Tema: Težave pri govorjenju tujih jezikov
Tale zadeva me muči že dlje časa, pa sem se odločila, da kar na forumu zastavim vprašanje, ker se mi zdi, da bi lahko morda še komu prav prišlo.
Gre za tuje jezike. Pri meni je stvar taka, da imam tuje jezike zelo rada. Rada se učim nove besede, poglabljanje v slovnično strukturo mi je prava strast
S pisanjem in razumevanjem tako nimam težav, problem nastane, ko je treba SPREGOVORITI. Takrat često popolnoma zablokiram, četudi gre za čisto enostavne stavke in besedne zveze. Včasih tudi pozabim besede, četudi jih sicer znam. Vem, da je pri meni malo problem perfekcionizem (nočem govoriti, če ni izgovorjava ''popolna'', bognedaj, da bi naredila kakšno slovnično napako
), ampak se mi zdi, da bi lahko bilo še kaj drugega. Na misel mi je na primer prišlo, da sem v osnovni šoli malo jecljala, sploh ko sem želela kaj hitro povedati. Pa me zanima, če imam kakšno blokado ali kaj podobnega. Škoda mi je namreč, da sicer kar dobro obvladam več tujih jezikov (rada bi se jih naučila še več), pa potem tega znanja ne uporabljam oz. se prav izogibam in bojim situacij, ko bi ga lahko/morala uporabiti. Imam tudi občutek, da se bliža čas, ko bom šla v službo, kjer je čisto možno, da bom znanje tujih jezikov zelo potrebivala.
Pa še tole bi omenila. Imam eno zelo dobro prijateljico :rose: , ki je totalni talent za tuje jezike. Zanimivo mi je, da sem pri njej ugotovila, da ko spregovori v tujem jeziku, spremeni tako barvo glasu, jakost govorjenja, intonacijo... skratka iz Slovenke postane npr. Nemka. Pri večini ljudi opažam, da je tako, da pač Slovenka(Slovenec) govori nemško, angleško ipd., pri njej pa izgleda, kot bi se čisto stopila z jezikom. :prst: Upam, da razumete, kaj sem želela povedati.
Hvala. ![]()