Tema: osvoboditev zavrtih čustev
Pozdravljeni,
v mojem življenju se je pojavila oseba, ki je zamajala moje čustveno življenje, misli se mi stalno vrtijo okoli dotičnega človeka, čeprav mi kot osebnost sploh ne odgovarja, njegove karakteristike mi grejo na živce in nimam želje po kakšnem poglobljenem odnosu. Močno me privlači iz meni neznanega razloga, hkrati pa močno odbija. Sicer imam zelo dobrega in razumevajočega partnerja, s katerim imam dva otroka in se lepo razumemo. Na tem forumu sem zasledila, da gre lahko za zavrta čustva, vezana na očeta ter da imajo lahko takšne osebe podobno postavitev osebnosti in čustev v svoji podzavesti kot oče. In ko dejansko na to pomislim, je res tako. Vendar, kako naj se teh čustev osvobodim? Naj povem, da je moj oče zelo problematičen, alkoholik, odtujen od ljudi in samega sebe, čustveno otopel, egocentričen, svojo vrednost meri z materialnimi stvarmi, nezmožen normalne komunikacije, zelo jezen in vzkipljiv, na drugi strani pa občutek lastne ničvrednosti, slaba samopodoba, notranja stiska, tesnoba, krhkost. Sama sem očeta sprejela takega kot je, zdaj se mi samo še smili, zdi se mi kot ubogo bitje, ki ni bilo nikoli in z ničimer zadovoljno in srečno, očitno nikoli deležno prave ljubezni, razumevanja in sprejemanja, in tudi sam ni zmogel teh čustev dajati naprej, sicer pa sem ga dolga leta neizmerno sovražila in gojila takšne in drugačne zamere … Torej, ali je dovolj, da se teh občutij zavedam, in kako naj se jih osvobodim in ali to pomeni, da potem privlačnost do osebe s podobnimi karakteristikami zbledi? Zagotovo tudi sama nekaj od tega nosim v sebi, a je kaj takega (čustva, vzorci), na kar moram biti še posebej pozorna oz. se lotiti predelovanja?
Hvala za odgovor in lep pozdrav, Vodnarka36