez par ur smo jo že imeli doma. Mislila sem, da bo sestra prevzela skrb zanjo (glede na to da ostali nismo bili preveč navdušeni nad tem kar je naredila), ampak na koncu je naneslo tako, da sem se jaz največ ukvarjala z njo. Saj sem jo hitro vzljubila, ampak še vedno pa mislim, da je bila ta pridobitev veliko prehitra zame. Sem se pač navadila na to in čas je počasi mineval, ko smo prišli na idejo, če bi tej naši (zdaj že) mački priskrbeli družbo. Po dveh letih sem jaz domov prinesla še enega mucka, na katerega pa je mačka začela pihat že ko je imela prvi stik z njim. Upali smo, da se ga bo sčasoma navadila. Včasih smo opazili občasni manjši napredek, ampak se še zdaj po treh letih ne razumeta prav dobro. Če imata oba dober trenutek (kar je redko), se lahko mirno povohata in gresta brez posebnosti eden mimo drugega. Običajno pa začne mačka pihat že če se ji maček preveč približa. Zanimiva sta, ko se lovita: če ona lovi njega, vse zgleda ok, ko pa zamenjata vlogi, se mačka začne dret kot bi jo dajal iz kože (po možnosti se je niti ne dotakne). Nikoli pa nisem zasledila, da bi imela kakšne močnejše fizične kontakte z namenom, da bi poškodovala drug drugega (na srečo smile ).

Jaz predvidevam, da njun odnos nekako odraža odnos med mano in sestro. Redko sva se razumeli in vedno sem čutila neko napetost med nama. Med nama je 5 let razlike in kot majhna se skoraj nikoli nisem smela igrat z njenimi stvarmi/igračami, ker mi je vedno rekla, da sem še premajhna, da ne znam pazit stvari in da bom vse polomila, strgala ipd. Imam občutek, da me je vedno imela za neko grožnjo. Ravno to bi rekla da se odraža tudi pri mačkih. Verjetno se ne motim prav veliko?

Rada bi vedela, kaj se dejansko dogaja v ozadju. Hvaležna bom za kakršenkoli nasvet in ugotovitev  smile

LP

Re: Nerazumevanje dveh mačkov - kaj se skriva v ozadju

Pozdravljena žabica

Tu se začuti močno karmično vez iz njunega prejšnjega življenja, ko je samica morala trikrat na leto sama skrbeti za leglo šestih muckov, medtem ko se je samec klatil naokoli in jo varal z drugimi in se je počutila izkoriščano, zapuščeno ter nemočno s tolpo razvajenih neukrotljivih mladičev.
To mu zdaj podzavestno zameri in nad njim s feminizmom in agresijo izvaja igro moči, ko ona njega izziva in njemu ne dopušča iste igre.
Podzavestno se tudi boji, da ji bo spet naredil leglo otrok in se potem, ko mu debela in s povešenimi trebuhom in seski ne bo več všeč, šel k**bat z drugimi, mlajšimi potrebnicami.
Predlagam ji, da te občutke ozavesti in prepiha po Postopku transformacije.

Drugače pa imajo mačke svojo socialno hierarhijo in obnašanje, o katerem se nedvomno da kaj več prebrati na netu.

Če imata vidve s sestro kaj za razčistiti pa bo lahko povedal kdo drug.
Vsekakor zelo neodgovorno od nje, da je prinesla domov žival, za katero ni imela resnega namena skrbeti. Upam, da si ne omisli otrok, vsaj dokler ne bo za takšno odgovornost dovolj zrela.

LP

Zanimivo, hvala za razlago. smile  Sta pa kastrirana in sterilizirana, zato nam je bilo še bolj nenavadno njuno obnašanje. Tole se pa res sliši logično.

Kako pa bi ona lahko ozavestila in prepihala te občutke? Prvič slišim, da se to predlaga tudi živalim, zato se mi sliši malo smešno. big_smile Ji samo razložim kaj se dogaja ali greva kar skupaj čez ta postopek?

Malenkost.
Seveda, če bo tako želela, lahko gresta čez postopek tudi skupaj. V primeru, če bi prišlo do kakšnih nejasnosti v komunikaciji, si lahko pomagata s spletnim prevajalnikom Speaklolcat (za Google Translate mislim, da tega slovarja še nima).

5 Nazadnje urejal NOB-Eden (05.06.2015 22:24:09)

Šalo na stran... big_smile

Torej, na podlagi informacije o njuni sterilnosti sklepam, da ona, ker od njega ne zaznava samčevskih hormonov, ga verjetno dojema kot drugo samico - tekmico in nad "njo" (njim) uveljavlja krdelsko hierarhijo. Isto se skopljenim mačkonom, ker ne dišijo "moško", pogosto dogaja, da jih zamenjujejo za mačke in nadlegujejo drugi (neskopljeni) samci. smile

V vsaki šali se skriva delček resnice  big_smile  Se bom z obema pogovorila. Če ne bo pomagalo, jima bom pa ukinila priboljške dokler se ne pobotata big_smile

Sem iskala tudi po internetu, kaj bi se dalo naredit, pa sem našla samo nasvete, ki učinkujejo samo pri notranjih mačkih. Naša dva se pa rada potepata zunaj, zato to ne pride v poštev  smile

žabica je napisal/a:

Jaz predvidevam, da njun odnos nekako odraža odnos med mano in sestro. Redko sva se razumeli in vedno sem čutila neko napetost med nama. Med nama je 5 let razlike in kot majhna se skoraj nikoli nisem smela igrat z njenimi stvarmi/igračami, ker mi je vedno rekla, da sem še premajhna, da ne znam pazit stvari in da bom vse polomila, strgala ipd. Imam občutek, da me je vedno imela za neko grožnjo. Ravno to bi rekla da se odraža tudi pri mačkih. Verjetno se ne motim prav veliko?

LP

Pozdravljena.

Tu si si že sama odgovorila.
Tudi pri nas imamo mačko ki je prva prišla k nam in mačkona, ki smo mu kasneje ponudili dom.
Kdor prvi pride se počuti "oropan" tistih stvari, ki jih je naenkrat deležen še drugi.
Velja za živali kot za ljudi.

Vprašaš se lahko kaj lahko storim, da ne bom več ogrožala sestrinega "prostora".
Nekako sem odgovoril še sam sebi(imam tudi starejšo sestro), he he.

lp
Primož

Hvala Primož  smile
Zadnjih nekaj mesecev se s sestro sicer razumeva veliko bolje, ker naju je obe začela zanimati ista tema v življenju in se o tem veliko pogovarjava in izmenjujeva mnenja. Počasi mi uspeva razreševati tudi nekaj predsodkov glede nje. Ampak tisto neko trenje pa še vedno obstaja. Nisem pa prepričana, če sem za to kriva jaz, ali pa so naju starši obravnavali tako, da je v meni videla grožnjo. Bi pa rada odkrila, kje se je to začelo, da tam lahko začnem razreševat..