Tin(kar)a ziv,
Se strinjam, da bi nas matere, tete, starejše modre ženske iz vasi morale poučiti o naši ženski energiji, o božanstvu našega bivanja, vendar … če pogledamo (zelo posplošeno pisanje) mal v zgodovino žensk vidimo, da tudi ženske generacije pred nami niso imele možnosti razviti-čutiti-spoznati svojih ženskih potencialov. Naše prababice so vse ponižne hodile v cerkev, kjer je kakšna koli ženstvenost bila obsojena, naše babice so preživele vojne in bile tako za enotnost narodov, da so celo kopale jarke in gradile ceste, naše mame so poskušale narediti največ kar so lahko s službami, krediti, shopingom v sosednjih deželah in družino. In me, generacija, ki se ji ni treba boriti za življenje, ki imamo bolj ali manj vse kar si (za)želimo – in me, ja, me odkrivamo, da je življenje več ko le materija.
In današnji svet je, če želiš, poln priložnosti za učenje. Informacije so lahko dostopne. Vprašaš na forumu in evo. Mnenja priletijo v odgovor. Včasih Tinkara, bi verjetno tebe, ker to sprašuješ in Tino in mene in se druge ženske proglasili za heretike in posledice bi znale biti zelo Vroče.
Ima pa današnji čas tudi svoje probleme.
Ampak najprej na kratko o 4 obdobjih žensk (mogoče ti bo mal teorije pomagalo pri razumevanju sebe – meni je!):
- predovulacijsko obdobje (sovpada z naraščajočo luno, letni čas: pomlad), simbolizira mlado žensko/devico. V tem obdobju smo polne energije, polne idej in zaleta. Je čas, ko lahko začnemo na novo, ko nam okolica ne pride do živega, ko imamo jasne misli, ko se znamo organizirati in začeti.
- ovulacijsko obdobje (čas polne lune in poletja), simbolizira mater. V tem obdobju delamo na polno (pozno v noč če je treba) in realiziramo ideje, smo povezane s seboj, z zemljo, vesoljem. Je čas, ko smo polne ljubezni, ko si želimo druženja z družino, prijatelji. Sijemo lepoto.
- predmestrualno obdobje (čas padajoče lune in jeseni), simbolizira divjo žensko. To je čas za končanje projektov, kritičnost vpogleda. Je pot vase in zadovoljevanje lastnih potreb, postajamo utrujene, manj prilagodljive.
- obdobje menstruacija (čas prazne lune in zime), simbolizira kronsko/modro žensko. Utrjenost, čas ko se potegnemo vase, počitek, tišina in mir. Smo občutljive, počasne. Čas za sanje, intuicijo, duhovnost.
Ta obdobja se vrtijo v nas vsak mesece, vsako leto in skozi celo življenje. In ko prepoznamo prednosti določenega obdobja, lažje urejamo naš vsakdan in se npr. v menstrualnem obdobju ne ženemo po hribih in dolinah, ker nam to ne bo koristilo, ampak le še bolj izčrpalo etc.
Težava našega časa je, da idealizira en arhetip in to je arhetip mlade deviške ženske. Naslovnice so polne mladih žensk brez oblin in gubic, naslovnice so tudi polne starejših (modrih) žensk, ki so suhe migice z (ne)naravno napeto kožo. In v taki družbi ni vedno najlažje prepoznati naše vrline izza medijskega imidga zaželenosti.
Pa da ne bo pomote. Meni osebno mehka okrogla ženstvena ženska pomeni osebo, ki redno skrbi za svojo fizično aktivnost (hoja, tek, joga, ples, magari tudi dvigovanje uteži – verjamem v izjeme) in ki skrbi za zdravo prehrano svojega telesa in ki živi melodijo božanske ženske (torej nas same).
Mogoče Tinkara pa nekje v tvoji bližini obstaja skupina žensk, ki se redno mesečno srečujejo v Rdečem Šotoru in se pogovarjajo o ženskih zadevah in ki nudi podporo intuitivnosti ženstvene biti in podporo globlje resonance s svojo boginjo. :srcek:
Lep dan
Nina