1

Tema: šah

Pozdravljena Urška in Zoran,
včeraj sem si ogledala oddajo preprosto naravno o šahu. Super izbrana in zelo zanimiva tema. S šahom sem se srečala zelo zgodaj. Naučila sem se ga igrati ob vstopu v šolo. Doma smo veliko šahirali, mami je hodila v šahovski krožek v osnovni šoli. Potem sva šah igrala z možem in naučila tudi otroke. Sine je obiskoval šahovski krožek in hodil tudi na tekmovanja. Poznal je osnove šaha, za krožek se je pa sam navdušil. V naši regiji ni bilo aktivnosti oz. učiteljev, ki bi se ukvarjali s starejšimi otroci in je tekmovanja počasi opustil. Se je pa potem navdušil za matematiko in sedaj hodi na matematična tekmovanja, tudi mednarodna. Tako kot sta povedala gosta v oddaji je to res ena dobra podlaga za otroka, sploh če ga zanima.
Kar je pa meni najbolj zanimivo pri šahu, pa še nisem nikjer zasledila kaj več napisanega o tem, je pa sama strategija igre. Kot ste predstavili je šah kraljevska igra s koreninami daleč nazaj v zgodovino. Fascinantno pri vsem se mi zdi, da je strategija igre, ki je nastala pred toliko leti, da žena ščiti moža, da je najmočnejša figura kraljica, da je bistvo igre zaščititi kralja, da kralj v bistvu ne more zaščititi sam sebe, ampak so mu dodelili zelo močno žensko. Žensko, ki ima moč nad vsemi ostalimi figurami? Večkrat sem se pošalila na ta račun in rekla, da šah rada igram prav zaradi vloge oz. moči, ki jo ima v igri kraljica. Mogoče ve kdo kaj več o tem, mogoče tudi kako zadeva deluje energijsko?

Šah premaknjen v temo Preprosto naravno. Admin

Re: šah

Na vprašanje o šahu, bi pa lahko Francik odgovoril. 
Kaj praviš Franci?

pesem.duse@gmail.com, 070-788-788

Re: šah

Pozdravljena gorenjka

gorenjka je napisal/a:

da je najmočnejša figura kraljica,

Popravek:najmočnejša figura je kralj.Brez dame-kraljice se šah lahko igra,brez kralja pa ni šah-a.Posredno tudi kraljeva poteza lahko da mat.
Če poznaš šah potem se lahko strinjava da kralja običajno ščitijo vse druge figure prej kot pa kraljica,ta običajno samo v sili.

Kdaj dama-ženska lahko postane kralj-ica? Samo takrat ko prejme od kralja krono.
To pa je lahko pogodba ali pa zavestna odločitev (slednje se razume kot zavedanje kaj pritiče ženski in kaj moškemu) ,kot vstop v zakon.

Energijsko se to lahko razume enako kot dvoboj med belim in črnim,dobrim in zlom,.....
Ko eden zmaga se mu lahko dvigne ego in v tem slučaju je avtomatsko prestopil mejo proti zlu,ne glede na barvo,poražencu pa se lahko v glavo vtihotapijo misli po maščevanju-ne glede na barvo- in spet je prestopil mejo proti zlu.
Remi se lahko razume tudi kot uravnoteženost ki običajno ohrani "mirno kri".
Večna igra v vsakdanjem življenju.

Kralj-moški princip,da idejo,misel.
Kraljica-ženski princip,idejo sprejme,se lahko tudi razdeli in jo uresniči.V šahu naprimer
kraljica združuje zmožnosti trdnjave in lovca,po vrednosti pa je treba še kaj dodat.

Če pa gremo od šaha k ljudem: če je moška "ideja-misel" energijsko slaba ali če ženski
princip (energijsko) zavrne moško "idejo-misel pa dobimo običajno par brez potomcev.
Tudi tu velja,večna igra v življenju.

Dokler se ne pride do Življenja kjer vsaka tekmovalnost odpade.

Re: šah

Franci,
sem vedel, da si pravi naslov za ta odgovor.
Kako dolgo že igraš šah?
A imaš še kaj? kakšne zanimive poteze in s kom so povezane,..
Napiši še kaj zanimivega.

pesem.duse@gmail.com, 070-788-788

Re: šah

Tole da na isto temo piševa takorekoč istočasno se nama nekaj ponavlja. big_smile

Sicer pa moja veza s šahom traja komaj kakšno leto ali dve manj kot šestdeset let.Doma sem bil obvezno pri očetu na kolenih ko je igral šah.Je pa res da nikoli nisem igral "ta zaresnega"šaha.In iz tistega časa se spomnim očetove razlage kako je nastal šah:V davnih časih je živel zelo bogat kralj-recimo v Indiji-ki se je dolgočasil.Dal je poklicati k sebi zelo modrega moža in mu naročil naj si izmisli igro ki mu bo vedno krajšala čas kadar si bo to zaželel a se je hkrati ne bo naveličal.Modrec je modro molčal in odšel.In si izmislil šah.Kralj je bil izjemno navdušen in pozval modreca naj pove koliko mu je dolžan za igro rekoč da mu s svojim bogastvom lahko plača kolikor želi.Ker pa je bil modrec Modrec,je skromno pripomnil da želi samo toliko žitnih zrn kolikor  se jih nabere če damo na prvo polje šahovnice eno zrno pšenice,na drugo polje dva,na tretje štiri in tako na vsako naslednje polje še enkrat toliko,vse do 64.polja na šahovnici.Kralj je ves vesel-rekoč sam pri sebi kako poceni je prišel skozi-dal poklicati svoje matematike in jim naročil naj hitro izračunajo koliko zrn žita je to.Bolj ko so računali,bolj so jim šli lasje pokonci.Na koncu so ugotovili da toliko žita kolikor so izračunali niti doma niti daleč naokoli ne pridelajo.
Od kje je to oče pobral ne vem,se pa sliši kot pravljica ali pa tudi ne.Kakor je komu volja.
Potem recimo obstaja pozicija ki jo je sestavil nek ruski šahist v čast zmage generala Kutuzova nad Napoleonom in sicer bela konja preganjata črnega kralja v smeri urinega kazalca skoraj z njegovega osnovnega položaja ob robu šahovnice,približno 20-25 potez,na koncu pa ga posredno matira beli kralj s tem da se odmakne s poti svoji kraljici.
Toliko z moje strani,kar pa se zadeva resnega šaha je pa "TV Preprosto naravno"  lol
Ali pa je imel še kdo kakšno drugačno idejo?

Re: šah

Zanimivo Franci.

Napiši še kakšne povezave so med figurami - tako kot jih ti zaznaš ali kaj drugega začutiš.

Hvala

pesem.duse@gmail.com, 070-788-788

Re: šah

Zanimivo da mi do sedaj ni prišlo na misel da bi iskal kakšno globljo misel o šahu.
Sicer pa sem dobil občutek da je šah nekako preživeta igra,tako kot vse igre in tekmovanja,seveda če hočeš kot posameznik dvigovat in dvignit svojo vibracijo-energijo in zato se,tako zgleda,s šahom počasi razhajava-poslavljava.

Šah nedvomno zahteva sposobnost uporabe modrosti,krepi ego in samozavest hkrati pa zahteva polno mero pozornosti da človek lahko ostane v harmoniji sam s sabo.In preko povedanega lahko opazuješ značaj soigralca kar pa se zdi danes izjemno redko. 

Preko šaha se danes lahko vsak poistoveti s kraljem figuro ali kot oblastnikom pa čeprav si kmet in hitro se pokaže koliko sposobnosti in modrosti je potrebno za ta položaj.Navidezno kralj samo miruje čeprav vse ideje prihajajo takorekoč od njega.Običajno iz varnega ozadja pošlje v boj najprej kmete-pešce,ki jih je največ in ki neglede na žrtve pripravijo teren-bojišče.Kmet brezpogojno sprejme voljo svojega kralja in če pride na drugo stran šahovnice mu kralj dovoli da se transformira-preoblikuje v eno od štirih višjih figur.Seveda po izboru kralja in tudi to sprejme brezpogojno.Oba sta vedno samo vsak v svoji vlogi.Kmetu je včasih dovoljena preobrazba navzgor,kralj pa zaradi svojih idej stoji ali pa pade.
Konj-skakač s svojim "nepredvidljivim" gibanjem podpira kmete in vnaša zmedo med nasprotnika tako kot konjenica v starih časih.Nekateri kralji raje uporabljajo konje-nico,drugi spet lovce-tekače ki so lahko "ogledniki" v nasprotnikovem "zaledju".Tako konj kot lovec delujeta nekoliko "vzvišeno" proti kmetom ker jih prvi lahko preskoči,drugi pa se lahko "sprehodi" skozi kmečko vrsto.
Trdnjava je v navezi s kmeti običajno najvarnejša zaščita za kralja.Deluje navidez okorno zaradi toge premočrtnosti a ravno s tem lahko podpira od sebe lažje figure na daljavo kakor tudi kraljico ki združuje zmožnosti gibanja in značaje lažjih figur od sebe razen konja.
Če pogledam malo širše je šah skupek posameznih ego-v ki jim vlada še večji ego z izjemo najnižjega-kmečkega-sloja,ki pa ima edini-kot najbolj izpostavljen,brez možnosti umika-možnost preoblikovanja v višjo energijo.
Še širši pogled pa nam lahko pokaže pogled organiziranosti pekla.Se pravi stalno preigravanje,dogovarjanje z vsemi ki to hočejo kako nekoga prevarati-prinesti naokoli-tudi žrtvovati- v svojo korist.In zato se v peklu večno zabavajo s šahom brez da bi se ga naveličali.Kakor tisti kralj iz prejšnje zgodbe o nastanku šaha.

Tukaj bom namerno dodal primerjavo z raznimi pogodbami,pakti,aliansami-tudi svetimi,dogovori,...,tako med partnerjema v zakonu kot tudi med državami po svetu.

Vse ostalo so samo podrobnosti.....

Re: šah

francik je napisal/a:

Vse ostalo so samo podrobnosti.....

No eno podrobnost bi pa še dodal:
Ker je Modrec "pozabil" postaviti kralju v moštvo "Modreca" ki bi mu lahko svetoval,se bo kralju večno občasno dozdevalo da z njim nekaj ali nekdo upravlja in na kar nima vpliva.
Ta ki upravlja s kraljem bi se lahko reklo da upravlja s pomočjo luči in železa(Fe-ferum).
Seveda tisti ki izstopi iz "šahovske ekipe" lahko ubere svojo pot...

9 Nazadnje urejal Mihaela2 (15.05.2023 17:46:10)

Re: šah

Ta ki upravlja s kraljem bi se lahko reklo da upravlja s pomočjo luči in železa(Fe-ferum).
Seveda tisti ki izstopi iz "šahovske ekipe" lahko ubere svojo pot...res je se strinjam cool  cool  cool