Tema: šah
Pozdravljena Urška in Zoran,
včeraj sem si ogledala oddajo preprosto naravno o šahu. Super izbrana in zelo zanimiva tema. S šahom sem se srečala zelo zgodaj. Naučila sem se ga igrati ob vstopu v šolo. Doma smo veliko šahirali, mami je hodila v šahovski krožek v osnovni šoli. Potem sva šah igrala z možem in naučila tudi otroke. Sine je obiskoval šahovski krožek in hodil tudi na tekmovanja. Poznal je osnove šaha, za krožek se je pa sam navdušil. V naši regiji ni bilo aktivnosti oz. učiteljev, ki bi se ukvarjali s starejšimi otroci in je tekmovanja počasi opustil. Se je pa potem navdušil za matematiko in sedaj hodi na matematična tekmovanja, tudi mednarodna. Tako kot sta povedala gosta v oddaji je to res ena dobra podlaga za otroka, sploh če ga zanima.
Kar je pa meni najbolj zanimivo pri šahu, pa še nisem nikjer zasledila kaj več napisanega o tem, je pa sama strategija igre. Kot ste predstavili je šah kraljevska igra s koreninami daleč nazaj v zgodovino. Fascinantno pri vsem se mi zdi, da je strategija igre, ki je nastala pred toliko leti, da žena ščiti moža, da je najmočnejša figura kraljica, da je bistvo igre zaščititi kralja, da kralj v bistvu ne more zaščititi sam sebe, ampak so mu dodelili zelo močno žensko. Žensko, ki ima moč nad vsemi ostalimi figurami? Večkrat sem se pošalila na ta račun in rekla, da šah rada igram prav zaradi vloge oz. moči, ki jo ima v igri kraljica. Mogoče ve kdo kaj več o tem, mogoče tudi kako zadeva deluje energijsko?
Šah premaknjen v temo Preprosto naravno. Admin