gorenjka je napisal/a:Pozdravljena Urška in Zoran,
včeraj sem si ogledala oddajo preprosto naravno o šahu. Super izbrana in zelo zanimiva tema. S šahom sem se srečala zelo zgodaj. Naučila sem se ga igrati ob vstopu v šolo. Doma smo veliko šahirali, mami je hodila v šahovski krožek v osnovni šoli. Potem sva šah igrala z možem in naučila tudi otroke. Sine je obiskoval šahovski krožek in hodil tudi na tekmovanja. Poznal je osnove šaha, za krožek se je pa sam navdušil. V naši regiji ni bilo aktivnosti oz. učiteljev, ki bi se sem ukvarjali s starejšimi otroci in je tekmovanja počasi opustil. Se je pa potem navdušil za matematiko in sedaj hodi na matematična tekmovanja, tudi mednarodna. Tako kot sta povedala gosta v oddaji je to res ena dobra podlaga za otroka, sploh če ga zanima.
Kar je pa meni najbolj zanimivo pri šahu, pa še nisem nikjer zasledila kaj več napisanega o tem, je pa sama strategija igre. Kot ste predstavili je šah kraljevska igra s koreninami daleč nazaj v zgodovino. Fascinantno pri vsem se mi zdi, da je strategija igre, ki je nastala pred toliko leti, da žena ščiti moža, da je najmočnejša figura kraljica, da je bistvo igre zaščititi kralja, da kralj v bistvu ne more zaščititi sam sebe, ampak so mu dodelili zelo močno žensko. Žensko, ki ima moč nad vsemi ostalimi figurami? Večkrat sem se pošalila na ta račun in rekla, da šah rada igram prav zaradi vloge oz. moči, ki jo ima v igri kraljica. Mogoče ve kdo kaj več o tem, mogoče tudi kako zadeva deluje energijsko?
Šah premaknjen v temo Preprosto naravno. Admin
Pozdravljena, zelo lepo si to zapisala – tako osebno kot premišljeno. Zelo dragoceno je, da imaš s šahom toliko lepih izkušenj in da si to strast tudi prenašala naprej znotraj družine. Tvoj sin je očitno lepo razvijal svoje miselne sposobnosti, najprej skozi šah, nato pa še skozi matematiko – in ja, oboje se res lepo dopolnjuje.
Kar se tiče razmisleka o vlogi kraljice v šahu, si odprla res zanimivo temo. Zgodovinsko gledano se šah ni začel z današnjimi pravili. Igra, kot jo poznamo danes, je doživela več preobrazb. Prvotna oblika šaha, ki je nastala v Indiji (imenovala se je chaturanga), ni imela figure kraljice – bila je figura imenovana "mantri" ali svetovalec, ki se je premikal precej omejeno. Šele v srednjem veku, ko se je šah razširil v Evropo, se je mantri preoblikoval v kraljico (queen) in dobil popolnoma novo moč – premik v vse smeri, kolikor daleč želi.
Nekateri zgodovinarji menijo, da je ta sprememba odražala tudi družbene spremembe tistega časa, zlasti pojav močnih ženskih vladaric, kot je bila recimo Eleonora Akvitanska ali kasneje Elizabeta I. Kraljica v šahu tako ni le najmočnejša figura zaradi svojih gibanj, ampak simbolizira idejo, da v ozadju moškega voditelja pogosto stoji izjemna ženska sila.
Tvoj vpogled v to, da kralj v bistvu sam sebe ne more zaščititi, medtem ko ima ob sebi najmočnejšo zaveznico, je skoraj arhetipski. Lahko bi rekli, da kraljica združuje žensko modrost, instinkt in zaščitniško silo. Energijsko gledano, če pristopimo k temu z nekoliko bolj simbolnega ali celo duhovnega vidika, je kraljica tista, ki ohranja ravnotežje na bojišču – nosilka moči, ki ni surova, ampak strateška.
Tvoje vprašanje je res vreden razmisleka, še posebej v času, ko znova odkrivamo pomen ženske energije v svetu. Morda je tudi to razlog, da se mnogim igra šaha zdi tako privlačna – ker vsebuje več kot samo logiko, vsebuje tudi zgodbo, simboliko in refleksijo sveta okoli nas.