1

Tema: osvoboditev zavrtih čustev

Pozdravljeni,

v mojem življenju se je pojavila oseba, ki je zamajala moje čustveno življenje, misli se mi stalno vrtijo okoli dotičnega človeka, čeprav mi kot osebnost sploh ne odgovarja, njegove karakteristike mi grejo na živce in nimam želje po kakšnem poglobljenem odnosu. Močno me privlači iz meni neznanega razloga, hkrati pa močno odbija. Sicer imam zelo dobrega in razumevajočega partnerja, s katerim imam dva otroka in se lepo razumemo. Na tem forumu sem zasledila, da gre lahko za zavrta čustva, vezana na očeta ter da imajo lahko takšne osebe podobno postavitev osebnosti in čustev v svoji podzavesti kot oče. In ko dejansko na to pomislim, je res tako. Vendar, kako naj se teh čustev osvobodim? Naj povem, da je moj oče zelo problematičen, alkoholik, odtujen od ljudi in samega sebe, čustveno otopel, egocentričen, svojo vrednost meri z materialnimi stvarmi, nezmožen normalne komunikacije, zelo jezen in vzkipljiv, na drugi strani pa občutek lastne ničvrednosti, slaba samopodoba, notranja stiska, tesnoba, krhkost. Sama sem očeta sprejela takega kot je, zdaj se mi samo še smili, zdi se mi kot ubogo bitje, ki ni bilo nikoli in z ničimer zadovoljno in srečno, očitno nikoli deležno prave ljubezni, razumevanja in sprejemanja, in tudi sam ni zmogel teh čustev dajati naprej, sicer pa sem ga dolga leta neizmerno sovražila in gojila takšne in drugačne zamere … Torej, ali je dovolj, da se teh občutij zavedam, in kako naj se jih osvobodim in ali to pomeni, da potem privlačnost do osebe s podobnimi karakteristikami zbledi? Zagotovo tudi sama nekaj od tega nosim v sebi, a je kaj takega (čustva, vzorci), na kar moram biti še posebej pozorna oz. se lotiti predelovanja?
Hvala za odgovor in lep pozdrav, Vodnarka36

Re: osvoboditev zavrtih čustev

Vodnarka,
najprej ti predlagam, da vzorce katere si ozavestila (ozaveščanje je prva faza) še predelaš po postopku na vrhu te teme(druga faza pucanje) ter nato sledi še odločitev (tretja faza) kako delovati naprej.
Kot si opisala očeta, ni važno kakšen je ali je bil (nek razlog že obstaja, da ima tako življenje) ga sprejmi z njegovimi vzorci- ne rabiš se pa z njim strinjati.

Ko sprejmemo drugega z napakami, še posebaj prednike, smo ozavestili, da so taki vzorci tudi možni, da jih imamo mi, nato lahko to predelamo in gremo na novo naprej.

Obsojanje sebe glede občutkov -si odpusti, ker normalno je da se v določeni periodi pojavijo destruktivni občki, ki jih je dobro spucati.

Najprej to naredi pa boš videla kakšni so tvoji občutki do te osebe. Če se ne neha je nekaj v ozadju in javi pa pogledamo.

pesem.duse@gmail.com, 070-788-788

Zoran pozdravljen,

hvala za odgovor in nasvet. Sem naredila, kar si priporočil, a zdaj me ta oseba sploh več ne odbija, vseeno mi je za njene slabe in zame odbijajoče karakteristike, privlačnost pa ostaja. Hm, čudno! Torej, ali je kaj v ozadju in kako lahko "uničim" to stanje?

hvala in lp, Vodnarka

Vodnarka36 je napisal/a:

hvala za odgovor in nasvet. Sem naredila, kar si priporočil, a zdaj me ta oseba sploh več ne odbija, vseeno mi je za njene slabe in zame odbijajoče karakteristike, privlačnost pa ostaja. Hm, čudno! Torej, ali je kaj v ozadju in kako lahko "uničim" to stanje?

Obstaja možnost, da sta se  poznala iz prejšnjih življenj in običajno lahko takšne osebe pridejo v naše življenje, da mi in oni ( ali samo eden) razrešimo določena prepričanja, odločitve... ali celo karmo. Nekdo, ki nam je blizu ( vsaj čutimo tako), da ga poznamo že dlje časa je možno, da nam je sorodna duša. Vendar potrebno je biti pozoren, ker sorodnih duš imamo veliko a le 2-3 so lahko trenutno na isti stopnji razvoja kot mi, oziroma so pripravljene na podoben razvoj kot mi.
Kaj želim s tem napisati, da je možno, da se je naša duša zbudila, nekaj spremenila na sebi in se odločila da je to dovolj - lahko je to vpliv osebe, da se je zbudila ali pa naključje. Druga oseba je enako zbujena in je pripravljena na dodatno delo na sebi, da spozna, kdo je od kje prihaja, namen, povezave, karmo... - ta oseba bo napredovala. Druga pa ostane na temu kar ima ( lahko je bil samo to načrt duše, da sreča to osebo, da se zbudi za določeno stvar...). Recimo takšne osebe so lahko samo trenutno skupaj in večinoma ne vejo zakaj so se srečale. Obstaja lahko fizična privlačnost a pod tem je lahko še nekaj globlje ( namen duše, karma...).
Obstaja še več različnih možnosti, napisal bom še eno, ki se zna pojavljati, da je oseba nezadovoljna s svojim življenjem in pride tretja oseba v naše življenje, da poruši stare stvari ( da jih strese, da se zbudimo) in potem gre ta tretja oseba naprej. Od nas je pa odvisno kje in kako bomo dojeli trejo osebo - kot opozorilo, kot izhod, se zapletli...
Vse je v nas, koliko te začutim, se ti je odprl vzorec; da ne dopuščam, da me kdo vrti okoli prsta. - mogoče je tudi zato ta oseba tukaj - poskusi začutiti.

Vodnarka36 je napisal/a:

Torej, ali je kaj v ozadju in kako lahko "uničim" to stanje?

Uničiti, ni ravno v najvišje dobro - potrebno bi bilo sprejeti svoja  čustva da so trenutno takšna, da tako sedaj čutimo. Ko sprejmemo imamo možnost nadaljevati, dokler je nesprejemanje se pa borimo sami s sabo.
Vsak ima izbiro in načine, da razreši izzive, tudi če včasih niso lahki in enostavni.
A se da najti rešitev in spoznanje, če le želimo to.