Re: Žveplane ali nežveplane suhe marelice?

Andreja je napisal/a:

In kolikor jaz razumem, sadje (tudi posušeno), čaj, izdelki iz čaja (ne vem, tu najbrž mislijo rastlino čaj, torej pravi čaj), izdelki iz rastlin, plodov in žit za poparke, mešanice in instant mešanice teh izdelkov, ter začimbe in mešanice začimb - to spada med živila, ki ne smejo vsebovati dodanih barvil.

Hvala ti Andreja.  :rose:

Zdaj lahk mal bolj mirno pijem hibiskuse in šipke v vrečki. smile

V čem je pa recimo razlika med navadnimi posušenimi žveplenimi marelicami in tistimi nežveplenimi? Prve so živo oranžne barve, slednje pa skorajda črne? Ali živo barvo povzroča žveplo?

urska.pesemduse@gmail.com
urskakorun.com

Urška je napisal/a:

V čem je pa recimo razlika med navadnimi posušenimi žveplenimi marelicami in tistimi nežveplenimi? Prve so živo oranžne barve, slednje pa skorajda črne? Ali živo barvo povzroča žveplo?

Meni se zdi (pa me bo Andreja popravila, če mislim narobe), da nežveplane marelice oksidirajo, zato so take črnkaste barve (podobno kot jabolko, če ga prerežeš in pustiš nekaj časa, postane rjavkasto). Žveplo verjetno ohrani živo barvo marelic. Podobno kot pri vinu - moraš žveplat sode (nekateri pa žveplo zlijejo še v vino, včasih v velikih količinah hmm ). No - to je moje laično-naivno mnenje.  smile

ar3ka je napisal/a:

nežveplane marelice oksidirajo, zato so take črnkaste barve (podobno kot jabolko, če ga prerežeš in pustiš nekaj časa, postane rjavkasto). Žveplo verjetno ohrani živo barvo marelic.

Ja, to je vzrok (oz. način delovanja žveplovih aditivov).
Žveplov dioksid in sulfiti (soli žveplove(IV) kisline) so skupina snovi, ki spadajo pod skupino aditivov za živila "Pogojno dovoljeni konzervansi in antioksidanti". V živila jih dodajajo ali za preprečevanje rasti mikroorganizmov ali za preprečevanje oksidacije in s tem ohranjanje barve, vonja, hranilnih vrednosti... (ali pa iz obeh razlogov). Niso torej barvilo, ampak s svojimi kemijskimi lastnostmi preprečijo oksidacijo nekaterih snovi v živilih (v sadju predvsem fenolov, nekje sem zasledila da tudi karotenoidov, vitamina C,...). V sadju se fenoli ob oksidaciji (ki poteka preko več mehanizmov, je kar kompleksna zadeva) povežejo v velike molekule rjave barve in to je potem ta rjavi pigment, ki ga opazimo.

Mi pa ni dalo miru in sem hotela najti kakšne zanesljive podatke oz. raziskave glede prehranskih vrednosti "rjavih" suhih marelic, ampak mi ni uspelo... Nekaj študij sicer obstaja, ampak članki niso prosto dostopni... Res me zanima. Če snovi, ki so v sadju antioksidanti, oksidirajo, se nekaj mora spremeniti. V take reakcije se lahko vključijo tudi druge snovi, na primer beljakovine, ... in takšno suho sadje ne more več imeti enakih prehranskih lastnosti kot sveže (ali neoksidirano suho).

Obstajajo alternative žveplovim spojinam, ki preprečijo oksidacijo in so baje bolj zdrave od žveplovih spojin. Vendar jih verjetno v marelice vseeno ne dajejo.
Pomoje je zato priporočljivo jesti čim bolj sveže sušene marelice (hočem reči pred kratkim posušene) brez dodatkov, ki še niso preveč potemnele. (to je pa moje laično mnenje  big_smile )

Hvala obema za odgovor. Nikoli se ne morem do konca odločiti, ko stojim pred polico, katere vzeti. Bio so enostavno preveč drage, da bi jih vedno kupila. Vendar so tiste živo oranžne marelice tako neresnične, črne pa mi delujejo kot da so na pol gnile. Verjetno ne bi bilo slabo razmisliti o sušilniku sadja. smile

urskakorun.com

5

Tema: Žveplane ali nežveplane suhe marelice?

Tema je bila prestavljena iz teme Zeleni čaj - nadomestek?.

urskakorun.com