26

Re: Recepti

Zivjo kuharji in peki!
Urska, sem sla parkrat v Dm sprasevat o proseni moki in so rekli,da nimajo vec, da je slo iz prodaje.Pri vas se imate, da vem kam iti po proseno moko! Ce pa je kdo nasel info kje se da dobit proseno moko, ovcji ali kozji puter se zahvaljujem.

In se vprasanje, zakaj ni dobro jeter cistit pozimi? Hvala

27

Knedli iz prosene kaše in cvetače

1 skodelica prosene kaše
1 skodelica cvetače
3 skodelice vode
- sol,
- majhna žlička zelenjavne margarine,
- drobtine

Ko voda zavre, dodamo cvetačo, proseno kašo, sol in kuhamo na zmernem ognju okrog  20 min. Dodamo margarino in pustimo pokrito, da se ohladi. Ko je ohlajeno, pretlačimo, naredimo knedle in povaljamo v drobtinah (jed lahko jemo hladno).
Lahko pa tudi sestavine damo v hladno vodo in nato kuhamo.

Zraven lahko postrežemo solato.

Namesto cvetače lahko dodamo brokoli, korenček, stročnice, tofu,… ali vse skupaj big_smile  tongue - brokoli kuhamo krajši čas.

Dober tek!
smile

pesem.duse@gmail.com, 070-788-788

Maxim je napisal/a:

In se vprasanje, zakaj ni dobro jeter cistit pozimi

Ker jetra potrebujejo energijo in toploto za čez zimo. S čiščenjem se "spraznijo", kar lahko slabo vpliva na naš imunski sistem.  :prst:

urska.pesemduse@gmail.com
urskakorun.com

Juhe in recepti za njih se slišijo ponavadi dolgočasno, vsaj meni se, vendar ne, če gre za tole juho, ki jo predstavljam spodaj. Med guglanjem sem našla enostaven recept za fantastično toskansko juho z belim fižolom in sušenimi paradižniki. REcept sem poskusila in preverjeno je fantastična za hladne dni, vonj in okus pa človeka kar sama vabita, da v duhu odpotuje med griče sončne in tople Toskane.

TOSKANSKA JUHA Z BELIM FIŽOLOM IN NA SONCU POSUŠENIMI PARADIŽNIKI

Sestavine (za približno 4 osebe z zmernim tekom smile):

1 skodelica majhnih do srednje velikih testenin (jaz sem uporabila bio pirino zakuho za juhe)
olivno olje
1 srednja čebula, nasekljana
6 strokov česna, nasekljanega
2 čajni žlički rožmarina (če je svež, ga dodajte malo več)
1 lovorov list
1/2 čajne žličke popra (celega)
1/2 skodelice na soncu sušenih in v olju namočenih paradižnikov
1 srednje velik korenček, nasekljan
1 velika (480 g) konzerva belega fižola
sol, poper

V srednji in globoki ponvi (ali v loncu) segrejemo olje in popražimo čebulo in česen; dodamo rožmarin, lovorov list in poper, nato vlijemo 2 skodelice vode (kasneje lahko vodo dodajamo, če nam je pregosto), paradižnik, korenček in fižol (pri tem shranimo 1 skodelico fižola in 4 kose suhega paradižnika za kasneje). Zavremo, premešamo in pokrito kuhamo slabih 10 min. Vmes po navodilih skuhamo testenine. Juho spasiramo s paličnim mešalnikom in dodamo sol in poper po okusu. Dodamo kuhane testenine, preostali fižol in preostale paradižnike, ki jih predhodno sesekljamo na drobne koščke.

:prst:

urskakorun.com

Ker sem trenutno doma vse(razen deklica),sem pripravil za kosilo "sestavljeno" solato in sicer:radič,zeleno in rdečo papriko,nariban rdeči koren,lečo,fižol v zrnju,svež por,sir iz slanice,malo olivnega in lanenega olja,jabolčni kis in malo soli.
Kruh poleg ni nujen. smile

Pred kratkim sem na netu našla (in sprobala) zelo okusen recept za prosebno "tortico". "Avtorica" torte je nutricistka Savina A. Ritter. Torta vsebuje same takšne sestavine, ki so zelo dobrodejne za telo, zelo zdrave in krepčilne. Avtorica je rekla, da si takšno torto privošči kar za zajtrk, jaz pa se veselo strinjam z njo.   big_smile   :rose:  Moj recept je malo predelan, original recept pa najdete na njeni domači spletni strani.

PROSENA TORTICA S SADJEM

približno 500 g prosene kaše

več velikih žlic 100% bio kakava (od 4 dalje, odvisno kako čokoladno želite) in/ali rožičeve moke

4 velike žlice agavinega sirupa (lahko je tudi med, javorjev sirup ...)

250 g bio skute

1 velika žlica hladno stiskanega deviškega kokosovega olja

250 g jagodičastega sadja (maline, robidnice, ribez, borovnice ...)

ščepec soli

kokosova moka ali čips (za posutje)

Skuhamo proso po navodilih z embalaže in ga solimo. Ko je še vroče, vanj stresemo kakav (rožič) in agavin sirup in vse skupaj zmešamo, da dobimo čokoladno maso. V nižjo in podolgovato stekleno, keramično (lahko je tudi pekač) posodo porazdelimo maso in pustimo, da se ohladi. Ta čas v mešalniku zmešamo sadje, skuto in kokosovo olje. Maso namažemo na čokoladno osnovo. Na vrhu lahko potresemo malo kokosove moke ali čipsa. Damo v hladilnik in pustimo toliko časa, da se ohladi.

Pa dober tek!   smile

urskakorun.com

Doma narejeno mandljevo mleko

1 vrečka mandljev
Približno liter vode (odvisno kako močan okus želimo)
Po okusu sladimo z agavinim sirupom ali medom
(nekateri recepti dodajajo tudi ščepec soli)

Mandlje namakamo v vodi čez noč, zjutraj pa vodo odlijemo in v zmešalniku zmešamo namočene mandlje, vodo in sladilo. Mešanico precedimo čez zelo ozko cedilo (lahko je bombažna plenica ali gaza), da dobimo čisto tekočino. Trdo kašo pa lahko uporabimo za kakšno sladico.

Tako dobimo domače mandljevo mleko.

Doma narejeno lešnikovo mleko

Po enakem postopku kot je zgoraj lahko napravimo tudi lešnikovo mleko.

Dovolimo si eksperimentirati in pripraviti tudi arašidovo mleko, mleko iz indijskih oreščkov, orehovo mleko ... kar bi se vam zazdelo okusno in zanimivo. smile
Jaz jih še nisem poskusila, javim pa takoj, ko bom.

urskakorun.com

33

Hvala za tale recept za lesnikovo mleko, ki ga pogresam odkar ga ne izdelujejo vec, pa tako dobro je bilo!!!

Ni za kaj.  Če ga boš poskusila napravit, pa javi. wink

urskakorun.com

Odločila sem se, da vse slastne recepte, ki so v užitek moji gurmanski žilici, lastne in tuje, delim tudi z drugimi, zato jih od včeraj dalje objavljam na našem blogu.

Upam, da vam bodo zabavni, zanimivi, da bo vsak našel kaj dobrega zase in predvsem da spodbudim tudi vas, da delite z nami vaše slastne domače recepte.  :srcek:  :rose:

urskakorun.com

36

Proseno moko najdemo na mlinu v Zagradcu....so zelo prijazni in jo zmeljejo. Mislim da se pišejo Maver. Želim vam veliko sreče pri peki..

Maxim je napisal/a:

Zivjo kuharji in peki!
Urska, sem sla parkrat v Dm sprasevat o proseni moki in so rekli,da nimajo vec, da je slo iz prodaje.Pri vas se imate, da vem kam iti po proseno moko! Ce pa je kdo nasel info kje se da dobit proseno moko, ovcji ali kozji puter se zahvaljujem.

In se vprasanje, zakaj ni dobro jeter cistit pozimi? Hvala

Urška je napisal/a:

Sestavine zmešaš, pregneteš v hlebček, katerega zaviješ v vlažno krpo ali v vrečko in ga pustiš nekaj časa počivati (jaz ga dam v hladilnik). Dlje kot počiva, boljši je kruh.

Ponekod pa berem, da dajo kruh pred peko enkrat ali večkrat vzhajati na toplo (tudi če ni kvašen).
Ve kdo iz izkušenj, kakšna je razlika med kruhom, ki je vzhajan na toplem, in tem, kjer testo prej počiva v hladilniku?

A že pripravljate kaj ozimnice?

Jaz sem zaradi pomanjkanja časa pripravila bolj malo, se bom letos pustila razvajati z mamino ozimnico. smile Sem pa vseen pipravila jedi, ki so pozimi pri meni nepogrešljive.

PARADIŽNIKOVA OMAKA Z ZELIŠČI
(za 6 manjših lončkov)

3 kg paradižnika
3 velike čebule
6 strokov česna
sveža zelišča (rožmarin, bazilika, majaron, peteršilj, materina dušica, timijan .... po želji)
kokosova maščoba
1 žlica soli
2 žlici sladkorja

Paradižniku odstranimo  "muho" in po želji semena (najhitrejši način je, da ga kar ožmemo, pri čemer je dobro imeti predpasnik, ker šprica; ožeto tekočino ni treba zavreči, iz nje lahko napravimo okusen smoothie - s kokosovo vodo, limono in banano ali hruško). Paradižnik narežemo na kose.

Čebulo in česen nasekljamo in v velikem loncu (v katerega bo šel ves paradižnik) popražimo na kokosovi maščobi. Dodamo paradižnik in kuhamo na srednjem ognju. Kuhamo tako dolgo, da voda izpari in dobimo gosto mešanico. Proti koncu dodamo zelišča, sol in sladkor. Spasiramo in še vroče vlijemo v vroče kozarce (jaz jih ogrejem v pečici na 50°C).

BRESKOVA MARMELADA Z BANANAMI

2 kg zrelih breskev
1 ali dve banani
200 g sladkorja

Breskve narežemo na koščke (lahko jih tudi olupimo, vendar jaz imam raje z olupom) po breskvah, premešamo in pustimo stati nekaj časa. Banane narežemo na koščke in jih dodamo pred kuhanjem. Vse skupaj kuhamo cca 15 - 20 min in še vroče vlijemo v vroče kozarce. Pokrijemo z prtom ali serveti, da se počasi ohlaja.

Trik moje mame: Možnost, da se jed pokvari, zelo zmanjšamo, če rob kozarca in pokrovček čisto do suhega obrišemo.

ČRNA MARMELADA IZ JAGOD IN ČRNEGA RIBEZA

1 kg jagod
200 g črnega ribeza
200 g sladkorja

Jagodam odstranimo zeleni del in jih razrežemo. Jagode črnega ribeza ločimo od vejic in jih zmešamo skupaj z jagodami. Posujemo sladkor, premešamo in pustimo stati nekaj časa. Nato po enakem postopku kot zgoraj pripravimo.

urskakorun.com

Mega okrepčilni zajtrk za mrzle jesenske in zimske dni

skodelica prosene kaše
na koščke narezano jabolko
3-4 narezani dateljni
žlička lanenih semen (zdrobljenih tik pred uporabo v možnarju, da se iz njih bolje izloča zdravilna sluz)
žlica medu (domačega ali eko)
5-8 goji jagod
pol pesti oreščkov ali semen
nekaj kapljic sezamovega, kokosovega, svetlinovega ali lanenega olja
Lešnikovo, kamutovo, ovseno mleko.
ščepec kurkume
ščepec cimeta
ščepec ingverja (ali žlička narezanega svežega)
Svetujem zelo, da uporabljate eko ali domače začimbe - poleg neprimerljivo boljšega okusa zadržijo vse izredno zaželjene antioksidante in druge zdravilne snovi

Proseno kašo po receptu z embalaže skuhamo v kropu za cca 10 min. Zmešamo z ostalimi sestavinami in zalijemo z mlekom. Po želji lahko pustimo, da se kaša shladi, lahko pa pojemo toplo. Če se želimo prebuditi, lahko namesto mleka uporabimo vroč zeleni čaj. Jaz takšen zajtrk obožujem na tiste dni, ko sem še posebej zaspana.  smile Ingver, cimet, sezamovo olje in zeleni čaj nas bodo pogreli in pripravili na mrzle temperature, goji jagode in ostale začimbe nas bodo nahranile z antioksidanti, da bomo hodili okrog brez prehlada, kurkuma in svetlinovo olje bosta v nas pomagala vzpostaviti hormončke, da bomo uravnovešeni, prosena kaša pa bo pomagala, da se bodo naša koža in lasje svetili tudi v mrzlih dneh. smile Jabolko pa najbolj opiše prastar pregovor: "Jabolko na dan odžene zdravnika stran."

-----------------------------

Prosena kaša - bazična, ne kisa telesa, razstruplja, krepi lase, kožo in nohte
goji jagode - izredno bogate z antioksidanti
kurkuma - uravnava hormonski sistem, prinaša toploto v telo
cimet - spodbuja imunski sistem in je bogat z antioksidanti
ingver - bogat z antioksidanti, pospešuje pretok krvi, pogreje nas
svetlinovo olje - uravnava hormonski sistem
sezamovo olje - vsebuje veliko aminokislin in znižuje holesterol
kokosovo olje - poleg čudovitega okusa izboljšuje imunski sistem in pozivitno vpliva na razmerje holesterola v krvi
laneno olje - bogato z esencialnimi maščobnimi kislinami

------------------------------

Pri vsem je najnujneše poslušati same sebe, kaj nam ustreza in koristi. Brez pretiravanja ali hranjenja na silo.  :srcek:

urskakorun.com

Pride dan, ko me zagrabi gurmanska kuharska žilica in me prevzame občutek, da delim svojo jed z drugimi - četudi samo prek interneta.  smile

Tako sem na blogu objavila dva nova recpeta, ki bosta poživila hladne dni.  :rose:

Jesenska zelenjavna enolončnica

http://receptizaduso.blogspot.com/2011/ … cnica.html

Ekspresna sladica z indijskimi oreščki in marmelado

http://receptizaduso.blogspot.com/2011/ … adica.html

urskakorun.com

41 Nazadnje urejal bojanp (09.11.2011 20:49:59)

Kadar imamo pri nas žar fešto ,običajno za poslastico pripravim banane in ananas na žaru.

Ananas olupim in narežem na centimetrske koleščke in jih na žar mreži popečem iz obeh strani.Banane z olupom vred pečem na žaru , na obeh straneh,tako da olup povsem počrni,pred serviranjem pa jih po dolgem prerežem.Oboje prelijem z jogurtno omako.

Omako naredim iz polnega jogurta,dveh žlic medu(akacija),cimeta in limoninega soka pol limone.

Bojanp, dobrodošel na forumu.  smile

In hvala za super idejo, kar sline so se mi pocedile, tole izgleda njami. smile  tongue  Škoda edino, da bo treba počakati nekaj časa. A veš mogoče, je v pečici tud dobro?

urskakorun.com

Zadnjo uro brskam in iščem po internetu dober vegi recept za božično večerjo .... pa nič fajnega ne najdem ...  neutral

Ali ve kdo za kak okusen vegi / veganski recept? smile

Aja, pozabla sem dodat - za glavno jed, ne sladico (teh pa je tud po netu malo morje)  tongue

urskakorun.com

44

Urška je napisal/a:

Ali ve kdo za kak okusen vegi / veganski recept?

Meni je zelo dobra zelenjavna 'musaka'. Narejena na isti način kot mesna, samo, da namesto mesa daš med krompir zelenjavo po želji + veliiiiko prepražene čebule (če ti odgovarja okus) + različne začibe + kakšen paradižnik, korenček. Preliješ z mešanico moke in vode (lahko tudi jajce) in daš peči. Hm... lahko daš tudi sojine koščke.

V Beogradu sem jedla božansko dobro vegansko pito (s prepraženim porom in gobicam).  tongue  tongue  tongue

Hehe, hvala za idejo - jaz tudi obožujem musako - recept že pred časom objavila na blogu.

Zelenjavna musaka

http://receptizaduso.blogspot.com/2011/ … usaka.html

big_smile

Na tv-ju sem zasledila nek recept za špinačino pito s krhkim testom, ki ga obložiš samo s strani, na sredi pa daš predpraženo zelenjavo, gor pa se posuje feta - izgledalo je res dobro.

Mogoč bo pa letos spet mehiška kuhinja na sceni - tortilje in guacamole omaka ....  tongue njam

urskakorun.com

46

Urška je napisal/a:

sem zasledila nek recept za špinačino pito s krhkim testom, ki ga obložiš samo s strani, na sredi pa daš predpraženo zelenjavo, gor pa se posuje feta - izgledalo je res dobro.

Kateri dan je to na meniju? smile

smile

pesem.duse@gmail.com, 070-788-788

big_smile

Pusti se presenetiti ...  wink  tongue

urskakorun.com

Božična večerja je izpadla še boljš kot sem si predstavljala big_smile

Tale špinačna pita, v kateri sem uporabila kar blitvo (z vrta), je izpadla enkratno.

Praznična vege pita

Tule je recept s slikcami: http://receptizaduso.blogspot.com/2011/ … estom.html

:rose:  smile

Druga polovica večerje pa je bila mehiška - fajitas z doma narejnimi tortiljami in tri vrste sals - hot rdeča, guacamole in sladka smetanasta ... njam no ... big_smile

urskakorun.com

49

Super Blog, Urška ...! Ga bom malo delila okrog, vsaj kak recept smile

njamske pozdrave*  wink  :prst:

'Življenje je proces.

:rose:  Hvala, bo treba spet kaj novega in slastnega objavit.  wink

urskakorun.com